Zdravé recepty z čistě rostlinných surovin

Hledáte zdravé recepty? Pak jste na správné adrese. Vyberte si z více než dvou stovek čistě rostlinných jídel z obilovin, těstovin, luštěnin, ořechů a semen, jedlých hub nebo různých druhů zeleniny. Až už jsou to pomazánky, saláty, polévky, guláše nebo omáčky mnoha světových kuchyní.
Hustý kokosový jogurt
Zkoušeli jste dělat domácí jogurt z kokosového mléka? Asi vás překvapilo, že nezhousnul. Z mé zkušenosti totiž jediné z rostliných mlék, které fermentací zaručeně zhoustne, je to sójové (má totiž větší podíl bílkovin a lecitin,...
Kosmatice z cizrnové mouky
Klasická kosmatice, tedy obalované květy černého bezu, se smaží v těstíčku z mouky, vajec a mléka. Navíc ve vyšší vrstvě tuku. Jak ji udělat v čistě rostlinné verzi, výživově vyváženou a ideálně bez nadbytečného tuku?...
Cizrnové kari s dýní hokaido
Cizrnu přes noc namočte. Ráno vyměňte vodu, lehce osolte a uvařte do měkka. Protože to trvá 80 - 90 minut, doporučuju si uvařit větší množství, část nechat v lednici (třeba na hummus) a část zamrazit. Pokud spěcháte, můžete...
Tempehový gyros
Cibuli oloupeme a pokrájíme nahrubo. Na pánvi rozpálíme olej a na středním ohni smažíme cibuli, dokud nezměkne. Přidáme na drobnější kostky pokrájený tempeh a restujeme jej pár minut, dokud nezačne tvořit kůrčička. Cuketu...
Lilek v curry omáčce
Lilek nakrájejte na cca centimetrové plátky, posolte a nechte vypotit. Poté jej nakrájejte na menší kostky. Na pánvi rozpusťte lžíci kokosového oleje a až se rozehřejete, přidejte lžíci třtinového cukru a nechte lehce...
Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek v posledních letech hojně zpropagovala média a bohužel v některých lokalitách probíhá doslova drancování. Při jeho sběru se prosím chovejte ohleduplně k přírodě. Z každé rostliny utrhněte jen několik listů opatrně...
Špenátová polévka
Tato krémová polévka vás překvapí lehkostí a lahodnou chutí. Zvláště pokud použijete čerstvý špenát a dobrou smetanu. Čerstvý špenát očistěte a omyjte od zbytků hlíny. Pokud máte mražený sekaný salát, nechte jej částečně...
Houbový guláš
Cibule pokrájíme podélně na měsíčky. Na oleji ji osmažíme až za zlatova. Zaprášíme lžičkou sladké a lžičkou pálivé papriky a půl lžičkou kmínu. Přidáme nasekaný česnek a vzápětí houby pokrájené na menší kousky. Podlejeme 100 ml...
Houbové rizoto
Cibuli nakrájejte na drobno a nechte smažit na 3 lžících olivového oleje. Jakmile začne zlátnout, přidejte rýži a minutu společně opékejte. Zasypejte lžící sypkého zeleninového bujónu a zalejte půl sklenicí horké vody (nebo...
Boršč z červené řepy
Boršč pochází z Ukrajiny, rozšířil se ale také do dalších slovanských zemí. Má dnes mnoho variant. My si ukážeme boršč bez masa, za to s kysanou červenou řepou, která dá polévce ten správný šmrnc. Jak řepu zfermentujeme?...
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy. V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o minimum nezbytné teorie a především praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům a semínkům, alternativám masa a mléka, dochucování, klíčení, fermentaci a mnohému dalšímu. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe. Zjistěte víc
Hrachová kaše
Půlený žlutý hrách se namáčet nemusí, přesto pokud mám čas, jej alespoň na dvě hodiny namočím. Důvodem jsou antinutriční látky, které obsahují všechny luštěniny. Namočením a vylitím vody se části z nich zbavíme a pomůžeme tak...
Chia puding
Chia semínka, podobně jako lněná, vytváří při namočení gelovitou konzistenci. Díky tomu se sice špatně klíčí, ale zato jde o skvělé pojivo a také možnost zdravého zahuštění. Velké popularitě se těší především chia puding. Postupy...
Pad Thai vegan
Pad Thai je klasikou thajské kuchyně. Jde vlastně o smažené nudle, i v originální kuchyni často dělané s tofu. Můžete k nim přidat rozličnou zeleninu, klíčová je správná omáčka. V originále se používá rybí omáčka s tamarindovou...
Kroupy zapečené s naklíčeným hrachem a brokolicí
K tomuto receptu mě inspiroval tradiční staročeský kuba. Houby jsem ale nahradil naklíčeným hrachem a brokolicí. Hrách namočíme přes noc a poté 2-3 denně proplachujeme, dokud se neobjeví cca půlcentimentrové klíčky. Podrobnější...
Cizrnová omeleta
Nejíte z nějakého důvodu vejce a chybí vám omeleta? Vyzkoušejte tuhle z cizrnové mouky dochucené černou solí Kala Namak a už nebudete chtít jinou. V míse smíchejte cizrnovou mouku, černou sůl, pepř, popř. další koření. Pomocí...
Hrstková čočková polévka
Obecně do hrstkových polévek dáváme suroviny, jejichž namáčení a vaření trvá přibližně stejnou dobu. U loupaných čoček spíše vločky nebo pohanku, u neloupaných čoček a loupaného hrachu ječné kroupy, bezpluchý oves nebo celozrnou...
Domácí sojové mléko
Protože je sojové mléko třeba vařit, je výhodnější si rovnou udělat větší množství. Půl kilogramu sojových bobů (ideálně v bio kvalitě) namočíme na 10 - 12 hodin do studené vody. Pokusíme se promnout boby v rukách a zbavit je...
Houbová tlačenka
1) Pokud máte houby sušené, namočte do půllitru vody (alespoň na 2 hodiny) společně malou lžičkou sojové omáčky. Jakmile nabydou, pokrájejte je na tenké nudličky. Ve výluhu rozmíchejte agar a přidejte zpět pokrájené houby. 2)...
Těstoviny se "sýrovou" omáčkou
Tato omáčka vás překvapí skvělou chutí a autentickou táhlou strukturou, kterou mají na svědomí škroby v zelenině. Můžete vyzkoušet různé verze a kombinace s bramborem (mrkev, batát nebo dýni). Brambory, mrkev a cibuli (nebo jinou...
Hustá bramboračka s houbami
Sušené houby zalijeme studenou vodou a necháme alespoň půl hodiny nabobtnat. Oloupeme brambory a pokrájíme je na menší kostky, mrkev a petržel očistíme. V hrnci necháme na oleji sesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme...
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy. V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o minimum nezbytné teorie a především praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům a semínkům, alternativám masa a mléka, dochucování, klíčení, fermentaci a mnohému dalšímu. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe. Zjistěte víc
Salát coleslaw
Hlávkové zelí zrovna neokupuje přední stránky magazínů o výživě. Přitom jde o celoročně cenově dostupnou zeleninu, která se může pochlubit nízkou kalorickou hodnotou k poměru vysokému podílu vitaminu K a především C. Tradiční...
Bezvaječná houbová smaženice
Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zezlátnout na rozpáleném oleji, přidáme dobře očištěné a na menší plátky pokrájené lesní houby (mimo sezónu se hodí hlíva). Podusíme, dokud se nevyvaří většina vody, kterou houby pustí....
Hustá zelňačka s houbami
Do zelňačky (na Moravě zvané také kyselice) patří podle mnohých klobása. Zelňačka bez masa ale byla za chudých časů našich babiček a pradědů docela běžná. Výbornou chuť jí totiž dodají sušené houby, které ve velkém obsahují také...
Bramboro-dýňové sabdží s rostlinnou jogurtovou omáčkou a orestovanými arašídy
Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kostky (cca o hraně 2cm), osolíme, okmínujeme a vaříme, dokud nezačnou měkknout (ale musí zůstat pevné). Na kvalitním oleji smažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, římský kmín přidáme...
Houbová omáčka se seitanem
Seitan natural pokrájíme na menší kostky a marinujeme je ve směsi oleje, sojové omáčky a mletého pepře ideálně přes noc (nejméně půl hodiny). Cibuli pokrájíme nadrobno a osmažíme v hrnci či hluboké pánvi, dokud nezačne zlátnout....
Veganská kešu mozzarella
Kešu namočíme přes noc do vody, před použitím je slijeme. Psylium ideálně ještě proženeme mixérem na co nejjemnější prášek, abychom získali co nejhladší konzistenci. Osvědčilo se mi přidat pak rovnu vodu a ještě chvíli mixovat...
Houbový závin
Houby očistíme a pokrájíme na menší kousky. Podlejeme je několika lžícemi vody a necháme za občasného promíchání dusit, dokud nezmenší objem a nepustí a neodpaří většinu vody. Na pánvi na 3 lžících oleje osmažíme cibuli dozlatova...
Zapečené těstoviny s houbami, špenátem a tempehem
Nevíte, kam s přebytkem lesních hub? Vyzkoušejte tento recept, který zabere o něco více času a čistého nádobí, ale zase nedá tolik práce. Pokud máme čestvý špenát a houby, nejdříve je podlejeme trochou vody a každé zvlášť...
řepové karbenátky
Do velké mísy dáme zeleninu, nakrájíme cibulku nadrobno a přidáme do mísy. Zasypeme moukou a doředíme vodou nebo rostlinným mlékem dle potřeby, aby vznikla hustější kaše. Přidáme semínka a všechny ostatní přísady dle vašeho...
