Podzim udeřil v plné síle a nás zas vrací do teplých domovů. A tomu neodmyslitelně patří i teplé polévky. V našem speciálu se dozvíte spoustu tipů, jak na husté, vývarové i smetanové polévky. A chybět nebudou ani recepty.
Přechod na rostlinnou stravu může znamenat dost odlišný styl vaření a přípravy jídla. Bez kterých “mašinek” nedám ani ránu a na co všechno se je snažím používat? Víte třeba, že v sušičce můžete zkysat jogurt a některé odšťavňovače zvládnou i ořechová másla?
Jedním z důvodů, proč máme v zimě méně energie a vitality, je nedostatek vitaminu D. Asi víte, že produkují kožní buňky vystavené UV záření ze slunce. Jak si ale poradit v zimních měsících, kdy chodíme zahaleni a slunce je nízko nebo nesvítí vůbec?
Jaké jsou výhody a nevýhody vaření rostlinných jídel “v jednom hrnci”? Strávníci ocení propojené chutě, kuchaři/ky zase úsporu nádobí, energie i času. Většinu jídel, které v článku najdete, připravíte do půl hodiny a pak jen čekáte, než se uvaří či upečou.
Luštěninové mouky se mohou pochlubit výbornými výživovými vlastnostmi a mají pestré využítí. Ať už je jsou to slané omelety, sladké pečení, zahušťování polévek či omáček nebo zlepšení pojivosti zeleninových karbanátků.
Zelenina nepatří jen do slané kuchyně, ale své místo si získala i v té sladké. Máme pro vás čtyři skvělé recepty na zeleninové moučníky, které si zamilujete, i když nepatříte mezi milovníky zeleniny. Nevěříte? Vyzkoušejte a uvidíte sami.
Dýně krásnou ozdobnou plodinou podzimu a vnáší barvu do mlhavých dní, ale navíc dokážou velmi obohatit náš jídelníček. Zjistěte, na co se hodí špagetová dýně, který druh není nutné loupat nebo jak se dělá dýňová nutella.
Houby jsou vítaným zpestřením rostlinného jídelníčku. Můžete je smažit, dusit, plnit nebo zapékat, hodí se do omáček, polévek i gulášů. Klasická houbová jídla lze připravit i ve veganských alternativách – ve smaženici nahradit vejce tofu, obalit je v luštěninové mouce či zapojit rostlinná mléka a smetany.
Máte rajčat, že nevíte, kam s nimi? A což je takhle nasušit? Jak se ale dozvíte, ne každá odrůda je pro sušení a nakládání ideální. Než se poohlédnete po druzích s masivní dužinou, můžete si přečíst tipy, kde všude se sušená rajčata dají použít.
Čaj, co není čaj, obsahující kofein, ale káva to není. Yerba Maté si podmanilo svět pro své povzbuzující a antioxidační účinky i neobvyklou chuť. Čím je tento indiánský nápoj tak významný?
Energetické tyčinky jsou skvělou svačinou. Složení těch kupovaných ale není mnohdy optimální a ty zdravé jsou zase drahé. Podle našeho tyčinkového speciálu si můžete připravit domácí raw, pečené nebo proteinové tyčinky.
Někteří vůbec nesvačí, jiní si vystačí s kouskem ovoce. A pro ty ostatní je tu svačinový speciál, plný tipů na zdravé svačiny. Mimo jiné se můžete inspirovat recepty na domácí müsli tyčinky, granolu, jáhlový koláč nebo pomazánky.
Znají ji všichni, její dary však využívá málokdo. Pampeliška byla pro organismus od pradávna ceněnou rostlinou a ani dnes tomu není jinak. V kuchyni využijete její kořen, listy i květ. Přečtete si, jak z ní vyrobíte čaj, kávu, sirup nebo med.
Které potraviny a suroviny patří mezi favority mých kuchařských zásob? Dopustit nedám třeba na sušená rajčata, houby shitake, semínka a zrníčka ke klíčení. Z dochucovadel pak sojové omáčky Shoyu a Tamari nebo lahůdkové droždí.
Ořechová a semínková másla se mohou pochlubit skvělými nutričními vlastnostmi. Nahraďte jimi olej v pomazánkách a získáte více výživy a méně kalorií. Hodí se i na palačinky, do ovocných salátů nebo na přípravu různých dresingů.
Široké aromatické listy medvědího česneku oživí polévky, hodí se pro přípravu pest do těstovin a na posypání pomazánek nebo do špenátu. Působí také jako přírodní antibiotikum a připisuje se mu pozitivní vliv na celou řádu obtíží.