Před 10 lety málokdo věděl, co je vegan, dnes skoro každý zná nějakého osobně

9. června se uskuteční již desátý ročník Veggie Parade, slovy organizátorů “tak trochu streetparty, tak trochu demonstrace, ale hlavně oslavy etického vztahu ke zvířatům v ulicích Prahy”. Při té příležitosti jsem položil deset otázek organizátorce Tereze Vandrovcové.

Letošní ročník je avizovaný jako poslední. Proč už Veggie Parade nebude pokračovat?

Rozhodli jsme se, že desátý ročník bude finálový, protože se nám nezdá dobré dělat jeden a ten samý typ akce pořád dokola. Mění se i situace ve společnosti. Před deseti lety málokdo věděl, kdo nebo co je vegan, dnes už skoro každý nějakého osobně zná. Došlo ke změně statusu zvířat v občanském zákoníku, Ústav státu a práva při AV ČR se začal vůbec poprvé zabývat tématem práv zvířat, byl přijat zákaz kožešinových farem apod., takže na jedné straně je v našem vztahu ke zvířatům vidět pozitivní vývoj.

Na druhé straně však stát ve velkém dotuje živočišný průmysl, u moci je vlastník většiny českých velkochovů a prezident by všechny vegetariány a zeleně smýšlející nejraději zadupal do země. Myslíme si, že je na čase trochu zesílit náš hlas a namísto karnevalového happeningu vyjít do ulic a prosazovat ideje, které by před deseti lety působily jako z jiné planety. Chystáme aktivistické průvody, které budou koordinované se zahraničím, a doufáme, že i díky tomu získají patřičnou pozornost. Konkrétně jde např. o The Official Animal Rights March, který se v jednom období na přelomu srpna a září koná v desítkách světových metropolí a účastní se ho desítky tisíc lidí.

Pokud někdo nebyl ani na jednom z předchozích Veggie Parade, proč by měl tentokrát určitě přijít?

Předně by měl přijít proto, aby reprezentoval svůj soucitný hlas, pokud mu na zvířatech záleží, protože hlasovat jenom peněženkou tofužel nestačí. Čím více nás bude vidět, tím pravděpodobněji bude mít akce vliv na postoje veřejnosti. Rovněž je to určitě zajímavý společenský zážitek zaskandovat si nebo si zatančit ve společnosti karnevalově naladěných lidí, kteří sdílí podobné hodnoty. Také tím, že se bude konat naposledy, jde podle nás o zajímavý přelomový okamžik. A krom toho tam bude skvělý doprovodný program – vystoupí např. oblíbený slovenský rapper Presento nebo skvělý DJ MikkiM, který jinak vystupuje na akcích jako Glastonbury nebo Boomtown.

Pokud by se chtěl ještě někdo v posledních dnech zapojit do pomoci s organizací či propagací Veggie Parade, co může udělat, komu se má ozvat?

Nejlepší je vyplnit formulář http://bit.ly/vp-dobrovolnik, kde si zájemci o dobrovolnictví vyberou, s čím konkrétně by mohli pomoci. Náš tým je opravdu maličký, takže uvítáme každou ruku.

Sami se účastníte různých demonstrací ale i happeningů. Vnímáte, že se nějak mění ochota kolemjdoucích naslouchat vašim argumentům?

Rozhodně. Veřejnost, se kterou se na stáncích a demonstracích setkáváme, je veganství nakloněnější než kdy dříve a to navzdory tomu, že koluje takové množství vtipů, které si z veganů dělají legraci. I proto si myslíme, že humor je zde způsob, jak se vyrovnat s myšlenkou, že na tom veganství opravdu něco bude.

Jak se změnily k lepšímu práva zvířat a podmínky jejich chovu za těch 10 let, co se Veggie Parade koná?

Změny jsou drobné, ale je znát určitý vývoj. Klece slepic, snášejících vejce, se zvětšily přibližně o plochu o velikosti pohlednice, trochu se zkrátila doba, kterou stráví březí a kojící prasnice v porodních boxech, zakázalo se rutinní zkracování ocasů selat, zrušilo se vazné ustájení krav apod. ale v kontextu všeho, čím si zvířata prochází, jde podle nás spíše o kosmetické změny. Navíc ani tyto zákony nejsou mnohdy dodržovány. Skvělé je, že oproti situaci před 10 lety dnes v Česku existuje hned několik azylových farem, které jsou schopny se zcela nezištně postarat o zvířata, která měla to štěstí, že byla z těchto děsivých životních podnímek tzv. živočišné výroby osvobozena.

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzu

Za těch deset let se mnohonásobně zlepšily podmínky pro ty, kteří se chtějí stravovat čistě rostlinně, byť rozdíl mezi Prahou a menšími městy je velice kontrastní. Co vidíte jako největší milníky, že žít vegansky v Česku je dnes snazší? A co naopak nejvíce brání tomu, aby to bylo ještě jednodušší a dostupnější?

Ano, ten rozdíl je opravdu markantní. Před deseti lety šlo všechny veganské restaurace v Česku i na Slovensku spočítat na prstech jedné ruky, zatímco dnes jich je přes 80. Pro mě osobně coby sýrového závisláka bylo velkým milníkem prosazení pizzy s veganským sýrem v řadě klasických pizzerií. Pro milovníky cappuccina bylo přelomovou změnou spíše to, že začíná být normou kaváren mít v nabídce rostlinné mléko. Překážkou jsou určitě vyšší ceny některých veganských výrobků, které člověk sice kupovat nemusí, ale přechod na veganství dost usnadňují. Slabou stránkou je také nabídka klasických restaurací zejména v menších obcích. Přitom by nebylo nijak těžké do nabídky zařadit pár levných a rychlých veganských jídel na bázi zeleniny, luštěnin či hub s těstovinami, hranolky či rýží.

Veggie Parade

Zmínila jsi, že jsi sýrová závislačka. Kterou z veganských značek máš nejraději, případně vyrábíš si “sýry” i doma?

Na pizzu a do toastů mám nejradši obyčejný Veganline a pro slavnostnější okamžiky zase ráda sahnu po luxusním vegmelínu od Alexýrů, který připomíná hermelín.

Nedávno jsem v článku 12 potravin, které mi doma nesmí chybět o surovinách, na které nedám dopustit. Které ingredience nesmí chybět ve tvé kuchyni?

Základní věci jako rýže (jasmínová a natural), těstoviny (lasagne, fettuccine), luštěniny (hlavně červená čočka a cizrna), tofu, tempeh, dále olivy, nakládená zelenina, lahůdkové droždí, černá sůl a nově též cizrnová mouka, ze které jdou udělat skvělé bezvaječné omelety.

Která z událostí či novinek v oblasti veganství ti v poslední době udělala největší radost?

Letos jsem měla radost z otevření veganského sociálního bistra Střecha, protože v sobě snoubí pomoc lidem i ostatním zvířatům. Loni mě zase velmi potěšilo, že český spolek skeptiků Sisyfos, který má jinak tendenci hájit status quo, uspořádal přednášku nizozemského veganského skeptika Leona Kortewega.

Co by jsi chtěla vzkázat těm, kteří čtou tento rozhovor?

Ať pokud možno nezůstávají jen u veganství a vyberou si z nepřeberného množství různých aktivistických činností to, co je jim nejbližší, pokud si také přejí, aby se věci začaly hýbat. Někdo se účastní demonstrací, někdo tlačí na legislativní změny, někdo osvobozuje zvířata z nevyhovujících podmínek, někdo provozuje azylovou farmu, kam se tato zvířata umisťují, někdo vaří veganské ochutnávky pro veřejnost, někdo natáčí informační videa, někdo překládá články ze zahraničí apod. A kdo je třeba zcela zaneprázdněn, může tyto snahy alespoň finančně podpořit. Věřím, že jen s aktivním hnutím můžeme docílit nějaké skutečné změny pro zvířata.

Jubilejní desátý a poslední ročník Veggie Parade odstartuje 9. června v 14:30 z Václavského náměstí. Kromě pochodu se můžete těšit na bohatý doprovodný program a mnoho a mnoho veganských pochutin. Další podrobnosti najdete na adrese veggie-parade.cz.

foto: Alexandr Darius Radecký a Andrea Posledníková / archiv Veggie Parade
Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?