Zelo-bramborové sabdží
Na rozpáleném oleji zpěníme římský kmín. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme, dokud cibule nezezlátne. Přidáme jedně nastrouhaný zázvor a česnek, na chvíli orestujeme. Přidáme nakrájená rajčata a pokud stojíme o...
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy. V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o minimum nezbytné teorie a především praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům a semínkům, alternativám masa a mléka, dochucování, klíčení, fermentaci a mnohému dalšímu. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe. Zjistěte víc
Fazolová pomazánka se sušenými rajčaty
Zbyly vám uvařené bílé fazole a nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte tuto jednoduchou, ale dobře chutnající pomazánku. Hrnek uvařených fazolí (ideálně i se lžící vody, v nichž se vařily, či nálevu z plechovky), na menší kousky...
Obalovaný sírovec
Sírovec žlutooranžovýje dřevokazná houba z čeledi troudnatcovitých. Objevuje se na kmenech živých listnatých stromů, jak ovocných stromech v alejích, sadech a zahradách, tak i na vrbách, akátech a dalších listnáčích u řek nebo v...
Polévka z medvědího česneku
Medvědí česnek opláchněte a nechejte okapat. Na menším množství oleje zpěňte na měsíčky pokrájenou cibuli, dokud nezměkne. Přidejte listy medvědího česneku, podle velikosti případně překrojené napůl. Nechejte jej podusit několik...
Bršlicové pesto
Bršlice kozí noha je široce rozšířený plevel, kterému se výborně daří především ve vlhčím prostředí. Obzvláště mladé, ne zcela rozvinuté, lesknoucí se lístky, mají příjemnou, lehce kořeněnou chuť (koukněte na fotky pod receptem...
Veganský segedín
Segedínský guláš bez masa? Máme pro vás hned tři varianty - se sójovým masem, dobáčky anebo uzenám tempehem a bramborovým knedlíkem. Rostlinnou smetanu jsem použil domácí rostlinnou, ale můžete využít kupovanou. A pokud si...
Špagety s pórkovou omáčkou
Špagety uvaříme v osolené vodě podle návodu. Já mám nejraději celozrnné špagety Alnatura. Mezitím pokrájíme uzené tofu (musí být pevné, ideálně značka Sunfood) na drobné kostičky. Orestujeme je na 3 lžících olivového oleje...
Čirokové rizoto s tempehem
Nouze naučila Dalibora housti a nuzné domácí zásoby rýže mě konečně donutily vyzkoušel čirok, který se mi ve spíži bez užitku válel snad čtvrt roku. Čirok patří mezi obiloviny, neobsahuje lepek a chuťově bych ho popsal někde mezi...
Šoulet z naklíčeného hrachu
Tradiční šoulet se připravuje z vařeného hrachu. Já jsem si ale v poslední době oblíbil hrách naklíčený. Sice si na něj musíte dva dny počkat, ale čistého času jeho příprava zabere jen několik minut. Celý zelený hrách přebereme...
Bezvaječné lečo
Možná to znáte. Zasadíte rajčata, dlouho čekáte, než vyrostou a začnou zrát a pak je jich najednou tolik, že nevíte, co s nimi. Lečo je letní klasika, lehké jídlo do parných dní. Vychutnat si ho můžete i v případě, že se z...
Tempehové burgery
Připravíme si marinádu, ve které smícháme 50 ml javorového sirupu, 2-3 kapky tekutého kouře, 1/2 lžičky uzené papriky, 1/2 lžičky sušeného česneku, 2 lžíce oleje, 2 lžíce sojové omáčky. Případně si můžete obměnit jednotlivé...
Raw banánové palačinky
Banánová palačinka podle zásad živé stravy je jednoduchá, budete ale na ni potřebovat kvalitní sušičku s rovnými pláty. Zralé banány oloupeme a rozmixujeme do hladka. Na jednu palačinku jsou potřeba dva větší nebo tři menší...
Kokosová slanina
Toužíte po křupavé veganské "slanině", kterou můžete ozvláštnit krémové polévky nebo saláty? Zkusit to můžete z osmažených či opečených tenkých plátků tempehu či tofu, ale dnes vám poradím verzi s kokosovými chipsy. V misce...
Amarantová kaše s goji a chia semínky
Amarant skvělým zdrojem železa, obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď, vitaminy skupiny B a vitamin E, omega 3 mastné kyseliny a také 15 - 18% bílkovin s kompletním spektrem esenciálních aminokyselin. Není to dost...
Naklíčený hrách se žampióny a pórkem
Jídel z hrachu bylo v mém jídelníčku dlouho poskromnu, ale co jsem objevil pučálku, naklíčený je teď na mém talíři častým návštěvníkem. Narozdíl od cizrny, která mi po klíčení příjde hodně vysušená, hrách zůstáva stále plný a po...
Chlupaté knedlíky s tofu "slaninkou"
Česká klasika ve veganské verzi bez vejce a uzeného. Brambory oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme chvíli uležet, vymačkáme přebytečnou vodu a vodu odlijeme. Přidáme mouku, sůl a pořadně promícháme. Měla by...
Indické placky čapátí
Placky čápátí se používají v indické kuchyní jako přílohové pečivo. Vyzkoušejte ho k sabdží, dhálům nebo salátům. Klíčový je správný výběr mouky. V e-shopech a indických speciálkách můžete koupit pro tento účel přímo určenou atta...
Raw zeleninové chilli s vlašskými ořechy
Pro tento recept jsem se inspiroval v knížce Živá kuchyně snadno a rychle od Judity Wignall, jen jsem jej lehce obměnil a zjednodušil. Vlašské ořechy jsem namočil přes noc do studené vody. Cuketu jsem předem pokrájel na menší...
Borůvkové smoothie
Potřebujeme zralé banány, které už mají hnědé tečky. Ty mají méně škrobů a více rychlých cukrů. Oloupeme je, přidáme hrnek borůvek, lžičku loupaných konopných semínek (přidají trochu zdravých tuků, pro lepší vstřebávání tuků) a...
Raw karbanátek z pekanových ořechů
Pekanové ořechy přes noc namočíme. Lněné semínko pomeleme nebo rozmixujeme na mouku. Pekanové ořechy je z mojí zkušenosti vhodné posekat v mixéru či robotu zvlášť, až poté přidat lněné semínko a další ingredience (já jsem přidal...
Panna cotta
Na známý italský dezert ve veganské verzi budeme potřebovat rostlinné mléko, rostlinnou smetanu, vanilkový a třninový cukr a agar-agar (rostlinná alternativa k želatině). Všechny ingredience smícháme v hrnci, necháme přivést k...
Zeleninový špíz s uzeným tofu
Papriky, cuketu, cibuli a tofu nakrájíme podle velikosti žampiónů pokud možno na stejně velké kousky. Střídavě je napícháme na špejli a proložíme cherry rajčátky. Osolime je a okořeníme provensálským kořením. Potřeme je olivovým...
Prejt z mungo a krup
Mungo fazolky namočíme alespoň na 2 hodiny, ale klidně přes noc do studené vody. Vodu pak vylejeme, doplníme čerstvou a uvaříme do měkka, což trvá necelou půlhodinku. Nebojte se je osolit hned na začátku. Kroupy propláchneme a...
Domácí karobela
Tuto báječnou karobelu můžete udělat ve dvou variantách - buď jako polevu na ovocný salát, kterému dodá větší sytost nebo jako sladkou pomazánku. V první variantě (určené k přímé spotřebě) můžete ořechy namočit přes noc, budou...
Tofu zmrzlina "Lesní směs"
Rychlou zmrzlinu z tofu vyrobíte snadno. Do hlubší misky vložte okapané natural tofu, pokrájené na menší kousky, mražené ovoce a lžíci sladidla. Tyčovým mixérem pak tuto směs dohromady rozmixujeme do hladka, až vznikne zmrzlina....
Zeleninový salát s naklíčenou čočkou a mungo
Salát pečlivě omyjeme a natrháme na kousky, papriku, rajčata a okurky omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Smícháme dohromady, přidáme hrst klíčku munga a čočky, čerstvou bazalku, zakapeme kvalitním olejem, okyselíme ume octem (...
Langoše
Ze lžičky cukru, jednoho balení kvasnic a 4 deci teplého sójového mléka uděláme kvásek, který necháme kynout 5 minut v teple. Smícháme půl kg hladké mouky, lžičku sody, lžičku soli, přidáme kvásek a hnětačem pár minut...
Quinoový pilaf s jablečno-mrkvo-zelovým  salátem
Pilaf je něco, do čeho se pustím vždycky, když mám chuť na lehké, jednoduché a rychlé jídlo z "jednoho hrnce". Zvláště, když j to z rychle uvařených a dobře chutnajících zrn, jako je quinoa. Osmažte pokrájenou cibuli na troše...
Pučálka
"Jestli ta vojna potrvá, tak budou lidi zase jíst šťovík a pučálku. Beztak už nevěděli roupama co dělat. Už jim ani to skopový nešlo pod fousy!," stěžoval si starý ovčák ve slavném románu Osudy dobrého vojáka Švejka. Co je to...
Borůvkový tofu cheesecake
Smíchejte mouku, sůl a olej vidličkou, dokud se dobře nepromíchá. Pak za stálého míchání pomalu přidávejte studenou (!) vodu. Rukama vypracujte těsto a hněte jej asi 2 minuty. Těsto umístěte na nelepivý povrch (např. silikonovou...
Dýňový dhál
Na jaře jsem doma objevil ještě jednu dýni, kterou bylo třeba rychle spotřebovat. Napadlo mě, co z jí udělat dhál? Na řepkovém oleji jsem smažil nadrobno nakrájenou cibulku, zatímco jsem bokem očistil dýni a pokrájel ji na menší...
