Plněná cuketa

Recept přidal/a: Pavel Ovesný
Druh jídla: 
Plněná cuketa s veganským sýrem
Ingredience: 

1 větší cuketa (cca 25 - 30 cm)
1 cibule
1 balíček uzeného tempehu
2 střední rajčata
pórek
česnek
bylinky (oregáno, bazalka, popř. provensálské koření)
50 g veganského sýru (např. Violife)
sůl

Postup: 

Na oleji necháme zpěnit na drobno pokrájenou cibuli. Uzený tempeh pokrájíme na malé kostičky a jakmile cibule začne zlátnout, přidáme ho k ní na pánev. Občas promícháme a necháme tempeh zlehka opéct.

Mezitím důkladně omyjeme cuketu a rozkrojíme podélně na polovinu. Lžící vydlabeme vnitřní část cca 1 cm od okrajů (pomůže opatrné nakrojení) a odložíme ji na talíř. Vzniklý důlek lehce nasolíme a necháme mírně vypotit. Díky tomu se cuketa rychleji upeče.

Vydlabaný vnitřek cukety nasekáme a přidáme na pánev. Na drobno pokrájíme další zeleninu, kterou máme doma. Vhodná je paprika, pórek, dýně, mrkev či batát. Přidáme opět na pánev, osolíme a necháme dusit. Až je vše podušené a změklé, přidáme na malé kostky pokrájená rajčata a bylinky (nejlépe čerstvé). Krátce orestujeme a stáhneme z ohně.

Z cukety vylejeme a případně ubrouskem vysušíme přebytečnou vodu. Naplníme ji opatrně směsí, posypeme nastrouhaným veganským sýrem a vložíme do zapékací misky, remosky nebo na plech. V předem rozehřáté troubě pečeme na 180 °C, dokud cuketa nezměkne. Což trvá cca 30 - 40 minut.

Cukety opatrně vyjmeme a na talíři je servírujeme s uvařenými brambory a sojanézou.

Počet porcí: 
1-2 porce
Doba přípravy: 
45 minut
Chutnalo vám?: 
Tagy: 
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?