Články

Brambory
29.05.2020 napsal/a Natálie Hrubá
Brambory - plodina spojující lidstvo napříč národy i staletími. Jejich oblibu, stejně jako nepřehlédnutelné výhody, jim zkrátka nelze upřít. O to zajímavější je, že brambory nás mají stále čím překvapit.
Obiloviny
25.05.2020 napsal/a Alena Teclová
Obiloviny zásobují tělo energií a výživnými látkami, dají se upravit na nespočet způsobů. Každý druh má své přednosti a vyniká něčím jiným. Pojďme si je představit, říct si, proč je preferovat celozrnné a taky, jak je to s lepkem.
Kokos
20.05.2020 napsal/a Dana Halušková
Mléko, jogurty, chipsy, máslo a mnoho dalšího. Málokterá surovina se může pochlubit tak všestranným využítím, jako je kokosový ořech. Pojďme společně nakouknout pod jeho pevnou skořápku, kam s ním.
Batáty
10.05.2020 napsal/a Natálie Hrubá
Batátové hranolky, chipsy, noky, pyré nebo krém. Batáty neboli "sladké brambory" jsou vnímány jako přílohová potravina, způsobů, jak je připravit a s čím je nakombinovat je ale spousta. Nechte se inspirovat.
Fermentace
28.04.2020 napsal/a Pavel Ovesný
Fermentace je jednou z prastarých technik uchování potravin. Jídlo zkvašením zlepšuje svoji stravitelnost, chuť a pomáhá posilovat naši přirozenou obranyschopnost. Mezi nejznámější fermentované výrobky patří kvašená zelenina, jogurty nebo kváskové pečivo.
Hlíva ústřičná
25.04.2020 napsal/a Natálie Hrubá
Hlíva si čím dál víc získává oblibu široké veřejnosti. Stále však ve svém využití zůstává za žampiony nebo v lese nasbíranými hříbky. Svým obsahem živin i chutí vás však může jen mile překvapit a benefity přináší také svou jednoduchostí při zpracování.
Pohanka
18.04.2020 napsal/a Pavel Ovesný
Pohanka byla součástí jídelníčku našich předků už před stovkami let. Seženete ji ve formě krupek, lámanky, mouky nebo bulguru a využít ji můžete od zavářky do polévky přes kaše a cukroví až po krekry nebo semínkový chleba.
Fazole mungo
13.04.2020 napsal/a Natálie Hrubá
Mungo jsou malé fazolky s velkými přínosy pro tělo i kuchyni. Naklíčené chutnají jako čerstvý hrášek a díky nim se z české salátové klasiky: paprika-rajče-okurka- rázem stane salát exotickým zážitkem. Skvělé jsou ale i s kroupami nebo bulgurem.
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní nebo Domácí rostlinná mléka, sýry a jogurty. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Poukaz na kurzy můžete koupit také jako dárek.
Mandle
08.04.2020 napsal/a Pavel Ovesný
Mandle jsou obecně považovány za ořechy, ale botanicky mají blíže ke švestkám či broskvím. Plodem mandloní je šedozelená peckovice se slabým podílem dužniny. Zájmem lidské výživy je ale jádro její dírkované pecky, kterým je nám...
Dýně hokaido
29.03.2020 napsal/a Natálie Hrubá
Dýně hokaido nabírá v českých kuchyní poslední roky na popularitě. Její využití ale nemusí končit jen u polévky nebo pečení. Vykouzlíte z ní například kaši, smoothie nebo hokaido hummus. Pojďme se s ní seznámit blíže.
Je lepší tofu, tempeh nebo seitan? Nejlepší je pestrý jídelníček...
21.03.2020 napsal/a Pavel Ovesný
V podcastu České veganské společnosti jsme se bavili o tom, co je vlakové nomádství, proč jsem založil web Vegmania.cz nebo jak jsem se dostal k lektorování kurzů. V závěru nechybí ani inspirace a několik praktických tipů.
Červená řepa – rubín v našich kuchyních
16.03.2020 napsal/a Natálie Hrubá
Výrazná chuť, výrazná barva, výrazné přínosy pro naše tělo. Takto by se dala stručně charakterizovat červená řepa. Všichni o ni víme, všichni jsme ji někdy jedli. Ale využíváme celý její potenciál, který nám může nabídnout?
Velká sonda do světa odpadů a zero waste života
13.03.2020 napsal/a partnerský článek
Třídění a recyklace plastů je jen řešením důsledku. Ne příčiny. Nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. Přečtěte si na blogu Econea obsáhlý článek s tipy, jak se vyhnout obalům a věcem na jedno použití v kuchyni, koupelně nebo na cestách.
Sojová omáčka Tamari
10.03.2020 napsal/a Pavel Ovesný
Mnozí hází sójovou omáčku mezi ostatní tekutá dochucovadla nevalné pověsti. Ale pozor, není sójová omáčka jako sójová omáčka. Z technologického hlediska výroby totiž existují dva druhy sojových omáček. Ty první se vyrábí průmyslově chemickou...
Sandor Ellix Katz - Síla přírodní fermentace
03.03.2020 napsal/a Pavel Ovesný
Pátráte po tom, jak si doma vyrobit miso, tempeh, kimchi, kváskový chleba nebo fermentované kaše? Kniha Síla přírodní fermentace je skvělým průvodcem do světa domácího kvašení. Její hlavní poselství je: není to raketová věda, pusťte se do toho!

Stránky

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?