Tabouleh z bulguru
Bulgur uvaříme ve vařící vodě do měkka (na 1 hrnek bulgur dáme 2 hrnky vody). Jakmile má správnou konzistenci, stáhneme je z ohně a propláchneme studenou vodou. Rajčata, okurky, olivy pokrájíme na malinké kousky, mátu nasekáme a...
Zralé avokádo rozkrojíme na půl a vydlabeme. Do mixéru k němu přidejte 3-4 lžíce rýžového sladu (nebo jiného tekutého sladidla), 3 polévkové lžíce kakaového prášku, špetku vanilkového prášku a špetku soli. Rozmixujte do hladka,...
Smažené sushi rolky s curry pastou
Sushi je pro mě ideální jídlo na cesty. Pro tento recept můžete připravit vaše oblíbené - v mém případě jsou to maki z hnědé rýže, pórku a mrkve, zabalené do listů nori. Syrová zelenina poskytuje příjemný kontrast (a rovnováhu) k...
Smažené rýžové kuličky
Zbyla vám doma rýže? Co s ní? Zkuste tyto rychlé rýžové kuličky. Já do zbytku rýže přimíchala bílé i černé sezamové semínka (pro zvýšení bílkovin a zdravých tuků) a na dochucení uzenou papriku a sojovou omáčku tamari. Než se...
Pečené hrušky plněné miso-tahini krémem
Jednoduchý a přitom působivý dezert. Stačí překrojit hrušku na polovinu, vydlábnou jadérka a vytvořit důlky dostatečně velké na to, aby do nich vešla náplň. Vložte hrušky kůrou dolů do pečícímisky s asi půl šálkem vody, aby se...
Jablka s oříškovou polevou
Když jsem před několika lety experimentoval s živou stravou, snídával jsem většinou jen ovoce. Docela rychle jsem shodil pěkných pár kilo, ale částečně i na úkor svalové hmoty. A taky jsem míval brzy po snídani znovu hlad....
Nudle soba s kari dýňovou omáčkou a tempehem
Znáte nudle soba? Jedná se o pohankové "špagety", populární jsou hlavně v Japonsku. Velká škoda, že jsou tak drahé. Uvařte je podle návodu na obalu. Na omáčku budete potřebovat velkou cibuli a dýni hokkaidó - pro dvě osoby zhruba...
Hrášková krémová polévka
Na oleji osmažce nadrobno nakrájenou cibuli (alternativně můžete využít pórek). Jakmile začne zlátnout, přidejte jedno balení mraženého hrášku a zalijte a) zeleninovým vývarem nebo b) horkou vodou se zeleninovým bujónem tak, aby...
Staročeský houbový kuba
Balíček krup propláchneme, vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme a vaříme zhruba půl hodiny, kdy jsou kroupy tak akorát. Necháme je ještě pár minut dojít a zcedíme. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme...
Brokolicová krémová polévka
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnou, krátce orestujeme na růžičky rozebranou brokolici a oloupané a na menší kostky pokrájené brambory (ideální poměr je 2:1). Zalejeme vodou, aby byla zelenina...
Svíčková v makrobiotické úpravě
Potřebovat budete 2 velké mrkve, 2 velké petržele, menší kus celeru a 2 velké cibule, všechny zeleniny by měly být nakrájeny na větší kousky. Krátce je orestujeme na 3 lžičkách sezamového oleje, poté je zalijte vodou tak, byla...
Pečený zelenina s jáhly
Ne každá zelenina je vhodná pro pečení - hlavním kritériem je škrobnatost. Já jsem si vybrala mrkev, petržel, dýni hokaido a sladké brambory - batáty. Nakrájela jsem je na hranolky a na několik hodin naložila do oleje se solí a...
Polévka z červené řepy
Chcete-li polévku připravit, nejprve orestujte nakrájenou cibuli v hrnci s malým množstvím sezamového oleje a špetkou soli. Přidejte nakrájenou mrkev, dýni hokkaidó, petržel, červenou řepu a malý kousek jablka - pohrávejte si s...
Gratinované brambory
Brambory oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky (cca 2 milimetry). Vložíme je do pečící misky, štědře osolíme a opepříme, důkladně vše promícháme, posypeme rozmarýnem a zalejeme rostlinnou smetanou. Misku přiklopíme víkem nebo...
Krémové rissoto s houbami shitake
Ze zeleniny (např. povadlejších kousků) si připravte dlouhým vařením na mírném ohni poctivý zeleninový vývar. Přidejte do něj na několik hodin předem namočenou menší hrst hub shitake - ve vývaru nabobtnají a zároveň jej dochutí...
Ajvar
Ajvar - tradiční chorvatskou paprikovou pastu připravíte tak, že lilky nejprve pokrájíte na kolečka, osolíte a necháte vypotit. Otřete je ubrouskem a společně s očištěnými paprikami je upečte v troubě do měkka. Oloupejte je,...
Jáhlové placky
Zbyly vám doma uvařené jáhly a nevíte, co s nimi? Zkuste tyto chutné placky. Do asi dvou hrnků vařených jáhel jsem přimíchala 3 lžíce rýžové mouky, lžičku psylia (které slouží jako pojivo) a půlhrnkem vody. "Těsto" jsem ochutila...
Sójové nudličky s kešu
Sójové nudličky uvaříme v silném vývaru 15 minut, necháme zchládnout a vymačkáme z nich přebytečnou vodu (článek o přípravě sojového masa). Marinujeme je v pampeliškovém medu (či jiném tekutém sladidle) (4 lžíce), sójové omáčce...
Cuketové placky
Jak na cukeťáky? Na hrubém struhadle jsem postrouhala dvě menší cukety, osolila je půl lžičkou soli, přidala koření (1/2 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky mletého kmínu a jeden strouhaný česnek) a přidala bramborový škrob na...
Pohanka s křupavým uzeným tofu
Vařila jsem pohanku v poměru 1: 2 zrn k vodě, nejprve jsem přivedla lehce osolenou vodu k varu, pak jsem do ní přidala pohanku. Vařila jsem ji zhruba 15 minut. Mezitím jsem osmažila na drobno pokrájenou cibuli, s malými...
Okara se shitake a pohankou
Okara je drť ze sojových bobů, která vzniká jako vedlejší produkt výroby tofu. Chuťově je neutrální, takže může být použita jak nasladko, tak naslano. Jako v tomto případě. Nechce na olivovém oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou...
Zeleninové placky
V misce smíchejte cibuli nakrájenou nadrobno s jemně nakrájeným kysaným zelím, nastrouhanou mrkví a strouhanou dýní. Tento recept má ale mnohé variace z mnoha dalších druhů zeleniny. Na zahuštění přidejte mouku - v případě...
Těstovinový salát s tofunézou
Uvařila jsem kukuřičné těstoviny al dente (nestojíte-li o bezlepkový recept, můžete použít klasické pšeničné). Na pánvi jsem na olivovém oleji několik minut pomalu orestovala najemno nakrájenou cibuli. Mezitím jsem nakrájela...
Dýňové jáhloto
Troubu předehřejeme na 220 °C. Dýni omyjeme, zbavíme měkkého středu se semínky a nakrájíme na kousky. Kousky dýně promícháme se lžící oleje a dáme péct cca na 30 minut doměkka. Mezitím v hrnci orestujeme nadrobno nakrájenou...
Polenta se zeleninou a řasou arame
Připravila jsem si polentu uvařením 1 šálku kukuřičného mouky (nebo speciální polentové mouky) se 3 šálky vody a špetkou soli. Existují různé způsoby přípravy polenty, ale já osobně zaleju mouku přes noc vodou a druhý den ji...
Pečená zelenina s kapustou
Předehřejeme troubu na 250 °C. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a rozložíme do pekáče. Promícháme se 3 lžícemi oleje, osolíme a pečeme s občasným promícháním asi 45 minut, dokud není měkká. (Dýni přidáme asi o 10 minut...
Quinoa rizoto s lesními houbami
Quinou zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (quinoa/voda), vaříme cca 10 minut poté odstavíme (měla by zůstat lehce nedovařená). V hluboké pánvi nebo v hrnci osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, jakmile zezlátne, přidáme (...
Omáčka z červené čočky
Na oleji zpěním nasekaný česnek a pórek. Poté přidám nastrouhanou mrkev, propláchlou čočku, bobkové listy a zaliju 500 ml vody. Osolím, opepřím a vařím 20 minut. Pak vyndám bobkové listy a rozmixuji na hladkou omáčku. Promíchám s...
Švestková omáčka s veganským "uzeným" a kaší
Na švestkovou omáčku osmahneme na dvou lžících oleje lžíci mouky, uděláme jíšku, zalijeme cca 3/4 litrem horké vody, přidáme 3 lžíce švestkových povidel, pár nasekaných švestek, 2 lžíce rumu (nemusí být), půl lžičky skořice,...
Veganská koprovka
Veganskou verzi klasické omáčky připravíme prakticky stejně, jen použijeme rostlinnou smetanu (sojovou, rýžovou, ovesnou...). Začneme tím, že v hrnci rozehřejeme olej, přidáme hladkou mouku a mícháním připravíme světlejší jíšku....
Pečený květák s tymiánem a česnekem
Pečený květák je něco velmi jednoduchého, o čemž rozhodně nepřemyšlíte, že by mohlo být tak božské. Chcete důkaz místo slibů? Máte-li doma květák, pusťte se do toho. Květák rozdělte na menší růžičky a promíchejte se s olivovým...
Polentové hranolky
Křupavé i bez přemíry oleje. Takové jsou hranolky z polenty. Jejich příprava je trochu pracnější, než u bramborových hranolků, ale věřte mi, stojí to za to. Stačí uvařit 1,5 hrnku polentové (kukuřičné) mouky ve dvojnásobném...
