Mrkev

Mrkev je známa vysokým obsahem beta-karotenu, provitaminu A (který je potřebný mimo jiné pro zdravý zrak). Kousáním syrového kořene však z něj tělo využije jenom velice malé množství (okolo 5%), jeho výtěžnost zvyšuje nastrouhání (30%) a vůbec nejlepší je tepelně upravený a v kombinaci s tukem.

Zastoupen je dále vitaminu C, vitamíny skupiny B a vitamín E. Z minerálních látek dominuje obsah draslíku a hořčíku, v menším množství pak fosfor nebo chlór. Využití je velice pesté - do sálátů, polévek, tvoří základ populární svíčkové omáčky, je vítanou ingrediencí zdravých zeleninových šťáv.

Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny