Živá strava a zelené smoothies tváří v tvář ájurvédě

zelené smoothies

Raw food dnes zažívá obrovský boom a řady jejích stoupenců neustále narůstají. Živá strava má nepochybně veliký očistný aspekt, ať už na duchovní či fyzické rovině, otázkou je, zda jsme na tuto očistnou sílu všichni připravení a zda je to opravdu jediná cesta, kterou musíme jít.

Setkala jsem se s řadou lidí praktikujících živou stravu, kteří se po krátkodobé euforii "už nikdy nic jiného než raw" a následující nepříjemné detoxikaci "musím pykat za své předchozí hříchy" setkali s řadou zdravotních potíží jako např. průjmy, bušení srdce, vnitřní chlad, nahromadění vody v těle či nespavost – prostě celková nepohoda a nespokojenost. V tomto bodě řada z nich přešla alespoň částečně zpět k vařené stravě.

Vysvětlení na výše zmíněné zdravotní problémy nám může dát ájurvéda – tisíci let protknutá věda propojující teoretickou a praktickou stránku života včetně jeho duchovních aspektů. Podle ájurvédy je vařená strava (dle daných zákonitostí) základem jídelníčku, který na nás působí harmonicky. Syrové ovoce a zelenina je sice strava nabitá vitaminy, vlákninou, fytolátkami, antioxidanty a minerály, nicméně pravidelná a dlouhodobá konzumace syrové stravy má na náš organismus negativní vliv – oslabuje trávení a vstřebávání živin, jehož následkem je snížené množství životní energie. Alespoň pro mnohé z nás.

Jedním z hlavních principů ájurvédy je rozlišení různých konstitucí člověka. Velmi zjednodušeně řečeno, každý člověk je tvořen a řízen tokem inteligence o třech odlišných složkách v ájurvédě nazývaných dóšách – váta, pitta a kapha – do češtiny přeloženo jako Vítr, Žluč a Sliz. Pro správné fungování organismu je důležité udržovat tyto dóšy v rovnováze dané konstituce. Pojďme se blížeji podívat, jak fungují a co je charakterizuje.

Vítr (váta) je vzdušný regulátor. Je lehký, pohyblivý, proměnlivý, suchý, studený, jemný a drsný. Řídí pohyb v celém těle a je zodpovědný za rovnováhu v celém těle. Pokud nastane v těle nerovnováha, Vítr, protože je rychlý, ji ztrácí jako první. Vyrovnávání tohoto regulátoru je velmi důležité, protože jeho rovnováha ovlivňuje i rovnováhu Žluči a Slizu.

Žluč (pitta) je metabolický regulátor. Má na starosti zažívání a přeměnu potravy. Je horký, ostrý, vlhký, tekutý, mírně mastný, kysele vonící. Řídí výrobu tepla.

Sliz (kapha) je regulátor, který má na starosti hospodaření s tekutinami a zvlhčování tkání, zejména sliznic. Hlavní tekutinou je sliz, hlen. Jeho vlastnosti jsou těžký, studený, mastný, sladký, stálý, pomalý, měkký, lepkavý, hladký a vlhký. Z dodané výživy staví a rekonstruuje tkáně.

Podle ájurvédy má každá potravina specifický vliv na lidské tělo díky svým vlastnostem. Právě syrová strava má podle ájurvédské terminologie chladnou, hutnou a tvrdou podstatu. Výsledkem je, že konzumace syrové stravy v těle narušuje dóšu Vítr a jeho kvality. A jak je zmíněno výše, Vítr je zodpovědný za rovnováhu v celém těle, proto je jeho vychýlení z normálu více než nechtěné. Konzumací syrové stravy narůstají v těle (i na duchu) dané kvality, které jsou pro Vítr charakteristické – stejné navyšuje stejné – suchost, tvrdost, chlad a proměnlivost. To můžeme pozorovat na proměnlivosti chuti k jídlu, plynatosti po jídle, suchou zácpou či průjmem, suchou či drsnou kůží a vlasy, rozpolcenou energií, špatnou cirkulací, chladnými končetinami či bolestí a praskání v kloubech. Z mentálního pohledu je zhoršená váta spojována s narůstající vnitřní nervozitou, znepokojením, neklidem, lakotou, naštvaností, špatnou koncentrací a pamětí, změnou nálad a nespavostí.

Říkáte si, proč se teda lidé cítí tak energičtí, když s raw stravou začínají?

naklíčené mungoNarušený Vítr je totiž asociován s katabolismem, souborem rozkladných dějů, při němž se uvolňuje velké množství energie – jako když exploduje hvězda – proto možná ta euforie z tolika nabité energie na začátku této "diety". Při katabolických dějích se rozkládají i tukové buňky (proto dochází k úbytku váhy), ale bohužel se rozkládají i ostatní tkáně včetně kostí, nervů a reprodukčních orgánů. Při dlouhotrvající raw food stravě tak můžeme dojít až do stavu oslabených kostí, zubů, nervového a hormonálního systému či neplodnosti. Prostě celkově vyčerpané vitální energii, v ájurvédě známé jako ojas.

Velmi oblíbené jsou u raw food zastánců "zelené" smoothies. Z pohledu ájurvédy jsou velmi těžce stravitelné, mnohem hůř než jednotlivé suroviny v nich obsažené. Pojďme si říci proč. Ačkoli je spousta ingredincí ve smoothies lehce stravitelná, celková kombinace tohoto nápoje ji dělá velmi těžkou. Můžou za to kombinace ovoce–zelenina a k tomu přidaná různá semínka a další přísady. Každou hrstí tzv. superfoods (semínka chia, kešu, atd.) stravitelnost zhoršujeme. Sice nám nápoj dodává pocit plnosti, ale k tomu oslabuje naše trávení – náš zažívací oheň, tzv. agni. Agni podle ájurvédy miluje jednoduchost. Nemá problém strávit např. pár zelenin uvařených s luštěninou, rýží a kořením. Jídla vařená dohromady v jednom hrnci mají čas se navzájem poznat, zkombinovat jejich kvality a transformovat se z několika individuálních ingrediencí do jednotného jídla s určitým charakterem.

Na rozdíl od toho smoothies obsahují celou spoustu ingrediencí, každá rozdílných kvalit a charakteru, zkombinovaných zasyrova v mixéru. Syrová strava připravená tímto způsobem může být delikátní, ale už se nedokáže tímto jemným způsobem zasnoubit do jednoty jako vařený "eintopf". Navíc řada kombinací potravin se k sobě ve smoothies vůbec nehodí. Ájurvéda a vícero východních nauk učí, že čerstvé ovoce by nikdy nemělo být kombinováno s jiným jídlem. Ve zelených smoothies se kombinuje čerstvé ovoce s listovou zeleninou, zeleninou a různými plody, ořechy a semínky. Přestože mixér nám pomáhá část z toho přednatrávit a zpracovat, smoothies zůstanou v našem žaludku tak dlouho, jako nejhůře stravitelná část nápoje. Ovoce tak, ač by bylo stráveno rychle, zůstane v žaludku po velmi dlouhou dobu. To způsobuje jeho fermentaci a postupné navyšování nestrávených zbytků v těle tzv. áma.

Takže smoothies sice mohou být výborný pročišťující nápoj, ale z dlouhodobého pohledu ztrácí svůj význam. Díky oslabenému Větru v těle dochází k oslabení trávicího ohně. Představte si tento oheň jako svíčku mihotající ve větru. To není silný plamen, který dokáže zatopit pod kotlem. Oslabený trávicí oheň je spojován s nadýmáním, bolestí břicha, otoky, plynatostí, krkáním a hromaděním nestrávených zbytků. Ty se akumulují v trávicím traktu a eventuálně se přemisťují do hlubších kanálů a tělních tkání, kde způsobují chaos a stávají se kořeny problémů všech nemocí.

Nevhodnost syrové stravy popisuje více východních nauk, např. Tradiční čínská a tibetská medicína. Obecně doporučují konzumaci syrové stravy pouze jako součást zdravé, přirozené a převážně rostlinné energeticky a tepelně vyrovnané výživy, a to pro podporu očistných procesů organismu.

Pozoruji, jak počty přívrženců syrové stravy neustále narůstají a jsem zvědavá, jak dlouho to každý z nich vydrží a co si z toho odnese. Zkusme poslouchat pozorně každý své tělo a vnímat svou individuální konstituci a neřiďme se slepě tím, co hlásají ostatní. Každý jsme jiný a silný trávicí oheň má dnes díky "rafinované potravinové nabídce" opravdu jen málokdo. Pokud jste silná konstituce pitta či pitta/kapha se super silným trávením a vaše tělo potřebuje malé zchlazení, potom syrovou stravu a smoothies zvládnete lépe než ostatní, a to zejména v létě. Ale pokud máte vátu ve vaší konstituci, tak syrovou stravu a smoothies raději úplně vyřaďte.

Autor: Kateřina Halamová

publikováno: 23.05.2014 10:54   napsal/a: zivost

Komentáře

ani jsem nečekal, že někde na českém webu najdu podobný článek, který je ale moc a moc potřeba (a sám mám vždycky nutkání dát nějaký takový dohromady...), právě kvůli tomu "booomu" syrové stravy. To je něco, co se ájurvédě tak úplně přihodit nemůže, protože fungovala, funguje a fungovat bude... a je něčím, co lze doporučit opravdu úplně všem, protože je její nedílnou a typickou součástí, že ke každému přistupuje podle jeho konstituce a jejích specificých požadavků.
takže poděkování i pochvala za článek (a jeden tip: hodila by se větší konzsitence v přepsiu sanskrtských výrazů, tady se myslím objevil jen anglický přepis "ojas", což by se hodilo napsat pro češtinu jako "ódžas").

Téma článku je zajímavé, také si kladu tu otázku, nejsem vyloženě RAW, ale když sleduji tuto problematiku, připadá mi, že většina vitariánů o ajurvédě ani trochu neví. Škoda, že článek neuvažuje o tom, že by vitarián dodržoval některé zásady ajurvédy, například ráno suchá strava (různé sušené placičky), později, večer tekutější, tučnější apod.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?