Slané lívance s fazolemi a zeleninou
Na těsto na lívance smícháme hrnek (celozrnné žitné) mouky, hrnek rostlinného mléka, půl hrnku vody, lžíci kypřícího prášku, špetku soli a lžíci oleje. Osmažíme takřka nasucho, jen na lehce vymazané pánvi, z každé strany ani ne...
Hřibové řízky v hrašce
Klobouky větších praváků očistíme a nakrájíme na zhruba centimetr tlusté plátky. Z hrašky si připravíme řidští těstíčko (podle návodu a množství hub jsem na tři 10cm praváky použil cca 100g hrašky a 150ml vody) a osmažíme na...
Seitanový guláš a cuketové placky
Guláš - seitan speciál namarinujeme pár hodin ve směsi oleje, černého piva, česneku, mleté papriky a soli. Na oleji osmažíme cibulku do zlatova, přidáme seitan i s marinádou, osolíme, přidáme nové koření, bobkový list, pepř,...
Pesto z dýňových semínek
Tento recept pochází z mé oblíbené kuchařské knihy Susan Marque, zaměřené na vyčištění kvasinek v těle. Pesto, které je výborné třeba na těstovinách, zvládnete za několik minut - stačí mít mixér. Vzala jsem 1 hrnek dýňových...
Guacammus
Jak už název napovídá, jde o průnik dvou celosvětově známých pomazánek - hummusu a guacamole. Potřebovat budete hrnek do měkka uvařené cizrny a jedno zralé avokádo. To rozřízněte a vydlabejte lžičkou. Obojí vložte do mixéru,...
Domácí zeleninový bujón
Zeleninu a bylinky očistíme /na jeden kg čerstvé zeleniny přidáváme cca 50 g. bylinek/, pokrájíme na kousky a vložíme do sušičky, po usušení rozmixujeme ve výkonném mixéru na jemný prášek. Tato směs se hodí do polévek, omáček, k...
Zapečené brambory s veganským sýrem
Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kostky a v osolené vodě vaříme do polotvrda. Mezitím na pánvi orestujeme cibulku a když začne zlátnout, přidáme na malé kostičky pokrájené uzené tofu a za míchání restujeme, dokud se na tofu...
Mrkvová polévka
Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev. Zalijeme vodou a uvaříme. Po dovaření rozmixujeme, ochutíme petrželkou.
Tacos s tofu-houbovou náplní
Na pánvi jsem osmahla jednu středně cibulovou cibulí, nakrájenou na kroužky nebo půlměsíce, dokud nebyla krásně zlatá. Pak jsem přidala hromadu nakrájený hub (v tomto případě žampióny) a restovala je, dokud nezmavly a nezměkly....
Bazalko-slunečnicové pesto na těstoviny
Nejdříve jsem pražila jeden hrnek slunečnicových semen, pak jsem je smíchala s hromadou fialové bazalky a dostatečným množstvím vody a olivového oleje, aby se mixér pořádně roztočil. Pesto jsem ochutila čerstvě mletým černým...
Středomořský bulgur s brokolicí a květákem
V poslední době jsem si oblíbila bulgur - je rychle připravený a trávím ho dobře, i když obsahuje lepek. Pro tento tecept jsem ho vařila cca 15 minut ve dvojnásobném množství vody a větší špetkou soli. Na pánvi jsem mezitím...
Brokolice a žampióny v cizrnovém těstíčku
Brokolici rozebereme na středně velké růžičky a zhruba tři minuty povaříme. Žampióny můžeme nechat syrové. Vytvoříme si těstíčko z cizrnové mouky, lahůdkového droždí, černé soli, lžíce sojové omáčky a oblíbeného koření (např....
Pečená plněná rajčata
Tento recept je trochu "piplačka", ale stojí to za to. Na plotně necháme vařit sojový granulát s výraznějším kořením a sojovou omáčkou. Mezitím vybereme větší pevná rajčata, odkrojíme horní část a vydlabeme je opatrně lžičkou....
Květák, červená řepa a dýně, zapečená s mandlemi
Nakrájela jsem na hrubější kostky středně velkou oloupanou červenou řepu, půl menší dýně hokkaidó a květák jsem rozdělila na menší růžičky. Přidala jsem sušený rozmarýn a v pečící misce jsem je promíchala s dvěmi lžícemi oleje,...
Zapečené těstoviny a rýže s "sýrově" tempehovou polevou
Uvařila jsem samostatně dvě porce pohankových těstovin (2 hrnky) a dvě porce dlouhozrnné hnědé rýže. Nechala jsem obojí vychladnout a ve velké misce jsem je smíchala s nakrájenou zeleninou - celerovým stonkem, pórkem a...
Burger z quinoi a červených fazolí
Uvaříme hrnek červené quinoi s dvojnásobným množstvím vody. Přidáme rozmixovanou plechovku červených fazolí, větší cibuli pokrájíme najemnou, prolisujeme 3 stroužky česneku. Ochutíme kořením (sůl, pepř, majoránka, koriandr, mletý...
Těstoviny s pečeným tempehem a krémovou omáčkou z brokolice
Natural tempeh, pokrájený na tenké plátky, jsem naložila do marinády z 1 lžičky tamari, 2 lžiček vody, 1/2 lžičky hořčice a 1/2 lžičky čerstvé zázvorové šťávy. Pak jsem jej navrstvila do pekáčku, přelila marinádou a pekla na 180...
Nudle soba s tofu-mrkvovou omáčkou
Omáčka má přesně čtyři složky: tofu, mrkev, ume ocet a ječmenné miso. Nejprve napařte kousky tofu (asi 100 g na osobu) a mrkvove pokrájené na špalíčky podobu asi 20 minut, nebo dokud mrkev mrkev nezměkne natolik, že jí lehce...
ovesné vločky
Strouhaný kokos a ovesné vločky by doma měla mít každá správná hospodyňka. Patříte mezi ně? Pak máte všechno potřebné na domácí rostlinnou smetanu, kterou pořídíte do pár minut za pár korun. Stačí vločky s kokosem (nejradši mám...
Domácí veganský pařížský salát
Není to zrovna zdravá ani nutriční pecka, ale když dostanete chuť na prasárničku z "dávných" časů, je třeba se poohlídnout, jak ji napodobit z rostlinných zdrojů. Tofu salám jsem pokrájela na nudličky, kyselou okurku na malé...
Pečený seitan na cibuli
Seitan pokrájíme na menší kostky a vložíme do misky společně se dvěma lžícemi sojové omáčky, pepřem, lžící oleje a dva stroužky jemně postouhaného česneku. Přidáme dvě menší cibule nakrájené na proužky. Naložíme alespoň přes noc...
pikantní polévka z bílých fazolí
Bílé fazole namočíme přes noc, vodu vylejeme, přidáme čerstvou a uvaříme je do měkka (mohou být až lehce rozvařené). Na oleji necháme zesklovatět cibuli pokrájenou na proužky, přidáme na proužky nakrájenou papriku a krátce...
Pohankové rizoto se žampióny a tempehem
Pohanka je v kombinaci s houbami opravdu výborná. Vyzkoušet můžete různé varianty - lesní houby, hlívu nebo shitake. Potřebovat budeme pohankové kroupy. Lámanka se pro rizoto přiliš nehodí, protože by vytvořila kašovitou...
Žampiónová krémová polévka
Nejprve si připravíme domácí rostlinnou smetanu: půl hrnku ovesných vloček a půl hrnku kvalitního strouhaného kokosu zalejeme přes noc hrnkem studené vody (rychlou alternativou je zalití vřící vodou a bobtnání cca 10 – 15 minut...
Batáto-cizrnový salát s miso rýží
Nejprve jsem nakrájela jednu malou cibuli nadrobno, jednu středně velkou batátu (sladký brambor) na menší kostky a smíchala je v misce se šálkem vařené cizrny, 1/2 lžičkou soli, 1/2 lžičkou skořice a 2 lžícemi sezamového oleje....
Batáto-hrušková polévka
V hrnci jsem zahřála lžíci oleje a nejprve přidala nakrájenou cibuli, mrkev a celer a orestovala. Po pár minutách jsem přidala sladké brambory, hrušku a tymián a za občasného míchání lehce osmažila na středním ohni. Poté jsem vše...
Grilované žampióny portobello a kaše z dýně hokkaidó a brambor
Houby naložit do olivového oleje, česneku, soli, pepře, tymiánu a rozmarýnu, grilovat v troubě cca 15 minut z každé strany na 200 stupňů. Kaše - dýni a brambory uvařit (poměr dýně ku bramborám 3:2), mixnout s ovesným mlékem,...
Pečená dýně hokkaido s dipem z tofu
Celerové hranolky upečeme se lžící olivového oleje, solí, pepřem, kurkumou, mletou paprikou. Zhruba v polovině pečení přidáme hokkaido a cuketu s kapkou olivového oleje, česnekem, adžikou - ty se pečou kratší dobu. Mezitím si...
Zeleninu očistíme, brambory a cuketu nakrájíme na kolečka, mrkev a tofu na koustky. Připravíme si pekáček na zapékání s pokličkou. Pokud nemáte je možné na přikrytí použít i alobal. Pekáček vymažeme olejem nebo máslem. Začneme...
Brokolicový nákyp s uzeným tofu
Brokolici umyjte, rozeberte na menší růžičky a zhruba 5 minut povařte v mírně osolené vody. Uzené tofu pokrájejte na menší kostky a rozmixujte s trochou ovesného mléka. Brokolici rozmixujte nahrubu, smíchejte s tofu, přidejte...
Cizrnový středomořský guláš
Cizrnu připravíme klasicky: namočíme ji přes noc do alespoň dvojnásobku vody. Ráno ji vylejeme, přidáme čerstvou vodu, osolíme a vaříme do měkka. Správně uvařená cizrna by měla jít lehce rozmáčknout mezi prsty. Na oleji smažíme...
