Citrón

Citrón

Na českém trhu je z citroníků zastoupený žlutý citroník limonový a menší, zelený a aromatičtější citroník limeta. Citróny obsahují 45 – 50 mg vitaminu C/100 g, dále mnoho bioflavonoidů důležitých pro zdravé cévy, pektin, vonné silice, provitamin A a vitaminy řady B. Z minerálů obsahují značné množství vápníku, dále draslík, fosfor, hořčík, železo nebo zinek.

Nejzajímavější vlastností citrónu je fakt, že ačkoliv je na chuť kyselý (díky obsahu kyseliny citrónové), v organismu působí zásadotvorně. Doporučuje se vypít ráno hned po probuzení skleničku na lačno ještě před snídaní skleničku vlažné vody se šťávou z půlky citrónu, která pomůže tělu s očistnými procesy po nočním půstu.

Tagy: citrón   Kategorie: Potraviny

 

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 17 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

Související články

Spirulina

Spirulina
Pavel Ovesný   28. 02. 2018   Potraviny
Spirulina není řasa, ale sladkovodní sinice. Nachází se v jezerech v tropických a subtropických oblastech. Její popularita v posledních letech ale mnohonásobně převyšuje poptávku, proto se pěstuje (především v Japonsku).

Římský kmín

Římský kmín
Pavel Ovesný   04. 08. 2018   Potraviny
Římský kmín má s běžným evropským kmínem společný jenom vzhled. Dodává charakteristickou chuť i vůni mnoha indickým pokrmům (např. v populární kořenící směsi garam masala), vyskytuje se také v mexickém koření chilli con carne, našinec ho bude znát z receptu na hummus.