Brokolice

Brokolice je plná minerálních látek a vitaminů a patří mezi zdravotně nejpřínosnější zeleninu vůbec. Jeden z průzkumů potvrdil její preventivní účinky v boji s rakovinou prostaty. Z hlediska vitaminů má více než trojnásobné množství vitaminu C než citrusové plody, dále mnoho provitaminu A, velké množství vitaminu E, niacinu či biotinu. Z minerálních látek obsahuje nejvíce draslíku, vápníku a fosforu, nezanedbatelné je také zastoupení železa, hořčíku, síry čí zinku.

Díky vysokému zastoupení vitaminů a minerálních látek je nejvhodnější konzumovat růžičky brokolice syrové. Jelikož ale v tomto stavu příliš chutná není (vylepšit ji může vhodný dip), snažíme se ji vařit co možná nejšetněji a nejkratší dobu - nejlépe v páře. Košťál pak využijeme do polévek nebo tam, kde prochází delší tepelnou úpravou, díky které změkne.

Tagy: