Chilli

Chilli

Chilli papričky (sušenému prášku z nich se také často říká kajenský nebo kayenský pepř) jsou plodem exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech. Pálení v ústech při konzumaci jídel s přidaným chilli způsobuje alkaloid kapsaicin, který má celou řadu zdravotních benefitů.

Mimo jiné přispívá k podpoře krevní cirkulace, zrychlení metabolismu, stimulaci žaludeční sekrece a tím k podpoře zažívání. V přiměřených dávkách působí chilli na žaludek lépe než pepř. Chilli je též považováno za protizánětlivé a antioxidační, probíhají průzkumy o jeho protirakovinnotvorných účincích. Jedna studie prokázala také prospěšný vliv při předcházení výkynům glukózy v krvi.

Tagy:
chilli
Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?