Cuketa hraje prim při letním grilování, je stvořena pro raw špagety i sladké pečení

Cuketa

Cuketa, patřící mezi tykvovité plody, je poměrně čerstvým přírůstkem v českém jídelníčku. Vyskytuje se ve velkém množství barevných variací, v kuchyni je oblíbená díky své neutrální chuti a univerzálním možnostem použití. Menší, pevnější plody využíváme i se slupkou, velké cukety je kromě oloupání vhodné zbavit měkkého vnitřku plného semen.

Cuketových variant, způsobů využití a receptů je tolik, že si každý najde svou oblíbenou cuketovou pochoutku. A nemusí o tom ani vědět! Mezi ženami se tradují historky o tom, jak si jejich muži, zapřísáhlí odpůrci cuket, rádi pochutnávají na cuketě, aniž by o tom věděli. Cuketu stačí přidat do bramboráků nebo buchty, kde její chuť zanikne, ale těsto se stane krásně vláčným. Tímto však přínosy cukety nekončí. Co dalšího nám ještě může nabídnout?

Cuketa a její přínos pro tělo

Cuketu tvoří z devíti desetin voda, proto má velice nízkou energetickou hodnotu. Obsah minerálních látek není nijak vysoký, ale kromobyčejně pestrý: zastoupen je draslík - zajišťující správnou funkci srdce, fosfor a vápník - důležité a spolupracující prvky pro zdravé kosti a hořčík, který je důležitou součástí při procesu správného dělení buněk. Dále pak také železo, měď, fluor, zinek, nízký je obsah sodíku. Z vitaminů v cuketě najdeme vitamin C a zástupce vitaminů skupiny B.

Plod italského šlechtění

Ač je starší sestrou cukety tykev obecná, pocházející z Ameriky, cuketě dala život Itálie. Tamní šlechtitelé ji vypěstovali na konci 19. století. Až o několik desítek let později byla z Itálie přivezena do Kalifornie, kde získala pozornost a rychle se rozšířila. Pro cuketu existuje více uznávaných variant názvů, setkat se ale můžete nejčastěji s názvem zucchine.

Na české talíře se dostala teprve v 80. letech minulého století, ale od té doby se zde těší značné oblibě jak v kuchyních, tak na záhoncích zahrad. Že se cuketám u nás daří, dosvědčuje také zapsaný rekord největší cukety, která byla vypěstována u Ostravy. Se svými 4,241 kg a 51 cm se stala roku 2016 největší cuketou v Česku.

Recepty z cukety

Jednou z nepřehlédnutelných vlastností cukety je její pestré využití v kuchyni. Připravují se z ní jídla na slano i na sladko, jí se pečená, grilovaná i syrová a přidat si ji můžete také do smoothie. V letních dnech je polévka z cukety skvělým lehkým obědem. A že jde o recept vskutku rychlý a snadný, vás přesvědčí tato naše oblíbená cuketová polévka.

Výměnou brambor za cuketu získáte vynikající cuketové bramboráky, jejichž benefitem je větší vláčnost a nadýchanější struktura. Za zkoušku rozhodně stojí třeba tyto cuketové placky. Pokud nejste příznivcem smažení nebo jen nemáte čas stát u plotny a hlídat placky na pánvi, z velmi podobného těsta vytvoříte cuketové karbanátky. Na zahuštění se povětšinou doporučuje strouhanka a z těsta se tvarují vyšší bochánky místo tenčích placek. Pečením v troubě si karbanátky uchovají svou šťavnatost.

Zapečená cuketa je bezesporu nejsnadnějším způsobem přípravy pokrmu z cukety. Cuketu stačí očistit a nakrájet na kolečka, přidat koření, zakápnout olejem a péct do měkka. Podobným postupem můžete připravit také grilovanou cuketu, u které doporučujeme kolečka cukety při grilování posypat čerstvými bylinkami nebo z těchto čerstvých bylinek, olivového oleje a koření udělat marinádu, do které cuketu naložíte cca dvě hodinky předem.

Veliké oblibě se těší také plněná cuketa, která dává dostatečný prostor pro zkoušení nových kombinací. Cukety se rozkrojí na půl a vydlabe se jejich střed, který se poté naplní zeleninovou směsí - například žampionovou, řepovou, lilkovou nebo rajčatovou. Cukety se zapečou a následně podávají třeba s bramborovou kaší, zeleninovým salátem nebo s celerovýma hranolkama.

