Kopřiva je místní superpotravina. Listy využijte na čaj i špenát, semínka na gomasio

kopřiva

Kopřiva je všeobecně vnímána jako otravný plevel, kterému je lepší se obloukem vyhnout. Možná by vás ani nenapadlo, kolik v sobě skrývá vitálních látek a jak blahodárné přínosy může mít pro zdraví každého z vás. Odpradávna je součástí lidového léčitelství, ale vysoký podíl tělu prospěšných látek byl potvrzen i mnoha moderními vědeckými výzkumy. Jestli jste ji ještě nevyzkoušeli, je pravý čas vzít si rukavice, košík a vyrazit do přírody za jejím sběr.

Výživové hodnoty

Čím jiným začít než obsahem vitamínů a minerálů. Dominují karoteny spolu s vitamínem C, K a B2, z minerálních látek především železo, draslík a oxid křemičitý. Nejvíce železa obsahuje čerstvá mladá rostlina. Proto se říká, že spolehlivě zažene jarní únavu. Kopřiva má až překvapivě vysoké množství bílkovin. V syrovém stavu jsou to přibližně 3 g, sušením se podíl zdvojnásobí. Dalšími účinnými látkami jsou flavonoidy a fenolkarnonové kyseliny. Jejich přínos stále zůstává důvodem častého použití v tradičním léčitelství. Za chvíli si řekneme, proč tomu tak je.

Jak vidíte, některé látky jsou výraznější v čerstvé rostlině, jiné v sušené. Pokuste se proto střídat způsoby úpravy. Na jaře, kdy se objevují mladé rostlinky, má nejvyšší podíl železa, ale také nejvíc pálí. Takže se obrňte rukavicemi a běžte si nasbírat štědrou porci do ranního smoothie.

Kopřiva v lidovém léčitelství

Kopřiva je pro svůj vysoký obsah železa užívána na regulaci krvetvorby. V kombinaci s přítomnými flavonoidy také na podporu srdeční činnosti, pružnost cév a úpravu krevního oběhu. Ale pozor. Kvůli vyššímu podílu vitamínu K není kopřiva vhodná pro osoby užívající léky na ředění krve.

Čerstvá kopřiva má údajně několikanásobně vyšší obsah vitamínu C než citrusové plody. Vstřebatelnost tohoto vitamínu je více než 90 %, což je srovnatelné s liposomální formou vitamínových doplňků. Pravidelné užívání se pozitivně podepíše na celkovém imunitním systému.

Pokud neznáte zmiňované způsoby užívání, jistě už jste slyšeli o výjimečných močopudných účincích. Takže jestli trpíte na záněty močového měchýře nebo máte oslabené ledviny, připravte si pořádnou zásobu sušených listů na celou zimu.

Kopřivový čaj

Právě v lidovém léčitelství je nejčastěji užíván kopřivový čaj. Ale jak ho správně připravit? Na jaře není problém sbírat pouze mladé listy, které jsou na čaj nejvhodnější. Na šálek o objemu 250 ml budete potřebovat 2 lžíce čerstvých listů, nebo 1 lžíci sušených. Zalijte vroucí vodou a nechte louhovat. Čerstvé listy potřebují asi 15 minut, sušeným postačí 10 minut. Po uplynutí času sceďte, nechte čaj ještě pár minut chladnout a můžete popíjet.

Doporučená denní dávka jsou 2 šálky čistého kopřivového denně. Pokud jsou listy součástí čajové směsi, bude množství pochopitelně vyšší. Pokud čaj popíjíte pravidelně každý den, po 3 měsících byste si měli udělat alespoň dvoutýdenní přestávku.

Zásoby kopřivy na celý rok

Na jaře si užívejte čerstvých rostlin a žádným způsobem je nezpracovávejte. Respektive vyhněte se jakémukoliv sušení. Jednak jsou rostliny ještě malé, ale také obsahují velké množství vitamínů C a železa, které by se v průběhu zpracování výrazně snížilo. Vynechat tradiční jarní nádivku by ale byla velká škoda. V tomto případě udělejte výjimku. Při sběru vždy používejte papírovou nebo proutěnou nádobu, v plastovém obalu by se rostlina zapařila.

Zásoby kopřivy začněte dělat až v průběhu léta. Na přelomu července a srpna přijde na řadu sběr listů. Z méně vzrostlých rostlin nebude vadit ani stonek. Doporučuji sbírat celé rostliny a teprve po usušení z nich listy oddělit. Některé části se možná rozdrobí, ale to ničemu nevadí. Tímto způsobem si ušetříte čas, protože stačí rostliny pověsit ven na stinné místo. Do druhého dne máte hotovo. O poznání kratší bude i doba samotného sběru.

V průběhu srpna si můžete začít všímat kopřivových semínek na vzrostlých rostlinách. Dokud jsou sytě zelené, sbírejte je. Jsou hotovým pokladem každé rostliny a za chvíli se s vámi podělím o několik tipů na zpracování.

Kopřiva

Recepty z kopřivy

Z kopřiv se dá vykouzlit velké množství pokrmů. V kuchyni se dá použít místo špenátu, mangoldu, petržele a dalších podobných ingrediencí. Přeci jen ale chutná trochu jinak a chuťové pohárky si na ni musí nejprve zvyknout. Takže než se pustíte do přípravy takového kopřivového špenátu, připravte nejdříve ten, na který jste zvyklí, ale pouze část nahraďte kopřivou. Podobně to dělejte u ostatních pokrmů.

