Články

Domácí šípkový čaj
22.11.2021 napsal/a redakce | rubrika: Potraviny, V kuchyni
Proč kupovat exotické superpotraviny, když nám jedna z nejlepších roste hojně za humny? Šípek má mnohostranné využití a výrazné zdravotní účinky, pro které ho doporučoval už Hippokrates.
Ořechy a semínka
15.11.2021 napsal/a Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny
Ořechy a semínka patří díky vysokému obsahu bílkovin i kvalitních tuků mezi nejhodnotnější potraviny. Jejich využití je opravdu všestranné. Věděli jste, že je dobré je před konzumací namočit na pár hodin do vody?
Užiteční pomocníci v kuchyni
08.11.2021 napsal/a Pavel Ovesný | rubrika: V kuchyni
Přechod na rostlinnou stravu může znamenat dost odlišný styl vaření a přípravy jídla. Bez kterých "mašinek" nedám ani ránu a na co všechno se je snažím používat? Víte třeba, že v sušičce můžete zkysat jogurt a některé odšťavňovače zvládnou i ořechová másla?
Azylové farmy
28.10.2021 napsal/a Natálie Hrubá | rubrika: Veganství
Azylové farmy jsou přehlížení hrdinové, kteří se v tichosti, krůček po krůčku, snaží zasadit o znatelné změny pro život bez násilí na zvířatech. Jaké je ale vlastně jejich poselství a jak je můžeme podpořit, ať už aktivně, nebo z pohodlí domova?
Brambory
21.10.2021 napsal/a Natálie Hrubá | rubrika: Potraviny, V kuchyni
Brambory - plodina spojující lidstvo napříč národy i staletími. Jejich oblibu, stejně jako nepřehlédnutelné výhody, jim zkrátka nelze upřít. Pojdťe se inspirovat tipy na jejich tradiční i méně časté využití v kuchyni.
bulgur - tabouleh
18.10.2021 napsal/a Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny, V kuchyni
Je chutnější než kuskus, výživnější než rýže, připravuje se rychleji než kroupy a má široké možnosti použití. Řeč je o bulguru, v české kuchyni zatím po hříchu málo známé, i když nijak exotické surovině, která má výraznou obilnou vůni a příjemnou oříškovu příchuť.
ochrana zvířat
11.10.2021 napsal/a Natálie Hrubá | rubrika: Veganství
O právech zvířat na plnohodnotný život se mluví čím dál víc. Za poslední léta se podařilo docílit alespoň několika pozitivních změn. Stojí za nimi organizace usilující o ochranu zvířat. O jakých je řeč, v čem působí a jak je můžeme podpořit?
Zelí
04.10.2021 napsal/a Dana Halušková | rubrika: Potraviny, V kuchyni
Málokterá zelenina má tolik druhů a tolik možností využití jako právě zelí. Skvěle chutná a nesporné jsou i jeho zdravotní účinky. Nejpopulárnější je právě fermentované, ať už je to klasické kysané hlávkové zelí nebo kimči z pekingského zelí.
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy. V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování, klíčení či kvašení. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a ptát se na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe. Zjistěte víc
Šípky
27.09.2021 napsal/a Natálie Hrubá | rubrika: Potraviny
Šípky jsou ozdobou podzimu! Nezdobí však jen krajinu, ale také naše recepty. Blahodárnost šípků je známá od nepaměti, ale jejich skrytý gastronomický potenciál stále ještě leckoho překvapí. A co vy, už jste propadli kouzlu šípkového sirupu nebo koláče?
Plnohodnotné rostlinné jídlo
24.09.2021 napsal/a Pavel Ovesný | rubrika: Veganství, Výživa
Mezi rostlinným jídlem a plnohodnotným rostlinným jídlem může být velký rozdíl. Například zelenina s těstovinami nebo rýží být poměrně chudá na bílkoviny i některé mikroživiny. Jak postupovat a co na talíř přidat, abyste z jídla dostali co nejvíce výživných látek?
Biopotraviny
21.09.2021 napsal/a Natálie Hrubá | rubrika: Ekologie, Potraviny
Bio neznamená jen potraviny bez nadbytečné chemie. Trápí vás velké lány řepky či kukuřice, ubývající hmyz a ptáci nebo zadržování vody v krajině? Podporou ekologického zemědělství přispíváte k řešení mnohem komplexnějšího problému. Chcete vědět více?
Houby v rostlinném jídelníčku
17.09.2021 napsal/a Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny
Houby jsou vítaným zpestřením rostlinného jídelníčku. Můžete je smažit, dusit, plnit nebo zapékat, hodí se do omáček, polévek i gulášů. Klasická houbová jídla lze připravit i ve veganských alternativách - ve smaženici nahradit vejce tofu, obalit je v luštěninové mouce či zapojit rostlinná mléka a smetany.
Dýně hokaido
14.09.2021 napsal/a Natálie Hrubá | rubrika: Potraviny, V kuchyni
Dýně hokaido nabírá v českých kuchyní poslední roky na popularitě. Její využití ale nemusí končit jen u polévky nebo pečení. Vykouzlíte z ní například kaši, smoothie nebo hokaido hummus. Pojďme se s ní seznámit blíže.
Sušičku G21 Breezer
09.09.2021 napsal/a Pavel Ovesný | rubrika: Recenze
Sušička (na ovoce) může vypadat jako poměrně zbytný pomocník. To ale platí především pro základní typy sušiček s pláty, které se skládají na sebe a na většinou kromě sušení ovoce, zeleniny nebo hub širší využití nemají. Profesionálnější nástroje ale nabízí mnohem více muziky.
farmářská zelenina
07.09.2021 napsal/a Natálie Hrubá | rubrika: Potraviny
Možnosti nákupů lokálních surovin jsou stále pestřejší a dostupnější. Možná o některých z nich ještě nevíte a právě vám je určený článek, ve kterém si vysvětlíme, co je to samosběr, bedýnkové služby nebo komunitou podporované zemědělství.

Stránky

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?