Moruše

Moruše

Morušovník je ovocný strom, pocházející původně z Číny. Daří se mu i v teplejších oblastech Evropy. Po dlouhá staletí se pěstuje i v tuzemsku, ovšem narazíte na něj spíše zřídka. Poznáte jej v létě podle tmavě fialových anebo bílých plodů, tvarem i velikostí nápadně připomínajících ostružiny. Moruše jsou však velmi choulostivé na zacházení, takže se v teplých středomořských oblastech, kde jsou nejrozšířenější, po otrhání rovnou suší na slunci a vyváží se už rovnou usušené.

Tímto způsobem se ještě zvyšuje koncentrace přírodního cukru (tvořeného především glukózou a fruktózou) a jejich sladkost. Medově chutnající sušená moruše je skutečnou pochoutkou, která zastíní i datle nebo fíky. Pro vysokou koncentraci živin bývá často řazena mezi superpotraviny. Plody obsahují vysoké hodnoty vitaminu C, dále vitamin K a celou řadu minerálních látek jako železo, vápník, fosfor, draslík či hořčík. V sušině se také skrývá na ovoce nečekaných 10% bílkovin.

Bílá moruše se po staletí využívá v tradiční čínské medicíně. Např. díky zastoupenému železu upravuje chudokrevnost nebo je jí mimo jiné přičítaný vliv na lepší kvalitu spánku. Jejími sušenými plody si můžete ozvláštnit svoji ranní porci vloček či kaši (přidávejte ji však až po dovaření a mírném vychladnutí), namočenou přes noc ji můžete rozmixovat do smoothies. “Zobat” se dají i samostatně, ale pozor, jsou vysoce návykové :).

Moruši si pro její medovou chuť okamžitě zamilujete. Nenechte se dvakrát přemlouvat a pořiďte si ji ještě dnes u Grizly.cz.
Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. V Řevnicích u Prahy vedu o víkendech kurzy vaření z rostlinných surovin, na kterých se naučíte připravovat recepty na pomazánky, polévky a hlavní jídla z luštěnin, rostlinných alternativ masa a zeleniny. Také se dozvíte tipy a triky k dochucování, klíčení, kvašení a každodenní praxi zdravého stravování. Zjistěte víc
inzerce - kompletní veganské jídlo v prášku na cesty nebo jako rychlý oběd

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?