Piniové oříšky

Piniové oříšky

Piniové oříšky jsou loupaná semínka šišek typu borovice druhu Pinus pinea, který tvoří zvláštní deštníkovou korunu. Původně pocházejí z oblasti Středomoří, vyžadují teplé podnebí. Mezi producenty pinioných oříšků patří především Rusko a Čína.

Piniové oříšky obsahují až 68 procent tuku, 14 procent bílkovin a 13 procent sacharidů. Z vitaminů je významný především vitamin B1 a z minerálů hořčík a železo.

Tyto oříšky s máslovu chutí a jemným pryskyřicovým aroma se často používají při výrobě pest. Zkuste je rozmixovat s hrstí bazalkových lísků, olivovým olejem a česnekem, uskladněte v lednici a používejte do ještě teplých těstovin.

Stejně jako další oříšky a semínka můžete pinie kromě přímého mlsání použít do kaší, müsli nebo salátů či posypání dezertů.

Kupte si piniové oříšky v eshopu Svět plodů.

Autor článku
Jmenuju se Pavel Ovesný a veganství se věnuju od roku 2007. Kromě rozvíjení Vegmanie v Řevnicích blízko Prahy pravidelně pořádám kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol., Luštěniny v receptech světových kuchyní a Domácí rostlinná mléka, sýry a jogurty. Více o mně.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?