Zapečené brambory s uzeným tofu po vegansku

recept přidal/a: redakce
Ingredience: 

- 10 brambor
- 1 mrkev
- 3 hrsti čerstvého špenát
- 1/2 cukety
- 1 uzené tofu
- domácí rýžová smetana nebo 1 smetana kupovaná
- na vymazání slunečnicový/řepkový olej nebo lze také použít vegan máslo
- na vytvoření sýrové krusty - vegan sýr, máme odzkoušený VioLife s uzenou příchutí
- sůl a případně pepř na dochucení

Postup: 

Zeleninu očistíme, brambory a cuketu nakrájíme na kolečka, mrkev a tofu na koustky. Připravíme si pekáček na zapékání s pokličkou. Pokud nemáte je možné na přikrytí použít i alobal. Pekáček vymažeme olejem nebo máslem. Začneme skládat po vrstvě nejdříve brambory, které posypeme špenátem s polovinou tofu, následuje další vrstva brambor, na ni umístíme druhou polovinu tofu a kostičky mrkve. Přikryjeme vrstvou cukety, poslední vrstva jsou brambory. Doporučuji každou vrstvu zvlášť jemně osolit, kdo má rád, může i opepřit. Zalijeme smetanou. Pekáček přikryjeme a dáme na cca 50 minut péci do trouby, 180 stupňů. Po 35 minutách sundáme pokličku či alobal a necháme dopékat než se udělá na bramborách krusta. Pak vyjmeme a posypeme nastrouhaným sýrem. Dáme do trouby dopéct. Pro odzkoušení, že jsou brambory již hotové - brambory by měly být uvnitř měkké na povrchu s pevnou sýrovou krustou. Jako příloha se hodí kyselá okurka nebo klasický okurkový salát.

Chutnalo vám?: 
Tagy: