Jidášovo ucho

Jidášovo ucho

Jidášovo ucho, známá také jako čínská či černá houba, patří mezi dřevokazné houby. Jeden z jejich druhů, boltcovitka bezová, roste celoročně i v Česku. Jak už název napovídá, většinou na starých bezech, ale také na akátech, bucích či vrbách. Nalézt ji v přírodě z mé zkušenosti není tak snadné, ve zdravých výživách či asijských večerkách se však dá koupit za příznivou cenu v sušené podobě.

Podobně jako hlíva či shitake má Jidášovo ucho řadu léčebných účinků. Posiluje obranyschopnost organismu a navozuje psychickou pohodu, zkvalitňuje vlasy, pokožku a nehty, snižuje krevní tlak, regeneruje játra, slinivku a ledviny. Obsahuje bílkoviny a celou řadu polysacharidů, vitaminy skupiny B a z minerálních látek draslík, vápník, fosfor, hořčík, sodík a především železo.

Čerstvé plodnice očistíme a povaříme ve vodě zhruba 15 minut. Sušené houby je před použitím v kuchyni třeba namočit alespoň na hodinu (nejlépe přes noc). V obou případě však nálev nevylévejte - můžete jej rovnou vypít jako léčivý nápoj anebo využít jako vývar. Houby mají lehce křupavou konzistenci.

Kde využít Jidášovo ucho?

  • asijské wok pánve společně se zeleninou, tofu či oříšky a přílohovou rýží nebo rýžovými nudlemi
  • do rizot, nejlépe pokrájené na menší kousky
  • hustých i vývarových polévek - přidejte je třeba do klasické bramboračky nebo hrstkové polévky
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy? V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?