Články

rostlinná mléka
22.08.2017 napsal/a Pavel Ovesný

Na trhu je dnes k dostání celé řada rostlinných mlék v tetrapackových krabicích i sušeném stavu. Zdravé a čerstvé nápoje ze zrní, semínek a ořechů lze ale snadno vyrobit s pomocí mixéru a sítky i ve vaší domácí kuchyni.

Černá sůl
15.08.2017 napsal/a Pavel Ovesný

Černá sůl (ve skutečnosti spíše šedo-růžová) je druhem nerafinované vulkanické soli s výraznou chutí po vajíčkách, za kterou mohou její siřičité složky. Kromě nich obsahuje také železo a některé další minerály, proti běžné soli naopak není tolik zastoupen sodík. Populární je...

Agar-agar
10.07.2017 napsal/a Pavel Ovesný

Agar-agar je rostlinná alternativa k želatině (jenž je živočišného původu). Získává se vařením červené mořské řasy tengusa (navzdory tomu mají agarové polotovary barvu bílou) a posléze chlazením gelu, až ztuhne na pevnou konzistenci. K sehnání je ve formě...

jáhly
13.06.2017 napsal/a Pavel Ovesný

Jáhly, žluté kuličky velké v průměru asi jeden milimetr, se vyráběna loupáním prosa. Za časů našich předků se podobně jako pohanka na talíři objevovaly mnohem častěji, o čemž svědčí řada tradičních receptů (např. jáhelník). A to i přesto, že proso je na pěstování náročnější....

sezam
24.05.2017 napsal/a Pavel Ovesný

Sezamové semínko obsahuje kvalitní bílkoviny (okolo 20%), stopové prvky, vlákninu, dále je výborným zdrojem vápníku, fosforu, železa, zinku, draslíku. Téměř polovinu obsahu ovšem tvoří velice kvalitní tuk, který pozitivně ovlivňuje cholesterol a spoustu vitaminů, hlavně vitamin E, B, karoteny...

Vitariánství
02.05.2017 napsal/a Pavel Ovesný

Vitariánství (známé také jako syrová nebo živá strava, či pod anglickým termínem raw food) je stravovací/životní styl, jenž se zaměřuje na nezpracovanou rostlinnou stravu, případně tu, která neprošla teplotou vyšší než 42°C (některé zdroje uvádí 45°C). Vitariánský...

Irský mech
10.04.2017 napsal/a Pavel Ovesný

Mořská řasa zvaná Irský mech patří podobně jako známější agar mezi rostlinné alternativy želatiny. Narozdíl od agaru, který se musí alespoň krátce povařit, aby zhoustnul, se však Irský mech vařit nemusí a je tak jasným...

tempeh
24.03.2017 napsal/a Pavel Ovesný

Zatímco v oblasti Indonésie platí za tradiční jídlo, v Česku je tempeh potravinou poměrně neznámou. V širším povědomí je znám především mezi vegetariány a vegany, k sehnání je pak většinou pouze v specializovaných obchodech se zdravou výživou. Základem tempehu jsou podobně jako u tofu sójové...

festival Evolution
19.03.2017 napsal/a redakce

O víkendu 24. až 26. března 2017 se Výstaviště v pražských Holešovicích stane cílem všech příznivců zdravého životního stylu a osobního rozvoje. Na jeho návštěvníky čeká na čtyři sta tuzemských i zahraničních vystavovatelů a také bohatý program, který představí přes 150 účinkujících.

Lněné semínko
01.03.2017 napsal/a Pavel Ovesný

Len je bohatý na bílkoviny, tuky a vlákninu. Obsahuje přibližně 40% tuku, 28% vlákniny, 21% bílkovin, 4% popela a 6% ostatních uhlohydrátů, jenž zahrnují cukry, fenolové kyseliny, lignany a hemicellulozu. Je však třeba brát na vědomí, že konkrétní složení se může měnit v závislosti na prostředí...

Stránky