Veganské lasagne s boloňskou omáčkou z červené čočky
Lasagne s boloňskou omáčkou z červené čočky, bešamelem ze sójového mléka, sýrem Violife, rajčaty a čerstvou bazalkou. Omáčku připravíme tak, že osmažíme cibuli, dokud nezesklovatí. Přidáme dvě větší rajčata, spařená, oloupaná a...
Polévka s adzuki a kukuřicí
Tuto polévku jsem vyzkoušela poté, co mi doma zbyly uvařené fazole adzuki a přemýšlela jsem, co s nimi. V hrnci jsem na lžíci oleje nechala zlehka zesklovatět na měsíčky pokrájenou cibuli. Přidala jsem nakrájenou mrkev, lehce ji...
CIbulačka
Cibule oloupejte a pokrájejte na tenčí měsíčky. Smažte je na mírném ohni na oleji cca 15 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu. Poté je zaprašte moukou, kterou nechejte lehce oprašit. Přidejte vývar, bobkový list a na mírném...
Bramborové placky s tempehem
Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemno, přidejte prolisovaný česnek, majoránku a sůl. Na pánvičce nalijte přiměřené množství oleje a z bramborového těsta v ní udělejte jednu velkou tenkou placku. Tu osmažte z obou stran....
Rajčatová polévka
Na dvou lžících oleje zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli. Přidejte rajčata (pokud používáte čerstvá, spařte je a oloupejte), půl litru vody, zeleninový bujón (1 kostku nebo lžíci sypkého) a osolte. Vydatnější chuť získáte, pokud...
Cuketový krém
Na olivovém oleji zpěníme cibulku. Přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cuketu a brambory. Osolíme a zalijeme vroucí vodou tak, aby bylo vše ponořeno. Pod pokličkou vaříme do změknutí. Ponorným mixérem polévku rozmixujeme...
Mrkvová pomazánka
Pokrájejte cca 8 - 10 mrkví na tlustější kolečka a na napařováku je pod pokličkou duste na mírném ohni asi 20 - 30 minut, dokud nebudou měkké. Přesuňte je do mixéru, přidejte půl hrnku vody a špetku soli a rozmixujte je. Vraťte...
Cuketovo-mrkvové placky
Cuketu nastrouhat, osolit, nechat vypotit čtvrt hodiny, slít vodu, přidat nastrouhanou mrkev, lněné semínko mixnuté s vodou (místo vejce), špaldovou mouku, pepř, majoránku, česnek, mletý kmín. Péct cca půl hodiny na 220 stupňů....
Seitan s hořčično-pepřovou omáčkou a pečenými brambory
Plátky seitanu namarinovat v sójovce, paprice a sušeném česneku, osmažit. Omáčka: na oleji zasmažíme trochu mouky s kořením (sůl, mletý pepř, nakládaný zelený pepř, muškátový oříšek), přidáme zeleninový vývar a ovesnou smetanu a...
Restovaný lilek se žampiony a bambusovými výhonky
Osmažit pórek a česnek na sezamovém oleji, přidat vypocený lilek, po chvíli žampiony, zázvor, balsamico, mletý kmín, chilli, zalít zeleninovým vývarem, podusit, zahustit kukuřičným škrobem, přidat bambusové výhonky.
Osmažit cibulku s česnekem, přidat část nastrouhaného uzeného tofu, předem připravený kuskus, okořenit (kurkuma, provensálské koření, kapka sójovky, sůl, pepř, sušená pažitka), přehodit do zapékací formy a naskládat zeleninu a...
Pečený guláš ze seitanu a hlívy s ovesnými noky
Seitan naložíme na několik hodin se sójovkou, olejem, kmínem, pepřem, cibulí, česnekem, pálivou paprikou, houbovým kořením, majoránkou, bobkovým listem. Na na pekáč přidáme společně s pokrájenou hlívou, půl litrem zeleninového...
Žampionová omáčka s bramborovým knedlíkem
Omáčka: Osmažíme cibulku s celým kmínem, přidáme žampiony, podlejeme zeleninovým vývarem, dusíme, okořeníme (sůl, pepř, kurkuma, sójovka, houbové koření, mletý kmín, libeček) a nakonec zahustíme (podle možností buď moukou anebo...
Arašídová rýže s grilovanou zeleninou a tempehovou slaninkou
Uvaříme jasmínovou rýži, přidáme pórek, lněné semínko a lahůdkové droždí. V hrnci rozpustíme arašídové máslo, zředíme trochou vody, přidáme miso, kapku sezamového oleje, chilli a přimícháme k rýži. Zeleninu grilujeme s kapkou...
Čočka s jasmínovou rýží
Osmažit na oleji větší cibuli pokrájenou na drobno, přidat po lžičce kurkumu a zázvor, lžíce červené kari pasty, sůl, 2 lžíce kokosu namočeného v trošce vody, špetku římského kmínu. Přidat cca 300 g rajčatového pyré povařit a...
Tofu pomazánka
Tofu rozetřeme s Ramou, přidáme sůl a koření. Na pohled vypadá jako vajíčková.:-)
Květákové placičky
Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme v malém množství vody. Potom ho rozmixujeme (vody musí být opravdu málo) a do vzniklé kaše vmícháme všechny další ingredience. Množství strouhanky a mouky můžeme upravit, záleží na tom, jak...
veganské buchty
Necháme vzejít kvásek z trochy vlažného rýžového nápoje, droždí, cukru a mouky. Poté uhněteme těsto, necháme v teple kynout, během kynutí jednou přemísíme. Z vykynulého těsta tvoříme buchty plněné povidly, které skládáme těsně...
Cizrnový šoulet
Cizrnu a kroupy uvaříme zvlášť (cizrnu předem namočíme přes noc), všechny ingredience smícháme a můžeme podávat.
Pečená červená řepa s cibulí
Řepu uvařenou ve slupce oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vyskládáme na plech na pečicí papír, poklademe cibulí nakrájenou na kolečka a lehce posolíme. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C, dokud není cibulka hezky křupavá.
"Gulášová" polévka
Vaříme vše dohromady, nakonec zahustíme celozrnnou moukou, dochutíme pažitkou a přidáme lžíci oleje.
Uvařte 4 menší brambory ve slupce, nastrouhejte, zlehka rozmixujte s 3 lžícemi předem namočených slunečnicových semínek, cca 5 kousky sušeného rajčete (nakládaného v oleji), nadrobno nakrájenou osmaženou cibuli, 5 větších...
Dušený bulgur se zelím
Na oleji v hluboké pánvi orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidáme nahrubo pokrájené nebo nastrouhané zelí a necháme zhruba 15 minut vydusit. Zasypeme bulgurem a zalejeme dvojnásobným množstvím vody...
Pohanková sekaná
Pohanku uvaříme, nastrouháme do ní jednu velkou uvařenou bramboru. Přidáme nabobtnané lněné semínko, solamyl rozmíchaný v zeleninovém vývaru, kukuřičnou strouhanku, osmaženou cibule a koření (česnek, sůl, pepř, majoránka, sladká...
Fíky podušené rumem
Fíky nakrájíme, zalijeme vodou, aby byly potopeny, přidáme hřebíček, skořici a rum. Pod pokličkou zvolna vaříme cc 7 minut. Fíky vodu z většiny nasáknou a vytvoří hustou sladkou štávu. Přidáme během vaření vodu, pokud by se...
Cizrnový salát s ořechy a brusinkami
Smícháme ingredience na salát (cizrna nahrubo rozmačkaná + ostatní nakrájené najemno + brusinky vcelku) a zalijeme "zálivkou". Salát je výborný jen tak nebo jako naplň do sendviče (mezi dva opečené celozrné chlebíky a listový...
Zeleninový wok s citrónovou příchutí
Hluboká pánev wok je skvělý vynález, že jo? Opravdu se mi líbí intenzivní práce stálého rychlého míchání se dvěma velkými dřevěnými lžičkami, v obrovské pánvi nad velkým ohněm. Je to něco velmi primitivního - jako by člověk byl v...
Mandlový raw burger
Mandle přes noc namočíme. Lněné semínko pomeleme nebo rozmixujeme na mouku. Všechny ingredience v robotu umixujeme do požadované konzistence, vytvarujeme burgery a je hotovo. Jako příloha se spíše než houska hodí zeleninový salát...
Krémová cizrnová polévka
Tato polévka z cizrny má příjemně nasládlou chuť. Pokud už máte cizrnu uvařenou, je připravená rychle. Práci vám ušetří konzerva, ale nikdy nebude tak dobrá. Cizrna patří k luštěninám, které potřebují nejdelší přípravu. Namáčení...
Rychlá papriková cizrna
Cizrnu přes noc namočíme, ráno vyměníme vodu a uvaříme do měkka. Na pánvi rozpálíme olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Osmažíme do zlatohněda, zaprášíme paprikou a krátce orestujeme, aby zmavla, ale nezhořkla. Přidáme...
Gnocchi se zelím a tempehem
Zpěníme na pánvi cibulku a přidáme na kostky pokrájený tempeh. Do osolené vody přidáme gnocchi a krátce povaříme podle návodu. Kysané zelí propláchneme a nakrájíme. Vše smícháme! Chutná zimní rychlovka:)
Zázvorová bomba
Super recept od Báry a Hanky na imunitu a proti zimním rýmičkám! Oškrábeme zázvor a nakrájíme na menší kousky. Přidáme celý oloupaný citron a rozmixujeme. Můžeme přidat několik lžic medu. Směs dáme do sklenice a do lednice....
Hutná zimní zeleninová polévka
Pokrájenou cibulku zpěníme na oliváči a přidáme všechnu nakrájenou zeleninu. Posypeme kmínem a dáme trochu pepře. Já přidávám také špetku kurkumy. Zalijeme horkou vodou a vaříme. Po 10 minutách přidáme čočku nebo slzovku. Vaříme...
