Málo známý čirok je stvořený pro bezlepkové pečení, výživnou snídani i lahodné rizoto

Čirok

Co je čirok?

Pro mnohé z nás je čirok tajuplná plodina, o které jsme slyšeli v souvislosti s bezlepkovou stravou, ale vlastně už dál nevíme, jak čirok chutná, jak jej použít a čím nás může obohatit. Jedná se tedy o obilovinu z čeledi lipnicovitých, která je velice odolná a má nízké nároky pro pěstování, díky čemuž je oblíbená v krajinách s horšími zemědělskými podmínkami.

Pochází z Afriky, odkud se rychle rozšířila do světa. Hlavním producentem čiroků je Afrika spolu s Asii, nicméně jeho pěstování je běžné téměř po celém světě, včetně České republiky. Využívá se především pro krmení zvířat, to ovšem neznamená, že pro lidi je tato obilovina nevyhovující potravinou. Naopak obsahuje množství prospěšných látek a variabilita možných čirokových pokrmů je až překvapující.

Čirok dvoubarevný je nejvhodnější odrůdou ke konzumaci

Odrůd čiroku je hned několik druhů. Pro lidskou konzumaci se nejlépe hodí čirok dvoubarevný, který je v obchodech běžně k dostání. Také v pěstování a produkci je nejčastěji zastoupen. Vděčí za to jeho příznivým vlastnostem a obsahu látek, které je pro lidské tělo nejvhodnější.

Bohužel však ne všechny odrůdy čiroku jsou pro náš organismus bezpečné. Mezi čiroky najdeme také jedovaté druhy, které jsou nevhodné kvůli jejich obsahu kyanidů a nitrátů. Jedním z takto toxických druhů je čirok obyčejný.

Nutriční hodnoty čiroku

Obsah živin v čiroku je bez pochyby blahodárný. Nejvíce je v něm zastoupena vláknina, která na sebe váže vodu a zvyšuje tak pocit sytosti. Dále pak bílkoviny, které stojí v hlavní roli při stavbě a obnově buněk a podílí se také na tvorbě důležitých protilátek.

Z vitamínů se v čiroku nachází vitamin B7 neboli biotin, díky němuž v našem organismu funguje správný metabolismus makroživin a vitamín B3 - jinak řečený niacin. Ten pomáhá udržovat zdravou pokožku a přispívá k duševní pohodě. Zvýšené množství niacinu se dokonce lékařsky předepisuje lidem trpící schozofrenií. V čiroku jsou přítomny také horčík, fosfor, draslík, magan i selen.

Čiroková mouka

Pokud je vám blízké bezlepkové stravování, čiroková mouka vám má hodně co nabídnout. Nejen díky jejímu zachovanému obsahu živin a antioxidantů, ale také díky její neutrální chuti. Lze ji tedy použít pro domácí pečivo, slané placky i moučníky, aniž by výsledná chuť byla ovlivněna. Tato mouka má jemnou konzistenci a béžové zbarvení a pokrmům dodává lehce načervenalou barvu. Doporučuje se čirokovou mouku kombinovat s jinou, a to až do jejího podílů dvou třetin.

Díky tomu, že čirok je bezlepková obilovina, můžou si mouku z něj dopřát také celiaci nebo lidé vyhýbající se lepku. Ne nadarmo se čiroku říká "pšenice celiaků". Čiroková mouka je zdatnou alternativou k pšeničné mouce a připravit si z ní můžete pečivo, pizzu, placky, buchty i palačinky.

Vaření a pečení s čirokovou moukou nevyžaduje žádné speciální zacházení. Pro začátek ji zkuste jen postupně přidávat do svých oblíbených receptů a nahradit tak jiný druh používané mouky. Příjemnou změnou je využití čirokové mouky pro zahušťování omáček či polévek.

Čirokové rizoto s tempehem

Využití čiroku v kuchyni

Jelikož se s čirokem na talíři běžně moc nesetkáváme, není mnohdy tak jednoduché najít si k němu cestu. Zmíní se vám kamarádka jen tak mezi řečí, že včera udělala výborné čirokové palačinky? Vidíte někdy v restauračním menu čirokové rizoto? I tyto malé detaily, se kterými se běžně nesetkáváme, dělají z čiroku téměř neviditelnou potravinu, se kterou nemáme odvahu, motivaci nebo ani vůbec nápad experimentovat.

Kdo však tuto nedůvěru prolomí, získá cennou složku jídelníčku. A čirokové kuchtění nekončí u výše zmiňované náhrady čirokové mouky za jiný druh. Příprava čiroku je obdobně srovnatelná s ostatními obilovinami - uvařte jej v dvojnásobném množství osolené vody, hotový je za cca 20 minut. Po krátkém seznámení už se s čirokem vaří samo. Co vše si z něj můžeme v kuchyni vykouzlit?

Čirokové rizoto

Nejen příloha, ale také hlavní jídlo - čirok se zkrátka umí směle postavit také do hlavní role našich obědů. Výborný je s restovanými žampiony, bílým zelím a ořechy. Nebo je libo čirokové rizoto s tempehem? Čirok však ladí také k exotičtějším chutím a rizoto z něj si stojí za to zpestřit například nakládaným bambusem nebo naklíčenými výhonky mungo.

Čiroková kaše

Pokud jste milovníky kaší na všechny způsoby, tahle čiroková by vás neměla minout. Má příznivý obsah živin, neobsahuje lepek a skvěle chutná. Pro uspěchaná rána můžete sáhnout po běžně dostupné instantní verzi, která je hotová doslova za pár minut. Hodí se na cesty i do práce, jelikož zajistí potřebnou energii a postupné využití potřebných živin, které je pro organismus efektivnější.

Ovoce, ořechy, kokos či rostlinný sirup - všechny tyto ingredience čirokové kaši sluší. Přidat si můžete také semínka dle vlastních preferencí nebo si zaexperimentovat s kořením a vdechnout této kaši skořicový či kardamomový podtón.

Pro přípravu kaše z čiroku budeme potřebovat: 50 g hrubě mletého čiroku, 250 ml rostlinného mléka, špetka soli a anýzu, ovoce dle chuti, javorový sirup
Do horkého mléka přidáme malou špetku soli a anýzu a poté postupně vmícháváme čirok. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec osladíme sirupem. Ozdobíme dle libosti ovocem a dalšími ingrediencemi.

Čirok jako příloha

Zařadit čirok jako přílohu vedle rýže, kuskusu či krup, přináší do jídelníčku nové chutě a možnost jejich libovolného kombinování. Sojové nudličky s čirokem nebo čirok s marinovaným tofu jsou lahodným zpestřením běžných receptů. Čirok je také vhodný k servírování s ostatními přílohami, skvěle se hodí k rýži či bulguru. Dobrou zprávou je, že čirok se připravuje stejně jako rýže a při kombinaci těchto dvou surovin je můžete rovnou smíchat a připravit dohromady v jednom hrnci.

Čirokové noky

Nočky s restovanou zeleninou, špenátem, houbami nebo na sladko mákem - variant je tolik a příprava je jednoduchá. Ideální recept na víkendový oběd, na kterém si pochutná celá rodina.

Jak na čirokové noky: 3 hrnky uvařeného čiroku, 1,5 hrnku mouky, sůl
Čirok uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Poté jej rozmixujeme na hladkou kaši, osolíme a postupně přisypáváme mouku, dokud nevznikne nelepivé těsto. Z těsta vytvarujeme noky požadované velikosti a vaříme ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu.

Tagy: 
publikováno: 10.08.2020 07:41   napsal/a: Natálie Hrubá
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy? V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?