Recepty z bulguru: po středomořsku s brokolicí, salát tabouleh i bulgurito s robi

bulgur - tabouleh

I v české kuchyni se pomalu zabydlující bulgur má výraznou obilnou vůni a příjemnou oříškovu příchuť. Používá se nejčastěji jako příloha, hodí do nejrůznější rizot, je možné jej využít do nádivek, vývarových polévek nebo ke zvýšení sytosti zeleninových salátů.

Co je to bulgur?

Bulgur je spíše technologie zpracování zrn, než konkrétní surovina. Nejčastěji se sice získává z tvrdých odrůd pšenice, ale ve zdravých výživách dnes můžete narazit také na bulgur ze špaldy, ječmene nebo pohanky. Vyrábí se tak, že se zrna nejdříve namáčí, uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Díky tomu je také příprava bulguru velice snadná – pokud na něj nespěcháte, nemusí se ani vařit. Stačí jej zalít horkou vodou, zabalit do utěrky a nechat zhruba dvacet minut dojít.

Příprava bulguru

Stejně jako většinu dalších obilovin budete na 1 hrnek bulguru potřebovat 2 hrnky vody. Nejšetrnější způsob přípravy bulguru je nabobtnání - v tom případě se bulgur zalije studenou vodou a nechá se nabobtnat. Pak ale počítejte minimálně s hodinkou či dvěma. Pokud jej potřebujete opravdu rychle, kromě zalití horkou vodou jej můžete povařit na mírném ohni, stačit většinou okolo 10 minut a nechat jej dojít pod pokličkou. Pro připravu zeleninových či houbových rizot bulgur pouze krátce povařte v poměru cca 1:1,5 s vodou a v hluboké panvi nechte pro lepší chuť nasát vývar zeleniny nebo hub.

Recepty z bulguru

Bulgur s uzeným tempehem a hlívou
Bulgur s uzeným tempehem a hlívou

Bulgur zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (bulgur/voda), krátce povaříme, odstavíme a zabalíme do útěrky a necháme jej vstřebat všechnu vodu. V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájený tempeh a proužky nakrájenou hlívu. Chvíli společně orestujeme, poté přidáme čajovou lžičku houbového koření, osolíme a špetku pepře, podlejeme trochou horké vody a společně krátce podusíme. Nakonec přidáme bulgur a za občasného míchání počkáme, dokud veškerý vývar nenasaje.

Tabouleh z bulguru
Tabouleh z bulguru

Tabouleh je salát původem z Libanonu, ale zabydlel se v kuchyních prakticky na celém Blízkém východě. Bulgur uvaříme ve vařící vodě do měkka (na 1 hrnek bulgur dáme 2 hrnky vody). Jakmile má správnou konzistenci, stáhneme jej z ohně a propláchneme studenou vodou. Rajčata, okurky, olivy pokrájíme na malinké kousky, mátu nasekáme a v misce vše promícháme s bulgurem. Osolíme, opepříme a omastíme olivovým olejem (nešetříme). Necháme v ledničce vychladit.

Středomořský bulgur s brokolicí a květákem
Středomořský bulgur s brokolicí a květákem

Bulgur vařte cca 15 minut ve dvojnásobném množství vody a větší špetkou soli. Na pánvi mezitím rozehřejte dvě lžičky olivového oleje, asi po dvou minutách přidejte dva stroužky najemno nakrájeného česneku, italské bylinky (oregano, bazalku, rozmarýn, tymián), čerstvě namletý pepř a na drobné růžičky rozlámaný květák a brokolici. Podlijte vše horkou vodou a nechte dusit cca 15 minut pod poklicí. Když zelenina změkla, přimíchala jsem uvařený bulgur. A protože chlapa by to asi nenasytilo, upečte k otmu ještě seitan, naložený v marinádě s javorovým sirupem, shoyu a citrónovou šťávou.

Bulgur s mungem a olivami
 Bulgur s mungem a olivami

2 hrnky bulguru a jeden hrnek fazolí mungo vložíme do hrnce a zalijeme dvojnásobnou dávkou vody - tedy 6 hrníčky vody. Směs se vaří poměrně rychle, počítejte tak 15 - 20 minut dle množství. Hlídejte vyvařenou vodu a občas ochutnejte, zda jsou bulgur i mungo hotové. Bulgur s mungem smícháme se zeleninou (černé olivy, kapary, pokrájená rajčata, natrhaný salát) a nejlépe namočenými slunečnicovými semínky, osolíme - pokud tedy nepoužijeme ume ocet, který solí. Zakapeme sojovou omáčkou a můžeme si navzájem popřát dobrou chuť!

Zeleninové bulgurito s robi
Zeleninové bulgurito s robi

Využijeme robi nudličky, pokud máme plátky, pokrájíme je na menší kostky a necháme namarinovat (třeba v sójové omáčce). Bulgur zalijeme dvojnásobným množstvím vody, krátce povaříme a necháme pomalu pod pokličkou dojít. Mezitím na pánvi na troše oleje orestujeme robi, brokolici, přidáme hrášek a kukuřici a osolíme. Na pánev přisypeme bulgur i se zbytkem vody a necháme na mírném plameni vydusit. Před konce přidáme ještě nakrájená rajčata a okořeníme bazalkou nebo oregánem.

Tagy: 
publikováno: 14.02.2018 19:28   napsal/a: Pavel Ovesný