Bílkovinami nabitá super obilovina. Nebojte se quinoy

Nebojte se quinoi

Co je to quinoa (čti kinoa)? Tahle kulturní rostlina patří do kategorie “superjídel” a kategorie oblíbených surovin netrpělivých kuchařů – je hotová za 15 minut. Pochází z hornatých oblastí And v Jižní Americe, patřila k základním potravinám Inků už před mnoha tisíci lety.

Zdravotní přínosy quinoy

Chutná trochu oříškově, neobsahuje lepek, zajistí vám zdravou dávku vlákniny a patří mezi nemnoho rostlin, obsahující všech 9 esenciálních aminokyselin v takřka pětině svého objemu. V optimálnosti aminokyselinového spektra quinou v rostlinné říši překonává jenom sója.

V tuku se pak vyskytují i velmi prospěšné omega 3 mastné kyseliny. Z vitaminů je zastoupena především skupina B (thiamin, riboflavin, kyselina listová), beta-karoten či vitamin C, z minerálů quinoa oplývá vysokým obsahem vápníku, mimo to je také cenným zdrojem hořčíku, železa nebo fosforu.

Variant quinoi existuje velké množství, liší se především barvou semen. Nejběžnější je bílá, červená a černá. Barevné varianty, podobně jako u mnohé zeleniny či ovoce, navíc v barvivech obsahují cenné antioxitanty.

Quinou můžete koupit ve formě:

  • celých semen v několika barevnách variantách
  • quinoové vločky nebo pufovaná quinou do snídaní, pokud máte málo času
  • quinoový nápoj na principu rostlinného mléka

Quinoa rostlina

Jak se vaří quinoa

Čtvrtkilo quinoy se ještě nedávno prodávalo ve zdravých výživách za cenu okolo 100 korun, dnes za stejné peníze seženete dvojnásobek, takže se nebojte tuto exotickou, ale zdraví prospěšnou surovinu zařadit častěji do vašeho jídelníčku. Quinou jednoduše zalijeme vodou nebo vývarem, zakryjeme pokličkou a vaříme na mírném plameni. Podobně jako u většiny dalších obilovin počítáme jeden hrnek quinoy na 2 hrnky tekutiny.

Základní recept
1 hrnek quinoy
2 hrnky vody nebo vývaru

Quinou nasypeme do hrnce s vodou nebo vývarem a přivedeme k varu. Přiklopíme pokličkou a na mírném plameni vaříme tak dlouho, dokud se tekutina nevsákne, cca 15 až 20 minut. Zamícháme vidličkou.

Další tipy, jak si připravit lahodnou quinou:

1) Ověřte si, jestli je třeba quinou nejprve proprat ve vodě
Quinoa je pokryta nahořklou vrstvou látky zvané saponin, kterou je možné, naštěstí, opláchnout. Většina quinoy, kterou v dnešní době seženete, už je opláchnutá, ale rychlé opláchnutí vám ani quinoe neuškodí. Proplachujeme studenou vodou v hustém sítku a necháme okapat.

2) Pro výraznější chuť quinou opražte
Na rozpálené pánvi pokapané trochou oleje na mírném plameni quinou opražíme, než přidáme horkou vodu, ve které ji pak vaříme. Zvýrazníme tak její oříškovou chuť. Na opražení quinoy počítejte tak jednu lžíci oleje na půl hrnku quinoy. Pražíme na mírném plameni za neustálého míchání, dokud quinoa nezezlátne.

3) Vaříme quinou v něčem jiném, než ve vodě
Voda je nejsnadnější, nejlevnější a obsahuje nejméně soli, nicméně můžeme použít zeleninové nebo houbové vývary, nebo dokonce suché bílé víno (1/2 hrnku vína nebo vývaru na 1 hrnek quinoy) a tak dodat výsledné quinoe zajímavější chuť.

4) Hlídejte čas
Quinoa je hned – tedy za 15 minut nebo i méně. Nejlépe quinou uvaříme, když přivedeme vývar/vodu k varu , pak vmícháme quinou, pak stáhneme plamen a pozvolna vaříme, dokud se tekutina neabsorbuje, cca 15 minut. Uvařenou quinou poznáme podle toho, že zrníčka nabobtnají do malých kuliček.

5) Rizoto i burgery
Díky svojí lehce lepivé konzistenci se hodí zejména do kaší, můžete i ní připravit také alternativu rizota. Quinoa je také vdečnou surovinou na výrobu rostlinných burgerů, protože drží pěkně pohromadě.

Nakličování quinoy

Především do salátů se hodí quinoa v naklíčeném stavu. Zachová si tak nejen všechny cenné živiny, ale naklíčením v ní ještě vzroste množství enzymů. Potřebovat budete quinou nejlépe v bio kvalitě a co nejčerstvější. Mám osobní zkušenost, že jednou mi vyklíčila takřka všechna zrníčka a jindy jen polovina. Quinoa při namáčení tvoří šlem, takže v tomto případě se pro její klíčení nejvíce hodí speciální sklenice s cedníkovým víčkem a stojánkem, díky kterému vyteče přebytečná voda.

Quinou v první fázi namočte na 4 – 5 hodin do nejméně dvojnásobku studené vody a nechejte stát při pokojové teplotě. Vodu pak vylejte, dolejte čerstvou, pořádně sklenicí zatřeste a vodu opět vylejte. V případě quinoi věnujte proplachování více času a propláchněte ji klidně i 3x, abyste dostali pryč všechen šlem, který by mohl vést k nechtěnému kvašení. Pak 2-3 denně pokračujte v proplachování, dokud se nevytvoří několik minimetrů drobné klíčky. Naklíčenou quinou můžete využít rovnou do jídla nebo řádně odkapanou uskladnit v lednici, kde vydrží 2 – 3 dny.

Ještě jste se doma do klíčení nepustili? Pak si přečtete náš klíčící speciál.

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzu

Quinoa v kuchyni

Quinoa, podobně jako pohanka nebo amarant, patří mezi tzv. pseudoobiloviny (případně pseudocereálie). To jsou rostliny, které botanicky nepatří mezi obilní traviny a jejich plody se nepovažují za zrní, ale semínka. V kuchyni se nicméně využívají úplně stejně jako klasické obiloviny. Kam tedy můžete quinou využít?

  • je lepivější, takže sladké i slané kaše jsou ideální volbou
  • rizota či pilafy se zeleninou, houbami
  • přidejte ji do zeleninových salátů nebo na způsob taboulehu a získejte tak plnohodnotné jídlo
  • do buddha bowl (misky nebo talíře, která kombinuje všechny důležité rostlinné složky, jako jsou obiloviny, luštěniny či ořechy)
  • díky lepivosti v rostlinných burgerech

 

Pořiďte si quinou a amarant online ještě dnes a připravte si z něj kaši, salát nebo chutné rizoto.

Quinou užijete do kaší, rizot, pilafů nebo jako pojivo do rostlinných burgerů. koupíte ji v eshopu Grizly.cz.

publikováno: 17. 01. 2017   napsal/a: Misa Lavers

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗V kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?