Zázvor

Zázvor

Zázvor je koření získané z oddenků zázvoru pravého a už po tisíciletí hraje významnou roli v čínské a indické medicíně i kuchyni. Za jeho léčebnými i výraznými chuťovými přednostmi stojí éterické oleje, zázvorová silici a "pálivá" látka zvaná gingerol, chemickým složením podobná látka ke kapsaicinu, vyskytujícím se v chilli.

Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný zázvor působí příznivě na lidské zdraví. V kuchyni se používá sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, cukrovinek, zeleninových jídel, ale i piva nebo limonád. V léčitelství se využívá především najemno nastrouhaný nebo nakrájený ve formě odvaru či čaje.

Jaké jsou jeho léčivé přednosti: pomáhá při žaludečních a zažívacích potížích (nevolnosti, nadýmání) třeba i tím, že podněcuje tvorbu trávicích šťáv, působí antibakteriálně a protizánětlivě a jeho pálivá chuť výrazně zahřívá tělo. Při chřipce a nachlazení pomáhají zázvorové koupele, napařování a čaj. V neposlední řadě je také vyhlášeným afrodiziakem.

Zajímavost: na české wikipedii najdete fotku rekordního zázvoru, který vážil 11, 5 kilogramů

Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny