Tempeh

Základem tempehu jsou sójové boby, zfermentované a prorostlé ušlechtilou plísní. Upravený tempeh je možné použít podle fantazie do těstovin, rizot, výborný je zapečený s bramborami nebo podušený s houbami. Pokrájený na tenké plátky a osmažený do křupava poslouží jako alternativa slaniny, marinovaný v sladko-pálivé omáčce je výbornou náplní do burgerů.

tempeh
Zatímco v oblasti Indonésie platí za tradiční jídlo, v Česku je tempeh mimo vegetariánskou a veganskou komunitu potravinou poměrně neznámou. K sehnání je většinou ve zdravých výživách, ale začíná se objevovat i v nabídce...
Sandor Ellix Katz - Síla přírodní fermentace
Přemýšleli jste někdy o tom, jak si doma vyrobit miso, tempeh nebo kimči? Jak si upect kváskový chleba, připravit fermentované kaše nebo placky? Pak sáhněte po knize Síla přírodní fermentace od Sandora Ellixe Katze. Lepšího,...
Sója v rostlinné stravě
Dlouhou dobu vyzvihovaná, poslední roky spíše haněná. Sója. Luštěnina, která společně s pšenicí, kukuřicí a rýží mezi nejpěstovanější surovin vůbec. Velká část její produkce ale končí v podobě krmných směsí v žaludcích...
Recepty z tempehu
Zatímco v oblasti Indonésie platí za tradiční jídlo, v Česku je tempeh potravinou poměrně neznámou. V širším povědomí je znám především mezi vegetariány a vegany. Tato situace se začíná měnit v posledních letech, kdy je tempeh k...
Špagety aglio e olio
Znáte vegana Lea Babautu? Autor velice populárního blogu Zen Habits a knih jako The Power of Less nebo Zen To Done patří mezi neúnavné propagátory životního minimalismu, tedy stylu postaveného na jednoduchosti, střídmosti a žití...
tofu
A co ty vlastně jíš? Odkud bereš bílkoviny? S touhle otázkou se jistě setkal snad každý, kdo se rozhodl pro bezmasou stravu a ve svém okolí obvykle sklízí soucitné pohledy a varovné řeči o průhledných racheticích. V současnosti...
Zapečené těstoviny s houbami, špenátem a tempehem
Nevíte, kam s přebytkem lesních hub? Vyzkoušejte tento recept, který zabere o něco více času a čistého nádobí, ale zase nedá tolik práce. Pokud máme čestvý špenát a houby, nejdříve je podlejeme trochou vody a každé zvlášť...
Veganský segedín
Segedinský guláš s ďobáčky Cibuli nakrájíme nadrobno a smažíme na oleji dozlatova, poté přidáme ďobáčky a poté i všechno koření - lžičku papriky, půl lžičky kmínu, 2 bobkové listy, sůl a pepř. Zamícháme a hned zalijeme horkou...
Čirokové rizoto s tempehem
Nouze naučila Dalibora housti a nuzné domácí zásoby rýže mě konečně donutily vyzkoušel čirok, který se mi ve spíži bez užitku válel snad čtvrt roku. Čirok patří mezi obiloviny, neobsahuje lepek a chuťově bych ho popsal někde mezi...
Tempehové burgery
Připravíme si marinádu, ve které smícháme 50 ml javorového sirupu, 2-3 kapky tekutého kouře, 1/2 lžičky uzené papriky, 1/2 lžičky sušeného česneku, 2 lžíce oleje, 2 lžíce sojové omáčky. Případně si můžete obměnit jednotlivé...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní nebo Domácí rostlinná mléka, sýry a jogurty. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Poukaz na kurzy můžete koupit také jako dárek.
Nudle soba s kari dýňovou omáčkou a tempehem
Znáte nudle soba? Jedná se o pohankové "špagety", populární jsou hlavně v Japonsku. Velká škoda, že jsou tak drahé. Uvařte je podle návodu na obalu. Na omáčku budete potřebovat velkou cibuli a dýni hokkaidó - pro dvě osoby zhruba...
Těstovinový salát s tofunézou
Uvařila jsem kukuřičné těstoviny al dente (nestojíte-li o bezlepkový recept, můžete použít klasické pšeničné). Na pánvi jsem na olivovém oleji několik minut pomalu orestovala najemno nakrájenou cibuli. Mezitím jsem nakrájela...
Zapečené těstoviny a rýže s "sýrově" tempehovou polevou
Uvařila jsem samostatně dvě porce pohankových těstovin (2 hrnky) a dvě porce dlouhozrnné hnědé rýže. Nechala jsem obojí vychladnout a ve velké misce jsem je smíchala s nakrájenou zeleninou - celerovým stonkem, pórkem a...
