Vegetariánství

Vegetariánství

Vegetariánství je způsob stravování, kdy se jedinec vzdává konzumace masa a masných výrobků (včetně např. sádla či želatiny), motivovaný myšlenkou nezabíjet živé tvory pro lidskou obživu. Může nabývá pestrou paletou podob. Nejrozšířenější je tzv. laktoovo-vegetariánství, které toleruje konzumaci vajec (ovo), mléka a mléčných výrobků (lakto), případně jeho kombinace. V vegetariánství spřízněná makrobiotika staví především na celozrnných obilovinách, zelenině (hlavně tepelně upravené a kvašené) a luštěninách (čímž má blízko k veganství). Zdůrazňuje lokální zdroje, v přímořských oblastech to mohou být i ryby a mořské plody.

Snad právě proto je častým omylem v Česku vžité přesvědčení, že vegetariáni konzumují ryby. V tom případě se jedná o tzv. pesco-vegetariánství, jenž však není v komunitě uznáno za plnoprávné. Podobně jako pollo-vegetariánství (vynechání červeného masa) odporuje hlavní myšlence - nezabíjet živé tvory pro lidskou obživu. Mimochodem, striktně vegetariánské nejsou ani některé sýry, které využívají živočišná syřidla ze žaludečních šťáv telat.

Ze zdravotního hlediska je výhodou vegetariánství větší konzumace vlákniny a naopak nižší příjem živočišných tuků. Je však třeba dát si pozor na některé minerální prvky, jako například železo a také vitamin D. Navzdory obecným představám pak, až na zcela nevhodně sestavený jídelníček, prakticky nehrozí nedostatek bílkovin (které jsou zastoupeny jak v mléčných výrobcích a vejcích, tak samozřejmě v luštěninách, obilovinách, semenech a ořeších a v menší míře i v zelenině).

Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny