Ucho jidášovo roste i v zimě. Vylepšíte s ním rizota, “číny” i polévky

Ucho jidášovo

Ucho jidášovo, známá také jako čínská či černá houba, patří mezi ty druhy dřevokazné hub, které spojují zdravotní přínosy i jejich využití v kuchyni. V České republice je známo pod názvem boltcovitka bezová.

Roste celoročně a jedno z nejvhodnějších období na sběr jsou vlhké a teplé zimní dny, po deštích nebo tání sněhu. Hledá se tak totiž snadněji než v období jara do podzimu, kdy je obtížné jej mezi listím a v bujné vegetaci spatřit. Často totiž roste v různých remízcích a křoviscích, jak už název napovídá, nejčastěji na starých bezech. Mnohdy už bez kůry nebo silnějších větvích, popadaných na zemi.

Jak poznat Ucho jidášovo

Čerstvé plodnice mají hnědou barvu a gumovitou, ale pevnější konzistenci. Starší a suché plodnice jsou pak černé a zkrabatělé, v podobné podobě, jaké je lze koupit sušené. Chcete-li se vydat na lov Ucha jidášova poprvé, nastudujete si fotky a typické znaky. Těmi je tvar připomínající ušní boltec (především u větších plodnic) a právě přítomnost na bezu černém.

Občas jej můžete najít ale také na bucích, vrbách a dalších stromech, kde je možná záměna s podobným černosolem černorosolem terčovitým, který ale nemá tak typický tvar uší anebo rosolovka listovitá, která mívá menší, bohatě laločnaté plodnice srostlé dohromady. Obě zmíněné houby mají většinou lesklejší a průhlednější strukturu a rosolovitější konzistenci. Jsou sice nejedlé (ve smyslu, že jejich chuť není zrovna oslnivá), ale rozhodně ne jedovaté.

Nicméně sušené Ucho jidášovo má příznivou cenu a snadno ho koupíte ve zdravých výživách a často také asijských večerkách.

Ucho jidášovo na černém bezu

Zdravotní přínosy Ucha jidášova

Podobně jako hlíva ústřičná nebo shitake má Jidášovo ucho řadu léčebných účinků. Posiluje obranyschopnost organismu a navozuje psychickou pohodu, zkvalitňuje vlasy, pokožku a nehty, snižuje krevní tlak, regeneruje játra, slinivku a ledviny.

Obsahuje bílkoviny a celou řadu polysacharidů (významné pro imunitu jsou především tzv. beta glukany), vitamíny skupiny B a z minerálních látek draslík, vápník, fosfor, hořčík, sodík a především železo.

Kde využít Jidášovo ucho?

Čerstvé plodnice očistíme a povaříme ve vodě zhruba 15 minut. Sušené houby je před použitím v kuchyni třeba namočit alespoň na hodinu (nejlépe přes noc). Sušené poměrně hodně nabyde. V obou případě však nálev nevylévejte – můžete jej rovnou vypít jako léčivý nápoj anebo využít jako vývar. Čerstvé nebo sušené a nabobtnalé můžeme osmahnout se zeleninou na pánvi. Zachovají si tak lehce křupavou konzistenci.

  • asijské wok pánve společně se zeleninou, tofu či oříšky a přílohovou rýží nebo rýžovými nudlemi
  • do rizot, nejlépe pokrájené na menší kousky
  • hustých i vývarových polévek – přidejte je třeba do klasické bramboračky, hrstkové anebo miso polévky
Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?