Bulgur v kuchyni: jak jej správně uvařit a jaké recepty z něj připravit?

bulgur - tabouleh

Je chutnější než kuskus, výživnější než rýže, připravuje se rychleji než kroupy a má široké možnosti použití. Řeč je o bulguru, v české kuchyni stále po hříchu málo známé, i když nijak exotické surovině, která má výraznou obilnou vůni a příjemnou oříškovu příchuť.

Obsah vitamínu A, fosforu, železa a hořčík a minimum tuku pasuje bulgur na jasného kandidáta zdravé výživy. Díky zastoupení vlákniny podporuje činnost střev a působí také blahodárně na nervovou soustavu. Pšeničný bulgur obsahuje lepek, ale v současnosti si na něm mohou pochutnat i celiaci - k sehnání je totiž i pohankový.

Co je to bulgur?

Bulgur je spíše technologie zpracování zrn, než konkrétní surovina. Nejčastěji se sice získává z tvrdých odrůd pšenice, ale ve zdravých výživách dnes můžete narazit také na bulgur ze špaldy, ječmene nebo pohanky. Vyrábí se tak, že se zrna nejdříve namáčí, uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Díky tomu je také příprava bulguru velice snadná – pokud na něj nespěcháte, nemusí se ani vařit. Stačí jej zalít horkou vodou, zabalit do utěrky a nechat zhruba dvacet minut dojít.

Bulgur vs. kuskus

Dost možná pro snadnou přípravu hází mnozí bulgur do stejného pytle s kuskusem. I když je výchozí surovina - nejčastěji pšenice - často stejná, zatímco bulgur má charakter krup, kuskus je technicky vzato drobná těstovina, vyráběná z krupice. Také chuť je odlišná, přesto je však v mnoha receptech možné bulgur za kuskus a naopak zaměnit. Jedním z takových jídel je znamý středomořský salát tabouleh.

Jak připravit bulgur?

  • bulgur můžete vařit na mírném ohni po dobu cca 12 – 15 minut. Je možné také bulgur odstavit po pěti minutách a nechat dojít pod pokličkou
  • zalitím horkou vodou, přikrytím pokličkou a pro udržení tepla zabalením do útěrky. V tom případě je bulgur hotový za 25 – 30 minut
  • nabobtnání je nejšetrnější způsob, díky kterému se uchovají všechny minerály a vitamíny. V tomto případě se bulgur zalije studenou vodou a nechá zhruba hodinu nabobtnat.

Ve všech třech případech budete stejně jako u většiny dalších obilovin na 1 hrnek bulguru potřebovat 2 hrnky vody. Pro lepší chuť do vody přidejte špetku soli, sypkého zeleninového bujónu nebo sójové omáčky. Pro připravu zeleninových či houbových rizot bulgur pouze krátce povařte v poměru cca 1:1,5 s vodou a v hluboké panvi nechte pro lepší chuť nasát vývar zeleniny nebo hub.

Využití bulguru

Bulgur se obzvláště hodí:

  • do nejrůznější rizot (místo rýže)
  • využijte ho do nádivek (plněné papriky či rajčata, zapékaný lilek)
  • zavářku do polévky
  • pro přípravu kaší nasladko i naslano
  • zeleninových salátů (např. tabouleh)

Recepty z bulguru

Inspirujte se následujícími bulgurovými recepty:

Bulgur s uzeným tempehem a hlívou
Bulgur s uzeným tempehem a hlívou

Bulgur zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (bulgur/voda), krátce povaříme, odstavíme a zabalíme do útěrky a necháme jej vstřebat všechnu vodu. V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájený tempeh a proužky nakrájenou hlívu. Chvíli společně orestujeme, poté přidáme čajovou lžičku houbového koření, osolíme a špetku pepře, podlejeme trochou horké vody a společně krátce podusíme. Nakonec přidáme bulgur a za občasného míchání počkáme, dokud veškerý vývar nenasaje.

Tabouleh z bulguru
Tabouleh z bulguru

Tabouleh je salát původem z Libanonu, ale zabydlel se v kuchyních prakticky na celém Blízkém východě. Bulgur uvaříme ve vařící vodě do měkka (na 1 hrnek bulgur dáme 2 hrnky vody). Jakmile má správnou konzistenci, stáhneme jej z ohně a propláchneme studenou vodou. Rajčata, okurky, olivy pokrájíme na malinké kousky, mátu nasekáme a v misce vše promícháme s bulgurem. Osolíme, opepříme a omastíme olivovým olejem (nešetříme). Necháme v ledničce vychladit.

Středomořský bulgur s brokolicí a květákem
Středomořský bulgur s brokolicí a květákem

Bulgur vařte cca 15 minut ve dvojnásobném množství vody a větší špetkou soli. Na pánvi mezitím rozehřejte dvě lžičky olivového oleje, asi po dvou minutách přidejte dva stroužky najemno nakrájeného česneku, italské bylinky (oregano, bazalku, rozmarýn, tymián), čerstvě namletý pepř a na drobné růžičky rozlámaný květák a brokolici. Podlijte vše horkou vodou a nechte dusit cca 15 minut pod poklicí. Když zelenina změkla, přimíchala jsem uvařený bulgur. A protože chlapa by to asi nenasytilo, upečte k otmu ještě seitan, naložený v marinádě s javorovým sirupem, shoyu a citrónovou šťávou.

Bulgur s mungem a olivami
 Bulgur s mungem a olivami

2 hrnky bulguru a jeden hrnek fazolí mungo vložíme do hrnce a zalijeme dvojnásobnou dávkou vody - tedy 6 hrníčky vody. Směs se vaří poměrně rychle, počítejte tak 15 - 20 minut dle množství. Hlídejte vyvařenou vodu a občas ochutnejte, zda jsou bulgur i mungo hotové. Bulgur s mungem smícháme se zeleninou (černé olivy, kapary, pokrájená rajčata, natrhaný salát) a nejlépe namočenými slunečnicovými semínky, osolíme - pokud tedy nepoužijeme ume ocet, který solí. Zakapeme sojovou omáčkou a můžeme si navzájem popřát dobrou chuť!

Zeleninové bulgurito s robi
Zeleninové bulgurito s robi

Využijeme robi nudličky, pokud máme plátky, pokrájíme je na menší kostky a necháme namarinovat (třeba v sójové omáčce). Bulgur zalijeme dvojnásobným množstvím vody, krátce povaříme a necháme pomalu pod pokličkou dojít. Mezitím na pánvi na troše oleje orestujeme robi, brokolici, přidáme hrášek a kukuřici a osolíme. Na pánev přisypeme bulgur i se zbytkem vody a necháme na mírném plameni vydusit. Před konce přidáme ještě nakrájená rajčata a okořeníme bazalkou nebo oregánem.

Tagy: 
Autor článku
Jmenuju se Pavel Ovesný a veganství se věnuju od roku 2007. Kromě rozvíjení Vegmanie v Řevnicích blízko Prahy pravidelně pořádám kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol., Luštěniny v receptech světových kuchyní a Domácí rostlinná mléka, sýry a jogurty. Více o mně.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?