Články

jáhly
13.06.2017 napsal/a Pavel Ovesný

Jáhly, žluté kuličky velké v průměru asi jeden milimetr, se vyráběna loupáním prosa. Za časů našich předků se podobně jako pohanka na talíři objevovaly mnohem častěji, o čemž svědčí řada tradičních receptů (např. jáhelník). A to i přesto, že proso je na pěstování náročnější....

sezam
24.05.2017 napsal/a Pavel Ovesný

Sezamové semínko obsahuje kvalitní bílkoviny (okolo 20%), stopové prvky, vlákninu, dále je výborným zdrojem vápníku, fosforu, železa, zinku, draslíku. Téměř polovinu obsahu ovšem tvoří velice kvalitní tuk, který pozitivně ovlivňuje cholesterol a spoustu vitaminů, hlavně vitamin E, B, karoteny...

Irský mech
10.04.2017 napsal/a Pavel Ovesný

Mořská řasa zvaná Irský mech patří podobně jako známější agar mezi rostlinné alternativy želatiny. Narozdíl od agaru, který se musí alespoň krátce povařit, aby zhoustnul, se však Irský mech vařit nemusí a je tak jasným adeptem na použití i v živé (raw)...

tempeh
24.03.2017 napsal/a Pavel Ovesný

Zatímco v oblasti Indonésie platí za tradiční jídlo, v Česku je tempeh potravinou poměrně neznámou. V širším povědomí je znám především mezi vegetariány a vegany, k sehnání je pak většinou pouze v specializovaných obchodech se zdravou výživou. Základem tempehu jsou podobně jako u tofu sójové...

festival Evolution
19.03.2017 napsal/a redakce

O víkendu 24. až 26. března 2017 se Výstaviště v pražských Holešovicích stane cílem všech příznivců zdravého životního stylu a osobního rozvoje. Na jeho návštěvníky čeká na čtyři sta tuzemských i zahraničních vystavovatelů a také bohatý program, který představí přes 150 účinkujících.

Nevýchova: Malý krok pro lidstvo, velký pro nás
04.03.2017 napsal/a Nevýchova

V knihkupectvích regály doslova přetékají knihami o výchově dětí a najdeme mezi nimi mnoho rozličných směrů. Možná jste v rámci svých rodičovských úvah, stejně jako já, narazili také na podezřele znějící kurz Výchova Nevýchovou. Já jsem se na ni před dvěma lety rozhodla podívat podrobněji. Jak to celé začalo? Docela nevinně… Byla jsem unavená.

Lněné semínko
01.03.2017 napsal/a Pavel Ovesný

Len je bohatý na bílkoviny, tuky a vlákninu. Obsahuje přibližně 40% tuku, 28% vlákniny, 21% bílkovin, 4% popela a 6% ostatních uhlohydrátů, jenž zahrnují cukry, fenolové kyseliny, lignany a hemicellulozu. Je však třeba brát na vědomí, že konkrétní složení se může měnit v závislosti na prostředí...

naše kaše
20.02.2017 napsal/a Pavel Ovesný

Jana a David z Naše kaše jsou sympaťáci na první pohled. Už několik let vaří obilné kaše a luštěninové pomazánky, které jsou bezlepkové a veganské. Povídal jsem si s nimi o začátcích jejich rodinné manufaktury, co obnáší připravit 1000 porcí týdně nebo jak se zúčastnili Mistrovství světa ve vaření ovesné kaše.

shitake
14.02.2017 napsal/a Pavel Ovesný

Z Japonska pocházející houba shitake, je oblíbená nejen pro svou vynikající chuť a vůni, ale také pro obsah řadu prospěšných látek. Je hodnotným zdrojem bílkovin, draslíku, zinku, hořčíku, vitaminů B a D. Její jméno se skládá ze dvou slov: shii = dub, take =...

10 tipů pro kuchyň bez odpadu
04.02.2017 napsal/a redakce

I v Česku už se rozšiřují řady těch, kteří místo recyklace zastávají heslo "nejlepší obal je ten, který nevznikne". Martina z projektu Love Your Home, kde se věnuje workshopům nebo šití znovupoužitelných pytlíků, se s námi podělila o deset tipů, jak u sebe doma začít s prvními kroky k "zero waste".

Stránky