Rajská omáčka
Oloupejte cibuli a pokrájejte ji na drobno. Smažte ji na oleji, dokud nezačne zlátnout. Stáhněte plamen na minimum, přidejte luštěninovou mouku (je podstatně výživnější, ale pokud nemáte, můžete použít i klasickou pšeničnou) … více
Naše vege recepty kladou důraz na vaření z celistných surovin. Pokud k nim přidáte porci syrové, fermentované či šetrně tepelně upravené zeleniny a naklíčených semen. Získáte talíř podle zásad zdravé výživy a vyváženého jídelníčku. Vyberte si z pestré palety veganských (a tím zároveň i vegetariánských) hlavních chodů. A přesvěčte se, že zdravé vaření může být i velmi chutné. Ať už jde o těstoviny, rizota, luštěninová jídla nebo zeleninové omáčky nebo guláše.
Oloupejte cibuli a pokrájejte ji na drobno. Smažte ji na oleji, dokud nezačne zlátnout. Stáhněte plamen na minimum, přidejte luštěninovou mouku (je podstatně výživnější, ale pokud nemáte, můžete použít i klasickou pšeničnou) … více
Příprava celozrnné rýže zabere zhruba dvojnásobek času. Oproti klasické bílé rýži ale získáte více vlákniny, minerálů, vitamínů a delší pocit sytosti. A to dost pádných důvodů celozrnnou rýži alespoň občas do jídelníčku … více
Černou čočku (známou jako beluga) namočte na 2 – 3 hodiny do studené vody. Vodu poté vylejte, doplňte čerstvou, zlehka osolte a dejte vařit na mírný plamen. Mezitím dýni Hokkaidó očistěte a … více
Dehydrované sójové maso si žádá vícekrokovou úpravu a marinování, pak ale můžete docílit skvělých výsledků. Podrobnosti si můžete přečíst v článku Jak upravit sojové maso, aby opravdu chutnalo, a tak to vezmeme … více
Červené fazole namočíme přes noc (nebo 10 hodin) alespoň do dvojnásobku studené vody. Poté vodu slijeme a doplníme čerstvou, kterou osolíme. Fazole vaříme na mírném ohni do úplného změknutí, což může trvat … více
Klasická kosmatice, tedy obalované květy černého bezu, se smaží v těstíčku z mouky, vajec a mléka. Navíc ve vyšší vrstvě tuku. Jak ji udělat v čistě rostlinné verzi, výživově vyváženou a ideálně … více
Cizrnu přes noc namočte. Ráno vyměňte vodu, lehce osolte a uvařte do měkka. Protože to trvá 80 – 90 minut, doporučuju si uvařit větší množství, část nechat v lednici (třeba na hummus) … více
Cibuli oloupeme a pokrájíme nahrubo. Na pánvi rozpálíme olej a na středním ohni smažíme cibuli, dokud nezměkne. Přidáme na drobnější kostky pokrájený tempeh a restujeme jej pár minut, dokud nezačne tvořit kůrčička. … více
Lilek nakrájejte na cca centimetrové plátky, posolte a nechte vypotit. Poté jej nakrájejte na menší kostky. Na pánvi rozpusťte lžíci kokosového oleje a až se rozehřejete, přidejte lžíci třtinového cukru a nechte … více
Cibule pokrájíme podélně na měsíčky. Na oleji ji osmažíme až za zlatova. Zaprášíme lžičkou sladké a lžičkou pálivé papriky a půl lžičkou kmínu. Přidáme nasekaný česnek a vzápětí houby pokrájené na menší … více
Cibuli nakrájejte na drobno a nechte smažit na 3 lžících olivového oleje. Jakmile začne zlátnout, přidejte rýži a minutu společně opékejte. Zasypejte lžící sypkého zeleninového bujónu a zalejte půl sklenicí horké vody … více
Půlený žlutý hrách se namáčet nemusí, přesto pokud mám čas, jej alespoň na dvě hodiny namočím. Důvodem jsou antinutriční látky, které obsahují všechny luštěniny. Namočením a vylitím vody se části z nich … více
Pad Thai je klasikou thajské kuchyně. Jde vlastně o smažené nudle, i v originální kuchyni často dělané s tofu. Můžete k nim přidat rozličnou zeleninu, klíčová je správná omáčka. V originále se … více
K tomuto receptu mě inspiroval tradiční staročeský kuba. Houby jsem ale nahradil naklíčeným hrachem a brokolicí. Hrách namočíme přes noc a poté 2-3 denně proplachujeme, dokud se neobjeví cca půlcentimentrové klíčky. Podrobnější … více
Tato omáčka vás překvapí skvělou chutí a autentickou táhlou strukturou, kterou mají na svědomí škroby v zelenině. Můžete vyzkoušet různé verze a kombinace s bramborem (mrkev, batát nebo dýni). Brambory, mrkev a … více
Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kostky (cca o hraně 2cm), osolíme, okmínujeme a vaříme, dokud nezačnou měkknout (ale musí zůstat pevné). Na kvalitním oleji smažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, římský kmín přidáme … více
Seitan natural pokrájíme na menší kostky a marinujeme je ve směsi oleje, sojové omáčky a mletého pepře ideálně přes noc (nejméně půl hodiny). Cibuli pokrájíme nadrobno a osmažíme v hrnci či hluboké … více
Nevíte, kam s přebytkem lesních hub? Vyzkoušejte tento recept, který zabere o něco více času a čistého nádobí, ale zase nedá tolik práce. Pokud máme čestvý špenát a houby, nejdříve je podlejeme … více
Do velké mísy dáme zeleninu, nakrájíme cibulku nadrobno a přidáme do mísy. Zasypeme moukou a doředíme vodou nebo rostlinným mlékem dle potřeby, aby vznikla hustější kaše. Přidáme semínka a všechny ostatní přísady … více
Na rozpáleném oleji zpěníme římský kmín. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme, dokud cibule nezezlátne. Přidáme jedně nastrouhaný zázvor a česnek, na chvíli orestujeme. Přidáme nakrájená rajčata a pokud stojíme o pálivější … více