Méně sodíku, více minerálů. Gomasio pozvedne chuť i výživou bohatost jídel

Gomasio

Složení kořenící soli Gomasio jsou obsaženy už v samotném názvu: goma = sezamové semínko, shio = sůl. Díky sezamu obsahuje vitaminy A, B, E, hodně vápníku, zinek, fosfor, železo a draslík. Gomasio tak dodává slanou a výraznou chuť s menším množstvím koncentrované soli (a především sodíku), díky minerálům a vitaminům také zvyšuje výživnou hodnotu jídla a naopak nevyvovává pocit žízně.

Recept na gomasio

Poměr soli a semen není striktní, pohybuje se někde v rozmezí mezi 1:10 – 1:20, což zhruba odpovídá 4 – 6 polévkovým lžícím semínek ku 1 čajové lžičce soli. Sezamové gomasio je nejrozšířenější, Stejným principem je možné připravit gomasio také z dalších semínek, jako je lněné, slunečnicové nebo dýňové (to je ve zdravých výživách běžne k dostání). Chuťově ještě vytříbenější dochucovadlo získáte přidáním 1 polévkové lžíce lahůdkového droždí.

Jak na to? Semínka je možné použít syrová, lépe budou ale chutnat opražená na pánvi. Zahříváme je na mírnějším ohni a stále mícháme. U sezamového či slunečnicového semínka můžeme míru opražení řídit podle tmavnutí, u dýňového nebo lněného spíše intuitivně, ochutnáváním. U sezamového a lněného také může napovědět ideální čas vypnutí, pokud začnou praskat.

Tradiční způsob je pak třít ještě teplá semínka se solí v třecí misce nebo v hmoždíři, vypomoci si ale můžete i mlýnkem nebo stolním mixérem a semínka rozemlít / rozmixovat v nich. V takovém případě docílíte jemnějšího prášku, ale také větší oxidace a kratší trvanlivosti. Hotové gomasio přesypeme do skleničky s víčkem a skladujeme v lednici po dobu 7 – 14 dní.

Jak dochucovat gomasiem?

Gomasio slouží především k dochucování přímo na talíři. Použít jej můžete k dochucení polévek, salátů, brambor a příloh jako je rýže, pohanka či bulgur. Gomasio podporuje trávení, vstřebávání živin ze stravy ve střevech, posiluje prostřednictvím zásaditých minerálů kvalitu krve. Sezamové gomasio je vhodné při osteoporóze a při nedostatku vápníku, mimo jiné pomáhá mírnit bolesti (např. zubů a hlavy).

Do kaší, müsli, na cukroví i gomasio… kupte si sezamové semínko v eshopu Grizly.

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?