Arašídy

Arašídy či také burské oříšky

Arašídy (často také nazývány jako burské oříšky nebo lidově buráky) jsou plodem podzemnice olejné a jak už název napovídá, rostou pod zemí. Všeobecně jsou považovány za ořechy, byť jde z botanického hlediska o luštěninu. Nejblíže z nich mají k sóji. Stejně jako ona se mohou pochlubit slušným zastoupením bílkovin i tuků. Bílkovin obsahují okolo 25%, tuků ještě jednou tolik. Z mastných kyselin jsou v nich zastoupeny především ty mononenasycené (23%) a polynenasycené (13%). Z vitaminů je zajímavý především obsah vitaminů skupiny B, z minerálů pak především trojice vápník, draslík, horčík.

Arašídy jsou velmi a zároveň problematické jako alergen a potenciální zdroj plísní. Problematický je v nich výskyt toxických aflatoxinů, které nelze zlikvidovat pouhým ošetřením vysokými teplotami, jako v případě mnohých mikroorganismů. Klíčové je tak vybírat si dobrý zdroj. Méně problematické jsou z tohoto pohledu neloupané buráky. Čerstvé chutnají podobně jako fazole, známé lahodné chuti dosáhnou teprve pražením - ovšem ještě smažené a vydatně osolené zrovna nepatří mezi zdraví prospěšné.

Arašídové máslo

Arašídy na talíři: vcelku, nasekané i rozmixované jako arašídové máslo

Burské oříšky jsou v tuzemsku nejproslulejší jako mlsání k televizi, jejich nutriční hodnoty je vybízí používat častěji. Především v zámoří je populární burákové máslo k namázání na chleba či tousty, nejen mezi běžnou populací, ale jako zdroj bílkovin i mezi sportovci, především mezi příznivci posilování. Namazat si ho můžete ale také na kousky ovoce ke snídani. Může být také základem pomazánky na způsob nutelly. Zkuste přidat čokoládu či karob a lžíci tekutého sladidla (jako je třeba rýžový nebo datlový sirup).

Arašídové máslo se hodí také pro zlepšení různých exotických omáček. Tou nejznámější bude arašídová omáčka k namáčení jarních závitků, dochucená shiro misem (které je na rozdíl od ostatních druhů misa laděné spíše do sladka). Z oříškových másel je rozhodně nejsnazší na domácí výrobu. Nejdříve jej rozmixujete na hladký prášek, tekutět začne podle výkonu mixéru už po 2-3 minutách mixování. Část nahrubo posekaných oříšků si dejte stranou a vraťte je zpět, až je máslo tekuté. Občasný křupavý úlomek příjemně oživí chuť.

Orestované celé buráky se pak hodí do kaši a müsli. V čínské kuchyni se používají do populárního kung-paa, v thajské pak částečně nasekané s tamarindovou omáčkou do nudlí pad thai.

Arašídy se doma nikdy neztratí. Do kaší, müsli, asijských woků nebo na výrobu domácího burákového másla.

Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?