Svěže a lehce s kedlubnou! Už jste vyzkoušeli kedlubnové zelí?

kedlubna

Přehlížený poklad na osm? Kedlubna! Tak přesně takhle by se dala v křížovce popsat tato košťálová zelenina plná cenných látek, možností využití a dalších benefitů. Proč ale žije v tichém ústraní, když má co nabídnout jak čerstvá, tak zakomponovaná v různých pokrmech? Místo abychom hledali odpověď na tuto otázku, pojďme si představit důvody a způsoby, jak to změnit. S pravidelnou dávkou kedlubny získáme pravidelnou dávku živin i chuťového zpestření.

Kedlubnová nálož živin

Kvalitní potraviny plné živin rozhodně nenosí jen exotický kabátek. Naopak síla lokálních surovin je pro tělo důležitá, a právě kedluben v sobě tyto lokální cennosti má. Nejen, že je lehce stravitelný, ale díky přítomnosti látky cholagogum přispívá k lepšímu trávení ostatních surovin. Obsahuje také důležitý vitamín K, který se podílí na správném vstřebávání vápníku do kostí. Dále zde najdeme vitamíny skupiny B, A, E a C.

Kedlubna obohatí naše tělo také o důležité minerály - z jejich řad nám dopřeje zinek, který je nedílnou součástí pro udržení silné imunity, železo a fosfor. Kedlubna je prospěšná také díky jódu, který je jednou z důležitých složek pro správné fungování mozku, ale také podporuje metabolismus tuků. Mimo mnoha jiných důležitých minerálních látek je zde v neposlední řadě selen, jenž je důležitý pro zdravé fungování štítné žlázy.

Je libo kedlubnovou omáčku nebo kedlubnový salát?

V kuchyni bychom měli kedluben přivítat s otevřenou náručí. Je snadno k dostání v obchodech, na trzích i ve farmářských bedýnkách. V našem podnebí se mu daří, takže pokud máte volný záhonek i zahradkářského ducha, snadno si jej vypěstujete. Gastronomických motivací, proč dát kedlubně v kuchyni i na zahradě více prostoru, je mnohem více, než by se mohlo zdát. V jaké formě tedy dokáže kedlubna potěšit chuťové smysly?

Nejjednodušší cestou jak si kedlubnu vychutnat je v její čerstvé formě - stačí ji oloupat, nakrájet a servírovat jako běžnou čerstvou zeleninu - k pečivu, k hlavnímu jídlu či do salátu. Hodí se také jako svěží svačinka do práce: kedlubnu nakrájíme na tenčí hranolky a lehce namáčíme do hummusu.

Pro výrobu kedlubnového salátu se bulva většinou nastrouhá nahrubo nebo nakrájí na velice tenké proužky. Skvělou kombinaci tvoří s mrkví, jarní cibulkou a pažitkou.

Zajímavým zpestřením může být kedlubnová kaše, alternující starou známou bramborovou kaši. Hodí se především k pečeným zeleninovým karbanátkům. Jako přílohu nezapomeňte vyzkoušet také pečené kedlubnové hranolky, které jsou snad ještě chutnější než ty klasické bramborové.

A když už jsme u zastoupení brambor, kedlubna se směle dostala také do bramboráků. A i v tomto případě mají brambory silnou konkurenci, neboť kedlubnové bramboráky jsou oblíbené a lahodné.

A hledáte-li nějakou inspiraci k nedělnímu obědu, přímo se vybízí udělat kedlubnové řízky. Obalené v Hrašce jsou pak výborným obědem pro celou rodinu.

Příznivce poctivých českých jídel jistě nadchne kedlubnová omáčka. Má jemnou chuť, nebudete mít po ní pocit těžkosti a není náročná na přípravu. Doporučujeme použít kokosové mléko a přihodit trochu kopru. Tahle netradiční kedlubnová koprovka vnese mezi omáčky lehkost!

Kedlubny - recepty

Kedluben dokáže sestavit celé menu - od salátu, přes polévku až k hlavnímu chodu i s přílohou. Kedlubnová jídla mají jemnou, avšak ne mdlou chuť a nevyskytují se na talířích tak často, díky čemuž prostě vždy zaujmou. Slávu sklízí dušené kedlubny, alias kedlubnové zelí, které se hodí například k haluškám nebo dýňovým nokům s kousky opečeného tempehu. Kedlubnová polévka je zase díky své konzistenci hedvábným pohlazením. A jestli během letních dnů nemáte na polévky pomyšlení, na tu kedlubnovou mít budete. Příjemně zasytí, ale nezůstane po ní pocit těžkosti, naopak nakopne organismus energií. Navíc pro přípravu je potřeba většinou jen pár surovin. Tak si pojďme to kedlubnové menu naservírovat.

Dušené kedlubnové zelí

  • 2 kedlubny
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce octa
  • olej
  • mouka
  • koření: sůl, pepř, kmín

Cibuli očistíme, nakrájíme na nudličky a osmahneme na oleji, aby lehce změkla a byla lesklá. Kedlubnu oloupeme, umyjeme, nastrouháme nahrubo a přidáme k cibuli. Přisypeme špetku soli, pepře a kmínu. Přilijeme trochu vody, aby bylo zelí ponořené, ale neplavalo, přikryjeme pokličkou a dusíme do změknutí kedluben. Poté zahustíme trochou (opravdu jen trochou) jíšky z mouky a teplé vody do požadované hustoty.

Kedlubnová polévka

  • 2 kedlubny
  • 3 brambory
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 100 ml rostlinné smetany
  • koření: sůl, anýz

Kedlubny, brambory i cibuli oloupeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozpálíme olej a orestujeme na něm cibulku. Jakmile je měkká, přidáme kedlubnu, osolíme a na mírném plameni za stálého míchání restujeme. Poté přidáme brambory, zeleninový vývar, špetku anýzu a necháme vařit do změknutí všech surovin.

Následně odstavíme hrnec z plotny rozmixujeme polévku do hladka. Vrátíme opět na plotnu, přidáme smetanu a zlehka necháme povařit, aby došlo k propojení chutí se smetanou. Podáváme s nasekanými čerstvými bylinkami jako je petržel, pažitka nebo koriandr.

Kedlubna tří L: lehká, levná, lahodná

Ať už se těšíte vlastní úrodě nebo vyrážíte na lov kedluben na trhy, možností, jak s touto nenápadnou zeleninou naložit, je nesčetně. Díky jejich celoroční dostupnosti můžeme s kedlubnami experimentovat bez omezení, kdy se nám zachce. A jelikož je příznivá také jejich cena, tohle ochutnávání nových kedlubnových chutí ani nezatíží peněženky. V čerstvé i tepelně zpracované verzi se najde mnoho způsobů, jak si na kedlubnách pošmáknout. Máte i vy svého favorita mezi kedlubnovými recepty?

Tagy: 
publikováno: 22.03.2021 07:07   napsal/a: Natálie Hrubá
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy. V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování, klíčení či kvašení. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a ptát se na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe. Zjistěte víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?