Recepty z tempehu? Rizoto z bulguru, karbanátky, segeďák nebo špagety

Recepty z tempehu

Zatímco v oblasti Indonésie platí za tradiční jídlo, v Česku je tempeh potravinou poměrně neznámou. V širším povědomí je znám především mezi vegetariány a vegany. Tato situace se začíná měnit v posledních letech, kdy je tempeh k sehnání nejen ve specializovaných obchodech se zdravou výživou, ale také v mnohých supermarketech. Základem tempehu jsou podobně jako u tofu sójové boby. Zatímco tofu se však vyrábí srážením sojového mléka, v tempehu jsou boby zastoupeny v celistvém tvaru, díky fermentaci prorostlé ušlechtilou plísní (například podobně jako u hermelínu).

Tempeh je možné vyrobit i v domácích podmínkách s pomocí fermentačního činidla (které seženete v některých eshopech) a inkubátoru. Nepříliš známou skutečností je fakt, že jej lze vyrobit i z dalších luštěniny (cizrna, hrách) nebo v kombinaci například s rýží. Tempeh natural je třeba dochutit a tepelně upravit (nejlépe marinovat a pokrájený na tenké plátky zprudka osmažit). K sehnání je ale také smažený, marinovaný a vůbec nejlahůdkovější, tmavý a oříškově chutnající uzený tempeh, který se dá jíst i za studena. Upravený tempeh je možné použít podle fantazie do těstovin, rizot, výborný je zapečený s bramborami nebo podušený s houbami…

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzu

Tipy Vegmania.cz na jídla z tempehu

Bulgur s uzeným tempehem a hlívou
Bulgur s uzeným tempehem a hlívou

Bulgur zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (bulgur/voda), krátce povaříme, odstavíme a zabalíme do útěrky a necháme jej vstřebat všechnu vodu. V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájený tempeh a proužky nakrájenou hlívu. Chvíli společně orestujeme, poté přidáme čajovou lžičku houbového koření, osolíme a špetku pepře, podlejeme trochou horké vody a společně krátce podusíme. Nakonec přidáme bulgur a za občasného míchání počkáme, dokud veškerý vývar nenasaje.

Veganský segedinský guláš
Veganský segedinský guláš

Na oleji osmažíme dozlatohněda cibuli, přidáme 2 polévkové lžičky sladké a jednu pálivé papriky, promícháme, lehce zaprášíme hladkou moukou, opět promícháme, podlijeme horkou vodou, přidáme bobkový list, nové koření a ochutíme sójovou omáčkou nebo zeleninovým bujónem. Vložíme propláchnuté kysané zelí a dusíme, dokud zelí nezměkne. Vyjmene bobkový list a nové koření, zahustíme sójovou smetanou, podle chuti okyselíme octem či citrónem a v guláši prohřejeme na kostky nakrájený uzený tempeh („pustí šťávu“). Podáváme nejlépe s (celozrným) knedlíkem.

Šťouchané brambory se zelím a tempehem
Šťouchané brambory se zelím a tempehem

Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kostky a v osolené a okmínované vodě vaříme do měkka. Uzený tempeh nakrájíme na kostky a osmažíme na pánvi v malém množství oleje. Jakmile dosmažíme tempeh, přidáme olej osmažíme alespoň dvě cibule, pokrájené na měsíčky. Kysané zelí propláchneme a pokrájíme. Když jsou brambory uvařené, tak slijeme vodu a rozšťoucháme. Já přidávám část zelí už do bramborové lepenice a kdo miluje zelí, tak si může dát ještě extra vedle:)

Pohankové rizoto se žampióny a tempehem
Pohankové rizoto se žampióny a tempehem

Pohanku zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (pohanka/voda), osolíme a krátce povaříme, odstavíme a necháme dojít. Na oleji orestujeme žampióny, jakmile začnou pouštět vodu, přidáme na kostky nakrájený tempeh. Chvíli společně orestujeme, přidáme pohanku, podjeme a za občasného míchání počkáme, dokud nenasaje veškerý vývar a chutě se spojí. Dochutíme majoránkou, rozetřeným nebo jemně nastrouhaným česnekem a pepřem.

Nudle soba s kari dýňovou omáčkou a tempehem
Nudle soba s kari dýňovou omáčkou a tempehem

Nudle soba (jsou z pohanky) uvařte je podle návodu na obalu. Na omáčku budete potřebovat velkou cibuli a dýni hokkaidó – pro dvě osoby zhruba polovinu menší dýně. Orestujte v menším hrnci cibulku do sklovata a přidejte dýni pokrájenou na kostičky. Chvilku restujte společně, zasypejte lžičkou kari koření, několikrát promíchněte a zalijte vodou tak, aby byly kostky téměř zakryté a na mírné plameni vařte, dokud nezměkne. Poté omáčku rozmixujte do krémové jemnosti. Na pánvi orestujte hrst na malé kousky pokrájené zelené fazolky, rozdrobte na to tempeh a dochuťte sojovou omáčkou. Na talíř nejdříve přidejte nudle, na ně omáčku a nakonec fazolky s tempehem.

Tempehové “krabí” karbanátky
Tempehové "krabí" karbanátky

Do hrnce rozdrobte jedno balení natural tempeh. Zalijte ho menším hrnkem vody, přidejte 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíci olivového oleje a bobkový list. Přikryjte pokličkou, přiveďte k varu a vařte 12-15 minut, dokud se většina vody nevyvaří. Obsah přemístěte do misky, vyndejte bobkové listy a dobře rozmačkejte vidličkou. Nechte vychladnout, přidejte do misy 3 lžíce sojanézy, lžíci horčice, palivé chilli omáčky, octa, sůl, pepř a dobre promíchejte. Přidejte hrnek stouhanky, 2 lžíce řas nori a těsto propracujte rukama. Tvarujte karbanátky, které ještě lehce obalte v strouhance a smažte na pánvi z obou stran cca 4 minuty.

Špagety s tempehem a sušenými rajčaty
Špagety s tempehem a sušenými rajčaty

Ve větším hrnci ve slané vodě uvaříme špagety “al dente” (moje oblíbené jsou celozrné špagety Alnatura). V pánvi na oleji osmahněte na drobnější kostky pokrájený uzený tempeh, ke konci přidejte nadrobno nasekané 2 stroužky česneku. Přidejte špagety, promíchejte a stáhněte z ohně. Přidejte na drobné kousky pokrájená sušená rajčata a olivy a omastěte panenským olivovým olejem. Kdo máte rádi pikantnější jídla, přidete k tempehu ještě nadrobno nasekanou chilli papričku nebo špagety “pokropte” trochou čerstvě pomletého pepře z mlýnku.

Marinované tempehové proužky v housce
Marinované tempehové proužky v housce

Připravíme si marinádu, ve které smícháme 50 ml javorového sirupu, 2-3 kapky tekutého kouře, 1/2 lžičky uzené papriky, 1/2 lžičky sušeného česneku, 1 lžíci třtinového cukru, 2 lžíce oleje, 2 lžíce sojové omáčky. Případně si můžete obměnit jednotlivé ingredience podle vašich chuťových preferencí. Tempeh pokrájíme na tenké plátky a necháme je marinovat alespoň hodinu. Plátky pak rozeskládáme na plech na pečící papír (případně potřeme zbytkem marinády) a pečeme 15 minut na 180 °C. Po 15 minutách jej obrátíme. Servírujeme v housce ala burger.

Tagy:
Tempeh
Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?