Rejuvelac

Rejuvelac

Rejuvelac je nápoj z prokvašeného naklíčeného obilí. Jeho chuť není nijak výrazná, ale může být vhodným startérem pro výrobu fermentovaného ořechového sýru. Jak rejuvelac připravit?

Využít můžete většinu běžných zrn (pšenice, ječmen, žito, oves) a v bezlepkové variantě např. pohanku, proso nebo quinou. Naklíčíme je klasickou cestou, tzn. prvních 12 hodin je namočte do vody při pokojové teplotě. Poté vodu slijeme a zrna dále 2-3x denně už proplachujeme a necháme stát v teple, ale mimo přímé sluneční záření. Po třech dnech by měla určitě vyklíčit, klíčky stačí jen malé.

Naposledy je propláchneme, zalijeme je trojnásobkem vody a přikryjeme ubrouskem či kouskem plátna, který zajistíme gumičkou. Zhruba po dvou dnech se voda zakalí doběla, bude lehoulince probublávat, mít jemně nakyslou citrónovou chuť a neutrální vůni. Rejuvelac je hotov, můžete jej vypít, uložit do lednice nebo použít jako startér ke zkvašení předem namočených a rozmixovaných ořechů (kešu nebo oloupané mandle).

Zrna můžete zalít ještě jednou, tentokrát bude na výrobu nápoje stačit jeden den kvašení. Ani poté je nemusíte vyhovovat na kompost, ale použít do nějakého jídla. Jednou z možností je tradiční staročeské jídlo pražmo, z opraženého naklíčeného obilí smíchaného s cibulí a dušeným zelím.

Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny

Ze stejné rubriky