Jahody

Jahody patří mezi nejběžnější ovoce, pěstované na českých zahrádkách. Konzumace původních divokých druhů sahá dokonce až do doby kamenné. Až křížením několika druhů v nedávné minulosti se postupem vyšlechtila jejich dnešní podoba, objemem výrazně větší než je tomu u lesních jahod. Ty ale zase vyrůstají v uzavřeném lesním ekosystému a jsou tak, narozdíl především od těch komerčně pěstovaných, bohatší na živiny. Které to jsou?
Jahody obsahují významné množství vitamínu C, ale také vitamíny A, B a E. Zastoupeny je v nich i řada minerálních látek, z nichž kromě draslíku a hořčíku mezi nejdůležitější patří zinek, vápník, fluór, bór, mangan či molybden. Působí příznivě na růst vlasů, nehtů, kůže i zubů. Obsahují také antioxidanty, kyselinu listovou, betakaroten či třísloviny. Jejich konzumace působí příznivě i na trávící a vylučovací soustavu, metabolismus, imunitu či srdeční choroby. Ač patří mezi sladké ovoce, přírodních cukrů obsahují relativně málo. I proto jsou vhodné při nízkosacharidových či redukčních dietách.
V kuchyni jsou jahody pevně spjaté se sladským pečením, ať už je to jahodový dort, cheesecake, bublanina nebo plněné knedlíky. Všechny jejich benefity včetně enzymů však získáte, pokud je zapojíte čerstvé: zkuste ovocný salát z jahod a vlašských ořechů, rozmixujte je s mandlovým mlékem nebo přidejte do smoothies. Ze zmrazených jahody s zmrazenými banány získáte skvělou (bezmléčnou) zmrzlinu.
Jahody se dnes nabízí v supermarketech už dávno před jejich sezónou na začátku léta. Chutí a vůní se však čerstvým domácím jahodám sotva přibližují. Vyplatí se na ně počkat. Nemáte vlastní zahrádku? Kromě farmářských trhů je možné získat také samosběrem. Zeptejte se ve svém okolí.