Kokosový olej - rozplývá se na jazyku, klouže po kůži, čistí ústa

Kokosový olej - rozplývá se na jazyku, klouže po kůži

Kokosový olej patří mezi nejskloňovanější potraviny dneška. Je skvělý ve studené (raw krémy) i teplé kuchyni (stabilní i při vysokých teplotách). Výborně se hodí také v domácí kosmetice místo běžného tělového krému nebo jako lubrikant. Kokosový olej obsahuje až 92% nasycených mastných kyselin. Jedná se však o nasycené tuky s tzv. středně dlouhým řetězcem, které lidský organismus efektivněji přeměňuje v energii, namísto ukládání do tukových zásob.

Kokosový olej v kuchyni

Vysoké procento nasycených tuků dodává kokosovému oleji odolností vůči vysokým teplotám. To z něj dělá mezi rostlinnými tuky jasného kandidáta pro využití při smažení. Obzvláště se hodí do různých asijských jídel, kde bývá jako doma. Hodí se také na vymazání plechu. Ovšem pozor, pro tepelnou úpravu nepoužívejte tepelně citlivější "panenskou" verzi.

Ta se s oblibou využívá ve vitariánské kuchyni pro výrobu raw krémů, protože při běžné pokojové teplotě si kokosový olej udržuje pevnou konzistenci. Postup je jednoduchý - ve vodní lázni jej opatrně ohřejte na teplotu, při níž se roztopí na tekutinu. Tu pak smíchejte s rozmixovaným ovocem a případně dalšími ingrediencemi, nalejte na korpus a nechejte v lednici několik hodin ztuhnout.

Hygiena a kosmetika

Kokosový olej hydratuje pokožku a zabraňuje jejímu vysychání. Použít jej můžete jako tělový krém nebo k přípravě domácího zábalu na vlasy, které vyživí a dodá jim lesk. Využít jej můžete místo chemických odstraňovačů makeupu. Nejen že skvěle odstraní všechna líčidla, ale také hydratuje a vyživuje citlivou kůži kolem očí. K ruce příjde i při intimních chvilkách - dobře se hodí na masáže a funguje také jako přirozený lubrikant.

Osvědčuje se také v ústní hygieně. Na výrobu domácí přírodní zubní pasty vám k němu stačí navíc jenom špetka jedné sody. Taková pasta je prostá jakékoliv chemie, ale díky antibakteriálním účinkům skvěle desinfikuje a mimo jiné má i bělící účinky. Využívá se také pro techniku "oil pulling", kdy se trocha kokosového oleje povaluje několik minut po jazyku, mezi zuby a dásněmi, čímž se ústa přírodně dezinfikují. Nakonec se roztopený "kokosák" vyplivne do umyvadla.

Přírodní léčba

Kokosový olej mimo jiné obsahuje kaprylovou kyselinu, která působí proti bakteriím řady candida. Při přemnožení kvasinek je dobré podpořit organismus v boji sáhnutím právě po kokosovém oleji. Přispívá také k hojení ran, léčení kožních infekcí. Dobře vyrovnává kolísání hladiny cukrů v krvi a proto je přínosem nejen pro diabetiky, ale i pro hypoglykemiky.

Jak je vidět, je kokosový olej surovina s všestranným využitím, která by neměla chybět v žádné domácnosti. I přes všechny jeho skvělé vlastnosti by se měl zejména v kuchyni užívat v rozumné míře.

Tagy: 
publikováno: 29.04.2018 19:32   napsal/a: Pavel Ovesný