Kopřivový špenát

Ingredience:

  • velká místa kopřivových listů bez stonků
  • 1 střední cibule
  • 5 stroužků česneku
  • černá sůl na dochucení
  • 150 ml rostlinné smetany

Postup přípravy je stejný jako u běžného špenátu. Listy nejprve propláchněte, větší části můžete nasekat. Na trošce oleje osmahněte nakrájenou cibuli a po chvilce přidejte 3 stroužky česneku. Jakmile se rozvoní, přidejte všechny kopřivové listy a krátce povařte do změknutí. Na závěr přidejte zbytek česneku, černou sůl a rostlinnou smetanu.

Můžete si pohrát s konzistencí – někdo dává přednost celým listům, jiní zase špenát raději rozmixují. Pokud chcete směs zahustit, použijte 1 polévkovou lžíci hrašky, kterou smíchejte ve 30 ml vody a přidejte hned na začátku, aby se zbavila hrachové chuti. Zajímavou kombinací je i kopřivový špenát s nastrouhanou mrkví, určitě stojí za vyzkoušení. Pokud vám špenát nechutná jako příloha, můžete tímto způsobem připravit také kopřivové lasagne. Postup je stejný jako u těch špenátových, pouze náplň alespoň částečně nahraďte kopřivými listy. Případně jej můžete nakombinovat napůl s klasickým špenátem.

Polévka z mladých kopřiv

Kromě toho, že můžete kopřivu používat místo petržele na dochucení jakékoliv zeleninového vývaru, dá se z ní připravit také velmi výživná polévka z mladých rostlin.

Ingredience:

  • 100 g mladých kopřivových listů
  • 50 g jiných divokých bylin (česnáček, medvědí česnek, bršlice, …)
  • 1 menší cibule
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř na dochucení

Nejprve na trošce oleje krátce osmahněte cibuli, ke které přidejte nasekané bylinky. Ty nechte jen povadnout a zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu. Vařte přibližně 15 minut a potom polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Na závěr můžete přidat asi 100 ml rostlinné smetany na zjemnění, sůl a pepř.

Jestli si netroufáte na polévku čistě z bylinkových listů, použijte do základu také brambory. Polévka s nimi bude ale hutnější. Na toto množství postačí 2 středně velké brambory.

Kopřivová semínka

Semínka kopřiv jsou právem považována za lokální superpotravinu. Obsahují všechny vitamíny a minerální látky jako čerstvá rostlina, ale navíc mají mnohem vyšší podíl bílkovin a žádný vitamín K, tudíž nepředstavují žádný problém ani pro osoby užívající léky na ředění krve.

Sušená kopřivová semínka se používají stejně jako například konopné semínko. Mimo to si můžete vyzkoušet jednoduchou přípravu soli, kopřivového gomasia nebo je využívejte do sladkých receptů a naložte je do javorového sirupu.

Kopřivová sůl

Semínka kopřivy nejprve osušte a potom je rozdrťte. Stačí je promnout nad sítkem mezi rukama, větší části se uchytí. Takto připravený prášek smíchejte se solí, ovšem v malém množství. Používejte kvalitní sůl, která není chemicky upravována. Přesto ji postačí 1 čajová lžička na 5 polévkových lžic kopřivových semínek. Používejte jako dochucovadlo, ale vyhýbejte se tepelné úpravě kvůli případné ztrátě vitálních látek.

Kopřivové gomasio

Gomasio je zdravé japonské dochucovadlo, které vyrobíte za pár minut. Poměr jednotlivých surovin si určete podle sebe, ale můžete se držet standardního receptu, kde použijete 1 čajovou lžičku soli a 4–6 polévkových lžic sezamových semínek. K tomu po upražení přidáte stejné množství kopřivových semínek.

Sezam si nejprve krátce opražte na pánvi spolu se solí, bude mít výraznější chuť. Že je hotový, poznáte podle praskání jednotlivých zrníček. V tu chvíli odstavte ze zdroje tepla a rozemelte v hmoždíři. Teprve až bude mít konzistenci, kterou požadujete, přidejte kopřivová semínka. I v tomto případě se vyvarujte další tepelné úpravě a dochucujte pokrmy až na talíři.

Proteinový prášek

Je pravda, že kupované proteinové prášky obsahují vyšší podíl bílkovin, přesto na ten kopřivový nedám dopustit a připravuji ho bohatou zásobu na každý rok. Přeci jen se jedná o regionální surovinu, bez zbytečných úprav a přidaných látek.

Na jeho výrobu budete potřebovat celé rostliny, čím menší, tím lepší, ale měly by být už dostatečně vzrostlé, aby obsahovaly také semínka. Rostliny nasbírejte a usušte. Potom už jednoduše celou rostlinu rozdrťte na jemný prášek, přesejte přes sítko a skladujte v dobře uzavíratelných a předem vyvařených sklenicích. Jestli už rostliny měly tuhé stonky, tak je nepřidávejte, špatně se drtí a chuťově nejsou moc dobré.

Proteinový prášek můžete smíchat s kaší, přidat do smoothie nebo z něho klidně připravit zdravé mlsání.

To nejlepší z přírody

Když jsem začínala se sběrem divokých bylin, byla to právě kopřiva, která obsadila pomyslné první místo. Roste všude, obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a dalších cenných látek a její zpracování je mimořádně snadné. Byla by velká škoda se o její zdravotní přínosy ochudit a místo ní kupovat dovážené superpotraviny.

publikováno: 10.04.2021 08:12   napsal/a: Alena Teclová

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?