Chilli

Chilli

Chilli papričky (sušenému prášku z nich se také často říká kajenský nebo kayenský pepř) jsou plodem exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech. Pálení v ústech při konzumaci jídel s přidaným chilli způsobuje alkaloid kapsaicin, který má celou řadu zdravotních benefitů.

Mimo jiné přispívá k podpoře krevní cirkulace, zrychlení metabolismu, stimulaci žaludeční sekrece a tím k podpoře zažívání. V přiměřených dávkách působí chilli na žaludek lépe než pepř. Chilli je též považováno za protizánětlivé a antioxidační, probíhají průzkumy o jeho protirakovinnotvorných účincích. Jedna studie prokázala také prospěšný vliv při předcházení výkynům glukózy v krvi.

Tagy: 
Autor článku
Jmenuju se Pavel Ovesný a veganství se věnuju od roku 2007. Na živém online kurzu Veganství pro zelenáče vás za 3 hodiny naučím potřebnou teorii i praktické postupy, jak na rostlinnou stravu. Dozvíte se alternativách masa a mléka, luštěninách, zelenině, dochucování, klíčení a mnohém další. Kurz můžete sledovat z pohodlí domova a přímo se ptát na kameru. Zjistěte víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?