Výběr rostlinných jogurtů stále roste. Poradíme vám tipy, jak si mezi nimi vybrat

Rostlinné jogurty

Jak to vypadá s nabídkou rostlinných jogurtů v českých obchodech? Seženete v nich ochucené i naturalní varianty, které mají širší spektrum využití. Mezi surovinami dominují především ty sójové a kokosové, v menší míře pak mandlové, ovesné nebo rýžové. Jak se ale v nabídce zorientovat?

Jak si vybrat rostlinný jogurt?

Nejdůležitějším kritériem by měl být obsah živých jogurtových kultur, který poukazuje na to, že jogurty byly skutečně zkysány. Může se to zdát paradoxní, ale řada rostlinných jogurtů živé probiotické bakterie neobsahuje, jsou to jen dezerty. Spíše se snaží nalákat na sladkou chuť (vylepšenou sladidly) a krémovou konzistenci (často za cenu různých škrobových zahušťovadel).

Samotné složení a původ zastoupených surovin je neméně podstatný argument a často ovlivňuje výslednou cenu. Nejvíce je to patrné u kokosových jogurtů, které mají největší cenový rozptyl. Např. jogurty značky Wild & Coco jsou přirozeně husté díky vysokému podílu dužniny z mladých kokosů, levnější kokosové jogurty si většinou k optimální konzistenci vypomáhají nutričně chudšími škroby. Jogurty Optimistic (dříve Nemléko) zase díky oddělení pevné a tekuté složky možná nepůsobí v průhledných sklenicích lákavě a fotogenicky, ale neobsahují žádné umělé emulgátory. Podstatný je i podíl suroviny, která bývá především u ořechových mlék a jogurtů docela malá.

Podíl bílkovin může být dalším aspektem, kterým se můžete při výběru jogurtu řídit. Jednoduše platí, že nejlépe na tom budou sójové jogurty, protože sója má nejen slušný podíl proteinů (cca 34 g na 100 g suchých bobů), ale také nejlepší profil esenciálních aminokyselin. Na druhou stranu pochopitelně sójové výrobky mezi rostlinnými alternativami masa i mléka dominují, takže je vhodné se poohlédnout i po jiných druzích. Obecně se dá tvrdit, že ořechové jogurty budou mít větší podíl tuku (a díky tomu přirozeně lepší naturální chuť), v obilných bude prozměnu vyšší podíl sacharidů.

Z hlediska nutričních hodnot získávají body rostlinné jogurty obohacené o vápník, který je v této formě dobře vstřebatelný, případně také o vitamíny B12 nebo D, které jsou v rostlinných zdrojích přirozeně zastoupeny zřídka či vůbec.

V neposlední řadě osobně oceňuju u nových českých značek (Optimistic, Soyka, Wild & Coco) orientaci na skleněné či přímo vratné obaly, důraz na čerstvost a kvalitní zdroje surovin.

Jogurty Green Day

Veganské jogurty na českém trhu

Nabídka rostlinných alternativ mlék a jogurtů se rozrůstá a kromě dlouholetých evropských producentů (Alpro, Provamel, Sojadé) a již zmíněných nových českých značek se na rychle rostoucí trh snaží dostat i tradiční výrobci mléčných produktů. Což je případ firmy OLMA, která přišla s řadou ovesných jogurtů Green Day. Následující výčet značek tak nemusí být úplný.

Alpro
Tradiční značka Alpro nabízí široké spektrum rostlinných alternativ mléčných výrobků a tedy i jogurtů, především na bázi sóji. Je široce rozšířená v supermarketech (Billa, DM) i zdravých výživách, koupíte ji v e-shopu rohlik.cz.

Green Day
Green Day jsou rostlinnou řadou jogurtů jinak tradičního výrobce mléčných výrobků Olma. Jejich ovesné jogurty jsou obohacené o vitaminy B2, B12 a D a také vápník. Seženete je především v supermarketech (Billa, Albert, Kaufland, Tesco) a eshopu Košík.cz.

Harvest Moon
Harvest Moon jsou rostlinné jogurty z kokosu a kešu v různých příchutích od firmy ze sousedního Německa. Kvalitnější a dražší suroviny bohužel znamenají i dost vysokou cenu. K sehnání je v řetězci Albert nebo Tesco.

K-Take it Veggie
Soukromá značka vege výrobků supermarketu Kaufland vyrábí mimo jiné alternativy mléka, smetany nebo právě jogurty (sójové a kokosové). Mohou se pochlubit velmi dobrým poměrem cena/výkon.

Kalma
Zavedený český výrobce rostlinných alternativ mimo jiné vyrábí i sojové nápoje a jogurty. Najdete je především ve zdravých výživách, ale také supermarketu Tesco.

