Články

kopřiva
10.04.2021 napsal/a Alena Teclová | rubrika: Potraviny, V kuchyni
Kopřiva je odpradávna součástí lidového léčitelství. I když by ji mnozí zahrádkáři označili spíše za pohromu, vysoký podíl tělu prospěšných látek byl potvrzen mnoha výzkumy. Brzy na jaře se začínají objevovat první malé rostliny a je proto nejvyšší čas vyrazit do přírody.
Rostlinné zdroje selenu
08.04.2021 napsal/a Lenka Špaček | rubrika: Výživa
Selen, opomíjený, avšak nesmírně důležitý minerál, který je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému, krásnou pleť či plodnost. Víte, kde se nachází a co způsobí nadměrný příjem? A je rostlinný zdroj tohoto minerálu dobře vstřebatelný?
Vegan senior
06.04.2021 napsal/a Lenka Špaček | rubrika: Veganství, Výživa
Jak vypadá rostlinné stravování v seniorském věku? Požádala jsem o pomoc několik osob starších 55 let o jejich zkušenosti. Díky jejich odpovědím na několik otázek vám mohu předat i osobní poznatky a úskalí veganského stravování.
Topinambury
04.04.2021 napsal/a Natálie Hrubá | rubrika: Potraviny
Topinambury? Určitě jste o těchto "židovských bramborách" někdy letmo slyšeli. Ale kolik z nás je aktivně zařadilo do svého jídelníčku? Pojďme se podívat na to, čím nám topinambury mohou obohatit život a kde je můžete využít v kuchyni.
Velikonoční beránek
30.03.2021 napsal/a Lenka Špaček | rubrika: V kuchyni, Veganství
Provedeme vás velikonočními tradicemi a jejich etickými alternativami. Můžete si tak bez obav dopřát veganské Jidáše, mazanec či beránka. A máme pro vás tipy na genderově vyváženou koledu, veganskou výzdobu a spoustu dalšího.
divoké byliny
29.03.2021 napsal/a Alena Teclová | rubrika: Potraviny, V kuchyni
Divoké byliny nejsou žádný plevel! Využívali je už naši předci, a to jak v kuchyni, tak i v léčitelství. Dnes jsou povětšinou mnohem výživnější než běžně prodávané druhy ovoce a zeleniny. Obsahují vitamíny, minerály, ale také něco, kvůli čemu se jim pěstované odrůdy nemohou vyrovnat.
Luštěniny v kuchyni
27.03.2021 napsal/a Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny, V kuchyni
Končí vaše luštěninové fantazie u čočky na kyselo a fazolového guláše? Nechte se inspirovat pestrým využitím luštěnin v hlavních jídlech, pomazánkách, polévkách, burgerech, kaších i jako sladké nebo slané mlsání.
Vegan ve škole
24.03.2021 napsal/a Lenka Špaček | rubrika: Veganství, Výživa
Školní věk je specifický nástupem dítěte do školy, začátkem puberty, školním stravováním a rovněž i školními i mimoškolními pobyty. Pojďme se společně podívat, jak toto nelehké období dobře zvládnout na rostlinné stravě. Školní věk jsme pro tento článek rozdělili do dvou částí – mladší školní věk od 7 do 11 let a starší školní věk od 12 do 15 let.
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy. V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o nezbytnou teorii a praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům a semínkům, alternativám masa a mléka, dochucování, klíčení, fermentaci a mnohému dalšímu. Online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 12 let veganské praxe. Zjistěte víc
kedlubna
22.03.2021 napsal/a Natálie Hrubá | rubrika: Potraviny, V kuchyni
Kedlubny jsou vhodné k baštění za syrova i k tepelné úpravě. Jejich nabušené výhody si můžete vychutnat v pověstném zelí, ale také v polévce, plackách a dokonce existují i kedlubnové hranolky. Přečtete si o ní víc a při příštím nákupu si jich přineste rovnou dvojnásobek.
Vegan ve školce
17.03.2021 napsal/a Lenka Špaček | rubrika: Veganství, Výživa
Vyslat malého vegana do školky většinou znamená vystavit ho poprvé neveganskému prostředí. Přečtete si řadu praktických tipů, jak takovou situaci zvládnou, a také se poučte jak zvládat rostlinný jídelníček dětí ve věku od 3 do 6 let.
salát
15.03.2021 napsal/a Alena Teclová | rubrika: Potraviny, V kuchyni
Listové saláty bývají populární hlavně v létě. Jsou lehké, osvěžující a dají se použít mnoha způsoby. Některé mají nevýraznou chuť, jiné mohou být naopak pikantní. Celkově existuje několik desítek druhů. Pojďme si udělat přehled v těch nejrozšířenějších.
přírodní barva Ratri - laSaponaria
13.03.2021 napsal/a Natálie Hrubá | rubrika: Recenze
Mít vlasy jako bohyně noci? Žádný problém! Ratri od italské eko značky laSaponaria nabízí snadnou cestu k vyživeným kadeřím v barvě nočního tajemna. A to bez kompromisů k životnímu prostředí.
Pomeranče
12.03.2021 napsal/a Natálie Hrubá | rubrika: Potraviny
Pomeranče jsou lidmi milovány, a to naprosto zaslouženě. Pojďme se podívat, co skrývají pod slupkou. Mají skutečně tolik vitamínu C? A jak je můžete beze zbytku zužitkovat nejen v kuchyni, ale také v kosmetice nebo při úklidu v domácnosti?
10.03.2021 napsal/a Lenka Špaček | rubrika: Veganství, Výživa
Dnes otevřeme velmi kontroverzní téma a to veganský životní styl u dětí. Můžou být děti vegany? Je to vůbec možné? Jak se k tomuto tématu staví světové zdravotnické organizace a čeští pediatři? Jak by vůbec měl vypadat jídelníček, první příkrmy a existuje něco jako veganské umělé mléko? Pojďme si tato témata projít společně.
Pavel Ovesný
08.03.2021 napsal/a Pavel Ovesný | rubrika: Rozhovory, Veganství
V rozhovoru s autorkou podcastu EKOmaniaci Pavlou Wernerovou jsme si povídali o tom, jak jsem se dostal k veganství, proč jsem založil web, který právě čtete, jak vyzrát na jídlo na cestách nebo jak vypadá rostlinný jídelníček a co by v něm nemělo chybět.

Stránky

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?