Citrón

Citrón

Na českém trhu je z citroníků zastoupený žlutý citroník limonový a menší, zelený a aromatičtější citroník limeta. Citróny obsahují 45 - 50 mg vitaminu C/100 g, dále mnoho bioflavonoidů důležitých pro zdravé cévy, pektin, vonné silice, provitamin A a vitaminy řady B. Z minerálů obsahují značné množství vápníku, dále draslík, fosfor, hořčík, železo nebo zinek.

Nejzajímavější vlastností citrónu je fakt, že ačkoliv je na chuť kyselý (díky obsahu kyseliny citrónové), v organismu působí zásadotvorně. Doporučuje se vypít ráno hned po probuzení skleničku na lačno ještě před snídaní skleničku vlažné vody se šťávou z půlky citrónu, která pomůže tělu s očistnými procesy po nočním půstu.

Tagy: 
Autor článku
Jmenuju se Pavel Ovesný a veganství se věnuju od roku 2007. Kromě rozvíjení Vegmanie předávám své zkušenosti na kurzech veganského vaření. Vybrat si můžete buď Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. nebo Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v městečku Řevnice cca 20km od Prahy. Zjistěte víc

Ze stejné rubriky

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?