Recepty z tempehu
Základem tempehu jsou sójové boby, zfermentované a prorostlé ušlechtilou plísní. Upravený tempeh je možné použít podle fantazie do těstovin, rizot, výborný je zapečený s bramborami nebo podušený s houbami. Pokrájený na tenké plátky a osmažený do křupava poslouží jako alternativa slaniny, marinovaný v sladko-pálivé omáčce je výbornou náplní do burgerů.
Zatímco v oblasti Indonésie platí za tradiční jídlo, v Česku je tempeh mimo vegetariánskou a veganskou komunitu potravinou poměrně neznámou. K sehnání je většinou ve zdravých výživách, ale začíná se objevovat i v nabídce...
Chcete omezit nebo se úplně vzdát živočišných produktů a máte alergii na sóju? Objevuje se sója ve vašem jídelníčku až příliš často a chtěli byste to změnit? Pak mám pro vás hned tři dobré zprávy.
Tempeh z lupiny
Ač je po světě v...
Fermentace prožívá v posledních letech velkou renesanci. Renesanci proto, že ve skutečnosti jde o prastarou techniku, jak naši předkové zpracovávali přebytky z lovu a později také úrody. Přirozených možností nebylo mnoho: chlad,...
Přemýšleli jste někdy o tom, jak si doma vyrobit miso, tempeh nebo kimči? Jak si upect kváskový chleba, připravit fermentované kaše nebo placky? Pak sáhněte po knize Síla přírodní fermentace od Sandora Ellixe Katze. Lepšího,...
Obsah článku
Sojové boby
Výrobky ze sóji
Dochucovadla ze sóji
Dlouhou dobu vyzvihovaná, poslední roky spíše haněná. Sója. Luštěnina pocházejí ze severní a střední Číny, společně s pšenicí, kukuřicí a rýží patří mezi...
Zatímco v oblasti Indonésie platí za tradiční jídlo, v Česku je tempeh potravinou poměrně neznámou. V širším povědomí je znám především mezi vegetariány a vegany. Tato situace se začíná měnit v posledních letech, kdy je tempeh k...
Znáte vegana Lea Babautu? Autor velice populárního blogu Zen Habits a knih jako The Power of Less nebo Zen To Done patří mezi neúnavné propagátory životního minimalismu, tedy stylu postaveného na jednoduchosti, střídmosti a žití...
A co ty vlastně jíš? Odkud bereš bílkoviny? S touhle otázkou se jistě setkal snad každý, kdo se rozhodl pro bezmasou stravu a ve svém okolí obvykle sklízí soucitné pohledy a varovné řeči o průhledných racheticích. V současnosti...
Cibuli oloupeme a pokrájíme nahrubo. Na pánvi rozpálíme olej a na středním ohni smažíme cibuli, dokud nezměkne. Přidáme na drobnější kostky pokrájený tempeh a restujeme jej pár minut, dokud nezačne tvořit kůrčička. Cuketu...
Nevíte, kam s přebytkem lesních hub? Vyzkoušejte tento recept, který zabere o něco více času a čistého nádobí, ale zase nedá tolik práce.
Pokud máme čestvý špenát a houby, nejdříve je podlejeme trochou vody a každé zvlášť...

Segedínský guláš bez masa? Máme pro vás hned tři varianty - se sójovým masem, dobáčky anebo uzenám tempehem a bramborovým knedlíkem. Rostlinnou smetanu jsem použil domácí rostlinnou, ale můžete využít kupovanou. A pokud si...
Nouze naučila Dalibora housti a nuzné domácí zásoby rýže mě konečně donutily vyzkoušel čirok, který se mi ve spíži bez užitku válel snad čtvrt roku. Čirok patří mezi obiloviny, neobsahuje lepek a chuťově bych ho popsal někde mezi...
Připravíme si marinádu, ve které smícháme 50 ml javorového sirupu, 2-3 kapky tekutého kouře, 1/2 lžičky uzené papriky, 1/2 lžičky sušeného česneku, 2 lžíce oleje, 2 lžíce sojové omáčky. Případně si můžete obměnit jednotlivé...
Znáte nudle soba? Jedná se o pohankové "špagety", populární jsou hlavně v Japonsku. Velká škoda, že jsou tak drahé. Uvařte je podle návodu na obalu. Na omáčku budete potřebovat velkou cibuli a dýni hokkaidó - pro dvě osoby zhruba...
