Jidášovo ucho

Jidášovo ucho

Boltcovitka bezová neboli Jidášovo ucho (známá také jako čínská či houba) patří mezi dřevokazné houby. Roste celoročně i v Česku, většinou na starých bezech, ale i akátech, bucích či vrbách. Nalézt ji v přírodě z mé zkušenosti není tak snadné, ve zdravých výživách či asijských večerkách se však dá koupit zá příznivou cenu v sušené podobě.

Podobně jako hlíva či shitakeJidášovo ucho řadu léčebných účinků. Posiluje obranyschopnost organismu a navozuje psychickou pohodu, zkvalitňuje vlasy, pokožku a nehty, snižuje krevní tlak, regeneruje játra, slinivku a ledviny. Obsahuje bílkoviny a celou řadu polysacharidů, vitaminy skupiny B a z minerálních látek draslík, vápník, fosfor, hořčík, sodík a především železo.

Sušené houby je před použitím v kuchyni třeba namočit alespoň na hodinu (nejlépe přes noc). Nálev v žádném případě nevylévejte - můžete jej rovnou vypít jako léčivý nápoj anebo využít jako vývar. V kuchyni se Jidášovo ucho používá především v asijských receptech, hodí se také do rizot, omáček i polévek.

Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny

Ze stejné rubriky