Provedeme vás velikonočními tradicemi a jejich etickými alternativami. Můžete si tak bez obav dopřát veganské Jidáše, mazanec či beránka. A máme pro vás tipy na genderově vyváženou koledu, veganskou výzdobu a spoustu dalšího.
Nepřestává mě překvapovat, kolik lidí vaří sojové maso v obyčejné vodě. Prozradím vám pár svých tipů, jak ho připravit tak, aby šmakovalo i zarytým odpůrcům zdravé výživy. Klíčová je vícekroková úprava – hlavně marinování.
Divoké byliny nejsou žádný plevel! Využívali je už naši předci, a to jak v kuchyni, tak i v léčitelství. Dnes jsou povětšinou mnohem výživnější než běžně prodávané druhy ovoce a zeleniny. Obsahují vitamíny, minerály, ale také něco, kvůli čemu se jim pěstované odrůdy nemohou vyrovnat.
Obilné kaše patří mezi typická snídaňová jídla. Mnozí ale dnes sahají především po kupovaných instantních. V kašovém speciálu se dozvíte, jak si připravit plnohodnotné kaše doma, ať už jsou z celých zrn, vloček, fermentované, namáčené a také slané.
Ucho jidášovo je známé také jako čínská či černá houba. Jeden z jejich druhů, boltcovitka bezová, roste celoročně i v Česku a zrovna vlhká a teplá zima svědčí jeho růstu. Využijete ho do rizot, smažených nudlí i (miso) polévek.
Kupujete si naklíčená semínka za spoustu peněz někde v supermarketu? Zbytečnost. Domácí nakličování je docela jednoduché a vystačíte si i bez speciálních misek, jen s běžnou výbavou kuchyně, jako jsou sklenice a cedník.
Hlíva ve svém využití zůstává za žampiony nebo v lese nasbíranými hříbky. Svým obsahem živin i chutí vás však může jen mile překvapit a benefity přináší i svou jednoduchostí při zpracování. Zkuste ji připravit jako gyros nebo s bulgurem ala rizoto.
Supermarkety jsou plné exotického ovoce a zeleniny z dovozu, ale přitom existuje řada lokálních druhů s širokými možnostmi využití i řadou zdravotních benefitů. Přečtěte si tipy a triky, jak můžete zimní zeleninu upéct, uvařit, podusit nebo zkvasit.
Podzim udeřil v plné síle a nás zas vrací do teplých domovů. A tomu neodmyslitelně patří i teplé polévky. V našem speciálu se dozvíte spoustu tipů, jak na husté, vývarové i smetanové polévky. A chybět nebudou ani recepty.
Přechod na rostlinnou stravu může znamenat dost odlišný styl vaření a přípravy jídla. Bez kterých “mašinek” nedám ani ránu a na co všechno se je snažím používat? Víte třeba, že v sušičce můžete zkysat jogurt a některé odšťavňovače zvládnou i ořechová másla?
Jedním z důvodů, proč máme v zimě méně energie a vitality, je nedostatek vitaminu D. Asi víte, že produkují kožní buňky vystavené UV záření ze slunce. Jak si ale poradit v zimních měsících, kdy chodíme zahaleni a slunce je nízko nebo nesvítí vůbec?
Jaké jsou výhody a nevýhody vaření rostlinných jídel “v jednom hrnci”? Strávníci ocení propojené chutě, kuchaři/ky zase úsporu nádobí, energie i času. Většinu jídel, které v článku najdete, připravíte do půl hodiny a pak jen čekáte, než se uvaří či upečou.
Luštěninové mouky se mohou pochlubit výbornými výživovými vlastnostmi a mají pestré využítí. Ať už je jsou to slané omelety, sladké pečení, zahušťování polévek či omáček nebo zlepšení pojivosti zeleninových karbanátků.
Zelenina nepatří jen do slané kuchyně, ale své místo si získala i v té sladké. Máme pro vás čtyři skvělé recepty na zeleninové moučníky, které si zamilujete, i když nepatříte mezi milovníky zeleniny. Nevěříte? Vyzkoušejte a uvidíte sami.
Dýně krásnou ozdobnou plodinou podzimu a vnáší barvu do mlhavých dní, ale navíc dokážou velmi obohatit náš jídelníček. Zjistěte, na co se hodí špagetová dýně, který druh není nutné loupat nebo jak se dělá dýňová nutella.
Houby jsou vítaným zpestřením rostlinného jídelníčku. Můžete je smažit, dusit, plnit nebo zapékat, hodí se do omáček, polévek i gulášů. Klasická houbová jídla lze připravit i ve veganských alternativách – ve smaženici nahradit vejce tofu, obalit je v luštěninové mouce či zapojit rostlinná mléka a smetany.
Máte rajčat, že nevíte, kam s nimi? A což je takhle nasušit? Jak se ale dozvíte, ne každá odrůda je pro sušení a nakládání ideální. Než se poohlédnete po druzích s masivní dužinou, můžete si přečíst tipy, kde všude se sušená rajčata dají použít.
Čaj, co není čaj, obsahující kofein, ale káva to není. Yerba Maté si podmanilo svět pro své povzbuzující a antioxidační účinky i neobvyklou chuť. Čím je tento indiánský nápoj tak významný?