• Články
  • Recepty
  • Kurzy vaření
    • Seitan, tempeh či tofu
    • Kurz šitý na míru
    • Rostlinný jídelníček
  • Veganství
    • Veg* vitamíny
    • Restaurace
    • Prodejny
    • Knihy a kuchařky
    • Pomocníci v kuchyni
  • Newsletter
  • Články
  • Recepty
  • Kurzy vaření
    • Seitan, tempeh či tofu
    • Kurz šitý na míru
    • Rostlinný jídelníček
  • Veganství
    • Veg* vitamíny
    • Restaurace
    • Prodejny
    • Knihy a kuchařky
    • Pomocníci v kuchyni
  • Newsletter

Články

Bohyně noci doporučuje: dotkněte se hvězd s přírodní barvou na vlasy Ratri

přírodní barva Ratri - laSaponaria
28. 12. 2024   Natálie Hrubá   Recenze

Mít vlasy jako bohyně noci? Žádný problém! Ratri od italské eko značky laSaponaria nabízí snadnou cestu k vyživeným kadeřím v barvě nočního tajemna. A to bez kompromisů k životnímu prostředí.

Štědrovečerní hostina v rostlinném kabátku

veganské štědrovečerní menu
13. 12. 2024   Lenka Špaček   V kuchyni

Zajímá vás původ smaženého kapra a bramborového salátu na tuzemském stole? Možná vás překvapí, že mnohem tradičnější byly pokrmy podobné veganskému stylu vaření. Kromě historie se podělíme o ověřené rodinné rostlinné recepty a vy si tak můžete Vánoce užít do sytosti i bez krutosti.

Brambory Houby vánoce

Meruňkové domečky, datlové lanýžky a další zdravé nepečené cukroví

Veganské nepečené cukroví
09. 12. 2024   Mirka Slámová   V kuchyni

Vánoce jsou tradičně spojeny s přejídáním a spoustou nezdravého jídla. Báječně chutnající cukroví ale můžete vytvořit i bez mouky, másla a pečení. Nechte se inspirovat přehlídkou dobrot, které vznikly jedno sobotní odpoledne v prima atmosféře jedné útulné kavárny.

cukroví Datle Mandle vánoce

Veganské Vánoce bez lepku

bezlepkove vegan vanoce
06. 12. 2024   Lenka Špaček   V kuchyni

Vánoce v rostlinném pojetí a ještě bez lepku? Poradíme vám, jak tváří tvář v této výzvě obstát. Dozvíte se, jak nahradit mouky, jak vyzrát na správnou pojivost i hustotu. A chybět nebudou ani recepty na cukroví nebo štědrovečerní menu.

Bez vajec Datle Pohanka vánoce

Veganské vánoční pečení. Čím nahradíte v receptech máslo, vejce nebo šlehačku?

linecké cukroví
30. 11. 2024   Lenka Špaček   Veganství

Nevíte, jak nahradit živočišné produkty v receptech při vánočním pečení? Máte doma vegana a chcete mu na Vánoce udělat radost domácím cukrovím? Máme pro vás spoustu inspirace a tipů, jak udělat cukroví etičtější a zároveň zachovat tradiční chuť.

cukroví Ořechy vánoce

Multifunkční hrnec DOMO: luštěniny a celozrnné obiloviny zvládne cobydup

multifunkční hrnec domo
18. 11. 2024   Pavel Ovesný   Recenze

Trápí vás zdlouhavá příprava luštěnin nebo celozrnných obilovin? Multifunkční tlakový hrnec DOMO zvládá skvěle vaření pod tlakem, funkce rýžovaru, ale můžete jej využít také jako pomalý hrnec, napařovač zeleniny nebo elektrickou pánev pro orestování.

Luštěniny Obiloviny

Zázvor, kokos i kakaové boby. 5 originálních způsobů, jak ochutit šípkové čaje

Domácí šípkový čaj
11. 11. 2024   redakce   Potraviny

Proč kupovat exotické superpotraviny, když nám jedna z nejlepších roste hojně za humny? Šípek má mnohostranné využití a výrazné zdravotní účinky, pro které ho doporučoval už Hippokrates.

