Kombucha je fermentovaným nápojem ze slazeného čaje. Kvašením dochází ke vzniku mnoha hodnotných látek, takže může být vítaným ozvláštněním jídelníčku a osvěžením v horkých dnech. Díky sekundární fermentaci s ovocem či bylinkami dosáhnete skvělých chutí.
Ořechová a semínková másla se mohou pochlubit skvělými nutričními vlastnostmi. Nahraďte jimi olej v pomazánkách a získáte více výživy a méně kalorií. Hodí se i na palačinky, do ovocných salátů nebo na přípravu různých dresingů.
Klasické omáčky bez smetany nebo masového vývaru? V omáčkovém speciálu vám poradíme tipy a triky, jak docílit co nejvěrnější chuti, co použít na zahuštění a které alternativy masa se hodí ke svíčkové, koprovce nebo do boloňské.
Někteří vůbec nesvačí, jiní si vystačí s kouskem ovoce. A pro ty ostatní je tu svačinový speciál, plný tipů na zdravé svačiny. Mimo jiné se můžete inspirovat recepty na domácí müsli tyčinky, granolu, jáhlový koláč nebo pomazánky.
Znají ji všichni, její dary však využívá málokdo. Pampeliška byla pro organismus od pradávna ceněnou rostlinou a ani dnes tomu není jinak. V kuchyni využijete její kořen, listy i květ. Přečtete si, jak z ní vyrobíte čaj, kávu, sirup nebo med.
Zelenina nepatří jen do slané kuchyně, ale své místo si získala i v té sladké. Máme pro vás čtyři skvělé recepty na zeleninové moučníky, které si zamilujete, i když nepatříte mezi milovníky zeleniny. Nevěříte? Vyzkoušejte a uvidíte sami.
Provedeme vás velikonočními tradicemi a jejich etickými alternativami. Můžete si tak bez obav dopřát veganské Jidáše, mazanec či beránka. A máme pro vás tipy na genderově vyváženou koledu, veganskou výzdobu a spoustu dalšího.
Luštěninové a obilovinové mouky, lněná nebo chia semínka nebo zralý banán. Nejen tím je možné ve sladkých i slaných receptech možné nahradit vajíčka. Dozvíte se také spoustu konkrétních tipů, jak na bezvaječné knedlíky, omelety nebo lečo.
Divoké byliny nejsou žádný plevel! Využívali je už naši předci, a to jak v kuchyni, tak i v léčitelství. Dnes jsou povětšinou mnohem výživnější než většina běžně prodávaných druhů ovoce a zeleniny.
Gomasio je semínková sůl, vyráběná nejčastěji ze sezamu, ale také dalších semínek. Použít jej můžete k dochucení polévek, salátů, brambor a příloh jako je rýže, pohanka či bulgur přímo na talíři.
Není kakao jako kakao. Podívejte se, jak se liší podle způsobu zpracování a přesvěčte, že se může jednat o opravdu výživnou pochoutku. A chybět nebude ani recept na domácí hnědou i bílou veganskou čokoládu.
Lívance jsou snídaňovou pochoutkou, kterou miluje snad každý. I v rostlinné variantě mohou být od těch tradičních k nerozeznání. V našem lívancovém speciálu najdete postupy a recepty na lívance vločkové, kynuté, jogurtové, proteinové i slané.
Kurkuma už je dnes natolik rozšířená, že snad není nikdo, kdo by ji neznal. Využívá se v kuchyni, ke kosmetickým účelům a tvoří jeden ze základních pilířů Ajurvédy. Pojďme se podívat, jaké má kurkuma účinky, o jakou rostlinu se vlastně jedná a jak ji používat.
Kari bude nejspíše to první koření, které se vám vybaví, když se řekne veganské nebo vegateriánské vaření. Věděli jste ale, že kari je jen zjednodušenou britskou verzí indického originálu? A že kromě prášku existuje také kari pasta?
Bojíte se o nedostatek bílkovin? Pravděpodobně zbytečně. Jsou to vitamíny B12, D, minerály jako vápník, železo, jód, zinek nebo selen a také omega-3 mastné kyseliny, na co je potřeba si při rostlinném jídelníčku dát pozor. Jaké se jsou jejich vhodné zdroje a které je nutné doplňovat?
Supermarkety jsou plné exotického ovoce a zeleniny z dovozu, ale přitom existuje řada lokálních druhů s širokými možnostmi využití i řadou zdravotních benefitů. Přečtěte si tipy a triky, jak můžete zimní zeleninu upéct, uvařit, podusit nebo zkvasit.
Přemýšlíte, jak rostlinně nahradit kapra nebo lososa? Dumáte, jak docílit rybí chuti v pomazánkách i dalších jídlech? Chcete mít přehled, jaké veganské rybí alternativy můžete koupit v obchodech? To vše se dozvíte v našem (ne)rybím speciálu.