Hřebíček

Hřebíček je sušeným poutětem hřebíčkovce vonného a dováží se do tuzemska především z Madagaskaru. Poupata se sklízejí těsně před rozkvětem ručně, poté se suší, čímž postupně zhnědou a zdřevnatí. V Česku si každý hřebíček vybaví především s vůní kompotů nebo svařených vín. Anebo také z lidového léčitelství jako první pomoc na bolavý zub.

Aromatické silice v hřebíčku má totiž skvělé protizánětlivé a antioxidační účinky. Pravidelné umírněné užívání hřebíčku může posloužit na posílení prevence srdečních chorob, zánětů, zpomalení poškozování kostí a chrupavek artritidou a u některých lidí také napomáhá zlepšení funkcí inzulínu.

Při bolestech zubů je nejlepší dát si do úst několik hřebíčků a nechat je změknout slinami. Poté je zdravými zuby zlehka pokousat, aby se uvolnila silice. Nakonec je umístěte do blízkosti zubu (třeba mezi dáseň a tvář), silice má znecitlivující účinky a také ničí baktérie.

Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.

Ze stejné rubriky

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?