Plněná cuketa

Publikováno: 13. 04. 2021   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Hlavní chody
Plněná cuketa s veganským sýrem
Ingredience:

1 větší cuketa (cca 25 – 30 cm)
1 cibule
1 balíček uzeného tempehu
2 střední rajčata
pórek
česnek
bylinky (oregáno, bazalka, popř. provensálské koření)
50 g veganského sýru (např. Violife)
sůl

Postup:

Na oleji necháme zpěnit na drobno pokrájenou cibuli. Uzený tempeh pokrájíme na malé kostičky a jakmile cibule začne zlátnout, přidáme ho k ní na pánev. Občas promícháme a necháme tempeh zlehka opéct.

Mezitím důkladně omyjeme cuketu a rozkrojíme podélně na polovinu. Lžící vydlabeme vnitřní část cca 1 cm od okrajů (pomůže opatrné nakrojení) a odložíme ji na talíř. Vzniklý důlek lehce nasolíme a necháme mírně vypotit. Díky tomu se cuketa rychleji upeče.

Vydlabaný vnitřek cukety nasekáme a přidáme na pánev. Na drobno pokrájíme další zeleninu, kterou máme doma. Vhodná je paprika, pórek, dýně, mrkev či batát. Přidáme opět na pánev, osolíme a necháme dusit. Až je vše podušené a změklé, přidáme na malé kostky pokrájená rajčata a bylinky (nejlépe čerstvé). Krátce orestujeme a stáhneme z ohně.

Z cukety vylejeme a případně ubrouskem vysušíme přebytečnou vodu. Naplníme ji opatrně směsí, posypeme nastrouhaným veganským sýrem a vložíme do zapékací misky, remosky nebo na plech. V předem rozehřáté troubě pečeme na 180 °C, dokud cuketa nezměkne. Což trvá cca 30 – 40 minut.

Cukety opatrně vyjmeme a na talíři je servírujeme s uvařenými brambory a sojanézou.

Počet porcí:
1-2 porce
Doba přípravy:
45 minut
Tagy:
Cuketa

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?