Škodná pro zahrádkáře, vítaná pro bylinkáře. Pampeliška je jedlá od kořene po květy

Pampeliška

Články » Zelenina » Jedlé byliny » Pampeliška

Své poklady příroda nezamkla pouze do výživových doplňků, připravila nám k nim mnohem jednodušší cestu. Stačí vyrazit do přírody a natáhnout ruku… třeba právě k pampeliškám. Pochutnáme si a tělu dopřejeme pár kapek blahodárnosti.

Pampeliška lékařská

Pampeliška, známá také pod názvem smetanka lékařská, je plevelnou bylinou rostoucí na loukách a trávnících. Najde si místo na zahradách a v parcích, dokonce vyroste i malou skulinkou mezi betonem. Zkrátka, pampeliška je silná nejen v růstu, ale i ve svých účincích. Proto se stala důležitou rostlinou lidového léčitelství.

Celá řada babských rad smetanku velebí za její mocné účinky, které se však dokázaly prosadit i ve světě moderní medicíny. Pampeliška si tak vysloužila místo v mnoha výživových doplňcích a preparátech podporovaných samotnou farmacií.

Co vše nám může pampeliška nabídnout, nejen ze zpracovaných preparátů, ale přímo ze srdce přírody? Prospěšné látky se nachází doslova v každé její části.

Kořen pampelišky

Podzemní část pampelišky se využívá především na přípravu čaje, kávy nebo tinktury. Kořeny se dobře suší a dají se tak pohodlně uchovat pro pozdější konzumaci.

Kořen smetanky lékařské je bohatý na rozpustnou vlákninu zvanou inulin. Najdeme zde také vysoké procento tříslovin, sterolů a hořčin. Z minerálních látek je pampeliškový kořen zásobárna hořčíku, vápníku, cholinu, mědi a železa. Přítomny jsou také vitamíny A, E, C a B.

Díky tomuto unikátnímu složení bylo kořenu pampelišky schváleno několik zdravotních účinků. Mezi nimi je například uvedeno, že podporuje normální funkce žaludku, jater, močové soustavy a kardiovaskulárního systému. Napomáhá také trávení a metabolismus sacharidů. Ověřena byla také protizánětlivá funkce.

Pampeliškové listy

Pampeliškové listy se nejčastěji užívají čerstvé, nejlépe pár hodin po utržení. Přidat je můžeme do salátů a pomazánek. Avšak i nať pampelišky se však využívá pro přípravu čaje, v tomto případě se doporučuje listy usušit.

Tato část rostliny je bohatá na vitamín C, mangan, draslík a chlorofyl. Listy mají močopudné a detoxikační účinky, čímž jsou prospěšné pro udržení zdravé močové soustavy. Mohou napomoci k pročištění organismu a přispívají ke stimulaci trávení. Známé jsou také pro své antibakteriální účinky.

Pampeliškové květy

Pampeliščiny květy nezáří jen barvou, ale i svým využitím. Nejčastěji je můžeme potkat ve formě pampeliškového medu nebo sirupu. Milovníci jedlých květin pak přinesli recept na polévku z květů pampelišky nebo tyto zářivě žluté květy používají k dekoraci nejrůznějších pokrmů. A pro skutečně netradiční zážitek jsou tu smažené pampeliškové květy v cizrnovém těstíčku. Smetanka prostě nabízí nevídané jarní menu, které prozáří naše kuchyně.

Květy pampelišky obsahují především flavonoidy, které jsou známy pro svou funkci antioxidantů. Babské rady také doporučují květy pampelišky při léčbě chřipky, nicméně tyto účinky zatím nebyly potvrzeny.

Pampeliškový čaj

Hlavní parketou smetanky lékařské je čaj. Nejčastěji se připravuje ze sušeného kořene, nicméně často jej najdeme v kombinaci se sušenými listy pampelišky. Běžně je k dostání v obchodech i lékárnách, avšak ani jeho domácí příprava není nikterak složitá. Použít se dá také kořen čerstvý. Více než kde jinde tedy záleží na chuťových preferencích každého a nalezení si vlastní čajové přípravy ke své maximální spokojenosti. Pro doladění chutí lze čaj z pampelišky kombinovat i s jinými bylinami či kořením, například s mátou, heřmánkem, měsíčkem, badyánem, kardamomem či anýzem.

Čaj z kořene pampelišky

Základní příprava pampeliškového čaje je jednoduchá. Stačí přivést k varu 250 ml vody a poté přihodit 1 čajovou lžičku sušeného kořene pampelišky. Po krátkém, 3- 5 minutovém povaření odstavíme z plotny a necháme zhruba 10 minut odstát. Poté scedíme a pomalu popíjíme.

Pampelišková káva

Vychutnat si v podvečer kafíčko a nezatěžovat organismus dávkou kofeinu? Ano, přesně tuto výhodu pampelišková káva nabízí. Většina alternativ kávy je vyrobená z kořene čekanky. A právě pampeliška je čekance chuťově podobná. Z pražených kořenů si tedy můžeme připravit náhradu kávy s mírně nahořklou chutí. Místo kofeinu je nabitá příznivými benefity, které pampeliškový kořen nabízí a vychutnat si ji tak můžete i večer u knížky.

