Články

Olivy
14.06.2021 napsal/a Natálie Hrubá | rubrika: Potraviny, V kuchyni
Olivy a olej z nich už v našich končinách zdomácněly. Co však ještě u nás ohledně oliv nezdomácnělo, je výběr správného druhu pro konkrétní typ jídel. Víte, kam se hodí více zelené a kam černé olivy? Jaký rozdíl je mezi panenským a olejem z pokrutin a který se hodí pro tepelnou úpravu?
Užiteční pomocníci v kuchyni
11.06.2021 napsal/a Pavel Ovesný | rubrika: V kuchyni
Přechod na rostlinnou stravu může znamenat dost odlišný styl vaření a přípravy jídla. Bez kterých "mašinek" nedám ani ránu a na co všechno se je snažím používat? Víte třeba, že v sušičce můžete zkysat jogurt a některé odšťavňovače zvládnou i ořechová másla?
České superpotraviny
07.06.2021 napsal/a Natálie Hrubá | rubrika: Potraviny, Výživa
Už jste zařadili superpotraviny do svého jídelníčku? Nejspíše ano a ani o tom zatím nevíte! Superpotraviny nejsou jen cizokrajnými plodinami s vůni dálek, ale i naše staré dobré borůvky, mák, česnek nebo červená řepa! Jaké výhody nám nabízí, a to nejen pro naše tělo?
ředkvičky
03.06.2021 napsal/a Alena Teclová | rubrika: Potraviny, V kuchyni
Věděli jste, že ředkviček je hned několik druhů a každá se dá použít jinak? Jsou výborné do salátů, k přípravě pomazánek, do studené i teplé kuchyně. Jejich šťáva má blahodárné účinky na vaše zdraví a z některých druhů si můžete dokonce připravit i pleťovou masku!
Veganské svačiny
01.06.2021 napsal/a Lenka Špaček | rubrika: V kuchyni, Výživa
Někteří vůbec nesvačí, jiní si vystačí s kouskem ovoce. A pro ty ostatní je tu svačinový speciál, plný tipů na zdravé svačiny. Mimo jiné se můžete inspirovat recepty na domácí müsli tyčinky, granolu, jáhlový koláč nebo pomazánky.
Jahody
27.05.2021 napsal/a Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny
Domácí jahody ze zahrádky mají nádhernou vůni i chuť. Mají poměrně nízký obsah cukrů a naopak služné zastoupení vitamínů i minerálů. V kuchyni jsou pevně spjaté se sladským pečením, ať už je to jahodový dort, cheesecake, bublanina nebo plněné knedlíky.
mrkvanky
25.05.2021 napsal/a Lenka Špaček | rubrika: V kuchyni
Zelenina nepatří jen do slané kuchyně, ale své místo si získala i v té sladké. Máme pro vás čtyři skvělé recepty na zeleninové moučníky, které si zamilujete, i když nepatříte mezi milovníky zeleniny. Nevěříte? Vyzkoušejte a uvidíte sami.
Plýtvání potravinami
19.05.2021 napsal/a Natálie Hrubá | rubrika: Ekologie, Potraviny
Plýtvání není abstraktní pojem zveličený aktivisty za zelenější svět, ale problematika podložená mnohými výzkumy. Ty přináší čísla, která nutí k zamyšlení, jak moc zbytečný tento rozmar je. přečtěte si výběr tipů, jak můžete plýtvání v domácnosti předcházet.
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy.
kváskové lívance
17.05.2021 napsal/a Lenka Špaček | rubrika: V kuchyni
Patříte mezi milovníky kvásku? Zkoušeli jste ho i ve sladké kuchyni? Ještě ne? Připravili jsme pro vás pár osvědčených, jednoduchých sladkých receptů, které se u nás těší velké oblibě. Vyzkoušejte netradiční chutě a postupy, s jakým kypřily těsta naše babičky.
Rostlinné jogurty
15.05.2021 napsal/a Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny, Výživa
Jak to vypadá s nabídkou rostlinných jogurtů v českých obchodech? Seženete v nich ochucené i naturalní varianty, které mají širší spektrum využití. Mezi surovinami dominují především ty sójové a kokosové, v menší míře pak mandlové, ovesné nebo rýžové.
Pampeliška
12.05.2021 napsal/a Natálie Hrubá | rubrika: Potraviny, V kuchyni
Znají ji všichni, její dary však využívá málokdo. Pampeliška byla pro organismus od pradávna ceněnou rostlinou a ani dnes tomu není jinak. V kuchyni využijete její kořen, listy i květ. Přečtete si, jak z ní vyrobíte čaj, kávu, sirup nebo med.
Vláknina
11.05.2021 napsal/a Lenka Špaček | rubrika: Výživa
Víte kolik byste měli denně přijmout vlákniny? A věděli jste, že Češi ji přijímají jen polovinu doporučené denní dávky, což může vést k různým onemocněním? Mají vegané problém s dostatkem vlákniny? A jak je to s příjmem vlákniny u dětí?
Luštěninové mouky
09.05.2021 napsal/a Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny, V kuchyni
Luštěninové mouky se mohou pochlubit výbornými výživovými vlastnostmi a mají pestré využítí. Ať už je jsou to slané omelety, sladké pečení, zahušťování polévek či omáček nebo zlepšení pojivosti zeleninových karbanátků.
Šalvějová zubní pasta Hydrophil
06.05.2021 napsal/a Natálie Hrubá | rubrika: Eko Bio Domov, Recenze
Zubní pasta v tabletách přináší nejen praktické výhody v používání, ale také laskavé benefity pro životní prostředí. Poslední dobou se tyto bonbonky staly trendem a každý takový hit ve prospěch přírody je u nás vítán s otevřenou náručí. Jaké to je přejít z pasty na tabletky?
teff
03.05.2021 napsal/a Lenka Špaček | rubrika: Potraviny, Výživa
Pšenici, žito, oves, ječmen či rýži zná asi každý, milovníci zdravého vaření či bezlepkáři zajisté vaří i jáhly, pohanku, quinou či amarant. Znáte ale dvouzrnku, freekeh, teff nebo slzovku? Seznamte s méně běžnými obilovinami, které mohou obohatit a ozvláštnit váš rostlinný jídelníček.

Stránky

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?