Remoska kraluje v pečení a zapékaní. Ušetří vám energii i pracné umývání

Remoska

Druhým mým nejpoužívanějším kuchyňským pomocníkem, hned po stolním mixéru, je Remoska. Používám ji i na svých kurzech a zatímco účastníci středního věku většinou přidají poznámku o tom, že starší typ má jejich babička, někteří mladší se ptají, co to vlastně je. Patříte-li mezi ně, jsou vám určené následující řádky.

Co je Remoska?

Remoska je přenosná pečící trouba, kterou tvoří nádoba z nepřilnavého povrchu a horní víko s rukojetí, ve kterém je topná spirála. Její použítí je jednoduché – naplníte nádobu surovinami, přiklopíte víko a zapnete tlačítko. Takhle jednoduché to je.

Historie originálního českého patentu sahá do roku 1957, kdy byl v Kostelci nad Černými lesy ručně smontovaný jeho první kus. Pečící nádoba se postupně stala užitečnou pomocnicí mnoha českých hospodyněk.

Po revoluci Češi žijící v zahraničí inspirovali k použití Remosky i své sousedy, a tak se začala prodávat i za hranicemi. Třeba v Anglii v roce 2001 se za jeden týden prodalo 1500 remosek. Jako dárek k narozeninám ji tehdy dokonce dostal tehdejší princ a dnešní anglický král Charles.

V roce 2019 firma oslavila 5 milióntý prodaný kus a představila také novou řadu Remosek i dalších elektrospotřebičů pod touto značkou, jako je horkovzdušná fritéza a kontaktní gril.

V naší rodině má Remoska dlouholetou tradici. Moje devadesátiletá babička má jeden z úplně prvních typů a dodnes ji používá. Novější typ je častým pomocníkem je také v kuchyni mých rodičů. A právě od nich jsem dostal svoji první Remosku jako dárek do své vlastní domácnosti. Vydržela mi přes 20 let, nedávno jsem starší typ nahradil moderní Remoskou tria.

V době spotřebního zboží, které nevydrží déle než pár let, je taková vytrvalost nevídaná. Když mi asi před 10 lety přestala fungovat, šikovný český elektrikář ji dokázal snadno opravit i dlouho po záruce.

Pečený seitan na cibuli

Proč používat Remosku?

Remoska bývá často spojována se vzpomínkami na pečení našich babiček, ale své použití rozhodně najde i moderní kuchyni. Především má až 6x nižší spotřebu než klasická elektrická trouba, což v současné energetické krizi rozhodně není k zahození. Zařizujete si vlastní bydlení? Pak sáhněte po Remosce. Je to nižší investice než do trouby, nezabere příliš místa a vzít si ji sebou můžete i na chatu nebo na dovolenou.

Remoska peče při nižších teplotách 160 – 180 stupňů. Topné těleso je zabudováno v horním víku, odpařená vlhkost se tak na něm sráží a odkapá zpět. Pečená jídla tak zůstávají krásně šťavnatá. Vyloženě se nehodí snad jen na jídla, která potřebujete pečením opravdu “vysušit”.

Parametry Remosky (typ tria)

Hrnec je ošetřen třívrstvým ochranným povrchem s částečkami titanu, který zajistí výbornou nepřilnavost. Objem remosky pro vaření je 4,5 litru. Pro pečení pak výrobce doporučuje objem 3 litry, aby zůstal dostatečný odstup od povrchu pečeného jídla. Průměr mísy je 28 cm, což je dostatečné i na pizzu nebo koláč. Nejnovější typ Remoska Tria pak kombinuje tři druhy vík, pro různé typy použítí:

  • Pečící víko – klasické použití Remosky k pečení
  • Skleněná poklice – nádobu tak můžete využít na sporáku k běžnému vaření, zvládá i indukční plotýnky
  • Soft-tlaková poklice – primárně slouží je zkrácení doby vaření. Tvůrci ji především zamýšleli na dušení masa, ale v rostlinné kuchyni ji můžete využít na přípravu luštěnin nebo celozrnných obilovin.