Uvařila jsem kukuřičné těstoviny al dente (nestojíte-li o bezlepkový recept, můžete použít klasické pšeničné). Na pánvi jsem na olivovém oleji několik minut pomalu orestovala najemno nakrájenou cibuli. Mezitím jsem nakrájela...
Uvařila jsem samostatně dvě porce pohankových těstovin (2 hrnky) a dvě porce dlouhozrnné hnědé rýže. Nechala jsem obojí vychladnout a ve velké misce jsem je smíchala s nakrájenou zeleninou - celerovým stonkem, pórkem a...
Natural tempeh, pokrájený na tenké plátky, jsem naložila do marinády z 1 lžičky tamari, 2 lžiček vody, 1/2 lžičky hořčice a 1/2 lžičky čerstvé zázvorové šťávy. Pak jsem jej navrstvila do pekáčku, přelila marinádou a pekla na 180...
Pohanka je v kombinaci s houbami opravdu výborná. Vyzkoušet můžete různé varianty - lesní houby, hlívu nebo shitake.
Potřebovat budeme pohankové kroupy. Lámanka se pro rizoto přiliš nehodí, protože by vytvořila kašovitou...
Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemno, přidejte prolisovaný česnek, majoránku a sůl. Na pánvičce nalijte přiměřené množství oleje a z bramborového těsta v ní udělejte jednu velkou tenkou placku. Tu osmažte z obou stran....
Uvaříme jasmínovou rýži, přidáme pórek, lněné semínko a lahůdkové droždí. V hrnci rozpustíme arašídové máslo, zředíme trochou vody, přidáme miso, kapku sezamového oleje, chilli a přimícháme k rýži.
Zeleninu grilujeme s kapkou...

Hluboká pánev wok je skvělý vynález, že jo? Opravdu se mi líbí intenzivní práce stálého rychlého míchání se dvěma velkými dřevěnými lžičkami, v obrovské pánvi nad velkým ohněm. Je to něco velmi primitivního - jako by člověk byl v...
Zpěníme na pánvi cibulku a přidáme na kostky pokrájený tempeh. Do osolené vody přidáme gnocchi a krátce povaříme podle návodu. Kysané zelí propláchneme a nakrájíme.
Vše smícháme! Chutná zimní rychlovka:)
Klasická prasárnička ve veganské verzi:) Dáme si vařit brambory do osolené a okmínované vody. Tempeh nakrájíme na kostky a osmažíme. Jakmile dosmažíme tempeh, tak osmažíme hodně cibule. Kysané zelí propláchneme a pokrájíme. Když...
Nejdříve si připravíme omáčku. Pokrájíme cibuli na drobno a necháme zesklovatět na oleji, přidáme pokrájená rajčata a hrníček vody. Osolíme, opepříme a dusíme asi 20 minut.
Během toho dáme vařit osolenou vodu do velkého hrnce a...
Bulgur zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (bulgur/voda), krátce povaříme, odstavíme a zabalíme do útěrky a necháme jej vstřebat všechnu vodu. V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na...
Špaldové kroupy zalijeme dvojnásobným množstvím vody a se špetkou soli uvaříme do poloměkka (cca 30 minut). Na oleji necháme zesklovatět nadrobnou nakrájenou cibuli, přidáme na kostky pokrájený tempeh a cuketu a krátce orestujeme...
Hutný a chutný salát vhodný díky nízkému zastoupení sacharidů a dostatku bílkovin a zdravého tuku jako večeře i pro ty, kteří během dne vydají spoustu energie. Rajčata a papriky očistíme a nakrájíme na menší kostky, olivy...
Na pánvi zlehka orestujeme na kostky nakrájený tempeh (lépe použít smažený nebo uzený) a cuketu, osolíme, zasypeme hrnkem kuskusu (vhodnější je celozrnný) a zalijeme dvěma hrnky horké vody. Promícháme a zhruba během pěti minut se...
Cibuli nakrájíme na kolečka, žampióny na plátky, papriku a tempeh na větší kostky a ve střídavém pořadí je napíchneme na špejle. Na malý plech nebo pekáček položíme pečící papír a naklademe špízy. Pomažeme je shora připravenou...
Na pánvi na oleji osmahneme cibuli dozlatova, přidáme rostlinné "maso", koření a krátce orestujeme. Přidáme fazole (z plechovky nebo předem uvařené), kukuřici (mraženou nebo sterilovanou) a nakonec protlak. Tortilly nahřejeme,...
