Hledáte pomocníka, který by vám mohl ušetřit spoustu času? Mixér G21 Blender Comfort vám nejen připraví koktejl, dip či ořechové mléko, ale uvaří i polévku nebo připraví i luštěninová mléka, která potřebují k přípravě var.
Dýně jsou královnami podzimních výzdob i kuchyní
Dýně krásnou ozdobnou plodinou podzimu a vnáší barvu do mlhavých dní, ale navíc dokážou velmi obohatit náš jídelníček. Zjistěte, na co se hodí špagetová dýně, který druh není nutné loupat nebo jak se dělá dýňová nutella.
Jídla z jednoho hrnce propojují chutě. Jak na špagetový eintopf a kukuřízek na smetaně?
Jaké jsou výhody a nevýhody vaření rostlinných jídel “v jednom hrnci”? Strávníci ocení propojené chutě, kuchaři/ky zase úsporu nádobí, energie i času. Většinu jídel, které v článku najdete, připravíte do půl hodiny a pak jen čekáte, než se uvaří či upečou.
Což takhle dát si pórek? Uplatníte ho v krémové polévce i pomazánce
Ozimé odrůdy pórku dobře snáší i nízké teploty a tak si jej můžete dopřát čestvý i teď v zimě. Je universální surovinou do polévek a omáček. Také jej můžete zapékat s těstovinami či bramborami nebo dusit společně s další zeleninou. Pojďte se inspirovat.
Remoska kraluje v pečení a zapékaní. Ušetří vám energii i pracné umývání
Remoska je přenosná pečící trouba, proslavená našimi babičkami. Své místo si rozhodně najde i moderní kuchyni, nejen pro výrazně nižší spotřebuju a báječnou šťavnatost. Seitanové výpečky, staročeského kubu i pečenou zeleninu z Remosky si rychle oblíbíte.
Brambory 100x jinak: placky, noky, knedlíky, šišky, kaše … Moderně i postaru
Brambory – plodina spojující lidstvo napříč národy i staletími. Jejich oblibu, stejně jako nepřehlédnutelné výhody, jim zkrátka nelze upřít. Pojdťe se inspirovat tipy na jejich tradiční i méně časté využití v kuchyni.
Hřejivé polévky patří k podzimu
Podzim udeřil v plné síle a nás zas vrací do teplých domovů. A tomu neodmyslitelně patří i teplé polévky. V našem speciálu se dozvíte spoustu tipů, jak na husté, vývarové i smetanové polévky. A chybět nebudou ani recepty.
Kdy sbírat a jak sušit šípky? A jak se z nich dělá legendární šípková omáčka?
Šípky jsou ozdobou podzimu! Nezdobí však jen krajinu, ale také naše recepty. Blahodárnost šípků je známá od nepaměti, ale jejich skrytý gastronomický potenciál stále ještě leckoho překvapí. A co vy, už jste propadli kouzlu šípkového sirupu nebo koláče?
Zelí: od tradičních českých receptů až po asijskou kuchyni
Málokterá zelenina má tolik druhů a tolik možností využití jako právě zelí. Skvěle chutná a nesporné jsou i jeho zdravotní účinky. Nejpopulárnější je právě fermentované, ať už je to klasické kysané hlávkové zelí nebo kimči z pekingského zelí.
Houby v rostlinném jídelníčku
Houby jsou vítaným zpestřením rostlinného jídelníčku. Můžete je smažit, dusit, plnit nebo zapékat, hodí se do omáček, polévek i gulášů. Klasická houbová jídla lze připravit i ve veganských alternativách – ve smaženici nahradit vejce tofu, obalit je v luštěninové mouce či zapojit rostlinná mléka a smetany.
Rostlinné majonézy a tatarky
Před pár lety byly rostlinné majonézy výjimkou, dnes existuje celá řada tradičních i veganských výrobců, které si představíme. A také se můžete inspirovat tipy, jak si rostlinné majonézy a tatarky s trochu trpělivosti můžete připravit doma.
Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Červená řepa – rubín v našich kuchyních
Výrazná chuť, výrazná barva, výrazné přínosy pro naše tělo. Takto by se dala stručně charakterizovat červená řepa. Všichni o ni víme, všichni jsme ji někdy jedli. Ale využíváme celý její potenciál, který nám může nabídnout?
Svačinové krabičky pro děti i dospěláky. Plnohodnotné, výživné a chutné
Krabičkování je tak trochu nutností, jak vyzrát na – rostlinné stravě zatím stále – nedostatečně přátelské veřejné stravování. Inspirujte se hlavními zásadami, jak je správně kombinovat i spoustou tipů na slané i sladké varianty.
Sušená rajčata: poznejte odrůdy vhodné na sušení a tipy, kam s nimi
Máte rajčat, že nevíte, kam s nimi? A což je takhle nasušit? Jak se ale dozvíte, ne každá odrůda je pro sušení a nakládání ideální. Než se poohlédnete po druzích s masivní dužinou, můžete si přečíst tipy, kde všude se sušená rajčata dají použít.
Dýně hokaido – královna podzimu
Dýně hokaido nabírá v českých kuchyní poslední roky na popularitě. Její využití ale nemusí končit jen u polévky nebo pečení. Vykouzlíte z ní například kaši, smoothie nebo hokaido hummus. Pojďme se s ní seznámit blíže.
Kam pro zdravé tuky? Ochutnejte za studena lisované oleje
Olejům lisovaným za studena, plným zdravých tuků, minerálů, vitaminů a antioxidantů, jsou mnohdy připisování takřka zázračné účinky. Pojďme si představit ty nejpoužívanější a nejrozšířenější (dýňový, sezamový, konopný) a říct si, jak jsou prospěšné.
České superpotraviny se mnohdy vyrovnají těm exotickým. Které se vyplatí mít po ruce?
Už jste zařadili superpotraviny do svého jídelníčku? Nejspíše ano a ani o tom zatím nevíte! Superpotraviny nejsou jen cizokrajnými plodinami s vůni dálek, ale i naše staré dobré borůvky, mák, česnek nebo červená řepa! Jaké výhody nám nabízí, a to nejen pro naše tělo?