Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Recept přidal/a: Pavel Ovesný
Druh jídla: 
Dýňová polévka s kokosovým mlékem
Ingredience: 

1 menší dýně hokkaidó
0,5 l zeleninového vývaru
250 ml kokosového mléka
2 lžíce kokosového oleje
1/2 lžičky celého římského kmínu
1 lžička kari koření
malý kousek zázvoru
sůl a limetková šťáva
volitelně: nať z čerstvého koriandu

Postup: 

Ve sklepě jsem objevil poslední loňské zásoby dýni z podzimu. Recept na dýňovou poléku už na Vegmanii mám, tak jsem tento udělal exotičtější díky přidání kari koření a kokosového mléka, které skvěle fungují dohromady. Jak na to?

Dýni hokaido očistíme, lžící vydlabeme měkkou část se semeny. Poté ji nakrájíme na menší kostky i se slupkou (ta dušením změkne). Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno.

V hrnci nechejte rozpustit kokosový olej, dokud se neroztopí. Přidejte římský kmín (ale jen pokud je v celku, drcený by se přímo v oleji spálil) a po krátké chvíli přidejte dýni. Zhruba 5 minut za občasného promíchání restujeme. Poté přidáme kari a zázvor a za stáleho míchání necháme vše krátce osmahnout.

Vše zalejte zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem a vaříme pod pokličkou zhruba 20 - 25 minut, dokud není dýně měkká a nezačíná se rozpadat.

Tyčovým mixérem vše rozmixujeme do hladka. Pokud je polévka řídká, za stálého míchání ji necháme už bez poklice ještě pár minut zhoustnout. Dosolte a připadně jemně okyselte limetkovou šťávou. Přidat také můžete na drobno nasekanou koriandovou nať.

Počet porcí: 
4 porce
Doba přípravy: 
45 minut
Chutnalo vám?: 
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?