Šťouchané brambory se zelím a tempehem
Klasická prasárnička ve veganské verzi:) Dáme si vařit brambory do osolené a okmínované vody. Tempeh nakrájíme na kostky a osmažíme. Jakmile dosmažíme tempeh, tak osmažíme hodně cibule. Kysané zelí propláchneme a pokrájíme. Když...
Zapečená polenta
Polentu uvaříme ve vodě a dáme na studenou vodou vypláchnutý pekáč. Polentu rozetřeme na tenký plát. Nakrájíme si jablka, červenou cibuli a nadrtíme ořechy. Když se polenta ochladí, tak ji můžeme nakrájet na plátky. Do zapékací...
Těstoviny s liškama
Na olivovém oleji osmažíme cibulku do sklovata a přidáme pokrájené očištěné lišky. Posolíme a popepříme a smažíme. Přidáme bílé víno a dusíme lišky do měkka. Zatím si dáme do osolené vody vařit těstoviny. Když jsou lišky měkké,...
Raw meruňkový domeček
Večer předem namočíte do vody pohanku, stejně tak vlašské ořechy, sušené meruňky a hrozinky. Namočenou pohanku rozdrtíte v mixeru spolu s namočenými vlašskými ořechy a přidáte tam sezam. Tím vytvoříte "těsto". Namočené rozinky a...
Gnocchi s rajčaty
Nejdříve si připravíme omáčku. Pokrájíme cibuli na drobno a necháme zesklovatět na oleji, přidáme pokrájená rajčata a hrníček vody. Osolíme, opepříme a dusíme asi 20 minut. Během toho dáme vařit osolenou vodu do velkého hrnce a...
Hrachová curry polévka
Žlutý hrách propláchneme a namočíme přes noc. Vodu slijeme (tím se zbavíme části nadýmavých látek) a nalijeme čerstvou. Lehce osolíme a uvaříme do měkka zhruba 25 minut. V hluboké panvi necháme na troše oleje rozvonět lžíci curry...
Zeleninové kari
Zeleninu nakrájíme na kostičky. Pokrájíme cibuli a smažíme do sklovata. Přidáme lžičku kurkumy, koriandru, lžičku kari pasty a nakrájený zázvor. Přidáme zeleninu a zalijeme vodou asi do půlky. Přidáme bobkový list a sůl a půl...
Ovocný třípatrový koláč
Ingredience na těsto smícháme, nalijeme do vymazaného pekáče a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 20 minut. Když korpus vychladne, tak uvaříme pudink dle návodu, který můžeme zahustit trochou agaru. Nalijeme pudink...
Letní rychlé špagety
Nejdříve si uděláme pesto, kterého klidně namixujte víc. Je vynikající a v ledničce vydrží poměrně dlouho. Ingredience můžete obměňovat. Základem pesta mojí mámy jsou sušená rajčata, olivový olej, vlašské ořechy, česnek a sůl. To...
Tofu smaženice bez vajec
V pánvi rozehřejeme olej a restujeme na něm nadrobno pokrájenou cibuli a půlku kostky uzeného tofu, pokrájeného na menší kostky. Cibule by měla zesklovatět až zezlátnout, tofu by mělo získat lehkou "kůrčičku". Okořeníme kurkumou...
Vanilková buchta s marmeládou
Vynikající buchta podle tohoto receptu. Nejdříve smícháme všechny sypké ingredience a přidáme tekuté. Rychle promícháme, dáme do pekáče a šup do trouby. Troubu předem rozehřejeme na 180 stupňů a pečeme cca 40 minut. Já jsem ji...
Pohanka se zelenými fazolkami
Pohanku spaříme dle návodu a poté vaříme. Na vedlejší pánvi si na oleji orestujeme okrájené fazolky. Později přidáme sušená rajčata. Zasypeme sušeným droždím asi lžící. Když je pohanka uvařená, tak ji smícháme s fazolkami a...
Makový koláč se švestkami
Poupravený recept z onegreenplanet.org. Velmi chutný a v gluten free verzi:) Nejdříve smícháme olej a cukr a chvíli společně mixujeme, aby se propojili. V druhé míse smícháme mouku, škrob, jedlou sodu a sůl. K mléku přidáme šťávu...
Veganská omeleta
Cizrnovou mouku smícháme s kořením dle vaší chuti a osolíme. Směs smícháme s vodou do tekutější kaše. Na pánvi osmažíme cibulku a zalijeme kaší. Smažíme a čekáme až okraje ztuhnou, počkáme ještě chvíli a potom omeletu obrátíme....
Bulgur s uzeným tempehem a hlívou
Bulgur zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (bulgur/voda), krátce povaříme, odstavíme a zabalíme do útěrky a necháme jej vstřebat všechnu vodu. V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na...
Banánový chlebíček
Smícháme cukr a olej, přidáme mouku, skořici a sodu. Nakonec přidáme pořádně rozmačkané banány (ideálně už hodně zralé). Zamícháme, dáme péct na cca 1 hodinu na 200 stupňů. Pokud máte nižší pekáček - pečte kratší dobu ať to...
Hummus z řepy
Řepy oloupeme a pokrájíme. Alobal pomažeme olivovým olejem a poklademe na něj řepu. Posypeme solí a ještě zakápneme olejem. Pečeme asi 30 minut. Když je řepa měkká (propíchneme vidličkou), tak ji vyndáme a necháme vystydnout....
Lilek načerno
Lilek pokrájíme na plátky, posolíme a necháme čtvrt hodiny "vypotit", abychom z něj vytáhli hořkost. Poté jej osušíme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli nakrájíme na větší kousky a orestujeme na oleji. Přidáme lilek a krátce...
Burritos
Nejdříve si uděláme salsu, tu dáme do lednice vychladit. Osmažíme si cibulku a přidáme nakrájenou papriku. Buď si předem uvaříme červené fazole a kukuřici nebo použijeme tu z plechovky. Když je cibulka zlatá přidáme fazole a...
Topinky s raw rajčatovým tatarákem a sezamezánem
Topinky sice nepatří mezi zdravé potraviny, ale občas zůstane doma zbytek starého chleba a člověka chytne večer mlsná. Raw tataráček a sezamezán však nutriční hodnoty vylepší příznivějším směrem. Jak na to? Sezamové semínko...
Grilovací sezóna
Na marinádu smícháme cca půl hrnečku oleje, přidáme lžíci kremžské hořčice, lžičku koriandru a lžičku kurkumy, prolisovaný česnek, 2 lžičky grilovacího koření a lžičku oregana. Hrneček dolijeme pivem. V míse smícháme žampiony a...
Slaný koláč z polenty
Uvaříme polentu dle návodu na obalu se solí, vegetou a trochou olivového oleje. Přidáme nakrájenou zeleninu, případně tofu, dochutíme sojovkou, saturejkou a přidáme opět trochu olivového oleje. Vylijeme do formy, na plech .......
Samosa summer rolls
Dáme společně vařit brokolici a nakrájené brambory. Vedle na pánvi zpěníme cibulku a osmažíme s indickým kořením (chilli, kmín, koriandr, kurkuma...). Když je zelenina uvařená, rozšťoucháme jí a přidáme olej, sůl a také směs...
Řecká pomazánka ze žlutého hrachu
Vaříme žlutý hrách asi 40 minut, když už je rozvařený tak vypneme (případně slijeme) a rozšťoucháme šťouchadlem na brambory. Přidáme několik lžiček oregana a zalijeme olivový olejem. Dosolíme. Podáváme s olivami a nakrájenou...
Letní gnocchi
V jednom hrnci vaříme vodu se solí - jak se začne vařit, tak vhodíme gnocchi. Na velké pánvi rozehřejeme olej a osmažíme cibulku, přidáme špenát. Až se špenát zcvrkne přidáme pokrájená sušená rajčata. Podusíme, osolíme a opepříme...
Veganotic bublanina v gluten free verzi
Recept jsme převzaly z Veganotic a upravily ho dle toho, co máme doma a také bez lepku! Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Smícháme cukr s kokosovým tukem a vanilkovým extraktem a pořádně prošleháme vidličkou nebo šlehačem. V...
Vynikající datlové čatní
Datle pokrájíme a vše rozmixujeme - podáváme k indickým jídlům!
Kheer
Vodu a kokosové mléko dáme vařit a přidáme cukr. Když tekutina začne bublat přidáme rýži, kterou vaříme asi 20 minut. Přidáme kardamon a ještě chvíli povaříme. Ozdobíme ořechy a ovocem.
Miso polévka
Receptů na miso polévku existuje nepřeberné množství. Většinou se jedná o zeleninový vývar, doplněný např. mořskými řasami. Samotné miso v nich figuruje jako dochucovadlo. Vyzkoušejte ji v mnoha obměnách podle dostupné zeleniny....
Domácí paštika Patifu
Kešu namočíme přes noc a ráno vodu slijeme. Vložíme je do mixéru s na kostky pokrájeným uzeným / marinovaným tofu, misem, sojovou omáčkou a rozmixujeme. Chuťově doladíme podle vlastního gusta. Pomazánku je možné lehce obměňovat...
Sezamový krém se silken tofu
Sezamové semínko pomeleme nebo rozmixujeme na prášek, přidáme oloupané banány a silken tofu (použít se dá i obyčejné natural, ale nemá tak jemnou chuť). Rozmixujeme do hladka. Ty mlsnější asi budou chtít krém lehce dosladit (...
Kokosovo koriandrové čatní
Vše rozmixujeme v mixéru do pomazánkové konzistence! Podávejte k indickým jídlům:)
Kitchari
Do jednoho hrnce dáme vařit rýži a čočku a zalijeme 4 hrnky vody. Přidáme pokrájené rajče. V druhém hrnci rychle orestujeme cibuli a přidáme lžičku kari, koriandru a špetku chilli. Až se koření rozvoní, tak přidáme pokrájenou...
