Články

Luštěniny ve veganské stravě
03.01.2017 napsal/a Pavel Ovesný
Přes výživovou prospěšnost luštěnin jich sní průměrný Čech jen okolo 2,5 kg za rok. Zato u veganů či veganek to bude jistě i několik desítek kilogramů. Pojďme se podívat na rychlý průlet tím, co všechno je možné připravit z čočky, hrachu, cizrny či soji a sojových výrobků.
nepečené veganské cukroví
12.12.2015 napsal/a Mirka Slámová
Po úspěchu loňského článku o nepečeném veganském cukroví je tu jeho následovník. Nepečené cukroví nejen dobře chutná, ale je radost ho tvořit. Těšit se můžete třeba na pohankovou princeznu nebo sladké cizrnové a fazolové kuličky.
zdravé raw cukroví
17.12.2014 napsal/a Mirka Slámová
Vánoce jsou tradičně spojeny s přejídáním a spoustou nezdravého jídla. Báječně chutnající cukroví ale můžete vytvořit i bez mouky, másla a pečení. Nechte se inspirovat přehlídkou dobrot, které vznikly jedno sobotní odpoledne v prima atmosféře jedné útulné kavárny.
naklíčené mungo
22.01.2013 napsal/a Pavel Ovesný
Kupovat si naklíčená semínka za spoustu peněz někde v supermarketu? Zbytečnost. Domácí nakličování je docela jednoduché a vystačíte si i bez speciálních misek, jen s běžnou výbavou kuchyně.
Pórek
16.12.2018 napsal/a Pavel Ovesný
Pórek nebo také pór patří rodově k česnekům. Byl pěstován již Egypťany, Řeky a Římany ve starověku. Ozimé odrůdy dobře snáší i nízké teploty a zkušení zahrádkáři si tak mohou dopřát čestvý lokální pórek i v zimě. Jeho zelená část...
Jak chytře šetřit vodou v domáctnosti a ušetřit nějakou tu korunu
19.08.2018 napsal/a partnerský článek
Omezením zbytečného plýtvání a chytrými fígly, jako jsou úsporné sprchové hlavice a šetřiče nebo perlátory, můžete nejen ušetřit životadárnou tekutinu, ale také ušetřit stokoruny až tisíce z vašeho rodinného rozpočtu. Přečtěte si více na blogu Econea.
Tofu
14.08.2018 napsal/a Pavel Ovesný
Pro jedny bílá hmota bez chuti, pro druhé univerzální surovina, ze které lze udělat dezert, majonézu, pomazánku nebo dobroty různých světových kuchyní. Řeč je samozřejmě o tofu. Pojďme se mu kouknout na zoubek.
Římský kmín
04.08.2018 napsal/a Pavel Ovesný
Římský kmín (občas se také známý pod názvem kumín) pochází z údolí Nilu v Egyptě, jeho pěstování se ale rozšířilo do mnohých dalších koutů světa. S běžným evropským kmínem má společný jenom vzhled, jinak se v mnohém liší. Jeho chuť je hodně...
Amarant
25.07.2018 napsal/a Pavel Ovesný
Amarant neboli laskavec je další z pseudoobilnin pocházející z Jižní Ameriky, jež patří mezi tradiční potraviny Inků a Aztéků. Cenný je jeho vysoký obsah bílkovin, ve kterých je zastoupen také lysin, jedna z osmi esenciálních aminokyselin, jenž v...
Sojová omáčka Tamari
13.07.2018 napsal/a Pavel Ovesný
Tamari patří společně se Shoyu mezi dvě tradiční asijské sojové omáčky. Vyrábí se procesem přírodního kvašení známým stovky let ze směsi rozdrcených sójových bobů, fermentačního činidla (Aspergillus oryzae) a vody (a narozdíl od Shoyu bez pšenice...

Stránky