Robi

Robi (neboli ROstliná BÍlkovina) patří společně se seitanem a Klasem mezi alternativy masa na bázi obilovin. Je vhodná nejen pro vegetariány a vegany, ale také ty, kteří chtějí ozdravit svůj jídelníček nebo zhubnout. Není ale vhodné pro osoby citlivé na lepek.
Robi obsahuje okolo 20 procent bílkovin, minimum tuku, málo sacharidů, je zcela bez cholesterolu a při výrobě se nepoužívají konzervanty. Energickou hodnotou je srovnatelné s kuřecím masem. K dostání je ve formě plátků, nudliček, sekané a řady hotových výrobků (karbanátky, řízky, pomazánky...).
Robi je vhodné před vlastní přípravou alespoň trochu dochutit, mnohdy stačí jen na pár minut marinovat v sójové omáčce. Z Robi je možné udělat prakticky cokoliv, včetně mnoha klasických receptů, kde dobře namarinované robi nahradí plátky masa. Vykouzlíte z něj pikantních rostlinné steaky, veganské varianty asijských a mexických jídel, využijete ho do omáček, gulášů a třeba i na populární španělské ptáčky. V létě je také oceníte na grilu, obzvláště doplněný zeleninovým salátem.