Celerovo mrkvová pomazánka
Jak rychle vykouzlit celerovo - mrkvovou pomazánku? Jednou z možností je využít drť, která vám zbude po odšťavňování. Je třeba si ale přiznat, že většina živin se extrahuje do šťávy. Ani to není důvod ji vyhazovat, v lepším...
Makový koláč s rebarborou
Smícháme suché ingredience v jedné míse a v druhé tekuté s nastrouhaným jablkem. Vymažeme a vysypeme formu. Smícháme obsah obou mís. Přidáme ostrouhanou kůru z citronu. Pečeme na 160 stupňů asi 30 minut. Pokud chcete přidat...
Marocká květáková polévka
Osmahneme cibulku a přidáme 2 lžičky skořice, 2 lžičky koriandru, 1 lžičku kmínu, půl lžičky kari pasty. Přidáme pokrájený květák - nebo jen rozdělený na růžičky a pokrájenou mrkev. Zalijeme vroucí vodou, aby vše bylo ponořené a...
Veganské "kuře" na pórku
Nadrobno pokrájenou cibuli osmažíme do zlatova, přidáme a orestujeme vegan "kuřecí" plátky (koupil jsem je na zkoušku ve vietnamské tržnici Sapa, chuťově upřimně žádný zázrak, jemně namarinované robi udělá určitě lepší službu)....
Bulgur s mungem a olivami
Bulgur s mungo dáme do hrnce a zalijeme dvojnásobnou dávkou vody - tedy 6 hrníčky vody. Směs se vaří poměrně rychle, počítejte tak 15 - 20 minut dle množství. Hlídejte vyvařenou vodu a občas ochutnejte, zda je bulgur a mungo...
Špagety s čerstvým pestem z medvědího česneku
Špagety (nepoužívám téměř jiné, než celozrnné Alnatura z DM) uvaříme v osolené vodě na zkus. Listy medvědího česneku opláchneme vodou a osušíme, pokrájíme na menší kousky a rozmixujeme s dvěma lžícemi olivového oleje a špetkou...
Květák s brambory po indicku
Jednoduché minimalické jídlo, jehož příprava nezabere příliš času. Brambory oloupeme a pokrájíme na menší kostky, květák omyjeme a rozebereme na drobné růžičky, části košťálu pokrájíme na menší kousky. Uvaříme ve společném hrnci...
Veganské boloňské špagety
Špagety (nejlépe celozrnné) uvaříme ve větším množství osolené vody, aby byly trochu tužší na zkus. Zhruba 50g sojového granulátu vaříme cca 10 minut ve výraznějším vývaru (sojová omáčka nebo zeleninový bujón), poté zcedíme a...
Cizrna na paprice
Cizrna na paprice je vegetariánskou či veganskou variantou jídla našich babiček, slepice na paprice. Můžete docílit různých chutí použitím různých druhů smetan (sojové, mandlové, ovesné). Nejchutnější výsledek docílíte s čerstvě...
Houbová omáčka se sojovými kostkami
Omáčka Sojové kostky uvaříme v silnějším vývaru (sůl, sojová omáčka, sypký zeleninový bujón) cca 15 minut. Nálev vylejeme a kostky vymačkáme. Na pánvi osmažíme cibulku do zlatohněda, přidáme nakrájené houby, které částečně...
Marinovaný seitan s bramborovou kaší
Koření, sojovou omáčku, olej a horčici smícháme dohromady, přidáme protlačený nebo najemno nastrouhaný česnek a na plátky pokrájenou cibuli. Seitan nakrájíme na kostky nebo nudličky, promícháme v marinádě a necháme alespoň hodinu...
Špaldoto s tempehem
Špaldové kroupy zalijeme dvojnásobným množstvím vody a se špetkou soli uvaříme do poloměkka (cca 30 minut). Na oleji necháme zesklovatět nadrobnou nakrájenou cibuli, přidáme na kostky pokrájený tempeh a cuketu a krátce orestujeme...
Omáčka z shitake hub s těstovinami
Sušené houby namočíme alespoň na hodinu do vody, aby nabobtnaly, poté je pokrájíme na tenší plátky. Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a smažíme na oleji do zlatohněda. Přidáme pokrájené houby, krátce orestujeme, zaprášíme...
Falešná rychlá veganská pizza
Rychlou křipanou pizzu vytvoříme snadno z chlebových placek: libanonský chleba namažeme pomazánkou tataráček (na trhu je jich více druhů, např. značky Ammunak, Klaso či Alfabio), zhruba polovinu tuby na jednu placku, posypeme...
Zeleninový salát s uzeným tempehem
Hutný a chutný salát vhodný díky nízkému zastoupení sacharidů a dostatku bílkovin a zdravého tuku jako večeře i pro ty, kteří během dne vydají spoustu energie. Rajčata a papriky očistíme a nakrájíme na menší kostky, olivy...
Výpečky ze sojového masa
Sojové kostky zalijeme vroucí vodou, pořádně okořeníme (zeleninový bujón, sojová omáčka, bobkový list, nové koření...podle chuťových preferencí). Vaříme zhruba 20 minut. Mezitím si nakrájíme nahrubo cibuli a najemno česnek....
Dýně Hokaido s fazolemi
Dýni hokaido rozkrojíme, očistíme o měkkého středu se semínky a opláchneme. Pokrájíme i se slupkou na malé kostičky a orestujeme na pánvi v troše oleje, dokud slupka nezměkne. Okořeníme paprikou, trochou drceného římského kmínu a...
Seitanové plátky s květákovou kaší
Pokud už nemáme přímo koupený seitan ochucený, vyrobíme si jej buď klasickým způsobem z mouky anebo využijeme polotovar v prášku, ke kterému přidáme vodu. Seitan pokrájený na plátky uvaříme zhruba hodinu v silnějším nálevu (...
Na oleji orestujeme na kostky pokrájenou dýni (hokaido můžeme i se slupkou, tvrdší dýně raději zlehka oloupeme) a necháme zlehka změknout. Přidáme koření (sůl, garam masala nebo kari), necháme je provonět a podlijeme půl hrnkem...
Kukuřičná kaše s jablkem
Smícháme a zalijeme horkou vodou! Moje nejoblíbenější snídaně:)
Mandlové máslo
Mandlové máslo je skvělou surovinou do domácích čokoládových pomazánek, různých sladkých receptů i na zpestření ovocných salátů. Využijete jej ale také na slano. Ale řekněme si to na rovinu, je docela drahé. Už proto, že oříšky...
Thajské vegan curry se sojovými kostkami
Balení sojových kostek uvařte 10 minut v 0,75 litru zeleninového bujónu. Na troše oleje nechejte ve větším hrnci zesklovatět cibuli nakrajenou na pulkolečka, poté přidat a nechat rozvonět curry pastu a plechovku kokosového mléka...
Marinované sojové plátky
Sojové plátky povaříme v řádně okořeném nálevu zhruba půl hodiny, poté je necháme okapat a vytlačíme z nich přebytečnou vodu. Mezitím si připravíme marinádu, kterou lze různě obměňovat, já jsem tentokrát smíchal olivový olej,...
Robi se dá připravit na spoustu způsobů - třeba s příchutí mořských ryb. Robi plátky pokrájejte na menší kousky a nechte namarinovat v kvalitní sojové omáčce, do které přidáte vločky z mořských řas (např. nori) a směs koření na...
Kuskus s hlívou ústřičnou
V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou hlívu. Chvíli společně orestujeme, dokud hlíva nepustí větší část vody. Poté přidáme čajovou lžičku zeleninového bujónu,...
Špagety s tempehem a sušenými rajčaty
Ve větším hrnci uvaříme špagety "al dente" (moje oblíbené jsou celozrné špagety Alnatura). V pánvi na oleji osmahněte na drobnější kostky pokrájený tempeh. Přidejte špagety, promíchejte a stáhněte z ohně. Přidejte na drobné...
Veganská svíčková se seitanem
Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, orestujeme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer a podlijeme horkou vodou. Přidáme bobkový list, nové koření, ochutíme sójovou omáčkou či zeleninovým bujónem a vložíme předem upravené...
Rychlá vegan bábovka
Banány rozmixujeme a smícháme se zbytkem surovin. Pokud chceme mramorovat, část těsta nalijeme do jiné nádoby a přidáme kakao/mák/kokos. Obě těsta střídavě lijeme do formy, a pečeme v troubě tak dlouho, dokud po napíchnutí...
Robi čína s jasmínovou rýží
Robi nudličky naložíme je alespoň na hodinu do vodou lehce rozředěné sójové omáčky, dochucené případně dalším kořením. Sušené jidášovo ucho nebo shitake namočíme na hodinu do studené vody, poté pokrájíme na menší kousky. V...
Fazolová polévka
Fazole namočíme přes noc do studené vody. Před vařením vodu slijeme, doplníme čerstvou a vaříme se saturejkou nebo mořskými řasami (ty zmírňují nadýmání) do měkka. Poté ve větším hrnci na troše oleje osmažíme dozlatova nadrobno...
Rychlá polévka z červené čočky
Varianta 1 - Rychlá krémová polévka z červené čočky Velice jednoduchá a sytá polévka na indický způsob, kterou uvaříte za čtvrt hodinky. Využívá největší výhodu loupané červené (a také žluté) čočky - nemusí se totiž namáčet. Na...
Houbové jáhloto
Jáhly několikrát spaříme horkou vodou, aby se zbavily hořkosti a vaříme do poloměkka. Drobně nakrájenou cibulku zpěníme v hluboké pánvi na oleji, přidáme na kostky nakrájenou cuketu, krátce orestujeme. Zasypeme na menší plátky...
