Zelenina v sladké kuchyni: mrkvánky, řepový Sachr, mechový dort i cuketová buchta

mrkvanky

Zelenina ve sladké kuchyni? Vážně? Nejedná se o nějaký překlep? Ne, nebojte, nejedná. Zelenina ve sladké kuchyni je úžasným zpestřením, kterým nejen že jídlo oživíte, ale můžete tak dostat výživné látky obsažené v zelenině i do odmítačů zeleniny na jakýkoliv způsob, třeba některých dětí nejedlíků. A zajisté se zeleninovým moučníkem překvapíte i dospělé.

Mrkvový chlebíček zajisté znáte, kromě mrkve však můžete do sladkého pečení zakomponovat i cuketu, červenou řepu včetně listů, dýni, řepu cukrovku, batát, kadeřavou kapustu, brambor, špenát, rebarboru a další. Pojďte s námi vyzkoušet naše oblíbené recepty. Garantuji vám, že u většiny nepoznáte, že v jídle vůbec nějaká zelenina je.

Bezlepková cuketová buchta

Taková obyčejně neobyčejná. Ideální recept na období, kdy už nevíte co s cuketami. V tomto receptu upotřebíte celou střední cuketu a jestli si ji oblíbíte jako my, budete ji péct 10x za sezónu.

Suroviny:
2 hrnky polohrubé kukuřičné mouky
½ hrnku třtinového cukru
½ hrnku rostlinného oleje
1 lžička skořice
½ lžičky vanilky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžička jablečného octa nebo citonové šťávy
½ hrnku rostlinného mléka (bezlepkové je např. sójové, rýžové, kokosové)
2 hrnky nastrouhané cukety
Volitelně: sekané oříšky, čokoláda, sušené ovoce

Postup:
Všechny ingredience s výjimkou cukety vyšlehejte v míse, nakonec zapracujte cuketu. Nalijte na pečícím papírem vyložený plech (20 x 30 cm) a pečte v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 45 minut.

Po upečení nechejte zcela vychladnout, výborná je samotná, ale klidně můžete ozvláštnit třeba tak, že buchtu potřete oblíbenou marmeládou a posypete sekanými oříšky.

Tip: Buchta skvěle funguje i s různými kombinacemi mouk, nemusí být nutně kukuřičná. Dobře funguje i špaldová, žitná aj. jen v tom případě se již nejedná o bezlepkovou variantu.

bezlepkova-cuketova-buchta.jpg

„Sachr“ dort z červené řepy

Ve Vídni by se asi velice divili, co se snažíme označit jako Sachr dort, ale věřte, že tento dort si zamilujete a díky struktuře těsta, meruňkové marmeládě a skvělé čokoládové polevě vám ten pravý vídeňský dort přeci jen připomene. A pokud vás to přirovnání přeci jen dráždí, říkejme dortu prostě jen dort z červené řepy, ano?

Suroviny:
100 g rostlinného tuku (kokosový anebo typu Alsan)
150 g třtinového cukru
3 lžíce vanilkové Hrašky
300 g nastrouhané syrové červené řepy
120 ml vody nebo rostlinného mléka
250 g polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
50 g kakaa
Na dohotovení: meruňková marmeláda, čokoládová poleva (200 g čokolády na vaření, 20 g kokosového oleje)

Postup:
V míse vyšlehejte tuk s cukrem do pěny. Poté přidejte zbylé suroviny (kromě řepy) a zamíchejte, nakonec vmíchejte červenou řepu. Těsto je tužší.

Do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy přelijte těsto a rozprostřete stěrkou po celé ploše. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 25 minut. To, že je těsto hotové poznáte podle špejlového testu, kdy doprostřed korpusu zapíchnete suchou špejli. Pokud je korpus upečený, bude špejle po vytažení suchá. Pokud je na ní nalepené těsto, pečte do té doby, dokud špejle nebude po vytažení rovněž suchá.

Po upečení nechejte vychladnout. Poté korpus podélně rozřízněte, natřete hojně meruňkovou marmeládou – mezi korpusy i po obvodu a vršku dortu. Na závěr polijte celý dort čokoládovou polevou. Nechte vychladit a servírujte s rostlinnou šlehačkou.

Tip: Ještě můžete korpus vylepšit přidáním nastrouhané hořké čokolády.

