Robi

Robi

Robi (neboli ROstliná lkovina) patří společně se seitanem a Klasem mezi alternativy masa na bázi obilovin. Je vhodné nejen pro vegetariány a vegany, ale také ty, kteří chtějí ozdravit svůj jídelníček nebo zhubnout. Uvítat jej mohou osoby alergické na sóju, ale naopak není vhodné pro osoby citlivé na lepek. Robi seženete ve vybraných prodejnách zdravé výživy, ale také v řetězci Globus.

Robi obsahuje přes 20 procent bílkovin (u natural verze je 24 g bílkovin na 100 g výrobku), minimum tuku, málo sacharidů, je zcela bez cholesterolu a při výrobě se nepoužívají konzervanty. Energickou hodnotou je srovnatelné s kuřecím masem (pouze 582 kj na 100 g). K dostání je ve formě plátků, nudliček, sekané a řady hotových výrobků (karbanátky, řízky, pomazánky...).

Robi je již tepelně zpracované, takže mu stačí jen krátká finální tepelná úprava. Neochucené varianty Robi je vhodné před vlastní přípravou alespoň trochu dochutit, mnohdy stačí jen na pár minut marinovat v sójové omáčce.

Z Robi je možné udělat prakticky cokoliv, včetně mnoha klasických receptů, kde dobře namarinované robi nahradí plátky masa. Vykouzlíte z něj pikantních rostlinné steaky, veganské varianty asijských a mexických jídel, využijete ho do omáček, gulášů a třeba i na populární španělské ptáčky. V létě je také oceníte na grilu, obzvláště doplněný zeleninovým salátem.

Tagy: 
Autor článku
Jmenuju se Pavel Ovesný a veganství se věnuju od roku 2007. Kromě rozvíjení Vegmanie předávám své zkušenosti na kurzech veganského vaření. Vybrat si můžete buď Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. nebo Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v městečku Řevnice cca 20km od Prahy. Zjistěte víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?