Živá strava a zelené smoothies tváří v tvář ájurvédě

zelené smoothies

Raw food dnes zažívá obrovský boom a řady jejích stoupenců neustále narůstají. Živá strava má nepochybně veliký očistný aspekt, ať už na duchovní či fyzické rovině, otázkou je, zda jsme na tuto očistnou sílu všichni připravení a zda je to opravdu jediná cesta, kterou musíme jít.

Setkala jsem se s řadou lidí praktikujících živou stravu, kteří se po krátkodobé euforii “už nikdy nic jiného než raw” a následující nepříjemné detoxikaci “musím pykat za své předchozí hříchy” setkali s řadou zdravotních potíží jako např. průjmy, bušení srdce, vnitřní chlad, nahromadění vody v těle či nespavost – prostě celková nepohoda a nespokojenost. V tomto bodě řada z nich přešla alespoň částečně zpět k vařené stravě.

Vysvětlení na výše zmíněné zdravotní problémy nám může dát ájurvéda – tisíci let protknutá věda propojující teoretickou a praktickou stránku života včetně jeho duchovních aspektů. Podle ájurvédy je vařená strava (dle daných zákonitostí) základem jídelníčku, který na nás působí harmonicky. Syrové ovoce a zelenina je sice strava nabitá vitaminy, vlákninou, fytolátkami, antioxidanty a minerály, nicméně pravidelná a dlouhodobá konzumace syrové stravy má na náš organismus negativní vliv – oslabuje trávení a vstřebávání živin, jehož následkem je snížené množství životní energie. Alespoň pro mnohé z nás.

Jedním z hlavních principů ájurvédy je rozlišení různých konstitucí člověka. Velmi zjednodušeně řečeno, každý člověk je tvořen a řízen tokem inteligence o třech odlišných složkách v ájurvédě nazývaných dóšách – váta, pitta a kapha – do češtiny přeloženo jako Vítr, Žluč a Sliz. Pro správné fungování organismu je důležité udržovat tyto dóšy v rovnováze dané konstituce. Pojďme se blížeji podívat, jak fungují a co je charakterizuje.

Vítr (váta) je vzdušný regulátor. Je lehký, pohyblivý, proměnlivý, suchý, studený, jemný a drsný. Řídí pohyb v celém těle a je zodpovědný za rovnováhu v celém těle. Pokud nastane v těle nerovnováha, Vítr, protože je rychlý, ji ztrácí jako první. Vyrovnávání tohoto regulátoru je velmi důležité, protože jeho rovnováha ovlivňuje i rovnováhu Žluči a Slizu.

Žluč (pitta) je metabolický regulátor. Má na starosti zažívání a přeměnu potravy. Je horký, ostrý, vlhký, tekutý, mírně mastný, kysele vonící. Řídí výrobu tepla.

Sliz (kapha) je regulátor, který má na starosti hospodaření s tekutinami a zvlhčování tkání, zejména sliznic. Hlavní tekutinou je sliz, hlen. Jeho vlastnosti jsou těžký, studený, mastný, sladký, stálý, pomalý, měkký, lepkavý, hladký a vlhký. Z dodané výživy staví a rekonstruuje tkáně.

Podle ájurvédy má každá potravina specifický vliv na lidské tělo díky svým vlastnostem. Právě syrová strava má podle ájurvédské terminologie chladnou, hutnou a tvrdou podstatu. Výsledkem je, že konzumace syrové stravy v těle narušuje dóšu Vítr a jeho kvality. A jak je zmíněno výše, Vítr je zodpovědný za rovnováhu v celém těle, proto je jeho vychýlení z normálu více než nechtěné. Konzumací syrové stravy narůstají v těle (i na duchu) dané kvality, které jsou pro Vítr charakteristické – stejné navyšuje stejné – suchost, tvrdost, chlad a proměnlivost. To můžeme pozorovat na proměnlivosti chuti k jídlu, plynatosti po jídle, suchou zácpou či průjmem, suchou či drsnou kůží a vlasy, rozpolcenou energií, špatnou cirkulací, chladnými končetinami či bolestí a praskání v kloubech. Z mentálního pohledu je zhoršená váta spojována s narůstající vnitřní nervozitou, znepokojením, neklidem, lakotou, naštvaností, špatnou koncentrací a pamětí, změnou nálad a nespavostí.

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjistěte víc o kurzu

Říkáte si, proč se teda lidé cítí tak energičtí, když s raw stravou začínají?

Narušený Vítr je totiž asociován s katabolismem, souborem rozkladných dějů, při němž se uvolňuje velké množství energie – jako když exploduje hvězda – proto možná ta euforie z tolika nabité energie na začátku této “diety”. Při katabolických dějích se rozkládají i tukové buňky (proto dochází k úbytku váhy), ale bohužel se rozkládají i ostatní tkáně včetně kostí, nervů a reprodukčních orgánů. Při dlouhotrvající raw food stravě tak můžeme dojít až do stavu oslabených kostí, zubů, nervového a hormonálního systému či neplodnosti. Prostě celkově vyčerpané vitální energii, v ájurvédě známé jako ojas.

Velmi oblíbené jsou u raw food zastánců “zelené” smoothies. Z pohledu ájurvédy jsou velmi těžce stravitelné, mnohem hůř než jednotlivé suroviny v nich obsažené. Pojďme si říci proč. Ačkoli je spousta ingredincí ve smoothies lehce stravitelná, celková kombinace tohoto nápoje ji dělá velmi těžkou. Můžou za to kombinace ovoce–zelenina a k tomu přidaná různá semínka a další přísady. Každou hrstí tzv. superfoods (semínka chia, kešu, atd.) stravitelnost zhoršujeme. Sice nám nápoj dodává pocit plnosti, ale k tomu oslabuje naše trávení – náš zažívací oheň, tzv. agni. Agni podle ájurvédy miluje jednoduchost. Nemá problém strávit např. pár zelenin uvařených s luštěninou, rýží a kořením. Jídla vařená dohromady v jednom hrnci mají čas se navzájem poznat, zkombinovat jejich kvality a transformovat se z několika individuálních ingrediencí do jednotného jídla s určitým charakterem.

naklíčené mungo

Na rozdíl od toho smoothies obsahují celou spoustu ingrediencí, každá rozdílných kvalit a charakteru, zkombinovaných zasyrova v mixéru. Syrová strava připravená tímto způsobem může být delikátní, ale už se nedokáže tímto jemným způsobem zasnoubit do jednoty jako vařený “eintopf”. Navíc řada kombinací potravin se k sobě ve smoothies vůbec nehodí. Ájurvéda a vícero východních nauk učí, že čerstvé ovoce by nikdy nemělo být kombinováno s jiným jídlem. Ve zelených smoothies se kombinuje čerstvé ovoce s listovou zeleninou, zeleninou a různými plody, ořechy a semínky. Přestože mixér nám pomáhá část z toho přednatrávit a zpracovat, smoothies zůstanou v našem žaludku tak dlouho, jako nejhůře stravitelná část nápoje. Ovoce tak, ač by bylo stráveno rychle, zůstane v žaludku po velmi dlouhou dobu. To způsobuje jeho fermentaci a postupné navyšování nestrávených zbytků v těle tzv. áma.

Takže smoothies sice mohou být výborný pročišťující nápoj, ale z dlouhodobého pohledu ztrácí svůj význam. Díky oslabenému Větru v těle dochází k oslabení trávicího ohně. Představte si tento oheň jako svíčku mihotající ve větru. To není silný plamen, který dokáže zatopit pod kotlem. Oslabený trávicí oheň je spojován s nadýmáním, bolestí břicha, otoky, plynatostí, krkáním a hromaděním nestrávených zbytků. Ty se akumulují v trávicím traktu a eventuálně se přemisťují do hlubších kanálů a tělních tkání, kde způsobují chaos a stávají se kořeny problémů všech nemocí.

Nevhodnost syrové stravy popisuje více východních nauk, např. Tradiční čínská a tibetská medicína. Obecně doporučují konzumaci syrové stravy pouze jako součást zdravé, přirozené a převážně rostlinné energeticky a tepelně vyrovnané výživy, a to pro podporu očistných procesů organismu.

Pozoruji, jak počty přívrženců syrové stravy neustále narůstají a jsem zvědavá, jak dlouho to každý z nich vydrží a co si z toho odnese. Zkusme poslouchat pozorně každý své tělo a vnímat svou individuální konstituci a neřiďme se slepě tím, co hlásají ostatní. Každý jsme jiný a silný trávicí oheň má dnes díky “rafinované potravinové nabídce” opravdu jen málokdo. Pokud jste silná konstituce pitta či pitta/kapha se super silným trávením a vaše tělo potřebuje malé zchlazení, potom syrovou stravu a smoothies zvládnete lépe než ostatní, a to zejména v létě. Ale pokud máte vátu ve vaší konstituci, tak syrovou stravu a smoothies raději úplně vyřaďte.

Autor: Kateřina Halamová

publikováno: 23. 05. 2014   napsal/a: zivost

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗V kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?