Další podrobnosti k jednotlivým typům Remosek najdete na adrese www.remoska.eu/cs/produkty

Klady a zápory Remosky

Klady

  • jednoduché a rychlé použití
  • příkon jen 610 W, výrazně nižší než běžné trouby
  • kvalitní (byť těžší) nádoba s nepřilnavým povrchem, který se nepřipaluje a snadno čistí
  • odnímatelný kabel pro snadnější skladování
Zápory

  • vyšší cena u typu Tria
  • nemá regulátor teploty – to ale v drtivé většině případu nevadí

remoska-tria

K čemu se hodí Remoska?

Její hlavní předností jsou pečená a zapékaná jídla. Připravíte v ní třeba skvělou pečenou zeleninu, francouzské brambory, zapečené těstoviny, staročeského kubu a mnohé další dobroty. Příznivce alternativ masa určitě nadchne báječný pečený seitan nebo sójové výpečky. Hodí se ale také na pečení moučníků, ať už je to žemlovka, bábovka, koláč nebo obilný nákyp. Mnozí příznivci kváskového pečení v ní připravují i vlastní chleba.

V remosce je možné také smažit cibuli. Hlavní zásadou je příliš neodklápět víko, ale díky nepřilnavému povrchu nádoby ji není nutné tolik míchat. Také není potřeba použít tolik tuku.

Staročeský houbový kuba

    Ingredience:

  • 500 g ječných krup
  • lesní houby (čerstvé nebo sušené a přes noc namočené) – alternativa – shitake
  • 2 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • kmín (drcený i v celku)
  • houbové koření (rozemleté sušené houby)
  • sůl, pepř, majoránka

Postup: Balíček krup propláchneme, vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme a vaříme zhruba půl hodiny, kdy jsou kroupy tak akorát. Necháme je ještě pár minut dojít a zcedíme. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mletý kmín a na plátky nakrájené houby, ze kterých necháme vydusit přebytečnou vodu.

Zapékací mísu remosky lehce vymažeme olejem (v tradičním receptu pochopitelně figurovalo sádlo, kromě něj je však recept zcela veganský), smícháme v něm kroupy s houbami, opepříme, osolíme a přidáme rozetřený nebo jemně nastrouhaný česnek a majoránku. Přiklopíme víko a necháme cca 30 minut zapéct.

Kroupy zapečené s naklíčeným hrachem a brokolicí

Výpečky ze seitanu

    Ingredience:

  • 1 balení seitanu natural (cca 350 – 400 g)
  • 2 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • koření (paprika, pepř, tymián…)

Postup:
Nachystáme si marinádu – cibule nakrájíme na měsíčky a najemno česnek, přidáme 2 – 3 lžíce řepkového oleje, 2 lžíce sójové omáčky a podle chuti opepříme. Promícháme dohromady. Seitan nakrájíme na kostky a zamícháme v misce, aby dobře nasál marinádu. Necháme marinovat alespoň 2 hodiny, ale nejlépe přes noc.

Kostky i s cibuli přemístíme do remosky, zbytek marinády si necháme na podlévání. Pečeme zhruba 1,5 hodiny. Každých 15 minut vše promícháme a pokud už je “maso” příliš suché, podlejeme zbytkem marinády. Kostky by měly mít ve výsledku na povrchu alespoň lehkou kůrčičku, ale uvnitř zůstanou šťavnaté. Cibule zároveň zkaramelizuje.

Další recepty

V naší receptové sekci najdete přímo tipy na jídla z remosky.

Získejte slevu

Do konce roku 2022 můžete při objednávce v eshopu Remosky využít kód REMOSKAAFFIAL a získat 10% slevu na všechny produkty značky Remoska. Chci vědět víc
Tagy:
Remoska
Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. V Řevnicích u Prahy vedu o víkendech kurzy vaření z rostlinných surovin, na kterých se naučíte připravovat recepty na pomazánky, polévky a hlavní jídla z luštěnin, rostlinných alternativ masa a zeleniny. Také se dozvíte tipy a triky k dochucování, klíčení, kvašení a každodenní praxi zdravého stravování. Zjistěte víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?