Kam s tapiokou? Z perel uvaříte puding, z mouky upečete placky i bezlepkový chléb

Tapioka

Co je tapioka?

Tapioka, známá také jako maniok jedlý, je tropická rostlina z Brazílie. Kořen, který se dále zpracovává, můžeme zjednodušeně přirovnat, stejně jako batáty, ke sladké bramboře. Samotné hlízy mohou dorůst až do velikosti 1 metru, přičemž váží až 2 kg. Nejen svou velikostí, ale hlavně výživovými vlastnostmi patří mezi šest nejdůležitějších a nejvýživnějších rostlin na světě. Tvoří také jednu ze základních potravin v rozvojových zemích. Pro její pěstování nejsou vyžadovány žádné speciální podmínky, a přitom dosahuje vysoké výnosnosti.

Výživové vlastnosti

Kromě samotného škrobu, který je zastoupen v největší míře (90 procent), obsahuje tapioka také menší množství bílkovin, vlákniny a minerálů. Jmenovitě se jedná o železo, hořčík, zinek, měď, sodík a vitamíny A, B, C a K. Po rýži a kukuřici je největším zdrojem lehce stravitelných sacharidů. Jednou z největších výhod je, že neobsahuje lepek.

Podoba tapioky

V obchodech se zdravou výživou nebo asijskými specialitami můžete sehnat tapiokové perly. V jejich sousedství určitě nebude chybět tapioková mouka.

Tapiokové perly

Tapiokové perly se průmyslově vyrábějí. Jde o nejjednodušší formu, jak tapiokový škrob skladovat a přepravovat. Mají i poměrně atraktivní vzhled. Z perel se nejčastěji připravuje tapiokový pudink, méně častá je příprava slaných jídel. I to je ale možné.

Před použitím se musí na několik hodin namočit do studené vody, teprve potom se vaří. Bílé kuličky během vaření ztrácí svou barvu a mnohonásobně zvýší objem. Pokud je chcete něčím ochutit, tak právě v době vaření, kdy absorbují chutě i vůně.

Tapioková mouka

Tapioková mouka vzniká sušením a následným rozemíláním kořene. Díky svému vysokému množství škrobu je to ideální bezlepková náhrada pšeničné mouky. Bezlepkové pečivo s tapiokovou moukou je vláčné, nedrolí se a vydrží jako čerstvé o poznání déle.

Na druhou stranu by právě tato konzistence mohla někomu spíše vadit. Je lepší začít přidáním menšího podílu tapiokové mouky a najít si tak podíl, který vám bude vyhovovat. Nezapomínejte, že výrazně zvětší svůj objem.

Tapiokové perly

Využití v kuchyni

Tapioka má opravdu širokou škálu využití. Ostatně plně nahrazuje mouku. Pro přípravu slaných jídel použijete hlavně tapiokovou mouku, zatímco pro sladké pokrmy naopak perly. Ale není to pravidlem. Perly využijete při přípravě slaných jídel jako přílohu. Můžete je uvařit spolu se zeleninou a rýží. Poměrně často se také přidává do polévek na zahuštění. Osobně mi tento způsob vůbec nevyhovuje, právě naopak. Vadí mi totiž konzistence, ale třeba to nebude váš případ.

Bezlepkový chléb

S bezlepkovým chlebem bývá problém. O tom se přesvědčí každý, kdo se vyhýbá lepku. Kupované výrobky bývají velmi drahé a zároveň nechutnají nijak valně. Vyzkoušejte můj osvědčený bezlepkový chleba. Kromě mouky z tapioky obsahuje i jiné druhy, ale díky tomu je chuťově mnohem lepší.

Ingredience:

  • pohankový kvásek
  • 150 g pohankové mouky
  • 200 g tapiokové mouky
  • 250 g mouky Jizerky
  • voda
  • sůl

Je to stejné jako s jiným kváskovým pečivem. Spíše se držte konzistence, proto neudávám množství vody. Večer si připravte rozkvas z hotového pohankového kvásku, 150 g pohankové mouky a vody. Důkladně promíchejte a nechte pod utěrkou do rána odpočívat.