Káva se dá připravit z doma nasušeného a opraženého kořene, stejně jako je dostupná v obchodech a zdravých výživách jako již hotová směs. Doporučujeme osladit pampeliškovým medem a pokud není čistě “černá káva” váš šálek kávy, pro zjemnění chuti použijte kešu mléko.

Pampeliškový sirup

Domácích sirupů není nikdy dost! Poskytnou zásobu cenných látek na zimu, v níž se perfektně hodí do horkého čaje a v létě naopak vyniknou ve vychlazené limonádě. Pampeliškový sirup se hodí jako osvěžení perného pracovního dne do kanceláře, stejně jako lahodné občerstvení pro návštěvy.

Chuťově se pampeliškový sirup skvěle doplňuje s citronem, černým bezem a mátou.

Vyrobit si domácí pampeliškový sirup není žádná alchymie. Příjemným bonusem je však také fakt, že tuto luční šťávu můžeme připravit bez vaření, s maximálním možným zachováním cenných látek z květů. Takto vyrobený sirup se dá skladovat v lednici několik týdnů až měsíců, nicméně není určen k celoročním zásobám do dalšího jara. Tím se však nenecháme odradit, jelikož i pár měsíců s tímto raw sirupem stojí za to!

  • 100 ks pampeliškových květů (nasbíraných za plného květu)
  • 500 g třtinového cukru
  • 2 citrony
  • 1 pomeranč (možno vynechat)
  • 200 ml vody

Pampeliškám oddělíme stonky, květy rozložíme na čisté a suché místo a necháme pár hodin odpočinout. Květy mírně zavadnou a vylezou z nich živí návštěvníci, kteří jinak nejdou ani vidět.

Mezitím si připravíme velkou zavařovací sklenici, pečlivě umytou a usušenou. Když jsou pampelišky připraveny, pokládáme do sklenice menší vrstvu, kterou zasypeme vrstvou cukru. Tímto vrstvením přeneseme do sklenice všechny květy a cukr. Sklenici uzavřeme a postavíme na slunné místo, na kterém ji ponecháme 2 – 3 dny. Po celou dobu sklenici pravidelně otáčíme a její obsah lehce promícháváme.

Po uplynulé době přidáme vodu – převařenou a odstátou na pokojovou teplotu. Do směsi vymačkáme citrony a pomeranč, dobře promícháme, uzavřeme a necháme opět na slunném místě odpočívat 1-2 dny. Nakonec směs přecedíme přes čisté plátýnko. Dle chuti je možné přidat med na ochucení. Hotový sirup uchováváme v lednici.

Pampeliškový med

Med! Do čaje, do ranních kaší, při pečení – své místo si najde v každé kuchyni. O to lepší zpráva je, že veškerou práci nemusíme nechávat na včelách, ale chutný pampeliškový med si vyrobíme sami. Nabízí také spoustu prostoru ke kouzlení nových chutí – a to pouhým přidáním další ingredience dle své chuti. Vyrobit si tak můžeme kořeněný med připojením skořice, hřebíčku a badyánu, který zazáří při pečení perníčků. Další příchutě přičarujeme přidáním jiných ingrediencí, například levandule, meduňky, mateřídoušky, vanilkového lusku nebo chilli.

  • 400 ks rozkvetlých květů pampelišky
  • 2 litry vody
  • 2 kg třtinového cukru
  • 2 větší BIO citrony (je důležité, aby nebyly chemicky ošetřené)

Květy propereme pod tekoucí vodou, zbavíme všech nečistot a nasypeme do velkého hrnce. K nim přidáme umyté a na kolečka nakrájené citrony, včetně kůry. Přilijeme vodu a necháme vařit – od bodu varu 20 minut. Poté necháme odpočívat do druhého dne.

Směs přecedíme přes plátýnko a pampeliškový vývar vrátíme zpět na plotnu. Přisypeme cukr a na mírném plameni vaříme, až získá med požadovanou hustotu (90 – 120 min). Přelijeme do uzavíratelných sklenic a uchováváme na tmavém a chladnějším místě.

Kousek louky v kuchyni

Pro život v souladu s přírodou není potřeba žít v dřevěné roubence na kraji lesa. Jednoduchým krokem je využívat lokálních a sezónních surovin, čímž právě pampeliška je. Na dosah tak máme možnost si ve správnou dobu obstarat pampeliškový poklad a těšit se z jeho výhod. Tento rituál přinese na jaře radost ze stravování v rytmu přírody, v zimě zase z lahodných zásob v podobě medu a sušeného kořene na čaj. A to je pořádný důvod si ulovit košík plný pampelišek, ne? Tak se potkáme na louce.

Natálie Hrubá   01. 05. 2023   Tagy: jedlé byliny   Kategorie: Potraviny V kuchyni

Související články

Ptačinec, česnáček, bršlice či svízel. Víte, jak tyto divoké byliny použít v kuchyni?

divoké byliny
Alena Teclová   11. 03. 2024   Potraviny
Divoké byliny nejsou žádný plevel! Využívali je už naši předci, a to jak v kuchyni, tak i v léčitelství. Dnes jsou povětšinou mnohem výživnější než běžně prodávané druhy ovoce a zeleniny. Obsahují vitamíny, minerály, ale také něco, kvůli čemu se jim pěstované odrůdy nemohou vyrovnat.