My life My love
My Love My Life je mladá rakouská firma, která byla založena v roce 2016. Zaměřuje se na ořechové alternativy mléčných výrobků z kokosu a mandlí, v bio kvalitě a pouze z přírodních surovin. Najdete je především ve vybraných zdravých výživách.

optimistic nemleko

Optimistic (dříve Nemléko)
Tuzemská firma, dlouhá léta známá jako Nemléko, nedávno změnila název a rozšířila záběr. Jejich klíčovou surovinou jsou mandle, ale také lískové ořechy nebo mák. Své “nejogurty” dodává do zdravých výživ, bezobalových obchodů, Globusu a e-shopu rohlik.cz.

Planton
Polská značka kokosového jogurtu a zakysané smetany patří spíše mezi nováčky, ale rychle si získává na popularitě. Ke koupi je ve zdravých výživách, supermarketech Lidl, Kaufland a e-shopu rohlik.cz.

Provamel
Kromě sójových, rýžových a ovesných nápojů firma vyrábí ze sóji také jogurty, ať přírodní, tak ochucené. Seženete je ve zdravých výživách a mohou se pochlubit dlouhou tradicí a výbornou kvalitou.

Sojade
Pod touto francouzskou značkou naleznete sice dražší, ale jedny z nejchutnějších rostlinných jogurtů na trhu, navíc v bio kvalitě. Vyrábějí se v mnoha příchutích, varianta natural je pak vhodná i na vaření. Seženete je ve zdravých výživách.

Soyka
Poměrně nová česká firma; nabízí široký sortiment sójových výrobků v bio kvalitě a skleněných obalech; dodává většinou do bezobalových prodejen a do e-shopů rohlik.cz a kosik.cz.

VEGE4FUN
Česká firma zaměřující se na bezmléčné jogurty z kokosu. Seženete je v několika ochucených verzích – borůvkový, malinový, jahodový i ananasový s mangem. Dalé také nabízí kokosové probiotické nápoje. Dostupné jsou v supermarketu Billa.

Wild & Coco
Česká firma Wild & Coco se zaměřuje se na výrobky z mladého kokosu. Jejich jogurty skvěle chutnají a firma také nabízí sadu pro domácí výrobu (která obsahuje kokosovou vodu, dužninu a probiotické kapsle jako startér), ale nevýhodou je vysoká cena. Seženete je v některých zdravých výživách a především v jejich vlastním e-shopu.

Domácí sójový jogurt

Výroba rostlinného jogurtu

Pár postřehů k prvním pokusům s kysáním domácích rostlinných jogurtů jsem popsal na konci článku o fermentaci. Potřebovat k nim budete veganské jogurtové kultury (rostlinný jogurt s živými kulturami nebo probiotické kapsle) a surovinu, ze které chcete jogurt vyrobit. Z mého několikaletého experimentování se můžu především podělit o zkušenost, že spolehlivě zhouste z rostlinných mlék jen sójový jogurt (může za to vysoký podíl bílkovin i přirozeně emulgující lecitin). Doporučuju tak k prvnímu pokusu kvalitní sójové mléko s vyšším podílem bílkovin a kvalitní sójový jogurt jako startér.

U ostatních druhů musí být dostatečně hustá už surovina, kterou naočkujete (konzistencí spíše smoothie než mléko) nebo je třeba si vypomoci různými fígly. Většinou ovšem na úkor výživových hodnot anebo si připlatíte za kvalitní suroviny. To je případ chuťově skvělého kokosového jogurtu Wild & Coco. Na něj si můžete koupit celou jogurtovou sadu, která obsahuje kokosovou vodu, dužninu a probiotické kapsle jako startér. Bohužel pořizovací cena je hodně vysoká. Jak jsem na to částečně vyzrál a cenu snížil si můžete přečíst v návodu na hustý kokosový jogurt.

Co se týká jiných rostlinných surovin, je třeba si především uvědomit, že každé semeno, ořech či zrnka má méně či více jiný obsah makro i mikro živin a jogurt vyrobený z takového “mléka” může mít podstatně odlišné vlastnosti, jak do hustoty, plnosti chuti i samotné kyselosti (při stejné délce kysání). Dost dobře tak nejde použít jeden universální postup. A naopak řídká konzistence nebo oddělení pevné a tekuté složky nemusí znamenat, že se vám jogurt nepovedl. Jen možná máte nereálná očekávání.

O své know-how s výrobou rostlinných alternativ mléčných výrobků (mléka, jogurty, sýry) jsem se dělil i na živých kurzech. Ty ale v současnosti z důvodu epidemické situace bohužel neběží.

Závěr
Stejně jako u jiných potravin je i v případě jogurtů třeba studovat etikety a kromě ceny zohlednit i další klady a zápory. Zorientovat se můžete například podle srovnání časopisu D-test.

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. V Řevnicích u Prahy vedu o víkendech kurzy vaření z rostlinných surovin, na kterých se naučíte připravovat recepty na pomazánky, polévky a hlavní jídla z luštěnin, rostlinných alternativ masa a zeleniny. Také se dozvíte tipy a triky k dochucování, klíčení, kvašení a každodenní praxi zdravého stravování. Zjistěte víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?