Druh jídla: Hlavní chody

Naše vege recepty kladou důraz na vaření z celistných surovin. Pokud k nim přidáte porci syrové, fermentované či šetrně tepelně upravené zeleniny a naklíčených semen. Získáte talíř podle zásad zdravé výživy a vyváženého jídelníčku. Vyberte si z pestré palety veganských (a tím zároveň i vegetariánských) hlavních chodů. A přesvěčte se, že zdravé vaření může být i velmi chutné. Ať už jde o těstoviny, rizota, luštěninová jídla nebo zeleninové omáčky nebo guláše.

Rajská omáčka

Rajská omáčka

17. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Oloupejte cibuli a pokrájejte ji na drobno. Smažte ji na oleji, dokud nezačne zlátnout. Stáhněte plamen na minimum, přidejte luštěninovou mouku (je podstatně výživnější, ale pokud nemáte, můžete použít i klasickou pšeničnou) … více

Zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto

15. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Příprava celozrnné rýže zabere zhruba dvojnásobek času. Oproti klasické bílé rýži ale získáte více vlákniny, minerálů, vitamínů a delší pocit sytosti. A to dost pádných důvodů celozrnnou rýži alespoň občas do jídelníčku … více

Kari z černé čočky

Kari z černé čočky

09. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Černou čočku (známou jako beluga) namočte na 2 – 3 hodiny do studené vody. Vodu poté vylejte, doplňte čerstvou, zlehka osolte a dejte vařit na mírný plamen. Mezitím dýni Hokkaidó očistěte a … více

Výpečky se špenátem

Výpečky se špenátem

07. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Dehydrované sójové maso si žádá vícekrokovou úpravu a marinování, pak ale můžete docílit skvělých výsledků. Podrobnosti si můžete přečíst v článku Jak upravit sojové maso, aby opravdu chutnalo, a tak to vezmeme … více

Fazolový guláš

Fazolový guláš

03. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Červené fazole namočíme přes noc (nebo 10 hodin) alespoň do dvojnásobku studené vody. Poté vodu slijeme a doplníme čerstvou, kterou osolíme. Fazole vaříme na mírném ohni do úplného změknutí, což může trvat … více

Kosmatice z cizrnové mouky

Kosmatice z cizrnové mouky

11. 06. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Klasická kosmatice, tedy obalované květy černého bezu, se smaží v těstíčku z mouky, vajec a mléka. Navíc ve vyšší vrstvě tuku. Jak ji udělat v čistě rostlinné verzi, výživově vyváženou a ideálně … více

Tempehový gyros

Tempehový gyros

04. 05. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Cibuli oloupeme a pokrájíme nahrubo. Na pánvi rozpálíme olej a na středním ohni smažíme cibuli, dokud nezměkne. Přidáme na drobnější kostky pokrájený tempeh a restujeme jej pár minut, dokud nezačne tvořit kůrčička. … více

Lilek v curry omáčce

Lilek v curry omáčce

03. 05. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Lilek nakrájejte na cca centimetrové plátky, posolte a nechte vypotit. Poté jej nakrájejte na menší kostky. Na pánvi rozpusťte lžíci kokosového oleje a až se rozehřejete, přidejte lžíci třtinového cukru a nechte … více

Houbový guláš

Houbový guláš

18. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Cibule pokrájíme podélně na měsíčky. Na oleji ji osmažíme až za zlatova. Zaprášíme lžičkou sladké a lžičkou pálivé papriky a půl lžičkou kmínu. Přidáme nasekaný česnek a vzápětí houby pokrájené na menší … více

Houbove rizoto

Houbové rizoto

  napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Cibuli nakrájejte na drobno a nechte smažit na 3 lžících olivového oleje. Jakmile začne zlátnout, přidejte rýži a minutu společně opékejte. Zasypejte lžící sypkého zeleninového bujónu a zalejte půl sklenicí horké vody … více

Hrachová kaše

Hrachová kaše

17. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Půlený žlutý hrách se namáčet nemusí, přesto pokud mám čas, jej alespoň na dvě hodiny namočím. Důvodem jsou antinutriční látky, které obsahují všechny luštěniny. Namočením a vylitím vody se části z nich … více

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzu
Pad Thai vegan

Vegan Pad Thai

16. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Pad Thai je klasikou thajské kuchyně. Jde vlastně o smažené nudle, i v originální kuchyni často dělané s tofu. Můžete k nim přidat rozličnou zeleninu, klíčová je správná omáčka. V originále se … více

Houbová omáčka se seitanem

Houbová omáčka se seitanem

11. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Seitan natural pokrájíme na menší kostky a marinujeme je ve směsi oleje, sojové omáčky a mletého pepře ideálně přes noc (nejméně půl hodiny). Cibuli pokrájíme nadrobno a osmažíme v hrnci či hluboké … více

repove-karbanatky.jpg

Karbanátky z červené řepy

11. 07. 2019   napsal/a: Kosmetika hrou | druh jídla: Hlavní chody

Do velké mísy dáme zeleninu, nakrájíme cibulku nadrobno a přidáme do mísy. Zasypeme moukou a doředíme vodou nebo rostlinným mlékem dle potřeby, aby vznikla hustější kaše. Přidáme semínka a všechny ostatní přísady … více

Zelo-bramborové sabdží

Zelo-bramborové sabdží

02. 07. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Na rozpáleném oleji zpěníme římský kmín. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme, dokud cibule nezezlátne. Přidáme jedně nastrouhaný zázvor a česnek, na chvíli orestujeme. Přidáme nakrájená rajčata a pokud stojíme o pálivější … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?