cizrna

Cizrna, neboli římský hrách, obsahuje 20 procent bílkovin, stejně jako další luštěniny je potřeba ji předem namočit. Využíváme ji do polévek, gulášů i rozmixovanou do pomazánek.

Cizrna
Cizrna, neboli římský hrách, obsahuje zhruba 20 procent bílkovin, 50 procent komplexních sacharidů a 5 procent tuku. Z vitaminů je pozoruhodný obsah kyseliny pangamové (vitamin B15), která je účinný antioxidant, dále zahrnuje...
nepečené veganské cukroví
Loňský článek Meruňkové domečky, datlové lanýžky a další zdravé nepečené cukroví s tipy na zdravé nepečené cukroví zabodoval a tak je tu po roce jeho následovník. I tentokrát jsme vytvořili výborné cukroví a hlavně krásnou...
Cizrnový středomořský guláš
250 g suché cizrny 4 větší brambory větší cibule koření: římský kmín, sladká paprika, zeleninový bujón, sůl tahini pasta
Cizrnový šoulet
cizrna kroupy olivový olej sůl bylinky (např. pažitka, petrželka, dobromysl, Nori vločky) sojový párek nakrájený na kolečka (můžeme vynechat)
Cizrnový salát s ořechy a brusinkami
na salát: 2 plechovny cizrny dva stonky řapíkatého celeru hrst brusinek hrst pekanových nebo vlašských ořechů hrst nakrájené jarní cibulky sůl, pepř na zálivku: 6 lžiček tahini 4 lžičky nebo podle chuti citronové šťávy 2 lžičky...
Krémová cizrnová polévka
500g suché cizrny 2 větší cibule 4 velká rajčata (v zimě plechovku konzervovaných) sladká paprika malý kousek zázvoru
Rychlá papriková cizrna
2 hrnky uvařené cizrny 2 menší cibule 1 lžička mleté papriky (případně ještě trocha chilli) 2 lžíce lahůdkového droždí sypký zeleninový bujón (např. Wurzl)
Cizrna na paprice
300g uvařené cizrny 50g pražených arašídů 2 stroužky česneku kousek zázvoru koření: mletá paprika, římský kmín sůl, popř. sypký zeleninový bujón olej
dva hrnky nakrájené dýně dva hrnky uvařené cizrny olej koření (garam masala, kari, popř. trocha chilli) kokosové mléko (volitelně)
Hummus
500g uvařené cizrny 2 stroužky česneku 2 polévkové lžíce tahini šťáva z celého citrónu 2 polévkové lžíce olivového oleje 1 čajová lžička soli
Falafel
200g suché cizrny namočené přes noc 100g petrželové natě větší cibule 3 stroužky česneku mletý římský kmín sůl pepř 3 pl tahini pasty
Cizrnový guláš
100 g suché cizrny 3 větší brambory větší cibule sladká a pálivá paprika koření: kmín, bobkový list, nové koření zeleninový bujón olej sůl hladká mouka na zahuštění