Články

Červená řepa – rubín v našich kuchyních
16.03.2020 napsal/a Natálie Hrubá
Výrazná chuť, výrazná barva, výrazné přínosy pro naše tělo. Takto by se dala stručně charakterizovat červená řepa. Všichni o ni víme, všichni jsme ji někdy jedli. Ale využíváme celý její potenciál, který nám může nabídnout?
Sojová omáčka Tamari
10.03.2020 napsal/a Pavel Ovesný
Mnozí hází sójovou omáčku mezi ostatní tekutá dochucovadla nevalné pověsti. Ale pozor, není sójová omáčka jako sójová omáčka. Z technologického hlediska výroby totiž existují dva druhy sojových omáček. Ty první se vyrábí průmyslově chemickou...
Sandor Ellix Katz - Síla přírodní fermentace
03.03.2020 napsal/a Pavel Ovesný
Pátráte po tom, jak si doma vyrobit miso, tempeh, kimchi, kváskový chleba nebo fermentované kaše? Kniha Síla přírodní fermentace je skvělým průvodcem do světa domácího kvašení. Její hlavní poselství je: není to raketová věda, pusťte se do toho!
Arašídy či také burské oříšky
25.02.2020 napsal/a Pavel Ovesný
Arašídy (často také nazývány jako burské oříšky nebo lidově buráky) jsou plodem podzemnice olejné a jak už název napovídá, rostou pod zemí. Všeobecně jsou považovány za ořechy, byť jde z...
Sója v rostlinné stravě
11.02.2020 napsal/a Pavel Ovesný
Samotná sója se konzumuje spíše zřídka, vyrábí se z ní řada polotovarů (sojové maso, tofu, tempeh, natto, sojové mléko), hotových výrobků (jako jsou sójové jogurty, majonéza či různé pomazánky) nebo dochucovadla (sojové omáčky a miso). Nejvhodnější ty, které prošly fermentačním procesem.
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní nebo Domácí rostlinná mléka, sýry a jogurty. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Poukaz na kurzy můžete koupit také jako dárek.
Jak správně připravovat luštěniny
24.01.2020 napsal/a Pavel Ovesný
Jak správně uvařit luštěniny, abychom co nejvíce omezili nadýmání? Stručná odpověď zní dlouhé namáčení, dlouhé pomalé vaření a hýčkání si armády bakterií v našem trávícím systému. Ale vezměme to pěkně zeširoka.
Slunečnicové semínko
05.01.2020 napsal/a Pavel Ovesný
Slunečnice patří mezi vysoké byliny z čeledi hvězdnicovitých. Rostliny mohou dosahovat až 3 metrů a průměr jejich květenství okolo 30 cm. Pochází z Ameriky, dnes se však pěstují takřka po celém světě. Hlavním produktem je slunečnicový olej...
Pohanka
16.10.2019 napsal/a Pavel Ovesný
Pravlastí pohanky jsou Himaláje, dokud se do Evropy dostala s mongolskými kočovníky a tatarskými nájezdníky. Je další z tradičních potravin, které se pomalu vrací do českého jídelníčku. A je opravdu proč - z hlediska nutriční hodnoty má skladbu...
Dochucování
05.08.2019 napsal/a Pavel Ovesný
Přirozené kořenění a dochucování jídel je skutečním uměním rostlinné kuchyně. Řekneme si pár slov o páte chuti umami a koukneme na zoubek nejčastějším ingrediencím, které vám pomohou doladit tu správnou chuť.
Kešu ořechy
29.07.2019 napsal/a Pavel Ovesný
Kešu oříšky pochází původně z Brazilie, ale poté, co se díky námořníkům dostaly do Indie, se odtud rozšířily do dalších tropických oblastí. Dnešními významnými producenty jsou například Brazílie, Vietnam, Indonésie nebo Pobřeží slonoviny....

Stránky

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?