Arašídy

Arašídy (často také nazývány jako burské oříšky) jsou plodem podzemnice olejné. Většinou jsou řazeny mezi ořechy, byť jde z botanického hlediska o luštěninu. Zároveň ale obsahují vysoký podíl tuků 45 až 50 procent a jsou rekordmany v obsahu bílkovin, kterých mají okolo 25%. Arašídy podporují krvetvorbu, působí při nemocech srdce a pomáhají při kožních onemocněních. Pozitivní účinky mají údajně i při ochraně před zubním kazem.

Arašídy jsou velmi oblíbené ořechy a zároveň problematické jako alergen a potenciální zdroj plísní. Čerstvé chutnají podobně jako fazole, známé lahodné chuti dosáhnou teprve pražením - ovšem ještě smažené a vydatně osolené zrovna nepatří mezi zdraví prospěšné. V podobě arašídové pomazánky jsou výborné namazané na chleba, hodí se k přidání do kaší a cereálních směsí, v čínské kuchyni se používají při vaření populárního kung-paa.

Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny