Tibi krystaly

Tibi krystaly

Tibi krystaly jsou malé bílá zrnka, osídlená bakteriemi (např. laktobacily) a kvasinkami. Ty se živí cukry a vytvářejí tak perlivý nápoj, známý také jako vodní kefír. Ten je nejen příjemně osvěžujícím nápojem (zejména v letních měsících), ale díky mnoha prospěšným látkám také vítaným dalším dílkem do skládačky pestrého jídelníčku pro zdraví mikrobioty (střevní mikroflóry).

Pro výrobu nápoje budete potřebovat získat samotné tibi krystaly. Protože krmením cukrem rostou a nabývají, jejich pěstitelé se o ně časem rádi podělí. Zkuste se zeptat ve svém okolí nebo v této facebookové skupině. Dále budete potřebovat skleněnou láhev, klasický řepný cukr, vodu a sušené ovoce. Velikost lahve je úměrná množství krystalů - na jeden 250ml hrnek připadají 3 litry vody. Nejčastěji dostanete množství zhruba na jeden litr a jakmile krystaly narostou, můžete množství zvyšovat.

Připravte si litr převařené, ale už vychladlé vody. Rozmíchejte v něm 2 polévkové lžíce cukru a několik kousků sušeného ovoce, které celému nápoji dodají výslednou chuť. Pozor ale na sířené a jinak chemicky upravené ovoce, které může bakterie zahubit. Krystaly propláchněte na cedníku a přidejte do vody. Sklenici přikryjte ubrouskem či plátěným kapesníkem a zajistěte gumičkou. Nechejte stát při pokojové teplotě 2-3 dny. Délka kvašení se odvíjí od teploty a také vašich chuťových preferencí. Nápoj by měl být příjemně kyselkavý a perlivý, připomínající Vineu. Jakmile je kyselý nepříjemně, můžete jej zkusit ještě dosladit a doplnit vodou a příště jej včas ochutnat. Časem ji jistě vyladíte postup sedící na vaše domácí podmínky.

Máte hotovo? Nápoj přeceďte, stočte do lahví, vypijte nebo ubytujte v lednici. Krystaly přeceďte a můžete postup zopakovat. Sušené ovoce můžete použít ještě jednou, pak je klidně upotřebte do ranní kaše.

Vodní kefír můžete využít také jako základ domácí, přirozeně perlivé limonády. Přidejte do něj další bylinky, citronovou nebo pomerančovou štávu a získejte tak širokou paletu chutí.

Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny

Ze stejné rubriky