Články

Mrkev
19.01.2021 napsal/a Natálie Hrubá | rubrika: Potraviny
Mrkev je jedna z nejzákladnějších surovin v našich kuchyních. Je nabitá prospěšnými látkami a nabízí řadu využití. Vedle klasik typu dušené mrkve nebo svíčkové i těch, o kterých jste možná ještě neslyšeli.
Vitamín B12
16.01.2021 napsal/a Lenka Špaček | rubrika: Veganství, Výživa
Vitamín B12 je obdařen řady mýty a je načase si říct, proč je tak nezbytné jej na rostlinné stravě doplňovat. Opravdu je pro vývoj těla nezbytný? A víte, že může nedostatek způsobovat deprese? A pro koho je nedostatečná suplementace nejvíce ohrožující?
kurkuma
14.01.2021 napsal/a Alena Teclová | rubrika: Potraviny, V kuchyni
Kurkuma už je dnes natolik rozšířená, že snad není nikdo, kdo by ji neznal. Využívá se v kuchyni, ke kosmetickým účelům a tvoří jeden ze základních pilířů Ajurvédy. Pojďme se podívat, jaké má kurkuma účinky, o jakou rostlinu se vlastně jedná a jak ji používat.
Kuchyňské bylinky
09.01.2021 napsal/a Natálie Hrubá | rubrika: Potraviny, V kuchyni
Máta, bazalka, oregano, tymián nebo třeba saturejka či estragon. Bylinky jsou přirozenou součástí kuchyně od nepaměti. Víte však, jak se která správně používá, jak si je vypěstovat doma a jak z jejich darů získat to nejlepší?
Mooi Kebab
06.01.2021 napsal/a redakce | rubrika: Novinky
Z iniciativy majitelů objektu a zakladatele rostlinného bistra Mooi Zdeňka Třose se z Černé Labutě stává první veganský dům v ČR. Kromě nově otevřené "kebabárny" tu pod jednou střechou už pár let najdete i prodejnu Vegan World a veganskou restauraci Loving Hut.
Zdravá výživa
03.01.2021 napsal/a Pavel Ovesný | rubrika: Výživa
Méně průmyslově zpracovaných potravin, více zeleniny a ovoce, luštěnin či celozrnných výrobků. Tak nějak by ve zkratce mohl znít předpis pro zdravou výživu.
Rýže
21.12.2020 napsal/a Alena Teclová | rubrika: Potraviny, V kuchyni
Rýže patří k jedné z nejpěstovanějších plodin na světě. Existují několik tisíc druhů, my se podíváme na základní, se kterými se v kuchyni běžně setkáváme. Řekneme si, jaký je v nich rozdíl, na co který použít a jak rýži správně připravit.
Vitamin D v zimě
17.12.2020 napsal/a Pavel Ovesný | rubrika: Veganství, Výživa
Jedním z důvodů, proč máme v zimě méně energie a vitality, je nedostatek vitaminu D. Asi víte, že produkují kožní buňky vystavené UV záření ze slunce. Jak si ale poradit v zimních měsících, kdy chodíme zahaleni a slunce je nízko nebo nesvítí vůbec?
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy. V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o nezbytnou teorii a praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům a semínkům, alternativám masa a mléka, dochucování, klíčení, fermentaci a mnohému dalšímu. Online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 12 let veganské praxe. Zjistěte víc
Domácí šípkový čaj
15.12.2020 napsal/a redakce | rubrika: Potraviny, V kuchyni
Proč kupovat exotické superpotraviny, když nám jedna z nejlepších roste hojně za humny? Šípek má mnohostranné využití a výrazné zdravotní účinky, pro které ho doporučoval už Hippokrates.
Radico - BIO bylinná kúra na vlasy
12.12.2020 napsal/a Natálie Hrubá | rubrika: Eko Bio Domov, Recenze
Rostlina Brahmi si mezi lidmi vysloužila označení „bylinka mládí“. Je opravdu prášek z jejich sušených listů pro vlasy tak blahodárný, jak se traduje? Rozhodla jsem se to vyzkoušet na vlastní kůži.
Tempeh z lupiny
25.11.2020 napsal/a Pavel Ovesný | rubrika: Novinky
Objevuje se sója ve vašem jídelníčku až příliš často a chtěli byste to změnit? Nabídka na českém trhu se letos rozrostla o lupinových tempeh nebo hrachové miso.
Seriál Síla soucitu
24.11.2020 napsal/a redakce | rubrika: Filmy, Veganství
Šestidílný seriál Síla Soucitu z dílny Kolektivu pro zvířata se snaží široké veřejnosti dokázat, že veganství není jen životním stylem úzké skupiny alternativců nebo trendem mladé generace, ale že vegan či veganka může být opravdu kdokoliv.
Vápník z rostlinných zdrojů
22.11.2020 napsal/a Pavel Ovesný | rubrika: Výživa
Vápník je nejvíce zastoupeným minerálem v našem těle. Pojďme se si představit jeho nejlepších zdroje v rostlinné říši a říct si také něco o tom, co napomáhá a naopak brzdí jeho optimální využitelnost pro lidský organismus.
Karob
16.11.2020 napsal/a Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny
Karob, známý také pod jménem svatojánský chléb, se vyrábí mletím lusků rohovníku obecného. Obsah bílkovin se v karobu pohybuje okolo 5 procenty, hojně jsou v něm zastoupeny vápník, draslík, hořčík, sodík, fosfor a železo, vitaminy A, B a D.
Hrách polévka, pomazánka, kaše, salát i pučálka
06.11.2020 napsal/a Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny, V kuchyni
Hrách se sice v popularitě luštěnin krčí za cizrnou, fazolemi a čočkou, v kuchyni má však neméně všestranné použití. Ochutnat jej můžete v polévkách, kaších, pomazánkách, ale jaké v podobě veganského proteinu nebo hrachových chipsů.

Stránky

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?