Sachr dort z červené řepy

Mechový dort

Internetový hit posledního roku je bezesporu i mechový dort. Narazili jste už na tento zelený dort? A víte, že hlavní surovinou, která dodává dortu zelenou barvu není potravinářské barvivo, ale listový špenát?

Suroviny:
250 g čerstvého baby špenátu
310 g polohrubé mouky (např. špaldové)
3 lžíce vanilkové Hrašky (nebo jiná alternativa za 3 vejce)
90 ml vody
180 g třtinového cukru
170 ml rostlinného oleje
1 kypřící prášek do pečiva
kůra a šťáva z ½ citronu

Krém:
1 bal. kokosové zakysané smetany (Planton z Lídlu)
1 plechovka kokosového mléka (budete potřebovat tuhou část)
cukr nebo čekankový sirup dle chuti
pár kapek citronového oleje
Na ozdobení: bobulovité ovoce

Postup:
Omytý a okapaný špenát nasekejte na drobnější části a poté v mixéru rozmixujte s vodou a olejem na kaši. V míse promíchejte cukr, mouku, Hrašku, prášek do pečiva. Přidejte kůru a šťávu z citronu a nakonec špenátovou směs. Důkladně prošlehejte. Vlijte do pečícím papírem vyložené dortové formy (průměr 24 cm) a pečte v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 45 – 50 minut. To, zda je těsto hotové kontrolujeme pomocí špejle. Po upečení nechejte korpus zcela vychladnout na mřížce.

Mezitím si můžete připravit krém. Stačí jev vyšlehat tuhou část kokosového mléka se zakysanou smetanou, cukrem a pár kapkami citronového oleje. Dort dvakrát podélně prořízněte. Dvě části slepte krémem a třetí část rozdrobte na kousky. Slepený dort potřete krémem i z vrchu a z boku a obsypte jej zvenku nadroleným korpusem. Následně dejte dort pořádně vychladit, ideálně přes noc. Druhý den dort dozdobte bobulovým ovocem a můžete servírovat. Dobrou chuť!

Mrkvánky

Mrkvánky

Kdo by neznal mrkvánky. Máte je rádi? Kupujete si je často? My doma, včetně dětí, je zbožňujeme. Kupované jsou skvělé, chutné, mňam. Ale čerstvě upečené domácí, to je teprve něco. A přitom jde o jeden z nejsnazších receptů, co znám. Nebojte se i vy a pusťte se do nich. Nebudete litovat a věřím, že příště budete péct s dvojité dávky.

Suroviny:
140 g mrkve
210 g hladké špaldové mouky
140 g rostlinného tuku typu Alsan nebo oleje (při použití oleje se s těstem hůře pracuje a více se trhá, ale výsledek je téměř totožný a zcela bez palmového oleje)
½ prášku do pečiva
mák a povidla na náplň

Postup:
Z mouky, nastrouhané mrkve, tuku a prášku do pečiva vypracujte hladké, nelepivé těsto. Nechejte je alespoň 30 minut odpočívat. Poté na pomoučněném vále vyválejte čtverec a nakrájejte jej na čtverečky o rozměru zhruba 7 x 7 cm. Doprostřed každého čtverečku dejte lžičku náplně a dva protilehlé rohy překryjte. Doporučuji spoj potřít troškou vody, pak se vám během pečení nerozevře, ale bude pěkně držet.

Šátečky naskládejte na pečícím papírem vyložený plech a v předehřáté troubě pečte při 180 °C zhruba 20 minut. Po upečení nechejte zcela vychladnout na mřížce. Ve vzduchotěsné krabičce a v chladu vám mrkvánky vydrží i týden.

Tip: Místo povidel a máku můžete mrkvánky naplnit rovněž ořechovou nádivkou (smícháte mleté oříšky a rybízovou marmeládu) nebo třeba kouskem čokolády.

Tak co, navnadili jsme vás? Který recept vás zaujal a budete jej zkoušet? Podělte se s námi o vaše výsledky, budeme moc rádi. U nás v redakci s přehledem vyhrál řepový „Sachr“ dort. Bude to i váš favorit?

publikováno: 25. 05. 2021   napsal/a: Lenka Špaček
Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz o luštěninách. Poukaz na kurzy můžete koupit také jako dárek. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?