Polévka ze sušených rajčat
Sušená rajčata (hodí se zvlášť ty zbývající, většinou tužší kousky, které už nezměknou) pokrájejte na menší kousky, osolte nebo přidejte trochu sypkého zeleninového bujónu a zalijte horkou vodou. Pokud máte raději hustší polévky...
Bramboro-seitanový guláš
Na jemno nakrájenou cibuli smažíme na rozpáleném oleji ve větším hrnci do zlatova. Mezitím si nakrájíme na menší kostky seitan (doma připravený a dochucený nebo koupený polotovar), orestujeme společně s cibulí. Jakmile začne...
Tofufleky s kysaným zelím
V osolené vodě uvaříme těstoviny. Na drobné kostičky pokrájené tofu a cibuli osmažíme na oleji v hlubší pánvi, dokud cibule nezezláne a tofu nedostané „kůrčičku“. Poté přidáme uvařené a zcezené těstoviny, promícháme důkladně...
Robi se špenátem a bramborovým knedlíkem
Brambory na knedlík dáme vařit ve slupce. Oloupeme je, nastrouháme a smícháme s moukou, krupicí a trochou vody a soli a zpracujeme na těsto. Z těsta vytvoříme válečky a vložíme do vroucí vody. Vařečkou je občas promíchneme a...
Zeleninové bulgurito s robi
Využijeme robi nudličky, pokud máme plátky, pokrájíme je na menší kostky a necháme namarinovat (třeba v sójové omáčce). Bulgur zalijeme dvojnásobným množstvím vody, krátce povaříme a necháme pomalu pod pokličkou dojít. Mezitím na...
Těstovinový salát s robi
Těstoviny (penne, kolínka, vrtule) uvaříme v osolené vodě. Zcedíme je a přidáme na pánev, kde jsme předtím orestovali robi (je vhodné ho pokrájet na kostky a chvíli namarinovat v sójové omáčce), cuketu a případně i trochu mražené...
Rychlý kuskus s tempehem
Na pánvi zlehka orestujeme na kostky nakrájený tempeh (lépe použít smažený nebo uzený) a cuketu, osolíme, zasypeme hrnkem kuskusu (vhodnější je celozrnný) a zalijeme dvěma hrnky horké vody. Promícháme a zhruba během pěti minut se...
Grilovaný česnek
Paličky česneku zlehka očistíme a opláchneme. Odřízneme horní část (zhruba čtvrtinu odshora), vložíme na alobal do pekáčku. Zakapeme olivovým olejem, lehce posolíme a opepříme. Zabalíme do alobalu a vložíme do trouby, kde pečeme...
Vege špíz s tempehem
Cibuli nakrájíme na kolečka, žampióny na plátky, papriku a tempeh na větší kostky a ve střídavém pořadí je napíchneme na špejle. Na malý plech nebo pekáček položíme pečící papír a naklademe špízy. Pomažeme je shora připravenou...
Mexická pánev s tofu
Na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, o chvíli později orestujeme také na menší kostky pokrájené tofu. Zaprášíme kořením, promícháme a necháme krátce osmahnout. Přidáme fazole, kukuřici, sůl, občas zamícháme a...
Špagety s tofu a sezamezánem
Ve větším hrnci uvaříme špagety, aby byly trochu tužší na zkus. V pánvi na olivovém oleji osmahněte na drobné kostičky pokrájené tofu. Jakmile dostane kůrčičku, přidejte na malé kostičky nasekaný česnek. Přidejte špagety i s...
Hummus
Uvařenou cizrnu smícháme s česnekem, tahini (sezamovou pastou) a olivovým olejem a mixujeme na hladký krém. Nakonec přidáme podle chuti citrónovou šťávu, sůl, pepř a drcený římský kmín. Podle zamýšlené konzistence případně...
Falafel
Co je falafel? Jde o cizrnové kuličky ve stylu karbanátků, který je tradiční pochoutkou především v oblasti Blízkého východu. Servíruje se obvykle na talíři nebo v pita chlebu, s jogurtovou omáčkou, dresingem ze sezamové pasty...
Rozmarýnové brambory
Rozmarýnové brambory jsou lahůdka, kterou lze využít jako chutnou přílohu i povýšit na hlavní jídlo. Oloupané menší brambory nakrájíme podélně na čtvrtky a naklademe na olejem vymazaný plech. Pořádně osolíme, posypeme rozmarýnem...
Plněné tortilly
Na pánvi na oleji osmahneme cibuli dozlatova, přidáme rostlinné "maso", koření a krátce orestujeme. Přidáme fazole (z plechovky nebo předem uvařené), kukuřici (mraženou nebo sterilovanou) a nakonec protlak. Tortilly nahřejeme,...
Veganské bramboráčky
Najemno nastrouháme brambory (1 brambora vyjde na 1 menší bramboráček), česnek, zahustíme bramborovým škrobem a ochutíme solí, majoránkou, mletým kmínem nebo muškátovým oříškem. Na pánvičce rozehřejeme kvalitní olej na smažení a...
Cizrnový guláš
Cizrnu přes noc namočíme do vody. Tu potom slijeme, vyměníme za čerstvou a vaříme do poloměkka (cca 45 minut). Na oleji osmažíme cibuli, jakmile začne zlátnout, přidáme na drobnější kostky pokrájeme brambory a necháme orestovat....
Mandlové mléko
Jak vyrobit mandlové mléko? Recept je jednoduchý: 150 gramů oloupaných mandlí zalijeme minimálně dvojnásobkem studené vody a necháme dvě až tři hodiny, ale ještě lépe přes noc nabobtnat. Vodu vylejeme a přilejeme čerstvou. Pokud...
Domácí tortilla
Kupované tortilly jsou samé éčko a ne vždy vegan košér, tak proč si doma nevyrobit čerstvé za pár korun. Do větší misky nasypeme mouku, osolíme. Přidáme olej a přijeleme vodu. Vypracováváme těsto tak dlouho, aby přestalo lepit....
Hustá česnečka s ovesnými vločkami
Sytou, hustou i když ne zrovna čistokrevnou česnečku uvaříme takto: brambory oškrábeme a pokrájíme na malé kostky a necháme vařit s kmínem a novým kořením v litru vody. Jakmile začnou brambory měkknout, přidáme do polévky ovesné...
Čočková polévka
Variant čočkových polévek existuje celá řada. Na tuto klasickou se hodí neloupané druhy čoček - tradiční zelená, tmavozelená, červená a obzvláště zajímavou barvu udělá černá beluga. Čočky se nutně namáčet nemusí, ale pokud je...
Čočka na kyselo
Čočka nakyselo patří mezi prostá jídla našich předků, ale když se dobře ochutí a přidá barevná obloha, může to být bašta pro oči i jazyk. Čočku alespoň na dvě hodiny namočíme do studené vody. Tu potom slijeme, přidáme čerstvou (...
Dýňová polévka
Dýni hokaido (obyčejná dýně se přiliš nehodí) očistíme, zbavíme semen a nahrájíme na menší kostky i se slupkou (ta změkne). Lehce ji orestujeme na olivovém oleji, osolíme, můžete také přidat kari nebo indické koření a zalijeme...
Špagety aglio e olio
Ve větším hrnci uvaříme špagety, aby byly al dente (tedy trošičku tužší na zkousnutí), na pánvi mezitím zlehka na oleji (úplně nešetřete) osmažte na tenké plátky pokrájený nebo malé kostičky nasekaný česnek a přidejte nadrobno...
Sabdží s červenou čočkou
V indické kuchyni je dhál synonymem pro luštěninová jídla. Dhálů existují desítky druhů. Tento z červené čočky patří mezi ty nejklasičtější. Oproti autentickému pojetí je zjednodušený pro kratší přípravu i v běžných pracovních...
Tofu „čína“ s rýží
Tento recept se dá různě obměňovat podle zeleniny a koření, které máme zrovna po ruce. Balíček natural tofu nakrájíme na tenké plátky a uprostřed ještě na půl a naložíme je alespoň na hodinu do kvalitní sójové omáčky, dochucené...
Cibulová omáčka s tofu
V přiměřeném množství oleje smažíme na tenké plátky nakrájenou cibuli až do zlatohněda. Poté ji zaprášíme moukou a krátce osmahneme, přidáme lahůdkové droždí, krátce promícháme a pomalu přidáváme vodu, dokud nedosáhneme...
Tofu na divoko
Z nadrobno nakrájené cibule, prolisovaného česneku, oleje, sójové omáčky a koření připravíme marinádu a do ní vložíme na menší kostky pokrájené přírodní (nebo ještě lépe uzené) tofu. Směs uložíme alespoň přes noc do ledničky....
Seitanové nudličky s rýží
Na prudším ohni v hluboké pánvi orestujeme zeleninu podle toho, co máme zrovna k dispozici, např. cibuli, pórek, různé druhy papriky, mrkev, cuketu, čínské zelí, popř. houby (žampióny), okořeníme (kari, koření na čínu, sypký...
Rychlá curry omáčka se seitanem
Předem připravený seitan (cca 200 gramů) nakrájíme na kostičky, orestujeme jej na kokosovém oleji. Přidáme polévkovou lžíci červené curry pasty (v Česku je rozšířená např. značka Thai Pride), zhruba minutu promícháme se seitanem...
Rizoto s cuketou a hlívou
Kulatozrnou rýži propláchneme a dáme vařit s jeden a půl násobkem vody a větší špetkou soli. Vaříme pod pokličkou do polotvrda. V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou cibuli. Jakmile zezlátne, přidáme...
Pikantní červená čočka s fazolemi a rajčaty
Na kvalitním oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova až hněda, přisypeme podle chuti koření: chilli con carne, garam masala (poměr zhruba 1:1, případně upravíme podle toho, jestli preferujeme jídlo více pálivé),...