Což takhle dát si pórek? Uplatníte ho v krémové polévce i pomazánce

Pórek

Články » Zelenina » Pórek

Pórek nebo také pór patří rodově k česnekům. Byl pěstován již Egypťany, Řeky a Římany ve starověku. Ozimé odrůdy dobře snáší i nízké teploty a zkušení zahrádkáři si tak mohou dopřát čestvý lokální pórek i teď v zimě. Jeho zelená část obsahuje 2x více vitamínů než bílá, takže ji v žádném případě nevyhazujte. Má však silné aroma, je tak vhodné ji do jídel přidávat v poměru přiměřeném k hlavní surovině.

Pórek obsahuje provitamin A, vitaminy skupiny B nebo vitamin C (toho ve 100 g pórku najdeme nezanedbatelných 15 mg), dále par karoten a pestrou paletu minerálních látek, jako je draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, selen. Na lidské zdraví má celou řadu pozitivních účinků, například:

  • Působí močopudně a odvodňuje, což ocení revmatici a osoby trpící dnou
  • Podobně jako cibule nebo česnek v trávicím traktu reguluje nepříznivé bakterie a kvasinky
  • Doporučuje se při při nadýmání a zácpě, díky obsahu vlákniny má blahodárný vliv na střevní peristaltiku
  • V lidovém léčitelství se pórek používá ke zlepšení hlasu a stejně jako cibule proti kašli.

Pórek v kuchyni

Užití pórku v kuchyni je rozmanité – může se vařit ve vodě nebo v páře, zapékat s těstovinami či bramborami, dusit společně s další zeleninou a použít jej v rizotech, mícháných pánvích s tofu s rýží nebo promíchaných s rýžovými nudlemi. Pro zpestření se hodí v malém množství do polévek nebo pokrájený na tenká kolečka na chlebu s pomazánkou. Nejznámější z pórkových jídel je krémová polévka nebo omáčka, v poslední době je populární také pórkový koláč (quiche). Inspirujte se tagem recepty z pórku.

Před využitím do jídel je pórek potřeba dobře očistit. U spodní bílé části stačí odříznou část s kořínky a případně sloupnout nejschvrchnější vrstvu, je-li už zavadlá. Horní části je potřeba věnovat zvýšenou pozornost. Ideální je ji odříznout a rozebrat vrstvu po vrstvě a pořádně ji propláchnout. Právě tady se, často ukryté, schovávají drobné kamínky a zbytky hlíny, které výrazně snižují komfort konzumovaného pórkového jídla. Zelenou část je také vhodné přidávat do jídel později – brzy ztrácí sytě zelenou barvu. Ne každému je však po chuti její výrazné aroma.

Špagety s pórkovou omáčkou

V tradičním pojetí se pór často používá v polévkách a omáčkách s mléčnými výrobky, jako je máslo, mléko nebo smetana. Jak na to vyzrát ve veganské kuchyni? Místo másla použijte pochopitelně oleje – hodí se především chuťově neutrálnější řepkový, ale pro zpestření můžete zkusit i kokosový tuk. Mléko a smetany nahradíme jejich rostlinnými alternativami (mandlovou, sójovou…).

Doma můžete získat výživnou smetanu jednoduše rozmixováním na několik hodin namočených kešu ořechů. Silnější mixér z nich vykouzlí dokonale hladkou konzistenci. Přidat můžete také lahůdkové droždí a malou lžičku prášku z cibule (usušené v sušičce či na radiátoru a rozmixované ve stolním mixéru).

Pórková polévka

Ingredience:

  • 1 velký či 2 menší pórky
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 200 ml rostlinné smetany
  • 2 lžíce řepkového oleje

Postup:
Pórek důkladně očistěte. Odkrojte zelenou část a odložte ji, bílou pokrájejte na kolečka. V hrnci na řepkovém oleji je orestujte, dokud nezměknou. Přilejte vývar (nebo lžičku sypkého či půl kostky pevného zeleninového bujónu, rozpuštěného v horké vodě) a pět minut na mírném plameni provařte. Několik centrimentrů zelené části odřízněte, pokrájejte na kolečka a vařte dalších 5 minut.

Ponorným mixérem polévku rozmixuje do hladka. Přidejte lžíci lahůdkového droždí a rostlinnou smetanu. Hodí se především oříšková z mandlí nebo kešu, která je tučnější a má výraznější chuť. Využít také můžete zbytek bílých fazolí, rozmixovaných s malým podílem vody. Za stálého míchání nechejte mírně zredukovat tekutinu a propojit chutě. Podle potřeby dosolte.

Pórkový krém

Pórková pomazánka

Ingredience:

  • 1 balíček uzeného tofu Lunter
  • 200g bílého jogurtu (lépe nesójový)
  • 1 menší pórek, nakrájený na velmi tenká kolečka
  • 1 lžička bylinek (pažitka, petrželka)
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • sůl, pepř

Postup:
V tomto případě na pomazánky jednoznačně doporučuju uzené tofu od firmy Lunter. Má měkčí konzistenci a jemnější chuť (a navíc z něj získáte slušný podíl doporučené denní dávky dobře vstřebatelného vápníku). Tofu nastrouháme na jemno. Vmícháme jogurt, pórek a bylinky a dobře promícháme. Pokud je pomazánka díky jogurtu řidší, vypomůžeme si lahůdkovým droždím. Jen opatrně, ať chuťově příliš nedominuje. Dosolíme a případně lehce opepříme. Podáváme na čerstvém, nejlépe celozrnném pečivu. Pomazánku můžeme posypat také čerstvými klíčky a přikusujte syrovou zeleninu.

Tagy: Pórek   Kategorie: Potraviny

 

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 17 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

Související články

Římský kmín

Římský kmín
Pavel Ovesný   04. 08. 2018   Potraviny
Římský kmín má s běžným evropským kmínem společný jenom vzhled. Dodává charakteristickou chuť i vůni mnoha indickým pokrmům (např. v populární kořenící směsi garam masala), vyskytuje se také v mexickém koření chilli con carne, našinec ho bude znát z receptu na hummus.