Kakao šípky

Poctivý zeleninový vývar: jak ho připravit, skladovat a využít?

zeleninovy_vyvar
28. 10. 2024   Lenka Špaček   V kuchyni

Polévky, omáčky, rizota, nejen tam se hodí zeleninový vývar. My vás naučíme, jak připravit poctivý domácí vývar hned v několika variantách. A odpovíme na otázky, jak ho správně skladovat i co ze zbylou zeleninou.

polévky zelenina

Jak si vybrat veganský protein? Rozhoduje nejen chuť, ale i spektrum aminokyselin

Veganský protein
21. 10. 2024   Pavel Ovesný   Výživa

Sójový, rýžový, hráchový, konopný, mandlový… Poradíme vám, jak si vybrat správný rostlinný protein, aby vám nejen chutnal, ale také splnil vaše očekávání. A hned na začátku vám položíme důležitou otázku – proč vlastně bíloviny v prášku potřebujete?

bílkoviny Sója

Neslané a nemastné? S našimi tipy dochutíte rostlinná jídla jako profík

dochucování rostlinných jídel
14. 10. 2024   Pavel Ovesný   V kuchyni

Přirozené kořenění a dochucování jídel je skutečným uměním rostlinné kuchyně. Řekneme si pár slov o páté chuti umami a koukneme na zoubek nejčastějším ingrediencím, které vám pomohou doladit tu správnou chuť.

Černá sůl Dochucování gomasio Lahůdkové droždí

Sladké kváskové pečení – jak na kynuté lívance, buchty nebo sladké chleby

kváskové lívance
07. 10. 2024   Lenka Špaček   V kuchyni

Patříte mezi milovníky kvásku? Zkoušeli jste ho i ve sladké kuchyni? Ještě ne? Připravili jsme pro vás pár osvědčených, jednoduchých sladkých receptů, které se u nás těší velké oblibě. Vyzkoušejte netradiční chutě a postupy, s jakým kypřily těsta naše babičky.

kvásek

Kdy sbírat a jak sušit šípky? A jak se z nich dělá legendární šípková omáčka?

Šípky
30. 09. 2024   Natálie Hrubá   Potraviny

Šípky jsou ozdobou podzimu! Nezdobí však jen krajinu, ale také naše recepty. Blahodárnost šípků je známá od nepaměti, ale jejich skrytý gastronomický potenciál stále ještě leckoho překvapí. A co vy, už jste propadli kouzlu šípkového sirupu nebo koláče?

šípky

Cibule je královnou kuchyně. Jak z ní připravit omáčku, kroužky či chutney?

Cibule
23. 09. 2024   Natálie Hrubá   Potraviny

Kdo by neznal cibuli? Nabízí řadu možností ve studené i teplé kuchyni a často se v gastronomii objeví nějaký cibulový hit. My vám ukážeme, jak si připravit karamelizovanou cibulku, cibulové kroužky, chutney a taky cibulové (veganské) sádlo.

Cibule zelenina

Dýně hokaido se nemusí loupat a ozvláštní slaná i sladká jídla

Dýně hokaido
16. 09. 2024   Natálie Hrubá   Potraviny

Dýně hokaido nabírá v českých kuchyní poslední roky na popularitě. Její využití ale nemusí končit jen u polévky nebo pečení. Vykouzlíte z ní například kaši, smoothie nebo hokaido hummus. Pojďme se s ní seznámit blíže.

dýně Dýně hokaido zelenina

Červená řepa – rubín v našich kuchyních

09. 09. 2024   Natálie Hrubá   Potraviny

Výrazná chuť, výrazná barva, výrazné přínosy pro naše tělo. Takto by se dala stručně charakterizovat červená řepa. Všichni o ni víme, všichni jsme ji někdy jedli. Ale využíváme celý její potenciál, který nám může nabídnout?

Červená řepa zelenina

Připravte si zdravé a chutné svačiny pro děti i dospěláky podle našich tipů

skolni_jidlo
02. 09. 2024   Lenka Špaček   V kuchyni

Jak zajistit, aby školní svačina byla nejen zdravá, ale také chutná a atraktivní pro děti? Přinášíme vám několik tipů a nápadů na zdravé, chutné a čistě rostlinné svačinky, které budou milovat nejen vaše děti.

Jáhly Placky Quinoa svačiny

Kapusta? Hlávková zpestří karbanátky, růžičková polévku a kadeřávek smoothies

Kapusta
26. 08. 2024   Alena Teclová   Potraviny

Je napěchovaná vitamíny, snadno si ji vypěstujete na zahrádce a v brzké zimě bude čerstvá a zároveň lokální. Kapusta není zrovna hitem kuchyní a to velká škoda. Inspirujte se, jak pestře s ní můžete při vaření naložit.

