Kousání - podceňovaný parťák správného trávení

Prokousej se k pravdě

Lidi hledají různé zázračné metody k lepšímu zdraví, zažívání nebo postavě. Ale většina z nich pořádně nevyužívá jednu docela obyčejnou. Tu, kterou má sebou k dispozici stále. Hádáte správně - kousání. Co vám správné kousání vlastně může přinést? Můžete jíst méně a zdravěji, zcela přirozeně, bez toho, že byste se do toho museli nutit. Může upravit vaše zažívací problémy. Můžete zhubnout. A tím výčet benefitů zdaleka nekončí.

Co se stane, když začnete jídlo více kousat a prosliňovat? Zaprvé - zjistíte jak opravdu chutná. K čemu to vede? Dost možná k rozhodnutí, co si v jídelníčku nechat a co z něj vyřadit. Zcela přirozeně a jednoduše. Ne proto, že vám to někdo řekl, nebo že to doporučuje nějaká dieta, ale proto, že vám to jednoduše nechutná. Najednou přijdete na to, že to není v první fázi o tom, "Co jíte", ale "Jak jíte". Protože když se budete soustředit na Jak, tak Co se vám časem poskládá samo.

Budete totiž mnohem více vnímat chutě jednotlivých jídel a povede vám to zcela přirozeně k jednoduchým a opravdu kvalitním potravinám. Ve vašem jídelníčku pravděpodobně také zvýšíte množství syrové stravy, která je pro nás prospěšná hlavně kvůli vitamínům, minerálům a vláknině. Protože při kousání zjistíte, že tyto potraviny při správném proslinění chuť získávají a udrží si ji, zatímco průmyslově zpracované potraviny jí mají intenzivní na začátku a pak chuť prudce klesá a už koušete jen prázdnou hmotu. Když jíme rychle, tohle nemáme šanci zjistit a šidíme tak svoje chuťové pohárky výraznými chutěmi soli, ostrého koření, cukru, případně dalších chemikálií, kterých je dnešní jídlo plné.

Cesta za skutečnou chutí

Dovolím si jeden příklad od účastnice mého semináře. Vyprávěla mi, jak poměrně často snídala pudinkovou kapsu, kterou si kupovala ve svém oblíbeném pekařství. Ráno se na ni těšila a s kávičkou u počítače si ji vždycky užila. Po semináři se na tento svůj oblíbený rituál opět těšila s tím, že teď už ví, že si tuhle dobrotu musí více vychutnat a opravdu dobře ji rozkousat a proslinit, aby si tu slast vychutnala déle. I jala se kousat a žvýkat. Jistě už tušíte, co se stalo. Zjistila, že lahůdka, která ji zpříjemňovala skoro každé ráno, je při důkladném zkoumání ve vlastní puse v podstatě nepoživatelná. A jak to pokračovalo? Prostě si ji přestala kupovat, bez stresu a bez špatného pocitu, že něco nemůže.

Ale zpátky ke kousání. V puse máme devět slinných žláz. Proč asi? Je to jediné místo, kde si jídlo můžeme opravdu vychutnat. Takže výzva pro labužníky - pojďte více kousat! Je dobré si uvědomit, že žaludek nemá zuby. Mechaniku mu zajišťují jen stahy, ale jinak pracuje hlavně chemicky. Důležité je také vědět, že v suché stravě nemohou enzymy trávicího ústrojí účinně pracovat. Jejich aktivita mnohonásobně narůstá se zvyšující se tekutostí tráveniny. Sliny navíc mají dezinfekční účinky, takže chrání náš imunitní systém před mikroby. V puse začíná i proces trávení a tělo látky hned využije. Má tak okamžitý zdroj energie a ví, že nemusí dávat na sklad. Což vede k tomu, že pomalu hubneme. Které ženě (a nejen jim) by se toto nehodilo? :)

Víte, co je největším společným jmenovatelem stravovacích či životních stylů jako je vegeteriánství, makrobiotika, vitariánství nebo dnes populární paleo? Odpověď už určitě znáte. A víte, co je na správném kousání to nejlepší? Že ho můžete provádět kdykoliv, nic k tomu kromě sebe nepotřebujete a nic vás to nestojí. Tedy kromě trochy tréninku, jak na to. Každý z nás už o tom určitě mnoho slyšel a určitě si říkáte, tak příští jídlo už určitě pořádně rozkoušete. Možná u toho první dvě nebo tři sousta, ale za chvíli už zase jíte jako před tím. Troufám si tvrdit, že tohle si člověk potřebuje trochu osahat, naučit se ty správné fígle.

A tak jsem se rozhodla stát se první lektorkou zdravého kousání v Čechách. Chce to trochu praxe, ale není to žádná velká věda. Chcete si už o kousání přestat jen číst, prožít si tu zkušenost a udělat si z ní trvalý návyk? Nebližší termíny zážitkového semináře Prokousej se k pravdě jsou 4. a 18. prosince a 14. ledna. Přijďte se to naučit a seznámit se s dalšími lidmi, které toto téma také zajímá. Další podrobnosti, zkušenosti absolventů a možnost přihlásit se najdete na Naučmese.cz.

Tagy: 
publikováno: 25.11.2014 00:39   napsal/a: Mirka Slámová
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy. V živém online kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o důležitou teorii i praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Na zkušenosti z 12 let mé veganské praxe se můžete ptát přímo z pohodlí svého domova. Zjistěte víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?