Národní kuchyň: Česká kuchyně

Ač je základem české kuchyně maso, máslo a smetana, lze se obejít zcela bez nich a přitom si skvěle pochutnat. Mezi tradiční bezmasá jídla patří například staročeský kuba, čočka na kyselo nebo pučálka z naklíčeného hrachu.

V mnoha dalších receptech stačí použít vhodnou alternativu – do zapékaných jídel, těstovin, halušků to bude na kostičky pokrájené a do křupava opečené uzené tofu, do klasik typu gulášů, svíčkové nebo výpečků pak dobře namarinovaný seitan. A co teprve taková cizrna na paprice!

Rychlá vegan bábovka

Banánová bábovka

01. 03. 2013   napsal/a: Misa Lavers | druh jídla: Dezerty & cukroví

Banány rozmixujeme a smícháme se zbytkem surovin. Pokud chceme mramorovat, část těsta nalijeme do jiné nádoby a přidáme kakao/mák/kokos. Obě těsta střídavě lijeme do formy, a pečeme v troubě tak dlouho, dokud … více

Bramboro-seitanový guláš

Bramboro-seitanový guláš

29. 01. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Na jemno nakrájenou cibuli smažíme na rozpáleném oleji ve větším hrnci do zlatova. Mezitím si nakrájíme na menší kostky seitan (doma připravený a dochucený nebo koupený polotovar), orestujeme společně s cibulí. Jakmile … více

Tofufleky s kysaným zelím

Tofufleky s kysaným zelím

28. 01. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

V osolené vodě uvaříme těstoviny. Na drobné kostičky pokrájené tofu a cibuli osmažíme na oleji v hlubší pánvi, dokud cibule nezezláne a tofu nedostané „kůrčičku“. Poté přidáme uvařené a zcezené těstoviny, promícháme … více

Čočka na kyselo

Čočka na kyselo

20. 11. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Čočka nakyselo patří mezi prostá jídla našich předků, ale když se dobře ochutí a přidá barevná obloha, může to být bašta pro oči i jazyk. Čočku alespoň na dvě hodiny namočíme do … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?