Po zhruba 12 hodinách odeberte část do skleničky na příští pečení a k rozkvasu přidejte zbylé mouky, další vodu, sůl a případně semínka, pokud chcete. Důkladně zpracujte a nechte opět 2–3 hodiny. Záleží na pokojové teplotě. Při každém kvašení těsto alespoň zdvojnásobí svůj objem.

Následuje poslední část, kdy těsto přesunete do formy, ve které se bude péct. Není třeba dalších úprav, maximálně přidejte trochu mouky, pokud se vám zdá být těsto příliš řídké. Ve formě bude další hodinu. Mezitím si připravte troubu na maximální teplotu. Chleba do ní vložte a po 15 minutách teplotu snižte asi na 200 °C. Pečte podle velikosti 45–60 minut, dokud nebude mít kůrka kaštanově hnědou barvu.

Tapiokový pudink

Možností, jak připravit tapiokový pudink je nespočet. Do toho nejlepšího ale rozhodně patří kokosové mléko.

Ingredience:

  • ½ hrnku tapiokových perel
  • 1 a ½ hrnku vody nebo rostlinného mléka (kokosového, nebo madlového)
  • kokosové mléko
  • 4 lžíce javorového sirupu

Omyté tapiokové perly přes noc namočte do studené vody. Ráno je i spolu s vodou přelijte do hrnce, přidejte plechovku kokosového mléka, polovinu javorového sirupu a začněte vařit. Trvá to jen pár minut a pudink můžete několikrát opatrně promíchat, ale pozor, abyste zbytečně nenarušili strukturu perel. Do hotového pudinku přidejte zbytek javorového sirupu a přelijte do sklenic. Ozdobte čerstvým ovocem, kokosovými chipsy nebo klidně oříšky.

Tapiokové placky

Tapiokové placky

Někdy slané, někdy slané. Recept je v obou případech stejný.

Ingredience:

  • 120 g tapiokové mouky
  • 80 ml rostlinného mléka nebo vody
  • 3 lžíce oleje (nebo jiného rostlinného tuku)

Smíchejte mouku s vodou nebo rostlinným mlékem. Na toto množství přidejte 3 polévkové lžíce oleje nebo jiného rostlinného tuku. Směs pořádně promíchejte a nechte asi 15 minut odstát. Na pánev nemusíte už přidávat žádný tuk.

Slanou variantu můžete dochutit solí a bylinkami, klidně i semínky. S těmi to ale nepřehánějte. Čím víc jich přidáte, tím víc se budou lívance rozpadat. Pokud uděláte placky silnější, můžete je podávat jako přílohu k hlavnímu jídlu. Slabší budou naopak více křupat a můžete je podávat klidně samotné k večernímu filmu.

Sladké placky nechte měkčí, potřete je třeba marmeládou, pokapejte javorovým sirupem a přidejte opražené oříšky. Budete mít skvělou a výživnou snídani!

Domácí bubble tea

Určitě znáte nápoj, který byl před pár lety tolik populární a vzápětí se na něho snesla vlna kritiky kvůli složení. Nicméně bubble tea si můžete připravit i doma, a to mnohem zdravěji.

Ingredience:

  • ¼ hrnku tapiokových perel
  • 3 hrnky vody
  • 2 lžíce kvalitního sypaného čaje
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 1 hrnek kvalitního džusu

Tapioku opravdu důkladně promíchejte, abyste se zbavili škrobu, kterým jsou obalené. Zalijte jedním hrnkem vody a vařte přibližně 10 minut, dokud perly nezačnou plavat po hladině. Nechte ještě 15 minut dojít pod pokličkou a vodu sceďte. Mezitím si připravte silný čaj, který necháte vychladnout.

Na dno sklenice dejte asi 3 lžíce tapiokových perel, přidejte javorový sirup, vychladlý čaj, dolijte rostlinným mlékem, případně džusem, pokud chcete nápoj výraznější a sladší. Promíchejte a nápoj je hotový.

Tagy: 
publikováno: 17.08.2020 07:13   napsal/a: Alena Teclová
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy? V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?