Už jste zařadili superpotraviny do svého jídelníčku? Nejspíše ano a ani o tom zatím nevíte! Superpotraviny nejsou jen cizokrajnými plodinami s vůni dálek, ale i naše staré dobré borůvky, mák, česnek nebo červená řepa! Jaké výhody nám nabízí, a to nejen pro naše tělo?
Existuje snad zelenina, která by měla celosvětově větší oblibu, než rajčata? Jí se k snídani, jen tak jako dopolední svačinka, k obědu i k večeři. Na rajčata je zkrátka vždy ta správná chvíle!
Kombucha je fermentovaným nápojem ze slazeného čaje. Kvašením dochází ke vzniku mnoha hodnotných látek, takže může být vítaným ozvláštněním jídelníčku a osvěžením v horkých dnech. Díky sekundární fermentaci s ovocem či bylinkami dosáhnete skvělých chutí.
Ořechová a semínková másla se mohou pochlubit skvělými nutričními vlastnostmi. Nahraďte jimi olej v pomazánkách a získáte více výživy a méně kalorií. Hodí se i na palačinky, do ovocných salátů nebo na přípravu různých dresingů.
Klasické omáčky bez smetany nebo masového vývaru? V omáčkovém speciálu vám poradíme tipy a triky, jak docílit co nejvěrnější chuti, co použít na zahuštění a které alternativy masa se hodí ke svíčkové, koprovce nebo do boloňské.
Někteří vůbec nesvačí, jiní si vystačí s kouskem ovoce. A pro ty ostatní je tu svačinový speciál, plný tipů na zdravé svačiny. Mimo jiné se můžete inspirovat recepty na domácí müsli tyčinky, granolu, jáhlový koláč nebo pomazánky.
Znají ji všichni, její dary však využívá málokdo. Pampeliška byla pro organismus od pradávna ceněnou rostlinou a ani dnes tomu není jinak. V kuchyni využijete její kořen, listy i květ. Přečtete si, jak z ní vyrobíte čaj, kávu, sirup nebo med.
Zelenina nepatří jen do slané kuchyně, ale své místo si získala i v té sladké. Máme pro vás čtyři skvělé recepty na zeleninové moučníky, které si zamilujete, i když nepatříte mezi milovníky zeleniny. Nevěříte? Vyzkoušejte a uvidíte sami.
Provedeme vás velikonočními tradicemi a jejich etickými alternativami. Můžete si tak bez obav dopřát veganské Jidáše, mazanec či beránka. A máme pro vás tipy na genderově vyváženou koledu, veganskou výzdobu a spoustu dalšího.
Luštěninové a obilovinové mouky, lněná nebo chia semínka nebo zralý banán. Nejen tím je možné ve sladkých i slaných receptech možné nahradit vajíčka. Dozvíte se také spoustu konkrétních tipů, jak na bezvaječné knedlíky, omelety nebo lečo.
Divoké byliny nejsou žádný plevel! Využívali je už naši předci, a to jak v kuchyni, tak i v léčitelství. Dnes jsou povětšinou mnohem výživnější než většina běžně prodávaných druhů ovoce a zeleniny.
Gomasio je semínková sůl, vyráběná nejčastěji ze sezamu, ale také dalších semínek. Použít jej můžete k dochucení polévek, salátů, brambor a příloh jako je rýže, pohanka či bulgur přímo na talíři.
Není kakao jako kakao. Podívejte se, jak se liší podle způsobu zpracování a přesvěčte, že se může jednat o opravdu výživnou pochoutku. A chybět nebude ani recept na domácí hnědou i bílou veganskou čokoládu.