Kapusta vápník

Což takhle dát si květák? Hodí se do placek, jako kuskus i na pikantní “křidýlka”

Květák
19. 08. 2024   Pavel Ovesný   Potraviny

Květák smažený v trojobalu? Takhle košťálová zelenina má mnohem pestřejší využití – výborně se hodí do zapečených jídel, rizot nebo polévek. Připravit z něj můžete také kaši, placky nebo grilované “steaky”.

Květák zelenina

Polévkovar – jednoúčelový přístroj nebo užitečný pomocník v kuchyni?

15. 08. 2024   Pavel Ovesný   Eko&Bio

Polévkovar je kombinací rychlovarné konvice a mixéru. Kromě polévek zvládne také kaše, příkrmy nebo marmelády. Jeho filozofie je jednoduchá – dovnitř vložíte všechny ingredience, vyberete si některý z programů a za 20 – 30 minut se vrátíte k hotové polévce.

Lilek: potit či nepotit? Víte, jak na jeho správnou přípravu a co z něj uvařit či upéct?

Lilek
12. 08. 2024   Natálie Hrubá   Potraviny

Fialové plody lilku se dají ukuchtit na spoustu způsobů. Ať už pečené, grilované nebo plněné a zapečené. Jsou také základem pomazánky baba ganoush nebo řecké musaky.

Lilek zelenina

Papriky narvané až po okraj: vitamínem C, rozličnými chutěmi a mnoha recepty

Papriky
08. 08. 2024   Natálie Hrubá   Potraviny

Červená, zelená, bílá, žlutá, kapie, chilli, sušená – papriky mají mnoho tváři i tvarů a tím i násobně pestré využití, ať jako zelenina, tak jedno z nejpoužívanějších koření. Papriky můžeme smažit, grilovat, plnit, krájet do salátů nebo rozmixovat na protlak či pomazánku.

Paprika zelenina

České superpotraviny se mnohdy vyrovnají těm exotickým. Které se vyplatí mít po ruce?

01. 08. 2024   Natálie Hrubá   Potraviny

Už jste zařadili superpotraviny do svého jídelníčku? Nejspíše ano a ani o tom zatím nevíte! Superpotraviny nejsou jen cizokrajnými plodinami s vůni dálek, ale i naše staré dobré borůvky, mák, česnek nebo červená řepa! Jaké výhody nám nabízí, a to nejen pro naše tělo?

Borůvky Červená řepa Lněné semínko Mák

Saláty jako chutná příloha i plnohodnotné jídlo

salát jako plnohodnotné jídlo
31. 07. 2024   Lenka Špaček   V kuchyni

Salát může být chuťovým prožitkem i plnohodnotným pokrmem zároveň. Seznamte se s oblíbenými kombinacemi, recepty na zálivky, dochucovadla a dalšími vychytávkami, které povznesou „nudný“ salát na vaše oblíbené jídlo.

Luštěniny Obiloviny zelenina

Mrkev je rozmanitost sama. Zmáknete z ní raw dort i alternativu lososa

Mrkev
25. 07. 2024   Natálie Hrubá   Potraviny

Mrkev je jedna z nejzákladnějších surovin v našich kuchyních. Je nabitá prospěšnými látkami a nabízí řadu využití. Vedle klasik typu dušené mrkve nebo svíčkové i těch, o kterých jste možná ještě neslyšeli.

Mrkev zelenina
« Předchozí 1 2 3 4 … 13 Další »

Oběžník Vegmania: Je libo kalorickou porci tipů i do pošty? Stačí říct kam. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Zakladatel Vegmania.cz

Pavel OvesnýJmenuju se Pavel Ovesný a veganství se věnuju od roku 2007. Kromě rozvíjení Vegmanie také učím v online kurzu Rostlinný jídelníček principy rostlinné stravy. Můžete si se mnou také domluvit osobní konzultaci nebo individuální kurz vaření jako (vánoční) dárek.

Oblíbené tagy

Bez vajec Bulgur Cuketa Cizrna Červená čočka Dýně hokaido Fazole Kešu Květák Kysané zelí Lahůdkové droždí Luštěniny Seitan Shitake Špenát Tempeh Uzené tofu

Kontakt

Newsletter
Facebook
Instagram
YouTube

Kontakt

© Vegmania.cz 2012 - 2025 | ochrana osobních údajů | web vytvořil Pavel Ovesný