Těstoviny s pečeným tempehem a krémovou omáčkou z brokolice
Natural tempeh, pokrájený na tenké plátky, jsem naložila do marinády z 1 lžičky tamari, 2 lžiček vody, 1/2 lžičky hořčice a 1/2 lžičky čerstvé zázvorové šťávy. Pak jsem jej navrstvila do pekáčku, přelila marinádou a pekla na 180...
Pohankové rizoto se žampióny a tempehem
Pohanku zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (pohanka/voda), osolíme a krátce povaříme, odstavíme a necháme dojít. Na oleji orestujeme žampióny, jakmile začnou pouštět vodu, přidáme na kostky nakrájený tempeh. Chvíli společně...
Bramborové placky s tempehem
Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemno, přidejte prolisovaný česnek, majoránku a sůl. Na pánvičce nalijte přiměřené množství oleje a z bramborového těsta v ní udělejte jednu velkou tenkou placku. Tu osmažte z obou stran....
Uvaříme jasmínovou rýži, přidáme pórek, lněné semínko a lahůdkové droždí. V hrnci rozpustíme arašídové máslo, zředíme trochou vody, přidáme miso, kapku sezamového oleje, chilli a přimícháme k rýži. Zeleninu grilujeme s kapkou...
Zeleninový wok s citrónovou příchutí
Hluboká pánev wok je skvělý vynález, že jo? Opravdu se mi líbí intenzivní práce stálého rychlého míchání se dvěma velkými dřevěnými lžičkami, v obrovské pánvi nad velkým ohněm. Je to něco velmi primitivního - jako by člověk byl v...
Gnocchi se zelím a tempehem
Zpěníme na pánvi cibulku a přidáme na kostky pokrájený tempeh. Do osolené vody přidáme gnocchi a krátce povaříme podle návodu. Kysané zelí propláchneme a nakrájíme. Vše smícháme! Chutná zimní rychlovka:)
Šťouchané brambory se zelím a tempehem
Klasická prasárnička ve veganské verzi:) Dáme si vařit brambory do osolené a okmínované vody. Tempeh nakrájíme na kostky a osmažíme. Jakmile dosmažíme tempeh, tak osmažíme hodně cibule. Kysané zelí propláchneme a pokrájíme. Když...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní nebo Domácí rostlinná mléka, sýry a jogurty. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Poukaz na kurzy můžete koupit také jako dárek.
Gnocchi s rajčaty
Nejdříve si připravíme omáčku. Pokrájíme cibuli na drobno a necháme zesklovatět na oleji, přidáme pokrájená rajčata a hrníček vody. Osolíme, opepříme a dusíme asi 20 minut. Během toho dáme vařit osolenou vodu do velkého hrnce a...
Bulgur s uzeným tempehem a hlívou
Bulgur zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (bulgur/voda), krátce povaříme, odstavíme a zabalíme do útěrky a necháme jej vstřebat všechnu vodu. V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na...
Špaldoto s tempehem
Špaldové kroupy zalijeme dvojnásobným množstvím vody a se špetkou soli uvaříme do poloměkka (cca 30 minut). Na oleji necháme zesklovatět nadrobnou nakrájenou cibuli, přidáme na kostky pokrájený tempeh a cuketu a krátce orestujeme...
Zeleninový salát s uzeným tempehem
Hutný a chutný salát vhodný díky nízkému zastoupení sacharidů a dostatku bílkovin a zdravého tuku jako večeře i pro ty, kteří během dne vydají spoustu energie. Rajčata a papriky očistíme a nakrájíme na menší kostky, olivy...
Rychlý kuskus s tempehem
Na pánvi zlehka orestujeme na kostky nakrájený tempeh (lépe použít smažený nebo uzený) a cuketu, osolíme, zasypeme hrnkem kuskusu (vhodnější je celozrnný) a zalijeme dvěma hrnky horké vody. Promícháme a zhruba během pěti minut se...
Vege špíz s tempehem
Cibuli nakrájíme na kolečka, žampióny na plátky, papriku a tempeh na větší kostky a ve střídavém pořadí je napíchneme na špejle. Na malý plech nebo pekáček položíme pečící papír a naklademe špízy. Pomažeme je shora připravenou...
Plněné tortilly
Na pánvi na oleji osmahneme cibuli dozlatova, přidáme rostlinné "maso", koření a krátce orestujeme. Přidáme fazole (z plechovky nebo předem uvařené), kukuřici (mraženou nebo sterilovanou) a nakonec protlak. Tortilly nahřejeme,...
Veganský segedinský guláš
Na oleji osmažíme dozlatohněda cibuli, přidáme 2 polévkové lžičky sladké a jednu pálivé papriky, promícháme, lehce zaprášíme hladkou moukou, opět promícháme, podlijeme horkou vodou, přidáme bobkový list, nové koření a ochutíme...