Cuketové špagety

Cuketa za syrova

Ve vitariánském jídelníčku se cuketa často používá na výrobu raw špaget - ty se vyrábí buď pomocí speciálního špagetovače, nebo nastrouháním pod správným úhlem na hrubém struhadle. Máte chuť ochutnat cukety tímto netradičním způsobem? Inspirujte se těmito raw cuketovými špagety s rajčatovou omáčkou.

Ani cuketová pomazánka nevyžaduje tepelnou úpravu. Díky tomu můžeme přijmout živiny z cukety v jejich nejbohatší formě, aniž by při procesu přípravy ztratili podíl svých živin. Poté, co dvě větší cukety nastrouháte na hrubo, přesuňte je do mixéru spolu s 2 lžícemi olivového oleje, 1 lžící citronové šťávy, 1 stroužkem česneku, semínky dle vaší chuti (slunečnicová, dýňová, bazalková), pár kousků kešu oříšků, špetkou soli a pepře, 2 lžícemi lahůdkového droždí a čerstvými bylinkami. Poté ingredience vymixujte do hladka a podávejte na pečivu jako pomazánku či k čerstvé zelenině jako dip.

Cuketová pizza

Pizza z cuketového těsta začíná být na internetu hitem. Pravdou je, že mnohým veganům se zdá zapovězená, protože je postavená na živočišných produktech. To však není překážkou, protože její vynikající verzi si můžeme vychutnat také z čistě rostlinných surovin. Na letních zahradních sešlostech a oslavách se často objevují také cuketové minipizzy, po kterých se vždy jen zapráší - cuketa je nakrájená na kolečka, která tvoří korpus a následně jsou ozdobená tím, co na pizze máte rádi - rajčatovým protlakem, nakrájenými žampiony, špenátem, atd. Máte-li však chuť spíše na klasickou, propečenou pizzu, avšak s netradiční chutí a bez mouky, zkuste si jednu rovnou připravit. Recept si ale zapište, jelikož kdo tuto pizzu od vás ochutná, bude ho po vás chtít!

Budeme potřebovat: 500 g nastrouhané cukety, 2 lžíce mletého lněného semínka, 5 lžic teplé vody, 2 lžíce jemných ovesných vloček, žampiony, lilek, rajčatový protlak, sůl, čerstvá bazalka.

Postup: v mističce smícháme lněné semínko s teplou vodou a necháme chvíli odpočinout. Mezitím oloupeme a nastrouháme cuketu, přidáme k ní ovesné vločky, špetku soli a směs lněného semínka s vodou. Vypracujeme těsto (bude se mírně lepit), které rovnoměrně rozprostřeme na plech s pečícím papírem a dáme péct do trouby předehřáté na 180°C, zhruba na 20-30 minut. Poté pizzu ozdobíme rajským protlakem, na jemno nakrájenými žampiony a tenkými plátky lilku. Zlehka osolíme a posypeme čerstvou bazalkou. Dle chuti můžeme přidat strouhaný veganský sýr (například Violife) nebo koření dle chuti, případně kukuřici, olivy, atd. Pečeme opět na 180°C cca 15 min.

Cuketová buchta

Budeme potřebovat: 2 hrnky hladké mouky, 2 hrnky na hrubo nastrouhané cukety, 1 větší měkký banán, 1 prášek do pečiva, 3/4 hrnku oleje, 0,5 hrnku cukru, 3 lžíce medu, 1 lžička skořice, malá špetka mletého kardamomu a badyánu (nemusí být)

Postup: V míse smícháme sypké suroviny a dobře promícháme, poté k nim postupně přidáváme olej a rozmačkaný banán a mícháním či šleháním spojíme v hladké těsto. Pro krémovější konzistenci je možné v této fázi přidat trochu rostlinné smetany. Do hladkého těsta přidáme med a opět zapracujeme mícháním. Nakonec přidáme na hrubo nastrouhanou cuketu (bez slupky a semínek) a zlehka do těsta vmícháme vařečkou. Přelijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme zhruba 30 min na 180°C.

Tagy: 
publikováno: 17.07.2020 07:14   napsal/a: Natálie Hrubá

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy? V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe.