Mrkev je rozmanitost sama. Zmáknete z ní raw dort i alternativu lososa

Mrkev

Používání mrkve při vaření je téměř naprostou samozřejmostí. Dokonce tak samozřejmou, že od roku 2003 se 4. dubna slaví Mezinárodní den mrkve. Není to ovšem pouze malá radůstka, nad kterou se člověk v kalendáři jen pousměje. Po světě probíhají oslavy a večírky laděné do oranžových barev a servírující samé mrkvové pochoutky. Lidé se dokonce oblíkají do mrkvových kostýmů a navzájem si dávají ochutnat své oblíbené mrkvové recepty. A není se co divit, mrkev je oslavována právem. Nejen pro její blahodárné složení, ale také pro širokou škálu možnosti jejího využití!

Obsah živin mrkve

Mrkev je známa vysokým obsahem beta-karotenu, provitaminu A (který je potřebný mimo jiné pro zdravý zrak). Kousáním syrového kořene však z něj tělo využije jenom velice malé množství (okolo 5%), jeho výtěžnost zvyšuje nastrouhání (30%) a vůbec nejlepší je tepelně upravený v kombinaci s tukem.

Zastoupen je dále vitamin C, vitamíny skupiny B a vitamín E, který je důležitý pro správné vstřebávání tuků. Z minerálních látek dominuje obsah draslíku (důležitý pro správnou hladinu krevního tlaku a rovněž pomáhá neutralizovat kyseliny, které do těla přijmeme v potravě), a hořčíku (nepostradatelný pro potlačení negativních účinků soli a vápníků). V menším množství je zastoupen pak také fosfor nebo chlór.

Darem mrkve je pestrost jejího využití

Kouzlo mrkve spočívá v tom, že nezáleží na vašich chuťových preferencích – zda jste příznivec asijské, mexické či české kuchyně, mrkev si u každého vždy své uplatnění najde. Její využití je velice pestré – neochvějně patří do salátů a polévek, tvoří základ populární svíčkové omáčky, je vítanou ingrediencí zdravých zeleninových šťáv. Vykouzlíte z ní vynikající pomazánky, hummus i dip. Čajoví nadšenci se mohou nechat unést doušky lahodného mrkvového čaje a oblažit své tělo jeho příznivými účinky.

Více než mrkvový koláč

Mrkev je jako stvořená pro odlehčení moučníků – jejím nastrouháním a přidáním do těsta docílíte jeho vláčné a lehké konzistence. Na mrkvovém koláči se vyřádí všichni, kdo rádi zkouší různé kombinace koření a chutí – dá se ochutit skořicí, badyánem, kardamomem, místo cukru použít nejrůznější sladidla a rostlinné sirupy, pohrát si s vylaďováním chuti přidáním nejrůznějších ořechů a semínek. Fantazii a mrkvovým koláčům se meze nekladou!

Ve sladkém pečení se mrkev objevuje také v dortech, buchtách, koláčích i krémech. Proslulé jsou i mrkvánky, malé šátečky z mrkvového těsta, plněné povidly.

Raw mrkvový dort

  • 2 větší mrkve
  • 2 hrnky vlašských ořechů
  • ½ hrnku rozinek
  • 200 g datlí
  • ½ hrnku mletého kokosu
  • javorový sirup
  • kokosový olej: 3 lžíce do korpusu + 5 lžíce na polevu
  • mletá skořice
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • ovoce, semínka či oříšky na ozdobení

Přes noc si namočíme datle a rozinky a druhý den před výrobou dortu vodu slijeme. Najemno si nasekáme mrkev a poté rozmixujeme ořechy, datle a rozinky. Všechny tyto ingredience spojíme, přidáme kokos, javorový sirup, skořici, 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje a vše zapracujeme do sebe. Směs rovnoměrně rozložíme do formy a trochu přitlačíme, aby byl výsledný korpus pevný. Vršek korpusu úhledně zarovnáme. Necháme ztuhnout v lednici.

Polevu si připravíme smícháním 5 lžic rozpuštěného másla s 3 lžícemi kakaa a 2 lžícemi javorového sirupu a špetkou mleté skořice. Vše dobře rozmícháme a naneseme na ztuhlý korpus. Ten ozdobíme dle vlastní libosti – kousky oříšků, borůvkami nebo kokosem.

Tajemství mrkve, jak ji neznáte

Umění překvapit ovládá mrkev dokonale. Začněme u mrkvového oleje, který se získává z jejich semen a je vhodný ke konzumaci i pro kosmetické účely.

Ač smažená cibulka na posypání některých pokrmů nikdy neomrzí, vždy je prostor pro nějaké to zpestření. Například nahrazením cibule za mrkev, kterou nakrájením na drobné kostičky a následným osmažením na olivovém oleji proměníte v chutnou a netradiční pochoutku dávající klasickým jídlům nový šmrnc. Čočkovou kaši už nebudete chtít jinak!

