Pistácie

Pistácie

Pistácie jsou plodem stromu řečíku pistáciového, pocházejícího z oblastní střední Asie a Blízkého Východu. Tento strom dorůstá obvykle jen do 5 – 6 metrů výšky, ale může se dožít i stovek let. Oříšky na něm rostou v trsech, z jednoho stromu je možné sklidit i okolo 50 kilogramů. Mezi největší producenty pistáciových oříšků v současnosti patří Írán, Spojené státy, Turecko, Čína a Sýrie.

Jak jsou na tom pistácie výživově? Velmi dobře. Ve 100 gramů je zastoupeno okolo 20 procent bílkovin, 17 procent sacharidů a 49 procent tuku (tvořených především mononenasycenými mastnými kyselinami). Obsahuje také vitaminy A, B6, C, E a K a minerální látky jako vápník, fosfor nebo horčík.

Pistáciové ořechy se nejčastěji prodávají pražené a solené, koupit ale můžete nepraženou a nesolenou verzi. Podobně jako u jiných ořechů je k sehnání také pistáciová mouka nebo máslo. Vyrábí se z nich také výborná zmrzlina, nebo se objevují jako posyp sladkých i slaných dezertů, jako je turecký med, chalva a podobně. V kuchyni je můžete využít především do snídaňových kaší, müsli, na zpestření salátů a zkusit z nich můžete také rostlinný sýr výrazné zelené barvy.

Kupte si pistáciové oříšky v eshopu Grizly.cz.

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?