Jidášovo ucho, známá také jako čínská či černá houba, patří mezi dřevokazné houby. Jeden z jejich druhů, boltcovitka bezová, roste celoročně i v Česku. Jak už název napovídá, většinou na starých bezech, ale také na akátech, bucích či vrbách. Nalézt ji v přírodě z mé zkušenosti není tak snadné, ve zdravých výživách či asijských večerkách se však dá koupit za příznivou cenu v sušené podobě.
Podobně jako hlíva či shitake má Jidášovo ucho řadu léčebných účinků. Posiluje obranyschopnost organismu a navozuje psychickou pohodu, zkvalitňuje vlasy, pokožku a nehty, snižuje krevní tlak, regeneruje játra, slinivku a ledviny. Obsahuje bílkoviny a celou řadu polysacharidů, vitaminy skupiny B a z minerálních látek draslík, vápník, fosfor, hořčík, sodík a především železo.
Čerstvé plodnice očistíme a povaříme ve vodě zhruba 15 minut. Sušené houby je před použitím v kuchyni třeba namočit alespoň na hodinu (nejlépe přes noc). V obou případě však nálev nevylévejte – můžete jej rovnou vypít jako léčivý nápoj anebo využít jako vývar. Houby mají lehce křupavou konzistenci.
Kde využít Jidášovo ucho?
- asijské wok pánve společně se zeleninou, tofu či oříšky a přílohovou rýží nebo rýžovými nudlemi
- do rizot, nejlépe pokrájené na menší kousky
- hustých i vývarových polévek – přidejte je třeba do klasické bramboračky nebo hrstkové polévky