pórek

Pórek
Pórek nebo také pór patří rodově k česnekům. Byl pěstován již Egypťany, Řeky a Římany ve starověku. Ozimé odrůdy dobře snáší i nízké teploty a zkušení zahrádkáři si tak mohou dopřát čestvý lokální pórek i v zimě. Jeho zelená část...
Špagety s pórkovou omáčkou
Špagety uvaříme v osolené vodě podle návodu. Já mám nejraději celozrnné špagety Alnatura. Mezitím pokrájíme uzené tofu (musí být pevné, ideálně značka Sunfood) na drobné kostičky. Orestujeme je na 3 lžících olivového oleje...
Naklíčený hrách se žampióny a pórkem
Jídel z hrachu bylo v mém jídelníčku dlouho poskromnu, ale co jsem objevil pučálku, naklíčený je teď na mém talíři častým návštěvníkem. Narozdíl od cizrny, která mi po klíčení příjde hodně vysušená, hrách zůstáva stále plný a po...
Omáčka z červené čočky
Na oleji zpěním nasekaný česnek a pórek. Poté přidám nastrouhanou mrkev, propláchlou čočku, bobkové listy a zaliju 500 ml vody. Osolím, opepřím a vařím 20 minut. Pak vyndám bobkové listy a rozmixuji na hladkou omáčku. Promíchám s...
Veganské "kuře" na pórku
Nadrobno pokrájenou cibuli osmažíme do zlatova, přidáme a orestujeme vegan "kuřecí" plátky (koupil jsem je na zkoušku ve vietnamské tržnici Sapa, chuťově upřimně žádný zázrak, jemně namarinované robi udělá určitě lepší službu)....