Značka Natural Protein sází na (bio) kvalitu a přírodní ovocné chutě (recenze)

Natural Protein

Nabídka doplňků rostlinných bílkovin se pomalu rozrůstá. Kromě sojových proteinů, je k dispozici řada dalších, ať už jsou to hrachové, rýžové nebo konopné. V poslední době také vyrojila celá řada dalších, postavených na zužitkování z pokrutin olejnatých semen a ořechů, ať už jsou to lněné, dýňové nebo třeba mandlové.

To zní na první poslech lákavě. Na ten druhý ale každý jen trochu do výživy zasvěcený jedinec tuší, že jsou to suroviny s jednou či dvěma limitujícími esenciálními aminokyselinami. Což nevadí u celistvých potravin, které se snadno zkombinují s dalšími (hlavním principem jsou mnohdy přirozené kombinace luštěnina obilovin). Ale od proteinového prášku přece očekáváme co nejlepší spektrum.

Tím nejvhodnějším se v rostlinné říši může pochlubit sója. Tu ale najdeme v mnohých polotovarech (tofu, tempeh, sójové maso) a hotových produktech (sójové mléko, sójové jogurty, různé zpracované náhražky masitých výrobků), a i když se za bezpečné považují 3 porce sójových výrobků denně, není od věci se i v případě proteinu poohlédnout jinde.

Další možností, jak dosáhnout dobrého spektra esenciálních aminokyselin, je kombinace hrachového a rýžového prášku (případně s malou příměsí konopného). Na ni také vsadila značka NaturalProtein.cz. Firma z Karlových Varů se na českém trhu pohybuje tři roky. Vstupovat na již poměrně obsazený trh nejde jinak, než s inovacemi. Vsadili tak na ochucování svých mixů mrazem sušeného ovoce a stévie a také možnost si kromě již hotových balení namíchat i vlastní směs podle několika volitelných parametrů, přímo přes webovou aplikaci.

Tato možnost je ale bohužel dostupná jen u syrovátkových proteinů, my vegané a vegansky máme na výběr z pěti hotových příchutí Banán, Kakao, Arašídy, Jahoda a Malina. Série pojmenovaná Jsem vegan je jednou z pěti řad produktů, v krátkosti si představme i ty ostatní:

  • Držím dietu - mixy s vyšším podílem vlákniny, která zajišťuje rychleji sytost a tím pádem menší potřebu kalorií
  • Sportuji - řada určená především pro aerobní a vytrvalecké sporty, podle výrobců je prý vůbec nejchutnější
  • Nestíhám jídlo - konceptem se blíží práškové alternativě běžného jídla, s nižším podílem bílkovin a vyváženějším poměrem makroživin
  • Cvičím - řada zasvěcená příznivcům silových sportů, logicky naopak s nejvyšším podílem bílkovin

natural-protein-ilu.jpg

A teď už vzhůru na veganskou řadu. Protein Jsem vegan je postavený na kombinaci bio rýžového (37%) a bio hrachového proteinu (37%) spolu s mrazem sušeným ovocem (20%), vlákninou z kořene čekanky (6%), doslazený stévií. Obsah bílkovin je 61,77 g, sacharidů 18,29 g a tuků 5,72 g, zbytek připadá na vlákninu, z níž část je přirozeně zastoupena v surovinách.

Překvapuje mě ale přítomnost přidané vlákniny. Konvenčně se stravující jedinci se leckdy nedostanou ani na doporučenou hodnotu minimálně 30 gramů denně (průměr přijímané vlákniny v ČR je jen okolo 15 g), ale u veganů, stravujících se celistvými potravinami, není problém se dostat na dvojnásobek doporučené denní dávky. Inulin z čekanky je sice považovaný za velmi hodnotný druh vlákniny, který ocení bakterie v našich střevech, ale v proteinu je jaksi navíc. Bez ní by mohlo být vyšší množství bílkovin a upřímně, 62 procenta není hodnota zrovna závratná. Chybí mi také doložené aminokyselinové spektrum.

Plusové body si naopak zaslouží kvalitní složení, ať už jde o použití bio surovin, tak vynechání takřka všudypřítomné sóji. Díky použití mrazem sušeného ovoce místo umělých aromat do sebe dostanete společně s bílkovinami také slušnou porci vitamínů a minerálů. Lyofilizované ovoce si zachovává drtivou většinu cenných látek a navíc je velmi lehké, takže množství v jedné dávce odpovídá 70 gramům ovoce. Doporučil bych tak především varianty s malinou a jahodou, které jsou narozdíl od banánů, kakaa či arašídů mimo sezónu hůře dostupné.

natural-protein-02.jpg

Kdo někdy sledoval disputace okolo rostlinných proteinů ve veganských fórech, jistě si všimnul, že každému vyhovuje něco jiného a najít shodu na některé značek je obtížné. Jak je na tom tedy Natural Protein s chutí? Přiznám se, že je to snad poprvé, co jsem z recenzních důvodů ochutnal protein přímo rozmíchaný jen ve vodě. Obvykle si přidávám malé množství do smoothies, některých druhů doma vyrobených rostlinných mlék (pro zlepšení nutričních vlastností) nebo domácích datlových tyčinek.

Předně - chuť je opravdu ovocná, přírodní a autentická. To je bezesporu největší přednost Natural Proteinu. Ve variantě čistě s vodou se z malých vzorků čtyř proteinů, které jsem měl právě doma, umístil Natural Protein na druhém místě. Rozpustnost byla malinko horší a v puse byla lehce znát struktura a lehký "ocásek", ale to platí prakticky pro všechny přírodnější varianty proteinů, které jsem kdy ochutnal. Raději ale tohle, než umělé chutě z potravinářských laboratoří. Při rozmixování v rostlinném mléce nebo přidání do smoothies už je Natural Protein bez výhrad.

Ze tří variant, které jsem dostal na testování, mi nejvíce zachutnala ta jahodová. Jemná banánová byla hned v závěsu. O něco méně mě uchvátila malinová. Chuť a vůně byla opravdu autentická, ale má na jazyku znatelnější strukturu (což díky semínkům platí i pro čerstvé maliny).

Cenová politika Natural Protein odpovídá kvalitě použitých surovin a v přepočtu vychází 1kg proteinu na cenu okolo 1000 Kč, čímž se řadí mezi (vyšší) střední třídu rostlinných proteinů. V neposlední řadě bych rád ocenil celkový designový koncept Natural Proteinu. "Na funkci" to sice nemá vliv :), ale kartonový vizuál výmluvně podtrhuje celkový "naturální" dojem.

Klady

  • kvalitní suroviny
  • sušené ovoce místo umělých aromat
  • přirozená chuť a vůně surovin

Zápory

  • nižší množství bílkovin
Autor článku
Jmenuju se Pavel Ovesný a veganství se věnuju od roku 2007. Kromě rozvíjení Vegmanie předávám své zkušenosti na kurzech veganského vaření. Vybrat si můžete buď Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. nebo Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v městečku Řevnice cca 20km od Prahy. Zjistěte víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?