Citrón

Na českém trhu je z citroníků zastoupený žlutý citroník limonový a menší, zelený a aromatičtější citroník limeta. Citróny obsahují 45 - 50 mg vitaminu C/100 g, dále mnoho bioflavonoidů důležitých pro zdravé cévy, pektin, vonné silice, provitamin A a vitaminy řady B. Z minerálů obsahují značné množství vápníku, dále draslík, fosfor, hořčík, železo nebo zinek.

Nejzajímavější vlastností citrónu je fakt, že ačkoliv je na chuť kyselý (díky obsahu kyseliny citrónové), v organismu působí zásadotvorně. Doporučuje se vypít ráno hned po probuzení skleničku na lačno ještě před snídaní skleničku vlažné vody se šťávou z půlky citrónu, která pomůže tělu s očistnými procesy po nočním půstu.

Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny