Rejuvelac

Rejuvelac

Rejuvelac je nápoj z prokvašeného naklíčeného obilí. Jeho chuť není nijak výrazná, ale může být vhodným startérem pro výrobu fermentovaného ořechového sýru nebo obilné kaše. Jak rejuvelac připravit?

Využít můžete většinu běžných zrn (pšenice, ječmen, žito, oves) a v bezlepkové variantě např. pohanku, proso nebo quinou. Naklíčíme je klasickou cestou, tzn. prvních 8 - 12 hodin je namočte do vody při pokojové teplotě. Poté vodu slijeme a zrna dále 2-3x denně už proplachujeme a necháme stát v teple, ale mimo přímé sluneční záření. Po třech dnech by měla určitě vyklíčit, klíčky stačí jen malé. Na klíčení obilí doporučuju buď klasické zavařovací sklenice (a cedník) nebo ještě lépe speciální sklenice s kovovým sítkem ve víčku a stojánkem, díky kterému všechna přebytečná voda vyteče.

Zrna naposledy je propláchneme a přemístíme do čisté sklenice, kterou sterilizujeme prolitím vroucí vodou. Zrna zalijeme je trojnásobkem převařené vody, zchlazené na méně než 40 stupňů a přikryjeme ubrouskem či kouskem plátna, který zajistíme gumičkou. Zhruba po dvou dnech se voda zakalí doběla, bude lehoulince probublávat, mít jemně nakyslou citrónovou chuť a neutrální vůni. Rejuvelac je hotov, můžete jej vypít, uložit do lednice nebo použít jako startér ke zkvašení předem namočených a rozmixovaných ořechů (kešu nebo oloupané mandle).

Zrna můžete zalít ještě jednou, tentokrát bude na výrobu nápoje stačit jeden den kvašení. Ani poté je nemusíte vyhovovat na kompost, ale použít do jídla. Jednou z možností je tradiční staročeské jídlo pražmo, z opraženého naklíčeného obilí smíchaného s cibulí a dušeným zelím.

Tip: zrní si můžete rovnou naklíčit větší množství a usušit na pečícím papír v tenké vrstvě a skladovat v uzavřené sklenici při pokojové teplotě. Přípravu rejuvelacu tak výrazně zrychlíte. Navíc je můžete použít také rozmixované k výrobě fermentované kaše amazaké.

Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?