Meruňkové domečky, datlové lanýžky a další zdravé nepečené cukroví

Veganské nepečené cukroví

Vánoce jsou tradičně spojeny s přejídáním a spoustou nezdravého jídla. Ale může to být i jinak. Báječně chutnající cukroví ale můžete vytvořit i bez mouky, másla a pečení.

Jak na nepečené veganské cukroví

Základními surovinami na nepečené veganské cukroví jsou pomleté, ideálně předem namočené, ořechy/semínka a sušené ovoce, které nejen dodá sladkost, ale také fungují jako bezvadné pojivo. Obojí smícháme v míse na lepivou směs a můžeme přidat také různé sladké voňavé koření – skořici, kardamom, vanilku, perníkové koření a podobně.

Recepty, které najdete níže, nemají uvedené množství kolik gramů čeho dát. Dobrou radou je dát tam od všeho přiměřeně, jistě pamatujete na výrobu lívanců z pohádky Byl jednou jeden král. Prostě se pusťte do tvoření (vtáhněte do něj všechny, kteří jsou zrovna okolo), zkazit to dost dobře ani nemůžete. Když už se vám nepovedou tvary, nastříkejte to do košíčků jako je tomu u “Rozinkových chomáčků”.

A hlavně, raw cukroví má jednu velikou výhodu – kdykoliv a jakékoliv fázi tvoření můžete “těsto” jednoduše sníst. Na druhou stranu, zvláště použijete namočené ořechy, má cukRAWí krátkou trvanlivost, podle druhu maximálně 2-3 dny (při uchování v lednici). Jeho příprava je ale natolik rychlá a snadná, že si je můžete přichystat takřka kdykoliv.

Raw meruňkový domeček

Raw meruňkový domeček

  • meruňky nesířené, ideálně bio
  • rozinky nesířené, ideálně bio
  • banány sušené nebo čerstvé
  • pohanka
  • vlašské ořechy

Večer předem namočíte do vody pohanku, stejně tak vlašské ořechy, sušené meruňky a hrozinky. Namočenou pohanku rozdrtíte v mixeru spolu s namočenými vlašskými ořechy a přidáte tam sezam. Tím vytvoříte “těsto”. Namočené hrozinky a meruňky také rozdrtíte v mixeru a budete je pak používat jako náplň domečku. A nakonec banán, sušený nebo čerstvý, ten bude tvořit základnu.

Použijte formičku na vosí úly, vysypete si ji pokaždé sezamem, napěchujete tam “těsto”, uděláte dírku, dáte dovnitř rozdrcené meruňky s hrozinkami a celé to postavíte na banán. Na spodní stranu čerstvého banánu můžete dát také sezam, aby se vám to nelepilo na talíř. A pak už to jenom celé vezmete a hodně otevřete pusu a celý domeček tam šoupnete a vychutnáváte.

Šumavský kokos

Šumavský kokos

  • kokos sušený
  • tahini nesolené
  • pohanka
  • některý z hustějších rostlinných sirupů – agávový, kukuřičný atd.
  • kardamon mletý

Pohanku opět namočíme přes noc, ráno smícháme v mixéru s rostlinným sirupem. Řídké “těsto” zahustíme kokosem a nakonec to zjemníme pastou tahini. Uděláme kuličky a obalíme v kokosu.

Rozinkovo-perníkové chomáčky

Rozinkovo-perníkové chomáčky

  • vlašské ořechy přes noc namočené
  • rozinky přes noc namočené, nesířené
  • perníkové koření

Vlašské ořechy smíchejte s namočenými rozinkami v mixéru a rozdrťte, přidejte perníkové koření. “Těsto” může být řidší, dejte ho do sáčku na zdobení a nastříkejte do košíčků. Na dno můžete dát nějaká semínka (sezam, lžené semínko, slunečnicové), aby se to nelepilo na košíček.

 

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjistěte víc o kurzu

Když se švestka potká s ořechem

Rendez-vous “Když se švestka potká s ořechem”

  • namočená slunečnicová semínka
  • vlašské ořechy
  • pár namočených sušených švestek (ne moc, aby drželo tvar)

Vše rozdrťte v mixeru, vytvořte těsto tak, aby se vše spojilo, rozválejte na tenkou placku a vykrajujte. Dozdobte kakaem, oříšky ( šlo i slepovat jako linecké např. pomocí datlí či datlového sirupu).

Jarní políbení

Jarní políbení

Použijte stejné “těsto” jako na Šumavský kokos a přidejte do něj navíc lahodný prášek ze zeleného ječmene. Přiměřeně, barví velmi výrazně. Kuličky pak obalte v sezamu. Vznikne tak nová dimenze zdravého cukroví, která přitáhne pozornost na každém talíři.

Datlové lanýžky

Datlové lanýžky

  • strouhaný kokos
  • vypeckované datle
  • nepražené kakao

Jeden sáček strouhaného kokosu (250g) spojit s asi hrstí namletých datlí. Udělat kuličky a obalit v nepraženém kakau. Jednoduché, prosté, božsky sladko-hořké, delikatesní.

Ořechové neotálky

Ořechové neotálky

  • vypeckované datle
  • oříšky (mandle, lískové ořechy)
  • kokos, sezam na obalení

Datle namočíme přes noc do vody, vodu ráno slijeme (popř. necháme jen trochu pro lepší rozmixování) a rozmixujeme na lepivá “povidla”. Ořechy (pro lepší stravitelnost nejlépe také namočené) rozmixujeme nahrubo. Smícháme ve větší misce, doporučuju přidávat datle do ořechů po menších dávkách a zkoušet konzistenci, která by měla být trochu tužší. Tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu, sezamovém semínku nebo třeba namletém máku.

Tip: Příliš datlí způsobuje, že je pak směs příliš měkká a kuličky špatně drží tvar. Je potřeba těsto zahustit např. strouhaným kokosem, nejideálněji pak trochou rozmixovaných lněných semínek, které skvěle táhnou vodu a po namočení jsou výborným pojivem. A na závěr ještě připomínka: stejně jako všechno další raw cukroví je dobré příliš neotálet s konzumací.

Sháníte semínka, ořechy a sušené ovoce v dobré kvalitě a za fér cenu? Velký výběr menších i větších balení najdete v eshopu Grizly.cz.

publikováno: 12. 12. 2023   napsal/a: Mirka Slámová

Milujete raw krekry, ovocné rolky, zeleninové chipsy? Se sušičkami G21 si je můžete dopřát každý den.

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗V kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?