Datle

Datle

Datle dozrávají na datlové palmě neboli datlovníku pravém. Plody dozrávají ve velkých trsech, dlouhé jsou 3-7 cm a v průměru mají 2-3 cm. Existuje mnoho odrůd datlí, za tu nejlepší je považována "medjool", s velkými a sladkými plody. Datle obsahují poměrně málo vody a naopak až 70% objemu tvoří sacharidy, především pro tělo dobře využitelná glukóza. Jsou bohatým zdrojem draslíku a dále železa, fosforu, manganu, mědi a vitaminů skupiny B.

Vyváží se většinou už sušené, mají tak dlouhou trvanlivost. Čehož už historicky využívali kočovníci křižující na karavanách nehostinné pouště. Mezi největší producenty datlí patří především Tunisko, Irák, Egypt, Španělsko a Maroko, v mnohých z těchto zemí patří mezi klíčové potraviny. Často se pečou na másle nebo se lisují do bochníku jménem "adšu". Jsou rychlým zdrojem energie např. před sportovní aktivitou. Kilo domácích datlových tyčinek bylo moje stěžejní palivo při přechodu nejvyšších beskydských vrcholů Beskydská Sedmička.

Jak datle využít?

Datle jsou skvělým pojivem, které lepí a zároveň osladí. Na korpusy raw dortů (základní recept) se využívají přímo sušené, rozmixované a smíchané s hruběji nasekanými ořechy. Vznikne tak hutné "těsto", které natlačíte do formy a necháte několik hodin zatuhnout. Na něj pak vytvoříte krém. Z mojí zkušenosti doporučuju každou datli raději zmáčknout, zda v ní není pecka. Podle mé osobní statistiky v půlkile vždy alespoň na jednu pecku nebo její zlomek narazíte.

Pokud máte výkonný mixér, můžete vyzkoušet skvělé domácí tyčinky, které vyjdou výrazně levněji než kupované. Základní recept je jednoduchý - půlku ingrediencí tvoří datle, druhou půlku různé oříšky, semínka, ovesné vločky, případně trochu práškového proteinu atd. Suchou část nejdříve rozmixujeme na jemnější mouku a poté postupně shora přidáváme datle. Vznikne tak pevná lepivá hmota, ze které tvarujeme tyčinky. V lednici vydrží zhruba týden. Vše podstatné najdete na videu od Marušky Veg.

K výrobě tyčinek přidám pár mých doporučení: ke konci dochází mixováním suché lepivé směsi k velkému tření a zátěži mixéru. Raději jej vypněte dříve, nemusí být vše dokonale rozmixované, tyčinky budete stejně kousat. Rozhodně ani nedoporučuju mixér déle než na pár chvíl vypnout a pak znovu rozběhnout - "těsto" hodně rychle chládne a tuhne, takže směs raději rychle vydlabejte a dohnětěte rukama. Mluvím z vlastní zkušenosti - můj mixér Perfect Smoothies (stejný jako na videu) jsem uvařil třikrát, třikrát to bylo z datlových tyčinek a jednou právě proto, že jsem chtěl nechat mixér chvíli vychladnout, ale z těsta se mezitím stal doslova beton a mixér pak jen na zlomek sekundy smutně zavrčel a už se nerozběhl. Poděkovat tak veřejně musím skvělému servisu značky G21, že mi jej opětovně opravil (potřetí už jsem se vážně styděl).

Pokud nevlastníte výkonný mixér, můžete si poradit jinak: datle předem na několik hodin namočte a rozmixujte i s trochou toho sladkého "láku". Vzniknout tak "povidla", která opět můžete smíchat s vločkami, posekanými oříšky. Úplně jednoduchá kombinace je se strouhaným kokosem. Stačí smíchat obojí dohromady, pořádne prohníst a tvarovat kuličky, válečky či tyčinky, které můžete ještě obalit např. v kakau, karobu nebo menších semínkách, jako je sezam. V lednici pak pěkně ztuhnou. Nevýhodou tyčinek z namáčených datlí je kratší trvanlivost - osobně bych je v lednici neskladoval déle než 1-2 dny. Zkoušel jsem koupit i hotovou datlovou pastu, ale chutnala výrazně hůře a navíc byla hodně tuhá i po nahřátí v teplé lázni. Ale i datlových past se dá koupit několik druhů - určitě vybírejte takovou, která je na zmáčkutí citelně měkká.

Sušené datle jsou také skvělým sladidlem do smoothies zejména v období, které je chudší na lokální ovoce. Díky vysokému obsahu přirozeně konzervujícího cukru mají dlouhou trvanlivost při pokojové teplotě a můžete je tak mít k dispozici kdykoliv.

Domácí karobela

Říkali jste si někdy, že si zkusíte vyrobíte domácí datlový sirup ? Je to jednoduché: 200 gramů vypeckovaných sušených datlí smíchejte s 450 ml vody. Nechejte několik hodin namočit a pak nejlépe ve stolní mixéru rozmixujte do hladka. Směs pro jistotu přepasírujte přes sítko. Přelejte do skleničky a skladujte v lednici - vydržet by měl několik týdnů.

Využít jej můžete třeba jako sladidlo do kaší a müsli. Pokud vločky namáčíte přes noc, přikrájejte do nich rovnou pár datlí a ráno je budete mít krásně sladké. A v neposlední řadě je přidávám do domácí karobely, kterou polévám svůj ranní ovocný salát.

Datle se doma nikde neztratí. Ať už je to na slazení kaší, müsli nebo na výrobu domácích tyčinek či korpusů raw dortů.

Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny