Články

Dochucování
05.08.2019 napsal/a Pavel Ovesný
Přirozené kořenění a dochucování jídel je skutečním uměním rostlinné kuchyně. Řekneme si pár slov o páte chuti umami a koukneme na zoubek nejčastějším ingrediencím, které vám pomohou doladit tu správnou chuť.
Kešu ořechy
29.07.2019 napsal/a Pavel Ovesný
Kešu oříšky pochází původně z Brazilie, ale poté, co se díky námořníkům dostaly do Indie, se odtud rozšířily do dalších tropických oblastí. Dnešními významnými producenty jsou například Brazílie, Vietnam, Indonésie nebo Pobřeží slonoviny....
rostlinné sýry
23.07.2019 napsal/a Pavel Ovesný
Ani jako vegan nebo člověk s alergií na laktózu či kasein se nemusíte chuti a vlastností sýrů tak úplně vzdát - existují totiž jejich rostlinné alternativy. Pokusil jsem se dát dohromady jejich přehled a přidat moje praktické i chuťové zkušenosti s nimi.
Pohanka
16.07.2019 napsal/a Pavel Ovesný
Pravlastí pohanky jsou Himaláje, dokud se do Evropy dostala s mongolskými kočovníky a tatarskými nájezdníky. Je další z tradičních potravin, které se pomalu vrací do českého jídelníčku. A je opravdu proč - z hlediska nutriční hodnoty má skladbu...
Ořechy a semínka
07.07.2019 napsal/a Pavel Ovesný
Ořechy a semínka patří díky vysokému obsahu bílkovin i kvalitních tuků mezi nejhodnotnější potraviny. Jejich využití je opravdu všestranné. Věděli jste, že je dobré je před konzumací namočit na pár hodin do vody?
jáhly
13.06.2019 napsal/a Pavel Ovesný
Jáhly, žluté kuličky velké v průměru asi jeden milimetr, se vyráběna loupáním prosa. Za časů našich předků se podobně jako pohanka na talíři objevovaly mnohem častěji, o čemž svědčí řada tradičních receptů (např. jáhelník). A to i přesto, že...
03.06.2019 napsal/a Pavel Ovesný
Červená řepa pochází ze Středomoří, už v období starého Říma platila nejen jako potravinu, ale především jako lék. Je totiž výrazně zásaditá a tak pomáha bojovat nejen s viry, ale také různými kvasinkovými bakteriemi. Z minerálů je bohatě...
7 univerzálních eko-čističů všech babiček: Jak je vyrobit doma?
21.05.2019 napsal/a partnerský článek
Citrón, ocet, jedlá soda. Naše babičky si s úklidem dovedly poradit jen s pár základními ingrediencemi. Poradíme vám receptury na základní čističe domácnosti. A pokud si na ně netroufnete, najdete i tipy základních čistících prostředků v přírodnějších variantách. Přečtěte si více na blogu Econea.
Fazole
14.05.2019 napsal/a Pavel Ovesný
Bohatá rodina fazolí se může pochlubit širokou paletou barev, velikostí a chutí. Pro všechny platí, že jsou cenným zdrojem kvalitních sacharidů, bílkovin a dalších živin. Přečtete si, jak je můžete využít v kuchyni.
Týdenní veganský jídelníček
02.05.2019 napsal/a Pavel Ovesný
Jak sestavit veganský jídelníček, aby v něm nescházelo nic podstatné? V článku najdete hlavní zásady veganské pyramidy a také týdenní plán, jak jej sestavit, aby v něm nic nechybělo.

Stránky

Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny i chutě na kurzech veganského vaření.