Oblíbený je také mrkvový hot dog, ve kterém mrkev zastupuje klasický živočišný párek a při správném ochucení se tak stává jeho realistickou rostlinnou alternativou.

Nové možnosti dává mrkev také v podobě rostlinné alternativy k lososu. Z tenkých plátků mrkve se po jejím upečení v nori řasách a následném marinování vytvoří věrohodná chuť lososa, kterou ohromíte nejen sami sebe, ale také své veganské i neveganské přátelé. Podrobný návod představuje na svém webu stránka VeggieFish.

Spojení sladkých a slaných chutí celý svět přímo miluje a tak se i mrkev rozhodla, že nezůstane pozadu a nasadila si karamelový kabátek. Vznikla karamelizovaná mrkev, podávaná k hlavním jídlům pro doladění chutí nového rozměru. Mrkev se marinuje a dusí ve směsi koření, bylinek, česneku, cukru a pomerančové šťávy, která ke konci zkaramelizuje a vytvoří lahodné propojení chutí v jemný sladko-slaný celek. Doporučujeme ke karbanátkům z červené řepy s bramborovou kaší.

Také mrkvový salát už má dnes spoustu variant a vychytávek. Lidé jej milují se zálivkou z hořčiného semínka či s olivami. Pro pikantní nádech stačí přidat špetku chilli nebo zázvoru. Milovníci zelených salátů jistě ocení jeho kombinaci s čerstvými listy baby špenátu a rukoly. Přimíchání konopných semínek a piniových oříšků vytvoří z obyčejného mrkvového salátu nevšední pochutnání.

Mrkvová polévka

Mrkvová polévka se zázvorem

Také polévkám dopřává mrkev značnou rozmanitost. Od jednodušší verze vývarovitého typu, kdy je základem polívky voda, až po husté krémy z mrkvového pyré a rostlinné smetany. Našim osvědčeným receptem je tato rychlá mrkvová polévka, která je hotová během chviličky.

Chuť mrkve dává vyniknout zemitým chutím, díky čemuž vzniká výtečné spojení chutí s ostatní kořenovou zeleninou, od červené řepy až k celeru. Hledáte-li něco na zahřátí s podtónem jemné, avšak pikantní chuti, neměla by ve vašem jídelníčku chybět mrkvová polévka se zázvorem.

  • 4 větší mrkve
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • 700 ml vody
  • cca 50 g zázvoru
  • 400 ml kokosového mléka
  • koření: sůl, anýz, kardamom
  • snítku čerstvého koriandru
  • olej
  • 2 lžičky citronové šťávy

Mrkev očistíme, nakrájíme na kolečka a spolu s prolisovaným česnekem, zázvorem a kořením orestujeme na rozpáleném oleji. Jakmile se mrkev trochu zatáhne, přilijeme vodu a za občasného míchání necháme vařit do změknutí. Poté odstavíme z plotny a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence. Následně přilijeme kokosové mléko a na mírném plameni necháme krátce povařit, aby došlo ke spojení všech chutí. Polívku podáváme posypanou čerstvými nakrájenými lístky koriandru.

Dušená mrkev

První vzpomínku na dušenou mrkev máme jistě všichni ze školní jídelny. Avšak i v tomhle se mrkev vymanila ze stereotypu a dnes nabízí mnohem pestřejší podoby. Liší se různou hustotou - od kašovité konzistence až po rustikálnější styl silnějších koleček, od jemně nasládlé chuti až po orientálně ostrou a pálivou. Přidat můžete i další ingredience, například cizrnu:

Dušená mrkev s cizrnou

  • 500 g mrkve
  • 1 hrnek cizrny
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce oleje
  • koření: sůl, kari, kurkuma, kardamom
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • sezamová semínka

Cibuli nakrájíme nadrobno a restujeme na oleji. Mrkev si očistíme, nakrájíme na tenké nudličky a přidáme k cibuli. Přidáme koření a zlehka restujeme. Přilejeme pomerančovou šťávu a promícháveme zhruba 3 minuty. Poté přisypeme cizrnu a zalijeme vodou tak, aby mrkev i cizrna v ní byly ponořené, ale zároveň v ní úplně neplavaly. Přiklopíme pokličkou a dusíme do změknutí a vyvaření nadbytečné vody. V průběhu dušení dle potřeby podléváme trochou vody, aby se mrkev nespálila. Před podáváním posypeme sezamovými semínky.

Tagy: 
publikováno: 19.01.2021 07:34   napsal/a: Natálie Hrubá
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy. V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování, klíčení či kvašení. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a ptát se na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe. Zjistěte víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?