Bulgur v kuchyni: jak jej správně uvařit a jaké recepty z něj připravit?

bulgur - tabouleh

Je chutnější než kuskus, výživnější než rýže, připravuje se rychleji než kroupy a má široké možnosti použití. Řeč je o bulguru, v české kuchyni stále po hříchu málo známé, i když nijak exotické surovině, která má výraznou obilnou vůni a příjemnou oříškovu příchuť. Používá se nejčastěji jako příloha, hodí do nejrůznější rizot, je možné jej využít do nádivek, vývarových polévek nebo ke zvýšení sytosti zeleninových salátů.

Obsah vitamínu A, fosforu, železa a hořčík a minimum tuku pasuje bulgur na jasného kandidáta zdravé výživy. Díky zastoupení vlákniny podporuje činnost střev a působí také blahodárně na nervovou soustavu. Pšeničný bulgur obsahuje lepek, ale v současnosti si na něm mohou pochutnat i celiaci - k sehnání je totiž i pohankový.

Co je to bulgur?

Bulgur je spíše technologie zpracování zrn, než konkrétní surovina. Nejčastěji se sice získává z tvrdých odrůd pšenice, ale ve zdravých výživách dnes můžete narazit také na bulgur ze špaldy, ječmene nebo pohanky. Vyrábí se tak, že se zrna nejdříve namáčí, uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Díky tomu je také příprava bulguru velice snadná – pokud na něj nespěcháte, nemusí se ani vařit. Stačí jej zalít horkou vodou, zabalit do utěrky a nechat zhruba dvacet minut dojít.

Bulgur vs. kuskus

Dost možná pro snadnou přípravu hází mnozí bulgur do stejného pytle s kuskusem. I když je výchozí surovina - nejčastěji pšenice - často stejná, zatímco bulgur má charakter krup, kuskus je technicky vzato drobná těstovina, vyráběná z krupice. Také chuť je odlišná, přesto je však v mnoha receptech možné bulgur za kuskus a naopak zaměnit. Jedním z takových jídel je znamý středomořský salát tabouleh.

Jak připravit bulgur?

  • bulgur můžete vařit na mírném ohni po dobu cca 12 – 15 minut. Je možné také bulgur odstavit po pěti minutách a nechat dojít pod pokličkou
  • zalitím horkou vodou, přikrytím pokličkou a pro udržení tepla zabalením do útěrky. V tom případě je bulgur hotový za 25 – 30 minut
  • nabobtnání je nejšetrnější způsob, díky kterému se uchovají všechny minerály a vitamíny. V tomto případě se bulgur zalije studenou vodou a nechá zhruba hodinu nabobtnat.

Další tipy:

  • pro lepší chuť do vody přidejte špetku soli, sypkého zeleninového bujónu nebo sójové omáčky.
  • pro připravu zeleninových či houbových rizot bulgur pouze krátce povařte a v hluboké panvi nechte pro lepší chuť nasát vývar zeleniny nebo hub

Využití bulguru

Bulgur se obzvláště hodí:

  • do nejrůznější rizot (místo rýže)
  • využijte ho do nádivek (plněné papriky či rajčata, zapékaný lilek)
  • zavářku do polévky
  • pro přípravu kaší nasladko i naslano
  • zeleninových salátů (např. tabouleh)

Recepty z bulguru

Inspirujte se následujícími bulgurovými recepty:

Bulgur s uzeným tempehem a hlívou
Bulgur s uzeným tempehem a hlívou

Bulgur zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (bulgur/voda), krátce povaříme, odstavíme a zabalíme do útěrky a necháme jej vstřebat všechnu vodu. V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájený tempeh a proužky nakrájenou hlívu. Chvíli společně orestujeme, poté přidáme čajovou lžičku houbového koření, osolíme a špetku pepře, podlejeme trochou horké vody a společně krátce podusíme. Nakonec přidáme bulgur a za občasného míchání počkáme, dokud veškerý vývar nenasaje.

Tabouleh z bulguru
Tabouleh z bulguru

Tabouleh je salát původem z Libanonu, ale zabydlel se v kuchyních prakticky na celém Blízkém východě. Bulgur uvaříme ve vařící vodě do měkka (na 1 hrnek bulgur dáme 2 hrnky vody). Jakmile má správnou konzistenci, stáhneme jej z ohně a propláchneme studenou vodou. Rajčata, okurky, olivy pokrájíme na malinké kousky, mátu nasekáme a v misce vše promícháme s bulgurem. Osolíme, opepříme a omastíme olivovým olejem (nešetříme). Necháme v ledničce vychladit.

Středomořský bulgur s brokolicí a květákem
Středomořský bulgur s brokolicí a květákem

Bulgur vařte cca 15 minut ve dvojnásobném množství vody a větší špetkou soli. Na pánvi mezitím rozehřejte dvě lžičky olivového oleje, asi po dvou minutách přidejte dva stroužky najemno nakrájeného česneku, italské bylinky (oregano, bazalku, rozmarýn, tymián), čerstvě namletý pepř a na drobné růžičky rozlámaný květák a brokolici. Podlijte vše horkou vodou a nechte dusit cca 15 minut pod poklicí. Když zelenina změkla, přimíchala jsem uvařený bulgur. A protože chlapa by to asi nenasytilo, upečte k otmu ještě seitan, naložený v marinádě s javorovým sirupem, shoyu a citrónovou šťávou.

Bulgur s mungem a olivami
 Bulgur s mungem a olivami

2 hrnky bulguru a jeden hrnek fazolí mungo vložíme do hrnce a zalijeme dvojnásobnou dávkou vody - tedy 6 hrníčky vody. Směs se vaří poměrně rychle, počítejte tak 15 - 20 minut dle množství. Hlídejte vyvařenou vodu a občas ochutnejte, zda jsou bulgur i mungo hotové. Bulgur s mungem smícháme se zeleninou (černé olivy, kapary, pokrájená rajčata, natrhaný salát) a nejlépe namočenými slunečnicovými semínky, osolíme - pokud tedy nepoužijeme ume ocet, který solí. Zakapeme sojovou omáčkou a můžeme si navzájem popřát dobrou chuť!

Zeleninové bulgurito s robi
Zeleninové bulgurito s robi

Využijeme robi nudličky, pokud máme plátky, pokrájíme je na menší kostky a necháme namarinovat (třeba v sójové omáčce). Bulgur zalijeme dvojnásobným množstvím vody, krátce povaříme a necháme pomalu pod pokličkou dojít. Mezitím na pánvi na troše oleje orestujeme robi, brokolici, přidáme hrášek a kukuřici a osolíme. Na pánev přisypeme bulgur i se zbytkem vody a necháme na mírném plameni vydusit. Před konce přidáme ještě nakrájená rajčata a okořeníme bazalkou nebo oregánem.

Pořiďte si pšeničný bulgur online a připravte si z něj kaši, salát nebo chutné bulgurito.

Tagy: 
Autor článku
Jmenuju se Pavel Ovesný a veganství se věnuju od roku 2007. Kromě rozvíjení Vegmanie předávám své zkušenosti na kurzech veganského vaření. Vybrat si můžete buď Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. nebo Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v městečku Řevnice cca 20km od Prahy. Zjistěte víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?