Články

Recepty ze seitanu
18.04.2018 napsal/a Pavel Ovesný
Seitan je tvárná surovina, kterou je při správném dochucení a troše kuchařské fantazie možné připravit na spousty způsobů. Třeba do gulášů, omáček, špízů, na nudličky do „číny“, zkrátka vařit, dusit, péct či smažit.
Smoothies: zelený sladký vitariánský eintopf plný vitamínů a minerálů
12.04.2018 napsal/a Pavel Ovesný
Listová zelenina je fantastickým zdrojem vitamínů a minerálů, po hříchu ale mnohým snad s výjimkou míchaných salátů zrovna nešmakuje. Na tuhle potíž ale existuje jeden trik - zelený, ale sladký koktejl zvaný smoothies.
červená čočka
20.03.2018 napsal/a Pavel Ovesný
Nemusí se dopředu namáčet, je hotová do 15 minut a příliš nenadýmá. Obsahuje mnoho bílkovin i minerálních vláken. Řeč je o červené čočce, která je díky své rychlé přípravě ideálním adeptem na vašeho kuchařského parťáka.
8 receptů z cizrny
20.01.2018 napsal/a Pavel Ovesný
Cizrna chutná ve sladké i slané variantě. Rozmixovanou s datlemi z ní vykouzlíte dezertní kuličky, ve slané kuchyni se skvělé vyjímá v pomazánkách, polévkách nebo guláších. Nechte se inspirovat, jak pestré spektrum jídel je možné z této "rohaté" luštěniny vykouzlit .
Lichořeřišnice
12.01.2018 napsal/a Pavel Ovesný
Pro někoho jsou její oranžové květy jen ozdobou balkónů či zahrad, pro jiné platí za užitečnou léčivky i vítané zpestření kuchyně. Řeč je o lichořeřišnici, původem jihoamerické rostlině, jenž postupně osídlila prakticky celý svět a v plané podobě...
Vaříme a pečeme pro vegany
05.01.2018 napsal/a Pavel Ovesný
Sehnatelné ingredience, vyvážené spojení osvědčeného a nového a atraktivní fotky. To jsou některé z důvodů, proč útlé knížky Vaříme pro vegany, Pečeme pro vegany a Smoothies z nakladatelství Vašut stojí za vaši pozornost.
Maca
31.12.2017 napsal/a Pavel Ovesný
Maca (řeřicha peruánská) pochází, jak již její název napovídá, z vysokohorských oblastí v Peru. Ve výživě tamních Indiánů patří mezi základní potraviny po tisíce let. Jde o tzv. adaptogen, který začali pro lepší přizpůsobení na nezvykle vysoké...
Lněné semínko - omega 3
30.12.2017 napsal/a Pavel Ovesný
Tuky tvořící mastné kyseliny patří mezi esenciální, tedy pro tělo nezbytné živiny. Které druhy rostlinných tučných potravin je při veganské stravě vhodné konzumovat a které je naopak doporučeno omezit či se jim vyhnout? Udělejte si přehled v rostlinných tucích!
Hlíva ústřičná
25.12.2017 napsal/a Pavel Ovesný
Hlíva ústřičná patří mezi nejznámější komerčně pěstované jedlé houby. Podobně jako například Jidášovo ucho či shitake patří mezi houby dřevokazné, jimž jsou kromě chutnosti a výborných nutričních vlastností přičítány i léčivé...
Hrách
18.12.2017 napsal/a Pavel Ovesný
Hrách setý pochází z východního Středomoří, pro své výtečně nutriční vlastnosti se rozšířil i po světě. Podobně jako u fazolí se nezralé hrášky či celé lusky používají jako zelenina (hrášek), zatímco zralá semena (hrách) jako luštěnina. Zrna...

Stránky